Jižní Morava, Vysočina /TÉMA/ - Nedostatek pohodlí, málo soukromí a zastaralé vybavení. Tak charakterizují studenti na jižní Moravě a Vysočině vysokoškolské koleje, své dočasné útočiště. Podle posluchačů, které redaktoři Deníku oslovili, podmínky na ubytovnách neodpovídají jejich ceně. Ta je asi tři tisíce korun měsíčně. Naproti tomu cenu jídla v menze si mladí lidé chválí. Ale moc jim nechutná.
Kamýk – Kuchařky v kamýcké základní škole vaří v nové kuchyni, o jejíž modernizaci se postarala obec.„Při opravě byla vyměněná elektroinstalace v celé kuchyni, rozvody vody a odpadních vod, podlaha a obklady. Škola má i nový sporák a varnou stoličku pro kvalitní vaření obědů pro žáky základní školy a pro veřejnost," říká starosta Kamýku Petr Halada.
Téměř půl milionu domácností v Česku využívá propan-butanové lahve. Polovina rodin je má na chalupě nebo chatě a sedmačtyřicet procent doma. Lahve se zkapalněným plynem LPG jim nejčastěji slouží k vaření, deset procent domácností je má kvůli grilování a devět procent na vytápění. Dvě procenta lidí používá plyn při práci v dílně nebo garáži. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, jehož výsledky poskytla Česká asociace LPG.
Most - Je mu dvacet let. Tancování je jeho koníčkem už od sedmnácti. Rád vaří a bydlí jen se psem. Chcete znát jeho jméno? Patrik Gluchowski, rodák z Mostu. Do redakce na pozvání přišel mladý energický člověk, který o sobě tvrdí, že je ve skutečnosti hrozně nudná bytost. Školu na čas přerušil, vzhledem ke své práci a zájmům. V životě se mu daří dosahovat svých cílů.
Písečná - „Nikdy by mě nenapadlo, že ze mě bude stavař," říká Jana Borkovcová, žena, která se v Písečné na Jablunkovsku stará o devět dětí z dětských domovů.
Písečná - „Nikdy by mě nenapadlo, že ze mě bude stavař," říká Jana Borkovcová, žena, která se v Písečné na Jablunkovsku stará o devět dětí z dětských domovů.
Roudnice nad Labem – Informace o osudu roudnického pivovaru se zdají být poněkud těkavé. Pivovar zbavený střechy byl zbaven i majitele, v dražbě jej zakoupilo město.
Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.
Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.
Břeclavsko – Herečky Naďa Konvalinková a Květa Fialová zavítaly v těchto dnech na Břeclavsko. Aby zde uvařily. Obě se totiž se svým kuchařským uměním účastní dalšího dílu pořadu o vaření VIP Prostřeno. „Soutěžící si mohou pro vaření vybrat jakékoliv místo, které je jim blízké," vysvětlila za organizační tým pořadu Lucie Melecká.
Zlín - Je šest hodin ráno a v tu dobu se den za dnem z kaple kláštera Kongregace sester karmelitánek ve zlínské místní části Štípa nesou ranní chvály neboli modlitby. Svůj život Bohu tam zasvětila čtveřice žen a jedna aspirantka čekající na přijetí mezi ně.
Zlín-Štípa - /REPORTÁŽ, ANKETA/Je šest hodin ráno a v tu dobu se den za dnem z kaple kláštera Kongregace sester karmelitánek ve zlínské místní části Štípa nesou ranní chvály neboli modlitby. Svůj život Bohu tam zasvětila čtveřice žen a jedna aspirantka čekající na přijetí mezi ně.
Václavov /DOPLNĚNO/ – Jen čtvrtina voličů přišla o víkendu k volebním urnám v obci Václavov u Bruntálu. Komise sčítající hlasovací lístky měla dlouhou chvíli, a tak se povídalo.
Konstantinovy Lázně, Bezdružice – Převážně ženy zasedly ve volebních komisích v Konstantinových Lázních a v Bezdružicích. Čekání na voliče si dámy krátily čtením časopisů a povídáním.
Kroměříž – Téměř nenápadnou budovu v areálu jedné kroměřížské firmy si zvolili za sídlo majitelé nového kroměřížského pivovaru. V bývalé jídelně tak vybudovali zařízení na vaření pěnivého moku a v současné době Maxmilian, jak se jejich produkt jmenuje, nabízí světlou jedenáctku a polotmavou dvanáctku.
Chrudimsko, Hlinecko - Nedávno prolétla médii zpráva o vzpouře amerických školáků proti zdravé výživě, kterou jim začali podávat ve školních jídelnách. Podobné rebelie na Chrudimsku zatím nehrozí.
Havířov - Nebezpečný déšť střepů z rozbitého okna se snášel v pátek večer z bytu v 11. patře, když v kuchyni při vaření explodoval tlakový hrnec. Ten pravděpodobně vyletěl oknem.
Chrudimsko, Hlinecko - Nedávno prolétla médii zpráva o vzpouře amerických školáků proti zdravé výživě, kterou jim začali podávat ve školních jídelnách. Podobné rebelie na Chrudimsku zatím nehrozí.
Stará kuchyň už se vám okoukala? Nebo se chystáte zařizovat svou první? Ve specializovaných studiích si můžete tu vysněnou vybírat podle velikosti, podobně jako je tomu u konfekce. Máte garsonku? Té padne „esko". A vilu nebo loft zase vyšperkuje prostorná kuchyňská sestava „XL". Na co se vyplatí dávat pozor?
Kroměříž – Téměř nenápadnou budovu v areálu jedné kroměřížské firmy si zvolili za sídlo majitelé nového kroměřížského pivovaru. V bývalé jídelně tak vybudovali zařízení na vaření pěnivého moku a v současné době Maxmilian, jak se jejich produkt jmenuje, nabízí světlou jedenáctku a polotmavou dvanáctku.
Udělat si doma klasický kynutý koláč postaru? To se dnes moc nevidí. Jednak na to nemají mnohé hospodyňky čas a jednak to po pravdě řečeno ani neumí. Tady jim přichází na pomoc Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
Praha – Téměř půl milionu domácností v Česku využívá propan-butanové lahve. Polovina rodin je má na chalupě nebo chatě a sedmačtyřicet procent doma. Lahve se zkapalněným plynem LPG jim nejčastěji slouží k vaření, deset procent domácností je má kvůli grilování a devět procent na vytápění. Dvě procenta lidí používá plyn při práci v dílně nebo garáži. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, jehož výsledky poskytla Česká asociace LPG.
Východní Čechy - Stévie sladká je ve světě uznávanou a známou rostlinou, nicméně pro některé z nás tajemnou. S postupem doby už nestačí jen znát jméno. Chceme vědět víc. Lidé se stále častěji vrací k přírodě a zdravé výživě, a právě stévie tuto možnost nabízí.
Puclice - Po starostech s hledáním nového nájemce prodejny, kterou opustilo ZKD Sušice kvůli malým tržbám, se Pucličtí nevzdávají ani boje o zachování tamního hostince.
Rájec-Jestřebí /PŘIDÁNO VIDEO/ – Areál rájeckého zámku včera zaplnily stovky lidí. Ty tam ale tentokrát neproudily za poznáním historie. Táhla je vůně zvěřinového guláše, který se tam vařil už potřetí. Šestnáct týmů jej připravovalo z kančího, dančího, srnčího, jeleního i mufloního masa. A na pochoutku se stály dlouhé fronty.
Libuň – Zveme všechny milovníky lidových slavností na tradiční, již VI. ročník Libuňského pozdravení. Uskuteční se v sobotu 29. září od 9 do 18 hodin na faře v Libuni (naproti kostelu).
Vendryně – Požár zachvátil v úterý 25. září krátce po osmnácté hodině kuchyň v rodinném domku ve Vendryni. S ohněm zápolili profesionální hasiči z Třince.
Liberecký kraj - Podzimní les bývá z houbařského hlediska nejpestřejší. Barevnou paletu hub obohacuje i tajemný klouzek kravský. Navzdory podivnému jménu ovšem klouzek není ani kluzký, ani není pro krávy.
Cheb - Nakrájet cibuli, složit košili nebo jít na úřad. Z tak banálních záležitostí se bez zraku může stát problém. Aby tomu tak nebylo, pomáhají členové chebského TyfloCentra, kteří přichystali akci s názvem Tyflomat Cheb aneb maturita ze slepoty.
Vyškovsko – Vystoupení motokaskadéra, soutěž Miss brambora, ukázky sokolnictví pod vedením sokolníka z rakouského Rosenburgu, soutěž amatérů ve vaření guláše nebo třeba burčákové slavnosti. To je jen několik málo lákadel, která nabízí v sobotu a neděli pořadatelé z Vyškovska.
Bystřec – V soutěži o Hospůdku roku Orlického deníku je snad od jejího samotného začátku. Řadu posledních let končil vždy jen krůček „pod vrcholem". Loni byly poprvé uděleny certifikáty Deníku i za druhá místa v této prestižní anketě a Hostinec U Špičáků ho získal po napínavém souboji s Penzionem U Lípy v Kunvaldu. V lokále byl vyvěšen na čestném místě. Minulý čtvrtek byl ovšem vyměněn za trofej nejcennější. U Špičáků byl vyvěšen certifikát Deníku, který potvrzuje, že tento známý bystřecký hostinec soutěž letos vyhrál.
Praha – Energetický regulační úřad (ERÚ) se chystá snížit ceny za distribuci plynu. Chce tím potrestat distributory, za to, že málo investují do obnovy plynovodní sítě.
Energetický regulační úřad (ERÚ) se chystá snížit ceny za distribuci plynu. Chce tím potrestat distributory, za to, že málo investují do obnovy plynovodní sítě.
Jeseník – Vlastním pivovarem se už rok se může pochlubit Jeseník. Tradice vaření pěnivého moku se do města vrátila po osmi desítkách let. První výročí své existence oslaví Minipivovar Jeseník 28. září. Na tento den připravuje první ročník Svatováclavského minifestu.