![](https://g.denik.cz/9/c2/cv-svickova-hradek-mistrovstvi2_prazena-list-l.jpg)
Chomutov provoní exotika, hrádek svíčková
Chomutovsko - Víkend na Chomutovsku má opět co nabídnout. Cizinu poznáte přímo na chomutovském náměstí, typické české jídlo zase na zámku.
Chomutovsko - Víkend na Chomutovsku má opět co nabídnout. Cizinu poznáte přímo na chomutovském náměstí, typické české jídlo zase na zámku.
Humpolec - Deník společně s humpoleckým Hotelem Fabrika připravil soutěž o relaxační pobyt.
Praha /ROZHOVOR/- Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka - ta poslední je Umřel jsem v sobotu. Nováček Smart Press je Martin Škoda, student česko-španělského gymnázia v Českých Budějovicích, pro kterého je vaření hobby.
Vyškovsko – Se začátkem školního roku obnovují a rozšiřují nabídku i Domy dětí a mládeže v regionu. Nabízejí například voltiž, včelaření nebo úplně nový kouzelnický kroužek.
Praha - Kuchařské knihy jsou v kurzu. Jejich obliba roste v souvislosti s TV pořady „šéfkuchařů", ale nejen jich. Na neobvyklých „kuchařkách" staví i vydavatelství Smart Press Praha, které poslední roky vydává i zajímavé knihy ústeckého cestovatele a dobrodruha Josefa Formánka (ta poslední je Umřel jsem v sobotu).
Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.
Hodonín – Dvakrát v době ani ne dvou měsíců zadrželi hodonínští kriminalisté pětatřicetiletou ženu z Hodonína. Za stejný čin a na stejném místě – v bytě na hodonínském sídlišti totiž vařila pervitin. Poprvé ji kriminalisté z toxitýmu zadrželi koncem července.
Petrov – Již popáté provoní petrovské Plže cibule, maso a sladká i pálivá paprika. V areálu na kolečku se v sobotu prvního září uskuteční další ročník akce nazvané Petrovský kotlík.
Benešovsko – Benešovští kriminalisté usvědčili dalšího člena party, která zásobovala místní narkomanský trh pervitinem. Ve středu si devatenáctiletý mladík vyslechl podezření ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.
Dovolená na farmě. Láká vyznavače bio života, lidi unavené moderní dobou a hlavně děti.
Tábor – (Předchozí díl, který vyšel v Táborském deníku v pondělí 20. srpna 2012, pojednával o vaření piva v Táboře v 16. století. Před zničujícím požárem roku 1559 se ho v Táboře ročně vařilo 45 tisíc hektolitrů.)
Jižní Čechy - Zuzana Fuková je odbornicí na vaření, ale i na používání konkrétních surovin. Před pár dny jsme s jednou z členek našeho týmu diskutovaly o tom, jak složité je stravovat se podle pravidel krabičkové diety ve veřejných restauracích.
Ostrava – Voda v ostravském ghettu Přednádraží, kde stále žije více než stovka lidí, poteče nejdříve v pondělí. Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) pořád čeká na výsledek znaleckého posudku technického stavu rozvodů vody. Obdržet by ho mohla v pátek, řekla dnes mluvčí firmy Martina Gavendová.
Jablonecko – Vedra v panelových domech mohou lidé lépe snášet, když zatažené rolety postříkají vodou z ručního rozprašovače na květiny.
Jablonecko – Meteorologové dopředu hlásili, že včerejšek bude nejteplejším dnem v roce a hned ráno se začalo ukazovat, že vedra budou skutečně extrémní. Záchranáři v Libereckém kraji jen za dopoledne vyjížděli k 46 lidem – převážně seniorům a kardiakům, kteří vlivem horkého počasí zkolabovali.
Tábor - Předchozí díl, který vyšel v Táborském deníku v pondělí 13. srpna 2012, pojednával o táborském sladovnictví v 15. a 16. století.
Sokolov - Pivovar Permon, který se profiluje tím, že vaří řadu speciálů, mezi které patří třeba pomerančové nebo borůvkové pivo, nyní přišel s další novinkou.
Malhostovice – Ovčácké slavnosti spojené s třináctou celostátní výstavOu ovcí a koz Ovenálie 2012 na kopci Zlobice u Malhostovic na Brněnsku láká o tomto víkendu tisícovky návštěvníků. K největším lákadlům patří ukázka výroby ovčího sýra, stříhání ovcí a zpracování vlny, práce ovčáckých psů či šou, při které předvádí zpracování masa Františka Káni.
Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.
Sokolov - Docílili jsme chuti, kterou mělo tehdejší pivo před dvě stě lety, říká šéf Permonu
Osvračín – Dopřát si k pití i na vaření čistou vodu bez bakterií a škodlivých látek je snem, který se obyvatelům Osvračína zatím nedaří splnit. Nejsou na něj peníze.
Praha /ROZHOVOR/ – Nabídka na moderování kuchařské show MasterChef zastihla světově proslulou modelku a milovnici vaření Danielu Peštovou při plnění pracovních povinností v New Yorku. „Přiznám se, že jsem byla velmi překvapená, protože moderování, navzdory mým několika zkušenostem s kamerou a mikrofonem, pro mě není běžnou záležitostí. Chvíli jsem váhala, ale zaměření této show je mou srdeční záležitostí a to v podstatě rozhodlo," říká Daniela Peštová. Světově proslulá modelka a milovnice vaření Daniela Peštová vypráví o své úloze v nové show, kterou na podzim uvedou televize Nova a Markíza…
Osvračín – Dopřát si k pití i na vaření čistou vodu bez bakterií a škodlivých látek je snem, který se obyvatelům Osvračína zatím nedaří splnit. Nejsou na něj peníze.
Praha – Natáčení fenomenální kuchařské show MasterChef, kterou TV Nova uvede už na podzim, je v plném proudu. Bratislavské ateliéry, v nichž v těchto dnech vznikají její první díly, jsou plné emocí, prvních bitev o vítězství i proher, pochval i drsných kritik.
Praha - Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě. „Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.
Dalešice - V neděli to bude rovných pětatřicet let, kdy byla v Dalešicích uvařena poslední várka piva. A současně to bude přesně deset let ode dne, kdy byl pivovar znovu otevřen veřejnosti a začala zde éra vaření nového dalešického piva.
Ludvíkov - Ve zcela novém tónu se ponese v sobotu 18. srpna od 9 hodin dopoledne Dlouhá noc na Kolibě v Ludvíkově. Poprvé se letos koná v rytířském duchu. Návštěvníci si prohlédnou imitaci hradu Fürstenwalde i ležení vojáků z dob dobývání hradů.
Břeclav - Před třemi lety začal devětadvacetiletý Břeclavan Petr Sůkal pěstovat pálivé papričky. Ne však ledajaké. Učarovaly mu ty nejpálivější na světě. Dnes už je na jejich chuti závislý a chystá se je nabízet do obchodů a restaurací.
Patří mezi plnohodnotné členy domácnosti, spí s páníčkem v posteli nebo se společně dívají na televizi. Řeč je o miniprasátkách a minikonících. Řady jejich chovatelů se rozrůstají.
Tábor – (Předchozí díl, který vyšel v Táborském deníku 4. srpna 2012, pojednával o vaření piva v Táboře v 15. a 16. století.)
Mladá Vožice - Lidé se na Festivalu dobové kuchyně vrátili do středověku
Nakládání plodů lesa do kyselého láku je oblíbený způsob jejich uchovávání. Jsou ale i jiné.
Stěží bychom hledaji v naši krajině většího specialistu na tradiční český guláš, než je Luděk Bil. Tento moravský kuchař byl předsedou poroty na nedávných gulášských slavnostech ve Frenštátě pod Radhoštěm.
České Budějovice - V polovině září by na pulty knihkupectví mělo dorazit již druhé vydání Domácí krabičkové diety od autorky Aleny Doležalové z českobudějovického vydavatelství DONA.
Žatec, Stekník - Po nadúrodách v minulých letech se letos čeká průměrná sklizeň, někde chmel vymrzl.
Je to k neuvěření, ale slyšte. Vyznamenání v podobě hvězdičky od Michelina dostávají jen muži. Přitom je toto ocenění v kulinářském byznysu stejně ceněné, jako ve filmovém průmyslu Oscaři.
Vrchlabí - Učni se dočkají nových prostor pro nácvik vaření v budově školy, uvolní se i kapacity pro další službu seniorům.
Ostrov – Ostrovské trhy s farmáři se staly pravidelnou měsíční akcí, kterou pořádá Dům kultury ve spolupráci s městem na Mírovém náměstí v Ostrově.
Ostrov – Ostrovské trhy s farmáři se staly pravidelnou měsíční akcí, kterou pořádá Dům kultury ve spolupráci s městem na Mírovém náměstí v Ostrově.
Žatec, Stekník - Po nadúrodách v minulých letech se letos čeká průměrná sklizeň, někde chmel vymrzl.
Moravské Budějovice - Už příští rok se bude v Moravských Budějovicích vařit pivo. Nový pivovar vznikne přestavbou bývalého areálu mlékárny, který vlastní společnost Jaroměřická mlékárna.
Jindřichův Hradec - Historická kuchařka okořeněná zajímavostmi a vtipem vzešla z pera Sabiny Langerové a nedávno byla pokřtěna v Černé kuchyni jindřichohradeckého zámku.
Praha – Další z řady gurmánských festivalů startuje dnešním dnem v Praze. V šesti vybraných restauracích budou nabízet pokrmy, ve kterých je obsaženo mléko. Festival nesoucí název Mléko na talíři potrvá do 26. srpna a v jeho rámci v restauracích nabídnou tříchodové menu za jednotnou cenu 290 korun.
Moravské Budějovice - Už příští rok se bude v Moravských Budějovicích vařit pivo. Nový pivovar vznikne přestavbou bývalého areálu mlékárny, který vlastní společnost Jaroměřická mlékárna.
Tábor - Předchozí díl pojednával o vývoji pojmenování vodní nádrže Jordán. Voda z nově postaveného Jordána významně pomohla rozvoji pivovarnictví v Táboře. Táboráci však pivo vařili ve městě už od jeho založení, a to v hojné míře.
Mladá Boleslav - Všímavost sousedů a včasný zásah policie a hasičů zabránily neštěstí.
Rychnovsko - Jako každý týden, i tentokrát Deník čtenářům přináší některé užitečné tipy na společenské události, které se chystají o nadcházejícím víkendu.
Potštejn – Všechny labužníky a milovníky dobrého vína potěší již III. ročník kulinářsko-vinařského odpoledne, které se již nyní chystá v překrásném prostředí potštejnského zámku.
Potštejn – Všechny labužníky a milovníky dobrého vína potěší již III. ročník kulinářsko-vinařského odpoledne, které se již nyní chystá v překrásném prostředí potštejnského zámku.
Plzeňsko – Vesnici roku 2012 sice na Plzeňsku nenajdete, stal se jí klatovský Strážov, nicméně i tak obce Plzně-severu a jihu v 18. ročníku stejnojmenné soutěže posbíraly řadu cen.