Veselí nad Moravou – Letos začala klienty denního stacionáře Zdislava ve Veselí nad Moravou navštěvovat fenka border kolie Meri při canisterapii. Od letošních prázdnin čeká na klienty Zdislavy další novinka. Od srpna si mohou zábavnou formou procvičovat především dlouhodobou paměť.
Světlá nad Sázavou – Za zdmi světelské věznice strávila už pět měsíců a pokud by nebyla třeba podmínečně propuštěna, odsedí si zde za loupežné přepadení celkem šest let.
Benešov – Regionální výrobci a řemeslníci si v sobotu dali dostaveníčko v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand na Posázavském tržišti aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví. Vedle stánků s ukázkami dovednosti šikovných lidí na akci nechyběly ani tvořivé dílny, kde si především děti mohly vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, praní na valše, navlékání korálků, mletí na žernovu či pečení placky na plotně.
Mladá Boleslav - Prázdniny utekly jako voda a příští týden začne nový školní rok. S pestrou nabídkou kroužků přichází i tentokrát boleslavský Dům dětí a mládeže Na Výstavišti.
Břestek – Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu Spolku pro udržení tradic (SUT) v Břestku při akci s názvem Chvála trnce! pošmourné počasí s občasnými dešťovými přeháňkami.
Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.
Dolní Němčí – Dva kýble voňavých povidel se v sobotu 1. září podařilo uvařit z více než metráku trnek členkám pěveckého sboru Tetičky ve starobylé kuchyni areálu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Kamenice nad Lipou, Majdalena – Účinkovala již v několika soutěžích, naposledy ve Farmě v TV Nova. Z té energická Libuše Vostrá odešla poté, co byla ostatními označena za největší intrikánku. Moderátorka ji postavila před dilema: buď 100 tisíc korun a jít domů, nebo zůstat. Libuše se dlouho nerozmýšlela. Dnes účast v soutěži bere s nadhledem.
Petrov – Již popáté provoní petrovské Plže cibule, maso a sladká i pálivá paprika. V areálu na kolečku se v sobotu prvního září uskuteční další ročník akce nazvané Petrovský kotlík.
Dolní Němčí - Na tradiční vaření trnek a jarmark plný výrobků z šikovných rukou lidových řemeslníků se mohou těšit ti, kdo v sobotu 1. září odpoledne zamíří do areálu starobylého mlýna v Dolním Němčí.
Liberec - Liberečtí kriminalisté rozbili organizovanou skupinu, která vyráběla a prodávala drogy po celé České republice. Za dva roky, kdy její činnost sledovali, uvařila 35 kilogramů pervitinu v hodnotě asi 35 milionů korun.
Žatec je skoro synonymum chmele, je vyhlášený po celém světě. O tom, jak se pěstuje a pěstoval v minulosti, a také o zpracování vypráví chmelařské muzeum. Žatecká expozice chmele je nejspíš nejrozsáhlejší na světě. Zaujímá plochu 4 tisíce m². Mapuje vývoj chmelařství už od raného středověku. Hodně se tu dozvíme i o vaření piva.
Liberec - Liberečtí kriminalisté rozbili organizovanou skupinu, která vyráběla a prodávala drogy po celé České republice. Za dva roky, kdy její činnost sledovali, uvařila 35 kilogramů pervitinu v hodnotě asi 35 milionů korun.
Uherské Hradiště - Přemýšlíte, jak dětem zpříjemnit poslední víkend před začátkem školy? Slovácký deník pro vás připravil několik tipů, kam vyrazit s celou rodinou.
Mladá Boleslav - Prázdniny utekly jako voda a příští týden začne nový školní rok. S pestrou nabídkou kroužků přichází i tentokrát boleslavský Dům dětí a mládeže Na Výstavišti.
Praha /ROZHOVOR/- Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka - ta poslední je Umřel jsem v sobotu. Nováček Smart Press je Martin Škoda, student česko-španělského gymnázia v Českých Budějovicích, pro kterého je vaření hobby.
Vyškovsko – Se začátkem školního roku obnovují a rozšiřují nabídku i Domy dětí a mládeže v regionu. Nabízejí například voltiž, včelaření nebo úplně nový kouzelnický kroužek.
Praha - Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka (ta poslední je Umřel jsem v sobotu).
Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.
Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.
Petrov – Již popáté provoní petrovské Plže cibule, maso a sladká i pálivá paprika. V areálu na kolečku se v sobotu prvního září uskuteční další ročník akce nazvané Petrovský kotlík.
Benešovsko – Benešovští kriminalisté usvědčili dalšího člena party, která zásobovala místní narkomanský trh pervitinem. Ve středu si devatenáctiletý mladík vyslechl podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.
Tábor – (Předchozí díl, který vyšel v Táborském deníku v pondělí 20. srpna 2012, pojednával o vaření piva v Táboře v 16. století. Před zničujícím požárem roku 1559 se ho v Táboře ročně vařilo 45 tisíc hektolitrů.)
Jižní Čechy - Zuzana Fuková je odbornicí na vaření, ale i na používání konkrétních surovin. Před pár dny jsme s jednou z členek našeho týmu diskutovaly o tom, jak složité je stravovat se podle pravidel krabičkové diety ve veřejných restauracích.
Ostrava – Voda v ostravském ghettu Přednádraží, kde stále žije více než stovka lidí, poteče nejdříve v pondělí. Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) pořád čeká na výsledek znaleckého posudku technického stavu rozvodů vody. Obdržet by ho mohla v pátek, řekla dnes mluvčí firmy Martina Gavendová.
Jablonecko – Meteorologové dopředu hlásili, že včerejšek bude nejteplejším dnem v roce a hned ráno se začalo ukazovat, že vedra budou skutečně extrémní. Záchranáři v Libereckém kraji jen za dopoledne vyjížděli k 46 lidem – převážně seniorům a kardiakům, kteří vlivem horkého počasí zkolabovali.
Sokolov - Pivovar Permon, který se profiluje tím, že vaří řadu speciálů, mezi které patří třeba pomerančové nebo borůvkové pivo, nyní přišel s další novinkou.
Malhostovice – Ovčácké slavnosti spojené s třináctou celostátní výstavOu ovcí a koz Ovenálie 2012 na kopci Zlobice u Malhostovic na Brněnsku láká o tomto víkendu tisícovky návštěvníků. K největším lákadlům patří ukázka výroby ovčího sýra, stříhání ovcí a zpracování vlny, práce ovčáckých psů či šou, při které předvádí zpracování masa Františka Káni.
Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.
Osvračín – Dopřát si k pití i na vaření čistou vodu bez bakterií a škodlivých látek je snem, který se obyvatelům Osvračína zatím nedaří splnit. Nejsou na něj peníze.
Praha /ROZHOVOR/ – Nabídka na moderování kuchařské show MasterChef zastihla světově proslulou modelku a milovnici vaření Danielu Peštovou při plnění pracovních povinností v New Yorku. „Přiznám se, že jsem byla velmi překvapená, protože moderování, navzdory mým několika zkušenostem s kamerou a mikrofonem, pro mě není běžnou záležitostí. Chvíli jsem váhala, ale zaměření této show je mou srdeční záležitostí a to v podstatě rozhodlo," říká Daniela Peštová. Světově proslulá modelka a milovnice vaření Daniela Peštová vypráví o své úloze v nové show, kterou na podzim uvedou televize Nova a Markíza…
Osvračín – Dopřát si k pití i na vaření čistou vodu bez bakterií a škodlivých látek je snem, který se obyvatelům Osvračína zatím nedaří splnit. Nejsou na něj peníze.
Praha – Natáčení fenomenální kuchařské show MasterChef, kterou TV Nova uvede už na podzim, je v plném proudu. Bratislavské ateliéry, v nichž v těchto dnech vznikají její první díly, jsou plné emocí, prvních bitev o vítězství i proher, pochval i drsných kritik.
Praha - Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě. „Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.
Dalešice - V neděli to bude rovných pětatřicet let, kdy byla v Dalešicích uvařena poslední várka piva. A současně to bude přesně deset let ode dne, kdy byl pivovar znovu otevřen veřejnosti a začala zde éra vaření nového dalešického piva.
Ludvíkov - Ve zcela novém tónu se ponese v sobotu 18. srpna od 9 hodin dopoledne Dlouhá noc na Kolibě v Ludvíkově. Poprvé se letos koná v rytířském duchu. Návštěvníci si prohlédnou imitaci hradu Fürstenwalde i ležení vojáků z dob dobývání hradů.
Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.
Patří mezi plnohodnotné členy domácnosti, spí s páníčkem v posteli nebo se společně dívají na televizi. Řeč je o miniprasátkách a minikonících. Řady jejich chovatelů se rozrůstají.