
Namísto různých ochucovadel a polotovarů si chci každé své jídlo hýčkat
Pelhřimov – Ivana Šlechtová z Pelhřimova působí v gastronomii více než třicet let.
Pelhřimov – Ivana Šlechtová z Pelhřimova působí v gastronomii více než třicet let.
Pelhřimov – Ivana Šlechtová z Pelhřimova působí v gastronomii více než třicet let.
Jedinou přírodní mýdlárnu v České republice najdete v malebné vesničce jménem Růžová za Českou Kamenicí.
Jihlava – Je středa jedenáct hodin dopoledne a asi dvacítka vesele tlachajících důchodkyň u kulatého stolu obaluje párky do listového těsta. Ve vzduchu je cítit dobrá nálada.
Hronov /FOTOGALERIE/ - V parku Aloise Jiráska se v minulých dnech konala závěrečná akademie místního Domu dětí a mládeže Domino, na které se představily se svými dovednostmi děti ze zájmových kroužků, které ve volném čase navštěvují, aby rodičům, ale i veřejnosti předvedly, co se během roku naučily.
Litoměřice - Jak vedoucí Domova sociální péče Skalice Hana Vitásková před dvěma měsíci Deníku řekla, tak se také stalo.
Blanensko - Na středních školách už se neučí jen mladiství. Často do lavic usedají i podstatně starší lidé. Při kurzech celoživotního vzdělávání.
Písecko - V klubu Krteček v Písku se děti mohou zúčastnit keramického kroužku. Milevské kino uvádí dobrodružný film Avengers.
Frýdek-Místek /FOTOGALERIE/ - Již příští týden budou muset žáci Praktické školy dvouleté ve Frýdku-Místku obhájit své znalosti a dovednosti.
Severní Terasa - Požár bývalého hotelu Máj v sobotu hodinu před polednem znovu zaměstnal ústecké hasiče. Plameny se navíc rozhořely hned na několika místech.
Ústí nad Labem - Martin Ječmen: K pepři bych přidal na rybu ještě feferonky, aby byla opravdu pálivá.
Brno - Výcvik hasičů na lezecké stěně, ukázka zásahu při úniku nebezpečné látky, nebo požárů, které mohou vzniknout při vaření. To vše si v pátek dopoledne prohlédly děti, které zavítaly do hasičského výcvikového zařízení v brněnské Trnkově ulici.
České Budějovice - Lenka Žák pokřtila tento týden v Českých Budějovicích svou první kuchařku. Radí v ní, jak přivést přírodu do kuchyně a využít obiloviny
Sezimovo Ústí - Profesionální kuchaři, ale i laikové soutěžili ve vaření nejvydatnější hovězího guláše. Na Soukeníku se v sobotu sešlo pětadvacet družstev, aby se mezi sebou utkali na osmém ročníku Gulášfestu.
Břeclavsko - Po mikulovském Mamutu a vranovickém Ervínovi začnou vlastní pivo brzy vyrábět také v Moravském Žižkově.
České Budějovice - Kuchařka se bude křtít 29. května v knihkupectví Kanzelsberger.
Plzeň – Jak se vyráběla keramika v pravěku? Co všechno její výroba obnášela? Na tyto a další podobné otázky odpovídali včera archeologové, kteří připravili projekt Život a řemesla v pravěku a raném středověku.
Praha /ROZHOVOR/ - Lidé už mají dost prošlých nebo nekvalitních výrobků z dovozu na pultech řetězců. Inspektoři tak loni rozdali pokuty za 27 milionů korun.
Písecko V Palackého sadech v Písku se koná soutěžní odpoledne k MDD.
Světlá Hora /DOPLNĚNO/ – Osm kulinářských týmů vařilo v sobotu 26. května v kotlících u světlohorského rybníka. Divákům nejvíce chutnal guláš s názvem Patláma Paprťála týmu Terra cap z Bruntálu, u poroty to vyhrál „Skot"-ský guláš týmu Williama Wallace.
Jičín – Vaříte rádi, ale nebaví vás, kolik nádobí při tom zašpiníte, naříkáte, že vaše hrnce nic nevydrží, a když už hotový pokrm strčíte do lednice, zkazí se?
Skryje - Kuchyně pod širým nebem dirigovaná kuchařem a majitelem dvou restaurací Jaroslavem Sapíkem se tentokrát na pár příjemných hodinek přesunula do obce Skryje na Rakovnicku.
Valašské Meziříčí – Velké pozdvižení čekalo v úterý odpoledne obyvatele jednoho z domů v ulici Zašovská ve Valašském Meziříčí. Třiačtyřicetiletý obyvatel jednoho z bytů zde totiž usnul při vaření a vzplála mu mezitím kuchyň.
Světlá Hora - Dospat nedočkavostí nemohli sourozenci Šárka a Lukáš Lukaštíkovi rybářských závodů na světlohorském rybníce. Lukáš se nakonec dočkal tučného pstružího úlovku.
Jihlava - Jako zjevení působí desetičlenná rodina Palánova z Jihlavy v době, kdy se většina rodičů točí kolem jednoho dvou dětí a o třetím až na výjimky nechce ani slyšet.
Jihlava - Jako zjevení působí desetičlenná rodina Palánova z Jihlavy v době, kdy se většina rodičů točí kolem jednoho dvou dětí a o třetím až na výjimky nechce ani slyšet.
Praha /ROZHOVOR/ - Šedesátiletý Petr Křivohlávek prožil nespočet čundrů, vandrů a nocí v lese pod širým nebem. Dnes je náčelníkem České tábornické unie, která propaguje tábornictví a pobyt v přírodě. A přiznává, že klasický tramping dnes už skoro vůbec neexistuje.
Rakovník – Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.
Písecko - V Milevsku je k vidění loutková pohádka.
Litomyšl – „Za kuchaře a cukráře České republiky slibujeme, že budeme vařit s láskou a chutí a s národní hrdostí tak jako ty…" Tak začal festival dobrého jídla v Litomyšli.
Sušice – Tradiční farmářské trhy na sušickém náměstí byly o víkendu doplněny o další gastronomickou soutěž. Po kachnách, řízcích, bramborácích, koláčích a tlačence se tentokrát soutěžilo o nejlepší husu.
Rakovník – Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.
Děčín - Nezlobte se na mne pánové, ale vaše reakce na kauzu Rath je pro mne nepřijatelná. Ne snad proto, že bych s ní ani v jednotlivostech nemohl souhlasit, ale proto, že ani jeden z vás nepřipouští vlastní odpovědnost.
Litomyšl – Po letech specialit ze zahraničí se lidé vracejí k české kuchyni. A také k Magdaleně Dobromile Rettigové.
Dobříš /ROZHOVOR/ - Dobříš – Chvíli neposedí, říkali o Daniele Šinkorové v Dobříši při natáčení pořadu Česko na Talíři chlapíci od televize. Někde tady bude, ale je to sní těžké, pořád někde běhá, usmíval se chlapík z „primáckého" televizního štábu. A měli pravdu. Přimět známou herečku, která „umřela" v první půlce seriálu Ordinace v Růžové zahradě k rozhovoru, byl úspěch.
Přerov - Desátý ročník soutěže Moravský kuchař začal v pátek 18. května v areálu přerovského gastrocentra v ulici Optiky. Svůj um budou kuchaři předvádět ještě v sobotu od 9 do 17 hodin, kdy návštěvníky čeká i doprovodný program složený ze seminářů, ukázek vaření i country koncertu.
České Budějovice - Student Biskupského gymnázia v Budějovicích Martin Škoda včera představil svou kuchařskou knihu Škoda nevařit. Recepty v ní navíc doplnil hudebními tipy.
Přerov – Přípravu chutných a dobře vypadajících pokrmů budou moci obdivovat návštěvníci jubilejního desátého ročníku mezinárodní soutěže Moravský kuchař. Ta se uskuteční v pátek 18. a v sobotu 19. května v areálu přerovského gastrocentra v ulici Optiky.
V druhém dílu naší Abecedy koření se zaměříme na písmeno B. Kromě starých známých, jako je bazalka nebo bobkový list, se seznámíme i s méně tradičním kořením.
Přerov – Přípravu chutných a dobře vypadajících pokrmů budou moci obdivovat návštěvníci jubilejního desátého ročníku mezinárodní soutěže Moravský kuchař. Ta se uskuteční v pátek 18. a v sobotu 19. května v areálu přerovského gastrocentra v ulici Optiky.
Dobříš /ROZHOVORY, ANKETA, FOTOGALERIE/ – Kuchyně pod širým nebem za dobříšskou radnicí. Lidé postávají opodál a posedávají na lavičkách. Čekají, až to konečně začne. Ti, kteří sledují televizní „primácký" seriál Česko na talíři, vědí, že tentokrát se bude vařit v Dobříši. Mohli tak na vlastní oči spatřit legendu české gastronomie Jaroslava Sapíka a herečku Danielu Šinkorovou, k nimž se po poledni přidala jako host zpěvačka Helena Vondráčková.
Česká Třebová – Místní skauti připravili na uplynulý víkend výstavu věnovanou sto letům skautingu. Do klubovny pod Horami se vešly nejen fotografie, kroniky a další dokumenty, ale i stan s podsadou.
Litomyšl – Milovníci dobrého jídla si tento týden v Litomyšli opravdu přijdou na své. V pondělí totiž začal týdenní festival gurmánů. Místní restaurace vaří podle Magdaleny Dobromily Rettigové.
Litomyšl – Milovníci dobrého jídla si tento týden v Litomyšli opravdu přijdou na své. V pondělí totiž začal týdenní festival gurmánů. Místní restaurace vaří podle Magdaleny Dobromily Rettigové.
Litomyšl – Právě dnes začíná festival gurmánů. Místní restaurace nabízejí celý týden menu inspirované kuchařkou Magdalenou Dobromilou Rettigovou.
Karlov - Třetí ročník amatérské kuchařské soutěže o Zlatý guláš Vysočiny, která se v sobotu konala v motorestu Galerie v Karlově, skončil velkým úspěchem manželského páru z Ostrova nad Oslavou.
Region - Přichází teplé počasí, které lidi nutí pravidelně doplňovat tekutiny. V České republice patří mezi nejoblíbenější nápoje, zejména pak v parných dnech, pivo. Na této straně jsme se proto rozhodli přinést informace o malých pivovarech, které můžete navštívit na Novojičínsku. Protože k funkčním patří v současné době jen pivovar ve Štramberku, přidáváme také informace o malých pivovarech v našem blízkém okolí.
Slavošov - Závody na 20, 40, 60 a 80 kilometrů v náročném terénu zahrnovaly i práci veterinářů. Pořádající Natural Slavošov získal cenu kondice.
Ostrava – Ve správnou chvíli a na správném místě byli policisté, kteří tento týden kolem půlnoci procházeli městskou částí Ostrava-Zábřeh. Zachránili člověka, který mohl uhořet ve svém bytě. Místo vděku se ale dočkali sprostých nadávek.
Příbram - Pokud jste si dosud mysleli, že člověk s postižením je zcela odkázaný jen na druhé, není tomu tak. Alespoň ne v centru Alka, která pomáhá pečovat o handicapovanou téměř padesátku rodin na Příbramsku.