
Kroužky v Domě dětí začínají již v pondělí
Jindřichův Hradec - Zájmové kroužky stále lákají dost zájemců z řad dětí i dospělých.
Jindřichův Hradec - Zájmové kroužky stále lákají dost zájemců z řad dětí i dospělých.
Liberecký kraj - Podzimní les bývá z houbařského hlediska nejpestřejší. Barevnou paletu hub obohacuje i tajemný klouzek kravský. Navzdory podivnému jménu ovšem klouzek není ani kluzký, ani není pro krávy.
Cheb - Nakrájet cibuli, složit košili nebo jít na úřad. Z tak banálních záležitostí se bez zraku může stát problém. Aby tomu tak nebylo, pomáhají členové chebského TyfloCentra, kteří přichystali akci s názvem Tyflomat Cheb aneb maturita ze slepoty.
Cheb – Jedinečná akce byla určená nejen pro zrakově postižené, ale také pro širokou veřejnost.
Vyškovsko – Vystoupení motokaskadéra, soutěž Miss brambora, ukázky sokolnictví pod vedením sokolníka z rakouského Rosenburgu, soutěž amatérů ve vaření guláše nebo třeba burčákové slavnosti. To je jen několik málo lákadel, která nabízí v sobotu a neděli pořadatelé z Vyškovska.
Bystřec – V soutěži o Hospůdku roku Orlického deníku je snad od jejího samotného začátku. Řadu posledních let končil vždy jen krůček „pod vrcholem". Loni byly poprvé uděleny certifikáty Deníku i za druhá místa v této prestižní anketě a Hostinec U Špičáků ho získal po napínavém souboji s Penzionem U Lípy v Kunvaldu. V lokále byl vyvěšen na čestném místě. Minulý čtvrtek byl ovšem vyměněn za trofej nejcennější. U Špičáků byl vyvěšen certifikát Deníku, který potvrzuje, že tento známý bystřecký hostinec soutěž letos vyhrál.
Svitavy – Sklepy v Základní škole Riegrova ve Svitavách se změnily na moderní dílny pro žáky.
Praha – Energetický regulační úřad (ERÚ) se chystá snížit ceny za distribuci plynu. Chce tím potrestat distributory, za to, že málo investují do obnovy plynovodní sítě.
Energetický regulační úřad (ERÚ) se chystá snížit ceny za distribuci plynu. Chce tím potrestat distributory, za to, že málo investují do obnovy plynovodní sítě.
Jeseník – Vlastním pivovarem se už rok se může pochlubit Jeseník. Tradice vaření pěnivého moku se do města vrátila po osmi desítkách let. První výročí své existence oslaví Minipivovar Jeseník 28. září. Na tento den připravuje první ročník Svatováclavského minifestu.
Brno - Stále máme volná místa. Dobrou zprávu pro rodiče, kteří ještě nestihli zapsat své děti do zájmových kroužků, mají domy dětí a mládeže v Brně.
Teplice - Sladkosti bez cukru, vajec a mléka. Tak trochu kulinářská „divnost". Přesto mne to zlákalo natolik, že jsem se na kurz pečení těchto dobrot vydala. A nelituji. V teplické restauraci Zahrada jsem se od šéfkuchařky Lucie Tomáškové totiž naučila hned tři výborné dezerty, které můžu klidně podávat tchýni jako zákusek po slavnostním obědě. A vsadím se, že nic nepozná.
Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?
Hradec Králové – Na osm let za mříže poslal ve středu hradecký krajský soud devětačtyřicetiletou Miroslavu Pickovou.
Polička - Kuchaři, cukráři i řezníci pracují od září v odborné škole v moderních učebnách. Během prázdnin doznalo zázemí výrazných změn. Budova, která byla téměř v havarijním stavu, září novotou.
Jeseník – Vlastním pivovarem se už rok se může pochlubit Jeseník. Tradice vaření pěnivého moku se do města vrátila po osmi desítkách let. První výročí své existence oslaví Minipivovar Jeseník 28. září. Na tento den připravuje první ročník Svatováclavského minifestu.
Hradec Králové – Na osm let za mříže poslal ve středu hradecký krajský soud devětačtyřicetiletou Miroslavu Pickovou.
Hradec Králové – Na osm let za mříže poslal včera hradecký krajský soud devětačtyřicetiletou Miroslavu Pickovou. Trest ženě uložil za to, že v letech 2010 až 2012 „uvařila" takřka půldruhého kilogramu drogy pervitin.
Jičín – Soutěž s názvem Hospůdka roku 2012, kterou vyhlásil Jičínský deník a v níž jste mohli vy – čtenáři – po dobu několika týdnů volit to „nej" restaurační zařízení v našem regionu, je u konce.
Litomyšl, Přerov - Vítězové litomyšlské kvalifikace na Gastroslavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové na Mistrovství České republiky v přípravě kotlíkových gulášů zabodovali i při přerovském finále.
Mirovice – Město shání nového nájemce kulturního domu. Vedení města není spokojeno se současným provozovatelem.
Milostovice – Kuchaři z Milostovic to dokázali. Nejenže se probojovali do celorepublikového finále, ale dokonce obsadili bronzovou pozici. A o čem že je řeč? O osmém ročníku mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů.
Chlumec nad Cidlinou – „Pojďte si k nám pro úplatek. Co pijete? Řídíte? To nevadí, dáte si aspoň buchtu," tak něco podobného člověk uslyšel snad na každém metru trávníku chlumeckého koupaliště, kam se v sobotu sjely vymóděné týmy, aby mezi sebou soupeřily o ten nejlepší kotel guláše.
Řečeno dnešní češtinou, vařit je trendy. Plyne to z různých průzkumů, ale i z pohledu do televizních programů. Jací jsme kuchaři je obtížné obecně říct. Asi by musel někdo nezávisle projít republikou a ochutnávat dům od domu, neboť jak hodnotíme sami sebe, nemá valnou vypovídací hodnotu.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?
Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?
Přerov – Zkuste připravit v polních podmínkách patnáct litrů lahodného guláše a k tomu předvést show, která pobaví diváky. Ti nejlepší z nejlepších to dokážou a ještě se na jejich delikatesy stojí u stánků fronty.
Praha - Zápisné do zájmových kroužků pro děti se dá v tomto školním roce pořídit od stokoruny po tisíce. Roste zájem o vaření nebo netradiční sporty, naopak čím dál méně táhne němčina. Vyplynulo to ze zjištění od organizátorů dětských kroužků, klubů a oddílů.
Přerov – Kapely jako Mňága a Žďorp či Support Lesbiens, ale také špičkoví kuchaři s rozmanitými recepty na netradiční guláše obsadí dnes přerovské výstaviště. Osmý ročník Zubrfestu – svátku guláše a piva – promění areál v největší hospodu na Moravě.
Praha – Hranolky z klatovského kapra, marinované s citronovou trávou a zázvorem, podávané s wasabi bramborovou kaší, dortík z marinovaných Foie gras se skořicovým jablíčkem a brioškou, ale také sushi nebo thajskou národní specialitu Phad Thai. To vše lze o víkendu ochutnat v krásných venkovních prostorách Trojského zámku.
Praha – Hranolky z klatovského kapra, marinované s citronovou trávou a zázvorem, podávané s wasabi bramborovou kaší, dortík z marinovaných Foie gras se skořicovým jablíčkem a brioškou, ale také sushi nebo thajskou národní specialitu Phad Thai. To vše lze o víkendu ochutnat v krásných venkovních prostorách Trojského zámku.
Zahrádky - O nejlepší zvěřinový guláš se bude v sobotu soutěžit v Zahrádkách. Ochutnat budou moci i návštěvníci.
Chomutovsko - Víkend nabízí bohatou škálu všeho, co dokonale pobaví i poučí.
Sojové kostky alá Katův šleh, Vepřové alá Žraločí ploutev, Treska alá Krab…Voilá! Proč… to je jediné slovo, které mě v souvislosti s těmito „á la", navíc nesprávně psanými, napadá. Když si objednám kachnu, nechci jíst divočáka, když hovězí, nemám chuť na klokana.
Horňácko – Naprosto přesně vystihuje nyní název obce Suchov stav, který ve vesnici panuje. Sucho vrcholí a studny jsou téměř prázdné. Voda mnoha rodinám stačí jen na to, aby si navařily a na základní hygienu.
Bystřice – Obecní úřad děkuje všem, kteří se podíleli na sjezdu rodáků a přátel místní školy. Krásný slunný den snad potěšil všechny přítomné.
Horňácko – Naprosto přesně vystihuje nyní název obce Suchov stav, který ve vesnici panuje. Sucho vrcholí a studny jsou téměř prázdné. Voda mnoha rodinám stačí jen na to, aby si navařily a na základní hygienu.
Dolní Němčí - Kouzlo rozmanitých figurek z kukuřičného šustí mohli v Dolním Němčí na sobotním jarmarku plném lidových řemeslníků obdivovat ti, kdo se zastavili u stánku Marie Bilíkové z Babic. Ta absolvovala kurz tvorby těchto postaviček před pěti lety poté, co se o něco dřív naučila tvořit z šustí tkané věci.
Chlumec nad Cidlinou – Těsně před sobotním kláním o zaručeně nejlepší guláš je do soutěže Chlumecký kotlík přihlášeno jedenadvacet týmů. Pětičlenná družstva pro zájemce nad otevřeným ohněm v kotlících na zdejším koupališti připraví přes dvě stě litrů guláše.
Praha /ROZHOVORY/ - Světově proslulá kuchařská show MasterChef poprvé vstupuje do Česka i na Slovensko. Televize Nova a Markíza představuje formát, který se stal celosvětovou legendou. Vášeň pro jídlo, odvaha, talent a odhodlání změnit svůj život – to jsou základní vlastnosti těch nejlepších českých a slovenských amatérských kuchařů, kteří budou týdny pod dozorem odborníků z oboru gastronomie bojovat o titul MasterChef. Soutěž běží každý pátek na TV Nova. Kromě perliček ze zákulisí přinášíme i rozhovory s členy poroty…
Přerov – Kapely jako Mňága a Žďorp či Support Lesbiens, ale také špičkoví kuchaři s rozmanitými recepty na netradiční guláše obsadí v sobotu 8. září přerovské výstaviště. Osmý ročník Zubrfestu – svátku guláše a piva – promění areál v největší hospodu na Moravě.
Hradecko – Seriál "S Deníkem ušetříte": Prázdniny definitivně skončily a rodiče přemýšlí, jak jejich ratolesti mohou trávit volný čas po škole.
Veselí nad Moravou – Letos začala klienty denního stacionáře Zdislava ve Veselí nad Moravou navštěvovat fenka border kolie Meri při canisterapii. Od letošních prázdnin čeká na klienty Zdislavy další novinka. Od srpna si mohou zábavnou formou procvičovat především dlouhodobou paměť.
Pilníkov - Nastartovat mozkové buňky na učení je někdy po prázdninách těžké. Aby se dětem lépe zahajoval školní rok, čekalo je překvapení.
Světlá nad Sázavou – Za zdmi světelské věznice strávila už pět měsíců a pokud by nebyla třeba podmínečně propuštěna, odsedí si zde za loupežné přepadení celkem šest let.
Benešov – Regionální výrobci a řemeslníci si v sobotu dali dostaveníčko v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand na Posázavském tržišti aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví. Vedle stánků s ukázkami dovednosti šikovných lidí na akci nechyběly ani tvořivé dílny, kde si především děti mohly vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, praní na valše, navlékání korálků, mletí na žernovu či pečení placky na plotně.
Mladá Boleslav - Prázdniny utekly jako voda a příští týden začne nový školní rok. S pestrou nabídkou kroužků přichází i tentokrát boleslavský Dům dětí a mládeže Na Výstavišti.
Třebíč - Už první školní den budou kuchařky Hotelové školy v Třebíči připravovat oběd pro studenty v nové moderně zařízené kuchyni.
Břestek – Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu Spolku pro udržení tradic (SUT) v Břestku při akci s názvem Chvála trnce! pošmourné počasí s občasnými dešťovými přeháňkami.
Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.