Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční trhy

Staroměstské náměstí je skoro připravené na sobotní slavnostní zahájení, na téměř hodinu byl také zkušebně rozsvícen Vánoční strom.

Podívejte se: Do Prahy dorazil advent. Na náměstích začínají vánoční trhy

Před budovou Nové radnice na Mariánském náměstí se objevily prodejní stánky s vánoční výzdobou. Lidé se u nich mohou dozvědět více o činnosti neziskových organizací a městských společností. Nechybí zde vánoční strom, pódium s kulturním programem, tradiční svařák a ani možnost přispět na dobrou věc. V sobotu začaly vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí.

Tvoření a prodej vánočních dekorací v loučovickém domě kultury.

Víkend otevírá bohatý program Krumlovského adventu. Již bez omezení

Otevřením adventního trhu na náměstí zahajuje Český Krumlov obsáhlý adventní program, který nabídne sváteční kulturní zábavu až do Tří králů. Po covidových letech se opět odehraje bez jakéhokoliv omezení, takže se obyvatelé Krumlova i návštěvníci mají na co těšit. Centrum Českého Krumlova vyzdobené stromečky bude opět dýchat pohodovou vánoční a pohádkovou atmosférou.

Průvod andělů a Mikulášská nadílka v Českém Krumlově.

Pohádkový vánoční Krumlov žije adventem. Anděly doplní i Jiří Strach

Otevřením adventního trhu na náměstí tradičně zahájil Český Krumlov obsáhlý adventní program, který nabízí sváteční kulturní zábavu až do Tří králů. Po covidových letech se opět odehrává bez jakéhokoliv omezení, takže se obyvatelé Krumlova i návštěvníci mají na co těšit. Centrum Českého Krumlova vyzdobené stromečky již zase dýchá pohodovou vánoční a pohádkovou atmosférou.

Mariánské Lázně

Nebýt nadšenců, advent by se v Mariánských Lázních neslavil

Poněkud smutné a bez sváteční adventní a vánoční atmosféry mohly letos skončit Mariánské Lázně. Díky několika nadšencům, kteří se s tristní situací nespokojili a pro místní i hosty lázní připravili čtyři adventní víkendy plné hudby a kulturních vystoupení, to tak nebude.

Příprava stánkařů na adventní trhy v Brně. Zvlášť někteří řemeslní výrobci letos zvažovali, zda se jim předvánoční prodeje v centru kvůli obecně vyšším nákladům vůbec vyplatí.

Vrcholí přípravy na start vánočních trhů v Brně: dvě stovky stánků i nový likér

/INFOGRAFIKA/ Vánoční trhy v Brně se letos budou nově konat na nádvoří Staré radnice. Kromě nádvoří se návštěvníci na bezmála dvě stě stánků mohou těšit na čtyři brněnská náměstí, jejichž středobodem bude již každoročně náměstí Svobody. Nést se budou ve znamení gastronomie a dobročinnosti. Na návštěvníky bude čekat i doprovodný program v podobě lokální kulturní scény. Zahájení brněnských vánočních trhů letos připadá na pátek 25. listopadu, kdy se v pět hodin odpoledne rozzáří vánoční strom na náměstí Svobody a o hodinu později na Zelném trhu. Trhy potrvají do 23. prosince.

Rozsvícení vánočního stromu v Opavě v roce 2022.

Vánoční jarmark v Opavě začal rozsvícením stromu. Program pokračuje, zde přehled

Opavané byli poslední roky zvyklí, že ve městě stojí dva vánoční stromy, jeden na Dolním a druhý na Horním náměstí. Ten na „Horňáku“ bude sice i letos kvůli rostoucím energetickým nákladům chybět, nahradí ho ale velký dřevěný vyřezávaný betlém, fotokoutek, Ježíškova pošta a zvonička. Vánoční trhy na Dolním náměstí pak nabídnou koncerty známých interpretů, čertovský karneval, cimbálovky, opavské dětské pěvecké sbory, živý betlém, stánky všeho druhu, ale i akci Česko zpívá koledy s Deníkem. 

Vánoční Opava a trhy. Iustrační foto.

Opava se ponoří do atmosféry adventu. Podívejte se, co nabídnou Vánoční trhy

Koncerty známých interpretů, čertovský karneval, cimbálovky, opavské dětské pěvecké sbory, živý betlém, stánky všeho druhu, ale i Česko zpívá koledy s Deníkem. Nejen to slibuje letošní ročník opavských Vánočních trhů, které se budou konat na Dolním náměstí. Po dvou letech, kdy do pořádání trhů neslavně zasahoval covid, si tak mohou zájemci opět znovu vychutnat tu pravou předvánoční atmosféru.

Světelná výzdoba v ulici 28. října v Olomouci v listopadu 2022 (vlevo) a loni s originálními barevnými žárovkami (vpravo)

Světelné závěsy se žárovkami v Olomouci braly dech. Letos nebudou

Světelné závěsy s dekoračními "Edisonovými žárovkami", které měnily barvu a intenzitu svícení, vloni v předvánočním čase okouzlily Olomoučany a návštěvníky krajského města. Letos bude advent bez nich. Z lankové konstrukce v ulici 28. října sice před pár dny zmizely letní pestrobarevné větrníky, se světelnou novinkou loňského adventu se však nepočítá.

Vánoční trhy na 1. náměstí v Mostě. Ilustrační foto

Vánoční trh v Mostě má přijímat i kreditní karty jako Mostecká slavnost

Vánoční trh na 1. náměstí v Mostě začne v pátek 25. listopadu a skončí 3. ledna. Stánky budou otevřené denně od 10 do 18 hodin a doprovodí je kulturní program. Největší nával se očekává v neděli 27. listopadu, kdy se rozsvítí ozdobený smrk ze Vtelna. Světelná adventní výzdoba ve městě bude na více místech navzdory energetické krizi.

3.12.2020 - vánoční trhy v Brně

Brněnské Vánoce: Druhé nejlepší na světě, tvrdí. Trhy budou i na Staré radnici

Vánoční trhy na nádvoří Staré radnice, adventní toulky Brnem, ale i dobročinný projekt Daruj Kelímek. To jsou novinky letošních Brněnských vánoc s podtitulem ‚Druhé nejlepší Vánoce na světě‘, které každoročně organizuje Turistické informační centrum města Brna s městskou částí Brno-střed. Právě číslo dva bude letos jejich důležitým motivem.

Vánoční trhy před vídeňskou radnicí patří k vůbec nejoblíbenějším.

Od sousedů: Nasvítí kostely na červeno

V Rakousku bude přes 130 kostelů, klášterů a monumentů 16. listopadu červeně nasvíceno v rámci akce Red Wednesday, vyhlášené Kirche in Not. Iniciátoři jí chtějí upozornit na přehmaty proti křesťanům, napsal Volksblatt.

Vánoční strom na náměstí Míru ve Zlíně. Ilustrační foto

Radnice hlásí: „Vánoce ve Zlíně budou jako před covidem“

Jaké budou letos Vánoce pro obyvatele Zlína? Bez ohledu na finanční náročnost, zdražování a energetickou krizi, tak ve městě je čeká klidná a tradiční atmosféra nazdobených ulic. Ba možná i více. Po hubených letech, kdy se nebylo možné potkávat na náměstí u svařáku a trhy byly více či méně omezené, hlásí radnice návrat k tradičním vánočním oslavám.

Vánoční medvěd před cukrárnou na Dolním náměstí v Olomouci,

Vánoční výzdoba v Olomouci by měla být v plné parádě. Medvěd už je na místě

Vánoční trhy a adventní atmosféru v řadě měst letos poznamená energetická krize. Budou šetřit, což lidé poznají například na světelné výzdobě. V Olomouci se podle organizátora Vánočních trhů mohou Olomoučané a návštěvníci těšit na stejně působivý zážitek jako v minulých letech. K omezení počtu žárovek či nočnímu vypínání sváteční výzdoby by dojít nemělo.

Trutnovská radnice zrušila Silvestrovský ohňostroj.

Trutnov chystá advent. Vánoční trhy budou, Silvestrovský ohňostroj ne

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu 27. listopadu, vánoční trhy na Krakonošově náměstí od 9. do 23. prosince a v Uffu 8. - 10. prosince, výzdoba v ulicích města i s novými světelnými prvky na pěší zóně, 19. prosince vánoční koncert Ondřeje Brzobohatého v Uffu. Tak bude vypadat adventní čas v Trutnově. Radnice naopak zrušila ohňostroj o silvestrovské noci.

Stavba adventních stánků v centru Olomouce, 4. listopadu 2022

Vánoční trhy v Olomouci nabídnou Basikovou, výhled i Krampusáky. Tady je PROGRAM

Dřevěné městečko už pár dnů vyrůstá v centru Olomouce, do zahájení vánočních trhů zbývají necelé dva týdny. Novinkou letos bude nejen vycházková trasa se třemi vyhlídkami, ale i velký průvod čertů Krampusáků. Pořadatelé zvou také na koncert zpěvačky Báry Basikové, kapely Turbo, vystoupení Pavla Dobeše nebo promítání rodinné komedie Jak dostat tatínka do polepšovny.

Vánoční trhy v Olomouci. Ilustrační foto

Vánoční trhy v Olomouci: bez kluziště, ale s průvodem Krampus čertů

Už jen necelý měsíc zbývá do zahájení vyhledávaných vánočních trhů v Olomouci. Návštěvníci se opět mohou těšit na dřevěné městečko s desítkami stánků s tradičním sortimentem a bohatou nabídkou punčů. Nebude chybět ani vyhlídkové kolo na tržnici. Novinkou letošních trhů je velký průvod Krampus čertů.

Primátorský svařák v Jablonci nad Nisou.

Primátorský svařák se vrací do Jablonce. Po dvou letech

Po dvou letech město Jablonec nad Nisou opět počítá s Primátorským svařákem, který proběhne o Vánočních trzích v polovině prosince. Výtěžek z letošního 13. ročníku charitativní akce poputuje organizaci Dobrá rodina.