Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Zavřeli Malou Bečvu. Po čtyřicáté

Plešovec – Zábava, dobrý guláš a především úctyhodných čtyřicet let stará tradice: takto začali v deset hodin dopoledne oslavy letošního Silvestra v Plešovci.

Štědrý den u hasičů: nejdřív úklid, pak pohádky

Uherské Hradiště – Hodiny ukazují pár minut po půl sedmé a štědrovečerní tma láskyplně objímá celý kraj. Za některými okny se ještě večeří, v jiných už lze zahlédnout spokojené tváře nad rozdanými dárky.

Z Ostravy odjel vařit osobnostem do celého světa

Ostrava /ROZHOVOR/ - Vařit začal v sedmi letech, procestoval přes čtyřicet zemí, připravoval pochoutky třeba Arnoldu Schwarzeneggrovi a dalším celebritám. „Nejmlsnější jazýček má Cher,“ říká mistr kulinářského umění Roman Hadrbolec, který v současnosti zakládá v Ostravě kulinářský institut.

Z Ostravy odjel vařit osobnostem do celého světa

Ostrava -Vařit začal v sedmi letech, procestoval přes čtyřicet zemí, připravoval pochoutky třeba Arnoldu Schwarzeneggrovi a dalším celebritám. „Nejmlsnější jazýček má Cher,“ říká mistr kulinářského umění Roman Hadrbolec, který v současnosti zakládá v Ostravě kulinářský institut

Žena má vařit, muž živit rodinu, míní více Čechů

Praha - Žena má vařit a uklízet, muž zase živit rodinu, míní většina Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Péče o děti by pak měla ležet stejnou měrou na ženách i mužích.

Škola vaření: Jak připravit nakládáný sýr

Střední Morava Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

FOTOGALERIE: Pivo se má pít s mírou

Velké Březno - Bylo jich pět. Právě tolik druhů speciálních piv letos uvařili v pivovaru ve Velkém Březně, který patří holdingu Heineken. Některé speciály přitom měly premiéru.

Škola vaření: S fantazií oživíte okoukané cukroví

K pečení vánočního cukroví se dá přistupovat různými způsoby. Dnes nabízíme jeden z netradičních pohledů, který může oživit vaše přípravy. Zrno kávy, kousek marcipánu, pistácie, anebo sušené ovoce udělají z vašeho cukroví originální kousky.

TEPLIČANKA VERONIKA KOPŘIVOVÁ JE VE FINÁLE MISS

Teplicko /HLASUJTE/ - TO JE KRÁSA. Teplice se zase po dlouhé době mohou pochlubit dívkou, která bude soutěžit o korunku Miss České republiky. Je jí 20letá Veronika Kopřivová z Teplic. „Mám obrovskou radost,” řekla kadeřnice a finanční poradkyně Kopřivová.

Archeologické nálezy z Vízmburku

Trutnov - Vzácnými památkami ve stálé expozici Poklady minulosti jsou archeologické nálezy získané při výzkumu hradu Vízmburku u Havlovic, jenž probíhal v letech 19721983 pod vedením dr. Antonína Hejny.

Dobrovolníci se seznamují s kulturou

Jičín – Je první adventní – železná neděle letošního roku a výměnní studenti dobrovolnické organizace AFS – Mezikulturní programy z celého severu České republiky se sjíždějí se svými hostitelskými rodinami do centra Jičína.

Škola vaření: Punč, pečený čaj a bombardino!

Sychravé počasí snad letos nemá konce. I když se teploty jen stěží dostanou pod bod mrazu, pocit chladu je kvůli nekonečné mlze a brzké tmě docela citelný. Co dělat? Vydržet a občas se něčeho dobrého napít. Dnes ochutnáme punč, grog, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

Děčín: Policie odhalila další pěstírnu konopí

Děčín - Další úspěšný zásah v boji proti producentům drog slavili děčínští kriminalisté. Ti při zátahu v Děčíně na Kamenické ulici odhalili pěstírnu konopí, ve které rostlo na tisíc rostlin.

Rodiče se na mimčo moc těšili

Mrač - Matěj Sadílek z Mrače je desátým miminkem, které bude na konci tohoto roku bojovat společně s dalšími jedenácti prcky o titul Miminko roku 2011.

Chalupy ve skanzenu ožily vánočními zvyky

Rožnov pod Radhoštěm - Tradice vesnických Vánoc ožívají od včerejška ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Návštěvníci se s pracovníky muzea mohou opět po roce vydat na cestu do minulého století.

Jedna dýně nakrmila sto lidí

Liberec - Celých pět hodin trvalo dvěma kuchařkám z Prvního libereckého spolku paní a dívek, než uvařily polévku z jediné dýně. Obří zelenina totiž vážila 35 kilogramů.

Čtenářka Petra hostem na party s Emanuelem

Východní Čechy - Pro své věrné příznivce připravujeme společně s partnery unikátní projekt Pohledem našeho předplatitele. Už jste si ho vyzkoušeli? Staňte se předplatitelem, dlouho neváhejte.

Pražská plynárenská zdraží plyn o 2,6 procenta

Praha - Domácnost, která využívá plyn Pražské plynárenské k vaření, ohřevu vody a topení v bytě se spotřebou 7,6 megawatthodin ročně, zaplatí od ledna o 18 korun měsíčně víc než dosud. Domácnosti se spotřebou 12 MWh ročně si připlatí 29 Kč měsíčně a domácnosti se spotřebou 19 MWh zaplatí o 44 korun měsíčně víc.

Po 63 letech se našly dopisy ukryté pod stromy

Jemnice – Po letech objevili pod kořeny stromů v Jemnici dopisy, co v roce 1948 napsaly děti. Dopisy byly uložené ve skleněných lahvičkách, zalitých voskem či pečetí. Jejich pamětníci se ve středu sešli.

Regina Čornejová: Chceme pomáhat

Liběchov - Liběchovské učiliště se může pochlubit jednou zvláštností. Mají zde totiž speciální školu, kde učí tělesně a mentálně postižené se o sebe postarat. S tímto nápadem přišla Regina Čornejová, zástupkyně ředitele v místním učilišti. Z počátku sice obor vzbuzoval veliké rozpaky, ale nakonec se vše rozběhlo a dnes projekt skvěle funguje. Handicapovaní žáci jsou v jedné škole s ostatními, nejsou izolovaní, jako je tomu v jiných školách a skvěle se začleňují.

Co budete vařit o víkendu?

'Co budete vařit o víkendu?' Tuto otázku položíme každý týden osobnosti našeho regionu, nebo jednomu z vás…

Škola vaření: to správné vánoční cukroví podle babičky

Všechno má svůj čas a vánoční pečení obzvlášť. Nic se nesmí podcenit, o nějakém šizení surovin nesmí být ani řeč. Do vánočního pečení jsem se pár let pouštěla sama, a přestože jsem ani zdaleka nedosáhla na metu dvanácti druhů cukroví, myslím, že má babička by byla pyšná. Byla totiž tou nejlepší učitelkou a já poctivou žačkou!

Gastrofestival: udělejte si kapra trochu jinak

Ostrava /FOTOGALERIE/ – Nejrůznější lahůdky ale i vybavení profesionálních kuchyní nabízel jedenáctý ročník Gastrofestivalu, který se od čtvrtku do soboty konal ve výstavním areálu na ostravské Černé louce.

Pečovatelka reaguje na článek

Tachov - Má reakce se týká článku Vlasty Filipové z Tachova, který vyšel ve středu 23. listopadu pod titulkem Péče v domově pro seniory prý nebyla dostačující.

V paneláku vybouchl plyn

Pardubice - Velký oříšek k rozkousnutí mají od včerejšího dne na svém stole pardubičtí vyšetřovatelé požárů. Příběh požáru a následného výbuchu v jednom z pardubických panelových bytů přitom ze začátku vypadal jako stovka obdobných.

V paneláku vybouchl plyn, ale nikdo zatím neví jaký

Pardubice - Velký oříšek k rozkousnutí mají od úterý na svém stole pardubičtí vyšetřovatelé požárů. Příběh požáru a následného výbuchu v jednom z pardubických panelových bytů přitom ze začátku vypadal jako stovka obdobných.

OBRAZEM: Babica podepsal v Brně novou knihu

Brno - Kuchař Jiří Babica zavítal v úterý odpoledne do Brna, aby návštěvníkům Knih Dobrovský v Joštově ulici představil a podepsal svoji novou knihu nazvanou Babicovy dobroty - Recepty, triky a vychytávky, které v televizi neuvidíte.

Francovkou se linula vůně jitrnic. PODÍVEJTE SE

Francova Lhota /FOTOGALERIE/ – „Dobré jídlo, dobré pití, to je naše živobytí.“ To si tuto sobotu mohl říkat každý, kdo navštívil druhý ročník obecní zabijačky ve Francově Lhotě.

Napajedelský zámek budou restaurovat

Napajedla - Napajedelský zámek se bude rekonstruovat. Obnovy se dočkají například historické sály z dob hrabat na zámku či prostory z období baťovského, kdy zámek vlastnila firma Baťa za doby Jana Antonína Baťy.

BLESKOVÁ SOUTĚŽ O VIP vstupenky na Kreativní ženu

Ostrava – Druhý ročník akce s názvem Kreativní žena se uskuteční v sobotu 19. listopadu 2011 od 16 do 21 hodin v hotelu Park Inn Ostrava v Hornopolní ulici. V bleskové soutěži Deníku můžetezískat dvě VIP vstupenky.

Krásnej pejsek. Šup s ním na talíř. Thajská kuchyně v Zábřehu

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – „Máte to moc nadrobno, budete z toho mít kaši,“ zhodnotí mrknutím oka banán nakrájený na kolečka kuchař Milan Macháček. Je středa 9. listopadu večer a já stojím se zástěrou a nožem v ruce u stolu v zábřežském ateliéru Designfoods. Spolu s dalšími milovníky dobrého jídla se zde účastním kurzu vaření.