Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Folklorní Vlčnov zve na trochu jiné Vánoce

Vánoce ve Vlčnově tak trochu jinak chystá místní Klub sportu a kultury na sobotu 15. prosince. Časy dědáčků a pradědáčlků mají ožít během nich památkové objekty. Program začne úderem 15. hodiny.

Na Slovácku zdraží od ledna také voda

Slovácko - Od ledna se bude zdražovat elektřina a plyn. Na Slovácku k tomu přibude ještě zdražení vody. Slovácké vodárny a kanalizace, které domácnosti v regionu vodou zásobují, zvýší cenu o 3,12 procenta.

Bohemia Energy v příštím roce mírně zdraží elektřinu

Praha – Alternativní dodavatel energií Bohemia Energy v příštím roce mírně zvýší ceny elektřiny. Vyplývá to z ceníků, které dnes společnost zveřejnila na svých internetových stránkách. Bohemia Energy sice podobně jako jiní dodavatelé zlevnila silovou elektřinu, kvůli příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny ale celková cena proudu vzroste.

Domácnosti si za elektřinu od ČEZ příští rok připlatí až 2140 korun

Praha – Domácnosti, které odebírají elektřinu od společnosti ČEZ, za ni v příštím roce zaplatí o 275 až 2140 korun víc než letos. Za zdražením je zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, které ČEZ částečně kompenzuje nižší cenou silové elektřiny. ČEZ o tom informoval na svých internetových stránkách. Nárůst ceny počítá se schválením vládního návrhu na zvýšení horní sazby DPH na 21 procent.

Basketbalistka Milton-Jonesová: Na Brno mám výjimečné vzpomínky

Brno – Široké úsměvy rozdávala na všechny strany před i při utkání. Náladu jí ještě vylepšil výsledek středečního duelu basketbalové Euroligy mezi brněnským Imosem a hostujícím týmem Tarsus Belediyesi. Osmatřicetiletá Američanka DeLisha Milton-Jonesová pomohla tureckému celku 22 body k výhře 90:70. Její návrat na Rosničku, kde před šesti lety Euroligu vyhrála, se tak logicky nesl v radostném duchu. „

Do taštiček zavírá koprovou omáčku i guláš

České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži Recept na bohatství. Vymyslel taštičky s náplní, které mají nekonečně variant. Inspirace čerpá z typických národních jídel celého světa, své nápady nyní vydává už i v knize

Do taštiček zavírá koprovou omáčku i guláš

České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži Recept na bohatství. Vymyslel taštičky s náplní, které mají nekonečně variant. Inspirace čerpá z typických národních jídel celého světa, své nápady nyní vydává už i v knize

Skoncujte s plísní a vlhkostí

Objevili jste v rozích, na stropě nebo dokonce ve skříních u vás v bytě nebo na chalupě nevábné, černo-zeleno-nažloutlé skvrny? Pak máte co do činění s plísní. Ta je nejen nebezpečná pro napadené materiály, jež pomalu rozkládá, ale dokonce i pro vaše zdraví. V boji s ní je nejdůležitější najít příčinu, proč vznikla a jak se šíří. Následující řádky vám napoví, kde se může vyskytovat problém a jak mu úspěšně čelit.

Domácnosti zaplatí příští rok za elektřinu až o 2000 korun více

Praha – Domácnosti zaplatí příští rok za elektřinu až o 1900 korun víc než letos, náklady na plyn vzrostou až o 1200 korun ročně. Vyplývá to z údajů, které dnes představil Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové se ceny energií budou lišit v jednotlivých regionech. V průměru elektřina zdraží o 2,4 procenta a regulovaná cena plynu vzroste o 4,13 procenta. Zásadní dopad na zdražení elektřiny má podle ERÚ podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Jedlík Jaroslav Neměc: Živé brouky bych do úst nevzal

Bystré u Poličky, Hovězí – Objíždí soutěže po celé republice a nezřídka vítězí. Není to ovšem tím, že by byl nejrychlejší či nejsilnější. Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky na Vysočině je jedlík. Maxijedlík. Spořádá všechno a většinou rychleji než ostatní.

Ano, šéfe: Bitva s blafy nekončí ani na zámku v Cholticích

Praha - V pořadu Ano, šéfe! se na zámku ještě nevařilo, proto Zdeněk Pohlreich zvedl tuto pomyslnou rukavici a v poslední epizodě svého pořadu se podívá na zámek v Cholticích, kde podniká Josef Raba. Ať dělá, co dělá, je v minusu, ročně prodělává přes sto tisíc. V kuchyni je mladý kuchař Tomáš, který by rád dobře vařil, ale zatím se mu to ně- jak nedaří.

Smrdutý merkaptan prověří těsnost plynového potrubí

Liberec - Bude to útok na naše čichové buňky. Zemní plyn, který mnozí z nás používají na vaření, ohřev vody a topení, bude pěkně zapáchat. A nebude to náhodou. Jedině tak se dá totiž zjistit, že plyn odněkud uniká.

Maso, zelí a klobásky: zelňačky provoněly Velké Bílovice

Velké Bílovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Pouze čichové buňky mě navádějí v sobotu dopoledne ulicemi ve Velkých Bílovicích. Zřejmě stejný smysl vede k tamnímu kulturnímu domu i několik hloučků lidí. Míří za jediným, soutěží ve vaření zelňačky. Ten den se totiž stanou kritiky labužnické pochoutky plné zelí, masa, klobásků a dalších důležitých přísad.

Dva zloděje na Tachovsku už dostali, jiní kradou dál

Tachovsko - Policisté dopadli dva hladové zloděje, kteří v polovině října vykradli dům v Souměři. Bohužel, na druhém konci okresu začal řádit jiný zloděj. Policie totiž zaevidovala další tři případy vloupání do rodinných domů v Tachově a Chodové Plané.

Dva zloděje dostali, jiní kradou dál

Tachovsko – Policisté dopadli dva hladové zloděje, kteří v polovině října vykradli dům v Souměři. Bohužel, na druhém konci okresu začal řádit jiný zloděj. Policie totiž zaevidovala další tři případy vloupání do rodinných domů v Tachově a Chodové Plané.

RECEPT DENÍKU: Krůtí bylo dost slané

Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.

Klub Za rohem pomáhá postiženým stát se soběstačnými. Už dva roky

Brno – Vinohrady - Brňané s tělesným nebo psychickým postižením už dva roky nacházejí radu i pomoc u pracovnic služby sociální rehabilitace v Klubu Za rohem v brněnských Vinohradech. Ve čtvrtek odpoledne u příležitosti druhých narozenin otevřel klub dveře veřejnosti.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.

Pestré využití konopného semínka v kuchyni

Konopné semínko se používá již oloupané (v kuchyni by bylo téměř nemožné). Nejlépe ve studené kuchyni, ale lze je i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka.

Sousedé hledali největší fešáky

Linec – Největším fešákem Mühlviertlu byl ve zcela zaplněném hledišti klubu Cabrio v Hellmonsödtu zvolen 20letý automechanik Wolfgang Moser z Altenbergu. Jeho hobby jsou fotbal, lyžování – a ženy, jak řekl. Druhý byl Manuel Redl (20), trenér fitnesu, třetí Erol Kulaber (21), truhlář, jehož koníčkem je prý vaření. Vítěz bude reprezentovat „rakouské Podšumaví" v hornorakouském finále 20. listopadu ve Welsu.

Posvátné krávy, drahé nevěsty, vaření z trusu v Podbořanech

Podbořany - Máte rádi Indii nebo neznámé exotické země obecně a čtení či vyprávění o nich? Pokud ano, zítra máte zajímavou příležitost v Podbořanech seznámit se s člověkem, který procestoval třicet chudých zemí a prosazuje ekologický způsob pohybu s minimálním zatížením životního prostředí.

Vlekaři z Vysočiny a jižní Moravy čekají na sníh. A vylepšili služby

Vysočina, jižní Morava /ANKETA/ - Nemá rád malé české svahy. „A malé jsou pro mě u nás všechny. Sníh je rozbředlý, všude jsou muldy a půlhodinové fronty na vlek. Přitom kopec sjedu za tři minuty. A ve stánku dostanu maximálně párek v rohlíku. Alpy jsou Alpy. Takové úrovně nikdy nedosáhneme a měli bychom se soustředit na hokej a vaření piva. To nám jde," zdůraznil Martin Zbránek z Blanska. Podobný názor jako sedmnáctiletý mladík sdílí mnoho obyvatel jižní Moravy a Vysočiny.

RECEPT DENÍKU: Kuře nelákalo názvem, ale svou chutí

Ústí nad Labem - Nejprve si udělat zálesáckou směs. Nakrájet na plátky cibuli a na kostičky anglickou slaninu. Poté vše osmažit. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem posledního kola se stal Jiří Souček s receptem na Kuře Kanada.

Do muzea se chodíme najíst

Byli jste někdy na programu Tvoříme v muzeu v uherskohradišťském Slováckém muzeu? Jestli si v duchu odpovídáte ne, musím vám říct, že jste o hodně přišli. Vždycky si odtud totiž odnesete něco pěkného nebo minimálně nějakou cennou zkušenost. V poslední době se tam také dobře najíte.

Mušovská jezera či Mikulov aneb Když vaří Konvalinková s Fialovou

Mikulovsko – Příznivci televizního pořadu VIP Prostřeno pocházející z Mikulovska se mají v úterý na co těšit. Program zaměřený na recepty a vaření v podání známých tváří, se přenese právě do kraje pod Pálavou. „Role hostitelů i pozvaných se zhostí herečky Naďa Konvalinková, Květa Fialová, Jana Andresíková a taneční mistr Vlastimil Harapes," uvedla pr manažerka Mikulovské rozvojové Lenka Křivánková.

Cvičit můžete i v kanceláři - vyměňte židli za míč

České Budějovice - V pořadí již třetí setkání krabičkového týmu Deníku se uskutečnilo tento týden v Českých Budějovicích. Čtenářky se tu mohly nejen podělit o své zkušenosti se změnou životního stylu, ale také poznaly zdravé potraviny a dostaly pár tipů na cvičení, které je k úspěchu nezbytné.

Ano, šéfe: Jižanská hospoda v severních Čechách je průšvih

Praha /VIDEO/ - Zdeněk Pohlreich se projde českými luhy a háji, aby došel na kopec do restaurace Georgia v malebné vísce Slunečná kousek od České Lípy. Člověk by tu čekal českou hospůdku, ne jižanský restaurant. Ovšem název podniku má své důvody.

Dýně není jen podzimní strašák, ale i zdravá zelenina

Praha – Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vysmátí či zamračení strašáci zdobí nejednu zahrádku, ovšem stále častěji se tato brukvovitá zelenina prosazuje i v kuchyni. Největší dýně, které prý mohou vážit až 900 kilogramů, se však pro gastronomii nehodí.

Učni už mají kuchyň na praxi

Vrchlabí - Město do učební novinky investovalo zhruba milion a půl korun. Na Liščím kopci si uvolnilo prostory pro seniory.

Studentský život? Bydlení v podnájmu raději než koleje a vaření

Jižní Morava, Vysočina - Nedostatek pohodlí, málo soukromí a zastaralé vybavení. Tak charakterizují studenti na jižní Moravě a Vysočině vysokoškolské koleje, své dočasné útočiště. Podle posluchačů, které redaktoři Deníku oslovili, podmínky na ubytovnách neodpovídají jejich ceně. Ta je asi tři tisíce korun měsíčně. Naproti tomu cenu jídla v menze si mladí lidé chválí. Ale moc jim nechutná.