Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Studentský život? Bydlení v podnájmu raději než koleje a vaření

Jižní Morava, Vysočina /TÉMA/ - Nedostatek pohodlí, málo soukromí a zastaralé vybavení. Tak charakterizují studenti na jižní Moravě a Vysočině vysokoškolské koleje, své dočasné útočiště. Podle posluchačů, které redaktoři Deníku oslovili, podmínky na ubytovnách neodpovídají jejich ceně. Ta je asi tři tisíce korun měsíčně. Naproti tomu cenu jídla v menze si mladí lidé chválí. Ale moc jim nechutná.

Oprava kuchyně v kamýcké škole stála přes půl milionu

Kamýk – Kuchařky v kamýcké základní škole vaří v nové kuchyni, o jejíž modernizaci se postarala obec.„Při opravě byla vyměněná elektroinstalace v celé kuchyni, rozvody vody a odpadních vod, podlaha a obklady. Škola má i nový sporák a varnou stoličku pro kvalitní vaření obědů pro žáky základní školy a pro veřejnost," říká starosta Kamýku Petr Halada.

Propan-butanové lahve používá v Česku půl milionu domácností

Téměř půl milionu domácností v Česku využívá propan-butanové lahve. Polovina rodin je má na chalupě nebo chatě a sedmačtyřicet procent doma. Lahve se zkapalněným plynem LPG jim nejčastěji slouží k vaření, deset procent domácností je má kvůli grilování a devět procent na vytápění. Dvě procenta lidí používá plyn při práci v dílně nebo garáži. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, jehož výsledky poskytla Česká asociace LPG.

Tanečník z Mostu Patrik Gluchowski opět bojuje v talentové soutěži

Most - Je mu dvacet let. Tancování je jeho koníčkem už od sedmnácti. Rád vaří a bydlí jen se psem. Chcete znát jeho jméno? Patrik Gluchowski, rodák z Mostu. Do redakce na pozvání přišel mladý energický člověk, který o sobě tvrdí, že je ve skutečnosti hrozně nudná bytost. Školu na čas přerušil, vzhledem ke své práci a zájmům. V životě se mu daří dosahovat svých cílů.

Roudnice musí zastřešit pivovar

Roudnice nad Labem – Informace o osudu roudnického pivovaru se zdají být poněkud těkavé. Pivovar zbavený střechy byl zbaven i majitele, v dražbě jej zakoupilo město.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Herečky Konvalinková a Fialová vařily na Mikulovsku

Břeclavsko – Herečky Naďa Konvalinková a Květa Fialová zavítaly v těchto dnech na Břeclavsko. Aby zde uvařily. Obě se totiž se svým kuchařským uměním účastní dalšího dílu pořadu o vaření VIP Prostřeno. „Soutěžící si mohou pro vaření vybrat jakékoliv místo, které je jim blízké," vysvětlila za organizační tým pořadu Lucie Melecká.

Daly se na cestu řeholního života. Jak vypadá jejich den?

Zlín - Je šest hodin ráno a v tu dobu se den za dnem z kaple kláštera Kongregace sester karmelitánek ve zlínské místní části Štípa nesou ranní chvály neboli modlitby. Svůj život Bohu tam zasvětila čtveřice žen a jedna aspirantka čekající na přijetí mezi ně.

Daly se na cestu řeholního života. Jak vypadá jejich den?

Zlín-Štípa - /REPORTÁŽ, ANKETA/Je šest hodin ráno a v tu dobu se den za dnem z kaple kláštera Kongregace sester karmelitánek ve zlínské místní části Štípa nesou ranní chvály neboli modlitby. Svůj život Bohu tam zasvětila čtveřice žen a jedna aspirantka čekající na přijetí mezi ně.

I Kroměříž už má „svůj" minipivovar

Kroměříž – Téměř nenápadnou budovu v areálu jedné kroměřížské firmy si zvolili za sídlo majitelé nového kroměřížského pivovaru. V bývalé jídelně tak vybudovali zařízení na vaření pěnivého moku a v současné době Maxmilian, jak se jejich produkt jmenuje, nabízí světlou jedenáctku a polotmavou dvanáctku.

10 rad jak vybrat novou kuchyň

Stará kuchyň už se vám okoukala? Nebo se chystáte zařizovat svou první? Ve specializovaných studiích si můžete tu vysněnou vybírat podle velikosti, podobně jako je tomu u konfekce. Máte garsonku? Té padne „esko". A vilu nebo loft zase vyšperkuje prostorná kuchyňská sestava „XL". Na co se vyplatí dávat pozor?

I Kroměříž už má „svůj" minipivovar

Kroměříž – Téměř nenápadnou budovu v areálu jedné kroměřížské firmy si zvolili za sídlo majitelé nového kroměřížského pivovaru. V bývalé jídelně tak vybudovali zařízení na vaření pěnivého moku a v současné době Maxmilian, jak se jejich produkt jmenuje, nabízí světlou jedenáctku a polotmavou dvanáctku.

Těžké začátky, sladké konce

Udělat si doma klasický kynutý koláč postaru? To se dnes moc nevidí. Jednak na to nemají mnohé hospodyňky čas a jednak to po pravdě řečeno ani neumí. Tady jim přichází na pomoc Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

Propan-butanové lahve používá v Česku půl milionu domácností

Praha – Téměř půl milionu domácností v Česku využívá propan-butanové lahve. Polovina rodin je má na chalupě nebo chatě a sedmačtyřicet procent doma. Lahve se zkapalněným plynem LPG jim nejčastěji slouží k vaření, deset procent domácností je má kvůli grilování a devět procent na vytápění. Dvě procenta lidí používá plyn při práci v dílně nebo garáži. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, jehož výsledky poskytla Česká asociace LPG.

Byla vydána kniha o stévii sladké

Východní Čechy - Stévie sladká je ve světě uznávanou a známou rostlinou, nicméně pro některé z nás tajemnou. S postupem doby už nestačí jen znát jméno. Chceme vědět víc. Lidé se stále častěji vrací k přírodě a zdravé výživě, a právě stévie tuto možnost nabízí.

U zámku v Rájci dnes rozdali tři tisíce porcí zvěřinového guláše

Rájec-Jestřebí /PŘIDÁNO VIDEO/ – Areál rájeckého zámku včera zaplnily stovky lidí. Ty tam ale tentokrát neproudily za poznáním historie. Táhla je vůně zvěřinového guláše, který se tam vařil už potřetí. Šestnáct týmů jej připravovalo z kančího, dančího, srnčího, jeleního i mufloního masa. A na pochoutku se stály dlouhé fronty.

Další ročník Libuňského pozdravení

Libuň – Zveme všechny milovníky lidových slavností na tradiční, již VI. ročník Libuňského pozdravení. Uskuteční se v sobotu 29. září od 9 do 18 hodin na faře v Libuni (naproti kostelu).

Za požár v rodinném domku mohla nedbalost

Vendryně – Požár zachvátil v úterý 25. září krátce po osmnácté hodině kuchyň v rodinném domku ve Vendryni. S ohněm zápolili profesionální hasiči z Třince.

Nevidomí skládali v Chebu maturitu ze slepoty

Cheb - Nakrájet cibuli, složit košili nebo jít na úřad. Z tak banálních záležitostí se bez zraku může stát problém. Aby tomu tak nebylo, pomáhají členové chebského TyfloCentra, kteří přichystali akci s názvem Tyflomat Cheb aneb maturita ze slepoty.

Děti si upečou placky, poteče i burčák

Vyškovsko – Vystoupení motokaskadéra, soutěž Miss brambora, ukázky sokolnictví pod vedením sokolníka z rakouského Rosenburgu, soutěž amatérů ve vaření guláše nebo třeba burčákové slavnosti. To je jen několik málo lákadel, která nabízí v sobotu a neděli pořadatelé z Vyškovska.

Hospůdkou roku 2012 Orlického deníku 
se stal Hostinec U Špičáků v Bystřeci

Bystřec – V soutěži o Hospůdku roku Orlického deníku je snad od jejího samotného začátku. Řadu posledních let končil vždy jen krůček „pod vrcholem". Loni byly poprvé uděleny  certifikáty Deníku i za druhá místa v této prestižní anketě a Hostinec U Špičáků ho získal po napínavém souboji s Penzionem U Lípy v Kunvaldu. V lokále byl vyvěšen na čestném místě. Minulý čtvrtek byl ovšem vyměněn za trofej nejcennější. U Špičáků byl vyvěšen certifikát Deníku, který potvrzuje, že tento známý bystřecký hostinec soutěž letos vyhrál.

Minipivovar slaví první výročí. Pořádá pivní festival

Jeseník – Vlastním pivovarem se už rok se může pochlubit Jeseník. Tradice vaření pěnivého moku se do města vrátila po osmi desítkách let. První výročí své existence oslaví Minipivovar Jeseník 28. září. Na tento den připravuje první ročník Svatováclavského minifestu.