Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Vlekaři z Vysočiny a jižní Moravy čekají na sníh. A vylepšili služby

Vysočina, jižní Morava /ANKETA/ - Nemá rád malé české svahy. „A malé jsou pro mě u nás všechny. Sníh je rozbředlý, všude jsou muldy a půlhodinové fronty na vlek. Přitom kopec sjedu za tři minuty. A ve stánku dostanu maximálně párek v rohlíku. Alpy jsou Alpy. Takové úrovně nikdy nedosáhneme a měli bychom se soustředit na hokej a vaření piva. To nám jde," zdůraznil Martin Zbránek z Blanska. Podobný názor jako sedmnáctiletý mladík sdílí mnoho obyvatel jižní Moravy a Vysočiny.

RECEPT DENÍKU: Kuře nelákalo názvem, ale svou chutí

Ústí nad Labem - Nejprve si udělat zálesáckou směs. Nakrájet na plátky cibuli a na kostičky anglickou slaninu. Poté vše osmažit. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem posledního kola se stal Jiří Souček s receptem na Kuře Kanada.

Do muzea se chodíme najíst

Byli jste někdy na programu Tvoříme v muzeu v uherskohradišťském Slováckém muzeu? Jestli si v duchu odpovídáte ne, musím vám říct, že jste o hodně přišli. Vždycky si odtud totiž odnesete něco pěkného nebo minimálně nějakou cennou zkušenost. V poslední době se tam také dobře najíte.

Mušovská jezera či Mikulov aneb Když vaří Konvalinková s Fialovou

Mikulovsko – Příznivci televizního pořadu VIP Prostřeno pocházející z Mikulovska se mají v úterý na co těšit. Program zaměřený na recepty a vaření v podání známých tváří, se přenese právě do kraje pod Pálavou. „Role hostitelů i pozvaných se zhostí herečky Naďa Konvalinková, Květa Fialová, Jana Andresíková a taneční mistr Vlastimil Harapes," uvedla pr manažerka Mikulovské rozvojové Lenka Křivánková.

Cvičit můžete i v kanceláři - vyměňte židli za míč

České Budějovice - V pořadí již třetí setkání krabičkového týmu Deníku se uskutečnilo tento týden v Českých Budějovicích. Čtenářky se tu mohly nejen podělit o své zkušenosti se změnou životního stylu, ale také poznaly zdravé potraviny a dostaly pár tipů na cvičení, které je k úspěchu nezbytné.

Ano, šéfe: Jižanská hospoda v severních Čechách je průšvih

Praha /VIDEO/ - Zdeněk Pohlreich se projde českými luhy a háji, aby došel na kopec do restaurace Georgia v malebné vísce Slunečná kousek od České Lípy. Člověk by tu čekal českou hospůdku, ne jižanský restaurant. Ovšem název podniku má své důvody.

Dýně není jen podzimní strašák, ale i zdravá zelenina

Praha – Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vysmátí či zamračení strašáci zdobí nejednu zahrádku, ovšem stále častěji se tato brukvovitá zelenina prosazuje i v kuchyni. Největší dýně, které prý mohou vážit až 900 kilogramů, se však pro gastronomii nehodí.

Učni už mají kuchyň na praxi

Vrchlabí - Město do učební novinky investovalo zhruba milion a půl korun. Na Liščím kopci si uvolnilo prostory pro seniory.

Studentský život? Bydlení v podnájmu raději než koleje a vaření

Jižní Morava, Vysočina - Nedostatek pohodlí, málo soukromí a zastaralé vybavení. Tak charakterizují studenti na jižní Moravě a Vysočině vysokoškolské koleje, své dočasné útočiště. Podle posluchačů, které redaktoři Deníku oslovili, podmínky na ubytovnách neodpovídají jejich ceně. Ta je asi tři tisíce korun měsíčně. Naproti tomu cenu jídla v menze si mladí lidé chválí. Ale moc jim nechutná.

Studentský život? Bydlení v podnájmu raději než koleje a vaření

Jižní Morava, Vysočina /TÉMA/ - Nedostatek pohodlí, málo soukromí a zastaralé vybavení. Tak charakterizují studenti na jižní Moravě a Vysočině vysokoškolské koleje, své dočasné útočiště. Podle posluchačů, které redaktoři Deníku oslovili, podmínky na ubytovnách neodpovídají jejich ceně. Ta je asi tři tisíce korun měsíčně. Naproti tomu cenu jídla v menze si mladí lidé chválí. Ale moc jim nechutná.

Oprava kuchyně v kamýcké škole stála přes půl milionu

Kamýk – Kuchařky v kamýcké základní škole vaří v nové kuchyni, o jejíž modernizaci se postarala obec.„Při opravě byla vyměněná elektroinstalace v celé kuchyni, rozvody vody a odpadních vod, podlaha a obklady. Škola má i nový sporák a varnou stoličku pro kvalitní vaření obědů pro žáky základní školy a pro veřejnost," říká starosta Kamýku Petr Halada.

Propan-butanové lahve používá v Česku půl milionu domácností

Téměř půl milionu domácností v Česku využívá propan-butanové lahve. Polovina rodin je má na chalupě nebo chatě a sedmačtyřicet procent doma. Lahve se zkapalněným plynem LPG jim nejčastěji slouží k vaření, deset procent domácností je má kvůli grilování a devět procent na vytápění. Dvě procenta lidí používá plyn při práci v dílně nebo garáži. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, jehož výsledky poskytla Česká asociace LPG.

Tanečník z Mostu Patrik Gluchowski opět bojuje v talentové soutěži

Most - Je mu dvacet let. Tancování je jeho koníčkem už od sedmnácti. Rád vaří a bydlí jen se psem. Chcete znát jeho jméno? Patrik Gluchowski, rodák z Mostu. Do redakce na pozvání přišel mladý energický člověk, který o sobě tvrdí, že je ve skutečnosti hrozně nudná bytost. Školu na čas přerušil, vzhledem ke své práci a zájmům. V životě se mu daří dosahovat svých cílů.

Roudnice musí zastřešit pivovar

Roudnice nad Labem – Informace o osudu roudnického pivovaru se zdají být poněkud těkavé. Pivovar zbavený střechy byl zbaven i majitele, v dražbě jej zakoupilo město.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Herečky Konvalinková a Fialová vařily na Mikulovsku

Břeclavsko – Herečky Naďa Konvalinková a Květa Fialová zavítaly v těchto dnech na Břeclavsko. Aby zde uvařily. Obě se totiž se svým kuchařským uměním účastní dalšího dílu pořadu o vaření VIP Prostřeno. „Soutěžící si mohou pro vaření vybrat jakékoliv místo, které je jim blízké," vysvětlila za organizační tým pořadu Lucie Melecká.

Daly se na cestu řeholního života. Jak vypadá jejich den?

Zlín - Je šest hodin ráno a v tu dobu se den za dnem z kaple kláštera Kongregace sester karmelitánek ve zlínské místní části Štípa nesou ranní chvály neboli modlitby. Svůj život Bohu tam zasvětila čtveřice žen a jedna aspirantka čekající na přijetí mezi ně.

Daly se na cestu řeholního života. Jak vypadá jejich den?

Zlín-Štípa - /REPORTÁŽ, ANKETA/Je šest hodin ráno a v tu dobu se den za dnem z kaple kláštera Kongregace sester karmelitánek ve zlínské místní části Štípa nesou ranní chvály neboli modlitby. Svůj život Bohu tam zasvětila čtveřice žen a jedna aspirantka čekající na přijetí mezi ně.

I Kroměříž už má „svůj" minipivovar

Kroměříž – Téměř nenápadnou budovu v areálu jedné kroměřížské firmy si zvolili za sídlo majitelé nového kroměřížského pivovaru. V bývalé jídelně tak vybudovali zařízení na vaření pěnivého moku a v současné době Maxmilian, jak se jejich produkt jmenuje, nabízí světlou jedenáctku a polotmavou dvanáctku.

10 rad jak vybrat novou kuchyň

Stará kuchyň už se vám okoukala? Nebo se chystáte zařizovat svou první? Ve specializovaných studiích si můžete tu vysněnou vybírat podle velikosti, podobně jako je tomu u konfekce. Máte garsonku? Té padne „esko". A vilu nebo loft zase vyšperkuje prostorná kuchyňská sestava „XL". Na co se vyplatí dávat pozor?

I Kroměříž už má „svůj" minipivovar

Kroměříž – Téměř nenápadnou budovu v areálu jedné kroměřížské firmy si zvolili za sídlo majitelé nového kroměřížského pivovaru. V bývalé jídelně tak vybudovali zařízení na vaření pěnivého moku a v současné době Maxmilian, jak se jejich produkt jmenuje, nabízí světlou jedenáctku a polotmavou dvanáctku.

Těžké začátky, sladké konce

Udělat si doma klasický kynutý koláč postaru? To se dnes moc nevidí. Jednak na to nemají mnohé hospodyňky čas a jednak to po pravdě řečeno ani neumí. Tady jim přichází na pomoc Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

Propan-butanové lahve používá v Česku půl milionu domácností

Praha – Téměř půl milionu domácností v Česku využívá propan-butanové lahve. Polovina rodin je má na chalupě nebo chatě a sedmačtyřicet procent doma. Lahve se zkapalněným plynem LPG jim nejčastěji slouží k vaření, deset procent domácností je má kvůli grilování a devět procent na vytápění. Dvě procenta lidí používá plyn při práci v dílně nebo garáži. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, jehož výsledky poskytla Česká asociace LPG.

Byla vydána kniha o stévii sladké

Východní Čechy - Stévie sladká je ve světě uznávanou a známou rostlinou, nicméně pro některé z nás tajemnou. S postupem doby už nestačí jen znát jméno. Chceme vědět víc. Lidé se stále častěji vrací k přírodě a zdravé výživě, a právě stévie tuto možnost nabízí.