Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Relaxujte v novém hotelu

Humpolec - Deník společně s humpoleckým Hotelem Fabrika připravil soutěž o relaxační pobyt.

Martin Škoda, rozhněvaný mladík české gastronomie: Chci tu změnu

Praha /ROZHOVOR/- Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka - ta poslední je Umřel jsem v sobotu. Nováček Smart Press je Martin Škoda, student česko-španělského gymnázia v Českých Budějovicích, pro kterého je vaření hobby.

Škoda, rozhněvaný mladík české gastronomie: Chci tu změnu

Praha - Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka (ta poslední je Umřel jsem v sobotu).

Ženu zadrželi při výrobě pervitinu. Už podruhé za měsíc

Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.

Ženu zadrželi při výrobě pervitinu. Už podruhé za měsíc

Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.

V Petrově budou vařit guláš. Už po páté

Petrov – Již popáté provoní petrovské Plže cibule, maso a sladká i pálivá paprika. V areálu na kolečku se v sobotu prvního září uskuteční další ročník akce nazvané Petrovský kotlík.

Mladík obstarával kumpánům léky pro vaření pervitinu

Benešovsko –  Benešovští kriminalisté  usvědčili  dalšího člena party, která zásobovala místní narkomanský trh pervitinem. Ve středu si  devatenáctiletý mladík vyslechl podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Ve chlévě na seně...

Dovolená na farmě. Láká vyznavače bio života, lidi unavené moderní dobou a hlavně děti.

Msti se Tábuorskejm, radila matka synovi

Tábor – (Předchozí díl, který vyšel v Táborském deníku v pondělí 20. srpna 2012, pojednával o vaření piva v Táboře v 16. století. Před zničujícím požárem roku 1559 se ho v Táboře ročně vařilo 45 tisíc hektolitrů.)

Po zelenině mít těžký žaludek nebudete

Jižní Čechy - Zuzana Fuková je odbornicí na vaření, ale i na používání konkrétních surovin. Před pár dny jsme s jednou z členek našeho týmu diskutovaly o tom, jak složité je stravovat se podle pravidel krabičkové diety ve veřejných restauracích.

Voda v ghettu Přednádraží poteče nejdříve v pondělí

Ostrava  – Voda v ostravském ghettu Přednádraží, kde stále žije více než stovka lidí, poteče nejdříve v pondělí. Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) pořád čeká na výsledek znaleckého posudku technického stavu rozvodů vody. Obdržet by ho mohla v pátek, řekla dnes mluvčí firmy Martina Gavendová.

Vedra kosí hlavně starší lidi, ale ohrožují všechny. Jak se jim bránit?

Jablonecko – Meteorologové dopředu hlásili, že včerejšek bude nejteplejším dnem v roce a hned ráno se začalo ukazovat, že vedra budou skutečně extrémní. Záchranáři v Libereckém kraji jen za dopoledne vyjížděli k 46 lidem – převážně seniorům a kardiakům, kteří vlivem horkého počasí zkolabovali.

OBRAZEM: Zlobice láká stovky lidí na ovce a kozy

Malhostovice – Ovčácké slavnosti spojené s třináctou celostátní výstavOu ovcí a koz Ovenálie 2012 na kopci Zlobice u Malhostovic na Brněnsku láká o tomto víkendu tisícovky návštěvníků. K největším lákadlům patří ukázka výroby ovčího sýra, stříhání ovcí a zpracování vlny, práce ovčáckých psů či šou, při které předvádí zpracování masa Františka Káni.

Daniela Peštová: Člověk by se neměl limitovat, MasterChef je pro mě výzva

Praha /ROZHOVOR/ – Nabídka na moderování kuchařské show MasterChef zastihla světově proslulou modelku a milovnici vaření Danielu Peštovou při plnění pracovních povinností v New Yorku. „Přiznám se, že jsem byla velmi překvapená, protože moderování, navzdory mým několika zkušenostem s kamerou a mikrofonem, pro mě není běžnou záležitostí. Chvíli jsem váhala, ale zaměření této show je mou srdeční záležitostí a to v podstatě rozhodlo," říká Daniela Peštová. Světově proslulá modelka a milovnice vaření Daniela Peštová vypráví o své úloze v nové show, kterou na podzim uvedou televize Nova a Markíza…

Nova natáčí show, v níž si poměří kvality amatérští kuchaři

Praha – Natáčení fenomenální kuchařské show MasterChef, kterou TV Nova uvede už na podzim, je v plném proudu. Bratislavské ateliéry, v nichž v těchto dnech vznikají její první díly, jsou plné emocí, prvních bitev o vítězství i proher, pochval i drsných kritik.

V lesích roste mnoho druhů hub, lidé je však musejí hledat

Praha - Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě. „Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Dlouhá noc letos nová

Ludvíkov - Ve zcela novém tónu se ponese v sobotu 18. srpna od 9 hodin dopoledne Dlouhá noc na Kolibě v Ludvíkově. Poprvé se letos koná v rytířském duchu. Návštěvníci si prohlédnou imitaci hradu Fürstenwalde i ležení vojáků z dob dobývání hradů.

Pěstuje chilli papričky, které v Indii dávají do granátů

Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.

Nezvyklí domácí mazlíčci

Patří mezi plnohodnotné členy domácnosti, spí s páníčkem v posteli nebo se společně dívají na televizi. Řeč je o miniprasátkách a minikonících. Řady jejich chovatelů se rozrůstají.

Je libo houby s octem?

Nakládání plodů lesa do kyselého láku je oblíbený způsob jejich uchovávání. Jsou ale i jiné.

Nová kuchařka poradí, jak spořit čas

České Budějovice - V polovině září by na pulty knihkupectví mělo dorazit již druhé vydání Domácí krabičkové diety od autorky Aleny Doležalové z českobudějovického vydavatelství DONA.

Dobrý den, Valašsko

Je to k neuvěření, ale slyšte. Vyznamenání v podobě hvězdičky od Michelina dostávají jen muži. Přitom je toto ocenění v kulinářském byznysu stejně ceněné, jako ve filmovém průmyslu Oscaři.

Kuchyň má nahradit stacionář

Vrchlabí - Učni se dočkají nových prostor pro nácvik vaření v budově školy, uvolní se i kapacity pro další službu seniorům.

Pivní slavnosti jako bonus k trhům

Ostrov – Ostrovské trhy s farmáři se staly pravidelnou měsíční akcí, kterou pořádá Dům kultury ve spolupráci s městem na Mírovém náměstí v Ostrově.

Kuchařka není jen o vaření

Jindřichův Hradec - Historická kuchařka okořeněná zajímavostmi a vtipem vzešla z pera Sabiny Langerové a nedávno byla pokřtěna v Černé kuchyni jindřichohradeckého zámku.

Začíná gurmánský festival Mléko na talíři

Praha – Další z řady gurmánských festivalů startuje dnešním dnem v Praze. V šesti vybraných restauracích budou nabízet pokrmy, ve kterých je obsaženo mléko. Festival nesoucí název Mléko na talíři potrvá do 26. srpna a v jeho rámci v restauracích nabídnou tříchodové menu za jednotnou cenu 290 korun.

Kulinářsko – vinařské odpoledne v Potštejně

Potštejn –  Všechny labužníky a milovníky dobrého vína potěší již III. ročník kulinářsko-vinařského odpoledne, které se již nyní chystá v překrásném prostředí potštejnského zámku.