Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Nevidomí skládali v Chebu maturitu ze slepoty

Cheb - Nakrájet cibuli, složit košili nebo jít na úřad. Z tak banálních záležitostí se bez zraku může stát problém. Aby tomu tak nebylo, pomáhají členové chebského TyfloCentra, kteří přichystali akci s názvem Tyflomat Cheb aneb maturita ze slepoty.

Děti si upečou placky, poteče i burčák

Vyškovsko – Vystoupení motokaskadéra, soutěž Miss brambora, ukázky sokolnictví pod vedením sokolníka z rakouského Rosenburgu, soutěž amatérů ve vaření guláše nebo třeba burčákové slavnosti. To je jen několik málo lákadel, která nabízí v sobotu a neděli pořadatelé z Vyškovska.

Hospůdkou roku 2012 Orlického deníku 
se stal Hostinec U Špičáků v Bystřeci

Bystřec – V soutěži o Hospůdku roku Orlického deníku je snad od jejího samotného začátku. Řadu posledních let končil vždy jen krůček „pod vrcholem". Loni byly poprvé uděleny  certifikáty Deníku i za druhá místa v této prestižní anketě a Hostinec U Špičáků ho získal po napínavém souboji s Penzionem U Lípy v Kunvaldu. V lokále byl vyvěšen na čestném místě. Minulý čtvrtek byl ovšem vyměněn za trofej nejcennější. U Špičáků byl vyvěšen certifikát Deníku, který potvrzuje, že tento známý bystřecký hostinec soutěž letos vyhrál.

Minipivovar slaví první výročí. Pořádá pivní festival

Jeseník – Vlastním pivovarem se už rok se může pochlubit Jeseník. Tradice vaření pěnivého moku se do města vrátila po osmi desítkách let. První výročí své existence oslaví Minipivovar Jeseník 28. září. Na tento den připravuje první ročník Svatováclavského minifestu.

Znáte kustovnici a makové mléko? Ochutnejte s námi ...

Teplice - Sladkosti bez cukru, vajec a mléka. Tak trochu kulinářská „divnost". Přesto mne to zlákalo natolik, že jsem se na kurz pečení těchto dobrot vydala. A nelituji. V teplické restauraci Zahrada jsem se od šéfkuchařky Lucie Tomáškové totiž naučila hned tři výborné dezerty, které můžu klidně podávat tchýni jako zákusek po slavnostním obědě. A vsadím se, že nic nepozná.

Vystřídejte denně pět základních chutí

Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?

Do kuchyně 'vletěla' Roztančená vařečka

Polička - Kuchaři, cukráři i řezníci pracují od září v odborné škole v moderních učebnách. Během prázdnin doznalo zázemí výrazných změn. Budova, která byla téměř v havarijním stavu, září novotou.

Minipivovar slaví první výročí. Pořádá pivní festival

Jeseník – Vlastním pivovarem se už rok se může pochlubit Jeseník. Tradice vaření pěnivého moku se do města vrátila po osmi desítkách let. První výročí své existence oslaví Minipivovar Jeseník 28. září. Na tento den připravuje první ročník Svatováclavského minifestu.

Restaurace Černá Perla Hospůdkou roku 2012

Jičín – Soutěž s názvem Hospůdka roku 2012, kterou vyhlásil Jičínský deník a v níž jste mohli vy – čtenáři – po dobu několika týdnů volit to „nej" restaurační zařízení v našem regionu, je u konce.

Gulášové zlato vybojoval Junior ze Třebové

Litomyšl, Přerov - Vítězové litomyšlské kvalifikace na Gastroslavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové na Mistrovství České republiky v přípravě kotlíkových gulášů zabodovali i při přerovském finále.

Žabí 'voči' v moči a pavoučí nohy kořenily gulášek v kotli

Chlumec nad Cidlinou – „Pojďte si k nám pro úplatek. Co pijete? Řídíte? To nevadí, dáte si aspoň buchtu," tak něco podobného člověk uslyšel snad na každém metru trávníku chlumeckého koupaliště, kam se v sobotu sjely vymóděné týmy, aby mezi sebou soupeřily o ten nejlepší kotel guláše.

Zpět do kuchyně

Řečeno dnešní češtinou, vařit je trendy. Plyne to z různých průzkumů, ale i z pohledu do televizních programů. Jací jsme kuchaři je obtížné obecně říct. Asi by musel někdo nezávisle projít republikou a ochutnávat dům od domu, neboť jak hodnotíme sami sebe, nemá valnou vypovídací hodnotu.

Největší změna v české kuchyni? Vaří muži

Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?

Největší změna v české kuchyni? Vaří muži

Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?

Dětské kroužky stojí od stokoruny po tisíce, trendem je vaření

Praha - Zápisné do zájmových kroužků pro děti se dá v tomto školním roce pořídit od stokoruny po tisíce. Roste zájem o vaření nebo netradiční sporty, naopak čím dál méně táhne němčina. Vyplynulo to ze zjištění od organizátorů dětských kroužků, klubů a oddílů.

Na svátky guláše a piva dorazí Mňága i Support Lesbiens

Přerov – Kapely jako Mňága a Žďorp či Support Lesbiens, ale také špičkoví kuchaři s rozmanitými recepty na netradiční guláše obsadí dnes přerovské výstaviště. Osmý ročník Zubrfestu – svátku guláše a piva – promění areál v největší hospodu na Moravě.

Trojský zámek bude patřit milovníkům dobrého jídla i pití

Praha – Hranolky z klatovského kapra, marinované s citronovou trávou a zázvorem, podávané s wasabi bramborovou kaší, dortík z marinovaných Foie gras se skořicovým jablíčkem a brioškou, ale také sushi nebo thajskou národní specialitu Phad Thai. To vše lze o víkendu ochutnat v krásných venkovních prostorách Trojského zámku.

Trojský zámek bude patřit milovníkům dobrého jídla i pití

Praha – Hranolky z klatovského kapra, marinované s citronovou trávou a zázvorem, podávané s wasabi bramborovou kaší, dortík z marinovaných Foie gras se skořicovým jablíčkem a brioškou, ale také sushi nebo thajskou národní specialitu Phad Thai. To vše lze o víkendu ochutnat v krásných venkovních prostorách Trojského zámku.

SLOUPEK: Krůta alá bažant...

Sojové kostky alá Katův šleh, Vepřové alá Žraločí ploutev, Treska alá Krab…Voilá! Proč… to je jediné slovo, které mě v souvislosti s těmito „á la", navíc nesprávně psanými, napadá. Když si objednám kachnu, nechci jíst divočáka, když hovězí, nemám chuť na klokana.

Horňácko je téměř bez vody. Velička vyschla

Horňácko – Naprosto přesně vystihuje nyní název obce Suchov stav, který ve vesnici panuje. Sucho vrcholí a studny jsou téměř prázdné. Voda mnoha rodinám stačí jen na to, aby si navařily a na základní hygienu.

Horňácko je téměř bez vody. Velička vyschla

Horňácko – Naprosto přesně vystihuje nyní název obce Suchov stav, který ve vesnici panuje. Sucho vrcholí a studny jsou téměř prázdné. Voda mnoha rodinám stačí jen na to, aby si navařily a na základní hygienu.

Jiří Krytinář se představí v porotě Chlumeckého kotlíku

Chlumec nad Cidlinou – Těsně před sobotním kláním o zaručeně nejlepší guláš je do soutěže Chlumecký kotlík přihlášeno jedenadvacet týmů. Pětičlenná družstva pro zájemce nad otevřeným ohněm v kotlících na zdejším koupališti připraví přes dvě stě litrů guláše.

Kuchařská soutěž MasterChef: 6 NEJ

Praha /ROZHOVORY/ - Světově proslulá kuchařská show MasterChef poprvé vstupuje do Česka i na Slovensko. Televize Nova a Markíza představuje formát, který se stal celosvětovou legendou. Vášeň pro jídlo, odvaha, talent a odhodlání změnit svůj život – to jsou základní vlastnosti těch nejlepších českých a slovenských amatérských kuchařů, kteří budou týdny pod dozorem odborníků z oboru gastronomie bojovat o titul MasterChef. Soutěž běží každý pátek na TV Nova. Kromě perliček ze zákulisí přinášíme i rozhovory s členy poroty…

Na svátky guláše a piva dorazí Mňága i Support Lesbiens

Přerov – Kapely jako Mňága a Žďorp či Support Lesbiens, ale také špičkoví kuchaři s rozmanitými recepty na netradiční guláše obsadí v sobotu 8. září přerovské výstaviště. Osmý ročník Zubrfestu – svátku guláše a piva – promění areál v největší hospodu na Moravě.

Veselská Zdislava trénuje paměť

Veselí nad Moravou – Letos začala klienty denního stacionáře Zdislava ve Veselí nad Moravou navštěvovat fenka border kolie Meri při canisterapii. Od letošních prázdnin čeká na klienty Zdislavy další novinka. Od srpna si mohou zábavnou formou procvičovat především dlouhodobou paměť.

Pivovarský dvůr s Posázavským tržištěm patřil regionálním výrobcům

Benešov – Regionální výrobci a řemeslníci si v sobotu dali dostaveníčko v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand na Posázavském tržišti aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví. Vedle stánků s ukázkami dovednosti šikovných lidí na akci nechyběly ani tvořivé dílny, kde si především děti mohly vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, praní na valše, navlékání korálků, mletí na žernovu či pečení placky na plotně.

Martin Šimera: V gastronomii se nesmí zaspat

Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.