Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

I při vaření je potřeba se soustředit, nebezpečí požáru je velké

Plzeňský kraj - Jak nebezpečné se může stát vaření jídla, se v těchto dnech přesvědčili členové domácnosti v Nýrsku nebo v Domažlicích. Podle hasičů i policistů je třeba dávat na zapnuté kuchyňské spotřebiče velký pozor. Podobné případy totiž nekončí jen začouzeným bytem.

V menze Vysoké školy báňské zdražili jídlo

Ostrava - Jedenáct korun si od Nového roku musí studenti a zaměstnanci Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava připlatit za jídlo v menze. A to se odrazilo na její návštěvnosti.

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Čerstvé kopřivy z Martínkovic v nádivce lahodily chuti

Východní Čechy / Náchodsko – Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec.

V menze Vysoké školy báňské zdražili jídlo

Ostrava - Jedenáct korun si od Nového roku musí studenti a zaměstnanci Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava připlatit za jídlo v menze. A to se odrazilo na její návštěvnosti.

Paní Alena bojovala za region s kopřivovými karbanátky

Střední Morava, Praha - Kulinářský souboj regionů bude už za pár hodin znát svého vítěze. Autoři těch nejlepších receptů z celé republiky se o víkendu utkali v pražském kuchyňském studiu o pomyslný gurmánský titul. Barvy našeho regionu hájila paní Alena Neugebauerová.

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Žili jsme tu jako jedna velká rodina, říká Ludvík Doskočil

Telč - V Lannerově domě prožil celé dětství a ještě teď si vybaví jména většiny sousedů. Do nově opraveného domu, kde dříve bývaly městské byty, se jedenašedesátiletý Ludvík Doskočil v sobotu vrátil po téměř čtyřiceti letech. 

OBRAZEM: Na hradech a zámcích finišují s úklidem

Až se příští sobotu poprvé v letošním roce otevřou brány a vrata hradů a zámků na Znojemsku, bude se vše blýskat čistotou. Pracovníci památek v těchto dnech finišují s velkým jarním úklidem, aby mohli příští víkend předvést prvním návštěvníkům interiéry v plné parádě.

Dr. Leoš Středa odpovídá: I ve fast foodech se dá jíst dietně

Četla jsem článek o krabičkové dietě, kterou jsem sama držela. Byl to sice drahý špás, ale zhubla jsem. Připadá mi však hodně troufalé, když dr. Středa tvrdí, že úplně stejně se dá zhubnout i v Mekdonaldovi. Vždyť všude píší o tom, jak jsou hamburgery nezdravé a hlavně, že se po nich tloustne. Já sama dávám přednost normálnímu vaření a když potřebuju shodit, tak zkusím třeba ty krabičky…  Čtenářka

OBRAZEM: Na hradech a zámcích finišují s úklidem

Znojemsko - Až se příští sobotu poprvé v letošním roce otevřou brány a vrata hradů a zámků na Znojemsku, bude se vše blýskat čistotou. Pracovníci památek v těchto dnech finišují s velkým jarním úklidem, aby mohli příští víkend předvést prvním návštěvníkům interiéry v plné parádě.

Ovíněný kuchař si v Jarošově zapálil dům

Uherské Hradiště – Podlít sklenkou vína či piva pokrm při vaření jej může jistě chuťově obohatit, neměli byste to však ve větších dávkách zkoušet na sobě. Důkazem tomu může být páteční požár rodinného domu v Jarošově.

Číšníci poběží městem jako ve filmu

Litomyšl – Ve městě chystají na květen festival jídla, který připomene odkaz české kuchařky, hospodyně i buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové. Ta v Litomyšli pobývala jedenáct let.

SOUTĚŽ DENÍKU Česko vítá jaro jde do finále! Podpořte soutěžící z Ostravy

Ostrava - Soutěž Česko vítá jaro jde do finále! Podpořte paní Šárku Trojanovou, která za náš region bude pod dohledem televizních kamer v sobotu 24. března připravovat s patronkou Radkou Kocurovou pokrm zvaný Beskydský maras. Jaké je to jídlo? Odkud pochází? Kdo je vlastně paní Šárka z Ostravy-Hrabůvky? Co dělá, když zrovna nevaří? 

Policisté přistihli muže při vaření pervitinu

Žulová – Přímo při výrobě dopadli policisté v Žulové vařiče pervitinu. Policejní komisař zahájil trestní stíhání tří mužů. Dva muži ve věku 32 let z Olomouce a Moravského Berouna byli obviněni ze spáchání pokusu přečinu nedovolené výroby psychotropních látek. Třetího třiatřicetiletého muže policisté viní z účastenství ve formě pomoci k tomuto přečinu.

Zlata Adamovská: Scarlett ve Vyprávěj? Je to panička, ale hraju jí moc ráda

Praha /ROZHOVOR/  - Vyprávěj – Osudy je bonusová série oblíbeného seriálu, která se zanedlouho objeví na obrazovce a která se ale od těch předchozích výrazně liší. Autoři totiž na přání diváků na devět večerů zastavili neúprosný čas a pozornost věnují těm postavám, na které se Vyprávěj zatím moc nedostalo. Dvořákovi tak ustupují do pozadí a hlavní roli přebírají Matěj, Iveta, Hynek a další „nenápadní“ hrdinové s nejasnými osudy. Také Scarlett Francová v podání populární Zlaty Adamovské… „Zapojit nové příběhy do již známých dílů a situací. Ale současně to bylo také nejvíc vzrušující. Představte si, že jste viděli díl, kde se něco důležitého odehrálo například Zuzce, která o tom mluví s Milenou. Teď se do této situace vrátíme, ale odbočíme do Mileniny linky. Skládají se nám tak další paralelní linky a celý svět seriálu se tím stává daleko rozmanitější,“ odpověděl scenárista Rudolf Merkner na otázku, co bylo během práce na této řadě vůbec nejtěžší…

Na dorty si mne neužije. Ale maso? To je moje!

Jablonec n. N. - Hlasujte pro svou finalistku. Její číslo je 07. Soutěž regionálních Deníků Česko vítá jaro jde do finiše! Severní Čechy bude spolu s herečkou Veronikou Žilkovou reprezentovat Laďka Staffen z Jablonce nad Nisou.

Číšníci poběží městem jako ve filmu

Litomyšl – Ve městě chystají na květen festival jídla, který připomene odkaz české kuchařky, hospodyně i buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové. Ta v Litomyšli pobývala jedenáct let.

Dobré a originální bábovky umí celá rodina

Krakov –  Karel Staněk svoji aspikovou bábovku, která porotě nejvíce chutnala, dělal poprvé v životě: „Vůbec to byl můj první výtvor, co se týká vaření. Ale jsem pro každou legraci, a když se ve vsi něco děje, rád se přidám,“ přiznal.

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

Jiří Krampol si odskočil do Živanic. Vařil před kamerou

Živanice - /FOTOGALERIE/ - Nestává se často, že by se v Živanicích zčista jasna objevila kuchyně tak, jako se to stalo v úterý. Za místní sokolovnou se natáčel další z dílů pořadu Česko na talíři. Na výsledek celodenního natáčení se diváci televizní stanice Prima Familly budou moci podívat v neděli 15. dubna od osmnácti hodin. Jako hlavní host v živanickém dílu tentokrát vystoupil herec, bavič a moderátor Jiří Krampol spolu se svou manželkou Hanou. Pod vedením šéfkuchaře Jaroslava Sapíka a moderátorky pořadu Daniely Šinkorové zde chystali recept, který si s nimi mohou uvařit i diváci.

Jarní omáčku, tu znám od své babičky

Region - Už jen pár dnů a kalendáře nám ohlásí příchod jara. I v Deníku ohlašujeme změnu ročních období akcí Česko vítá jaro. Vítáme ho společně se čtenáři soutěží o nejlepší velikonoční recept. Zúčastnila se i Milena Strnisková z Olomouce, která se s ostatními podělila o svůj recept na jarní omáčku.

Pokrmy z darů moře jsou u Čechů stále oblíbenější, vedou krevety

Praha - Krevety, ústřice, krabi i hlemýždi se podle oslovených předních šéfkuchařů stále častěji objevují na jídelních lístcích tuzemských restaurací ve větších městech. Ačkoli jsou Češi ve srovnání s Evropskou unií podprůměrní jedlíci ryb, exotické korýše a měkkýše se naučili jíst na svých zahraničních cestách a vyhledávají je i po návratu domů.