Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Veselská Zdislava trénuje paměť

Veselí nad Moravou – Letos začala klienty denního stacionáře Zdislava ve Veselí nad Moravou navštěvovat fenka border kolie Meri při canisterapii. Od letošních prázdnin čeká na klienty Zdislavy další novinka. Od srpna si mohou zábavnou formou procvičovat především dlouhodobou paměť.

Pivovarský dvůr s Posázavským tržištěm patřil regionálním výrobcům

Benešov – Regionální výrobci a řemeslníci si v sobotu dali dostaveníčko v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand na Posázavském tržišti aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví. Vedle stánků s ukázkami dovednosti šikovných lidí na akci nechyběly ani tvořivé dílny, kde si především děti mohly vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, praní na valše, navlékání korálků, mletí na žernovu či pečení placky na plotně.

Martin Šimera: V gastronomii se nesmí zaspat

Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.

Dva kýble povidel Tetičky uvařily ze 120 kil trnek

Dolní Němčí – Dva kýble voňavých povidel se v sobotu 1. září podařilo uvařit z více než metráku trnek členkám pěveckého sboru Tetičky ve starobylé kuchyni areálu Na Mlýně v Dolním Němčí.

Vostrá: Kromě vaření jsem se starala i o zvířata. Účasti v soutěži nelituju

Kamenice nad Lipou, Majdalena – Účinkovala již v několika soutěžích, naposledy ve Farmě v TV Nova. Z té energická Libuše Vostrá odešla poté, co byla ostatními označena za největší intrikánku. Moderátorka ji postavila před dilema: buď 100 tisíc korun a jít domů, nebo zůstat. Libuše se dlouho nerozmýšlela. Dnes účast v soutěži bere s nadhledem.

V Petrově budou vařit guláš. Už po páté

Petrov – Již popáté provoní petrovské Plže cibule, maso a sladká i pálivá paprika. V areálu na kolečku se v sobotu prvního září uskuteční další ročník akce nazvané Petrovský kotlík.

Dolněmčané lákají na jarmark i vaření trnek

Dolní Němčí - Na tradiční vaření trnek a jarmark plný výrobků z šikovných rukou lidových řemeslníků se mohou těšit ti, kdo v sobotu 1. září odpoledne zamíří do areálu starobylého mlýna v Dolním Němčí.

O tajích chmelařství a pivovarnictví v chmelařském muzeu v Žatci

Žatec je skoro synonymum chmele, je vyhlášený po celém světě. O tom, jak se pěstuje a pěstoval v minulosti, a také o zpracování vypráví chmelařské muzeum. Žatecká expozice chmele je nejspíš nejrozsáhlejší na světě. Zaujímá plochu 4 tisíce m². Mapuje vývoj chmelařství už od raného středověku. Hodně se tu dozvíme i o vaření piva.

Užijte si poslední prázdninový víkend

Uherské Hradiště - Přemýšlíte, jak dětem zpříjemnit poslední víkend před začátkem školy? Slovácký deník pro vás připravil několik tipů, kam vyrazit s celou rodinou.

Relaxujte v novém hotelu

Humpolec - Deník společně s humpoleckým Hotelem Fabrika připravil soutěž o relaxační pobyt.

Martin Škoda, rozhněvaný mladík české gastronomie: Chci tu změnu

Praha /ROZHOVOR/- Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka - ta poslední je Umřel jsem v sobotu. Nováček Smart Press je Martin Škoda, student česko-španělského gymnázia v Českých Budějovicích, pro kterého je vaření hobby.

Škoda, rozhněvaný mladík české gastronomie: Chci tu změnu

Praha - Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka (ta poslední je Umřel jsem v sobotu).

Ženu zadrželi při výrobě pervitinu. Už podruhé za měsíc

Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.

Ženu zadrželi při výrobě pervitinu. Už podruhé za měsíc

Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.

V Petrově budou vařit guláš. Už po páté

Petrov – Již popáté provoní petrovské Plže cibule, maso a sladká i pálivá paprika. V areálu na kolečku se v sobotu prvního září uskuteční další ročník akce nazvané Petrovský kotlík.

Mladík obstarával kumpánům léky pro vaření pervitinu

Benešovsko –  Benešovští kriminalisté  usvědčili  dalšího člena party, která zásobovala místní narkomanský trh pervitinem. Ve středu si  devatenáctiletý mladík vyslechl podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Ve chlévě na seně...

Dovolená na farmě. Láká vyznavače bio života, lidi unavené moderní dobou a hlavně děti.

Msti se Tábuorskejm, radila matka synovi

Tábor – (Předchozí díl, který vyšel v Táborském deníku v pondělí 20. srpna 2012, pojednával o vaření piva v Táboře v 16. století. Před zničujícím požárem roku 1559 se ho v Táboře ročně vařilo 45 tisíc hektolitrů.)

Po zelenině mít těžký žaludek nebudete

Jižní Čechy - Zuzana Fuková je odbornicí na vaření, ale i na používání konkrétních surovin. Před pár dny jsme s jednou z členek našeho týmu diskutovaly o tom, jak složité je stravovat se podle pravidel krabičkové diety ve veřejných restauracích.

Voda v ghettu Přednádraží poteče nejdříve v pondělí

Ostrava  – Voda v ostravském ghettu Přednádraží, kde stále žije více než stovka lidí, poteče nejdříve v pondělí. Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) pořád čeká na výsledek znaleckého posudku technického stavu rozvodů vody. Obdržet by ho mohla v pátek, řekla dnes mluvčí firmy Martina Gavendová.

Vedra kosí hlavně starší lidi, ale ohrožují všechny. Jak se jim bránit?

Jablonecko – Meteorologové dopředu hlásili, že včerejšek bude nejteplejším dnem v roce a hned ráno se začalo ukazovat, že vedra budou skutečně extrémní. Záchranáři v Libereckém kraji jen za dopoledne vyjížděli k 46 lidem – převážně seniorům a kardiakům, kteří vlivem horkého počasí zkolabovali.

OBRAZEM: Zlobice láká stovky lidí na ovce a kozy

Malhostovice – Ovčácké slavnosti spojené s třináctou celostátní výstavOu ovcí a koz Ovenálie 2012 na kopci Zlobice u Malhostovic na Brněnsku láká o tomto víkendu tisícovky návštěvníků. K největším lákadlům patří ukázka výroby ovčího sýra, stříhání ovcí a zpracování vlny, práce ovčáckých psů či šou, při které předvádí zpracování masa Františka Káni.

Daniela Peštová: Člověk by se neměl limitovat, MasterChef je pro mě výzva

Praha /ROZHOVOR/ – Nabídka na moderování kuchařské show MasterChef zastihla světově proslulou modelku a milovnici vaření Danielu Peštovou při plnění pracovních povinností v New Yorku. „Přiznám se, že jsem byla velmi překvapená, protože moderování, navzdory mým několika zkušenostem s kamerou a mikrofonem, pro mě není běžnou záležitostí. Chvíli jsem váhala, ale zaměření této show je mou srdeční záležitostí a to v podstatě rozhodlo," říká Daniela Peštová. Světově proslulá modelka a milovnice vaření Daniela Peštová vypráví o své úloze v nové show, kterou na podzim uvedou televize Nova a Markíza…

Nova natáčí show, v níž si poměří kvality amatérští kuchaři

Praha – Natáčení fenomenální kuchařské show MasterChef, kterou TV Nova uvede už na podzim, je v plném proudu. Bratislavské ateliéry, v nichž v těchto dnech vznikají její první díly, jsou plné emocí, prvních bitev o vítězství i proher, pochval i drsných kritik.

V lesích roste mnoho druhů hub, lidé je však musejí hledat

Praha - Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě. „Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Dlouhá noc letos nová

Ludvíkov - Ve zcela novém tónu se ponese v sobotu 18. srpna od 9 hodin dopoledne Dlouhá noc na Kolibě v Ludvíkově. Poprvé se letos koná v rytířském duchu. Návštěvníci si prohlédnou imitaci hradu Fürstenwalde i ležení vojáků z dob dobývání hradů.

Pěstuje chilli papričky, které v Indii dávají do granátů

Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.

Nezvyklí domácí mazlíčci

Patří mezi plnohodnotné členy domácnosti, spí s páníčkem v posteli nebo se společně dívají na televizi. Řeč je o miniprasátkách a minikonících. Řady jejich chovatelů se rozrůstají.

Je libo houby s octem?

Nakládání plodů lesa do kyselého láku je oblíbený způsob jejich uchovávání. Jsou ale i jiné.