Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Pivovary K Brewery a Heineken zdraží pivo

Praha /AKTUALIZOVÁNO/ - Pivovarská skupina K Brewery, které patří sedm regionálních menších a středních pivovarů, zdraží od února své produkty v průměru o pět procent. Nejprodávanější piva z nabídky K Brewery tak zdraží zhruba o 60 haléřů za půllitr. O 1,9 procenta zdraží pivo také skupina Heineken.

Buchlov: konec nočních prohlídek?

Buchlovice - Řada překvapení čeká na turisty, kteří si letos na jaře a v létě udělají výlet na hrad Buchlov. Kromě toho, že budou moct zavítat do zbrusu nové vinotéky na hradním nádvoří, se zřejmě naposledy setkají se současnou podobou nočních prohlídek pamětihodnosti.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

Praha - České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Vařiče pervitinu nezastavil ani soud

Jindřichohradecko – Jindřichohradečtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality slaví úspěch, rozkryli zřejmě nejrozsáhlejší případ z oblasti drogové scény.

Škola vaření: Punč, pečený čaj a bombardino

Sychravé počasí snad letos nemá konce. I když se teploty jen stěží dostanou pod bod mrazu, pocit chladu je kvůli nekonečné mlze a brzké tmě docela citelný. Co dělat? Vydržet a občas se něčeho dobrého napít. Dnes ochutnáme punč, grog, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

Jak chutná zámecký život v Napajedlích

Napajedla - Hledáte tip na narozeninový dárek nebo byste chtěli jen tak potěšit své blízké? Zámek Napajedla nabízí jedinečné tipy dárkových voucherů a poukázek.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Praha - Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Škola vaření: Jak připravit nakládaný sýr

Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

Zavřeli Malou Bečvu. Po čtyřicáté

Plešovec – Zábava, dobrý guláš a především úctyhodných čtyřicet let stará tradice: takto začali v deset hodin dopoledne oslavy letošního Silvestra v Plešovci.

Štědrý den u hasičů: nejdřív úklid, pak pohádky

Uherské Hradiště – Hodiny ukazují pár minut po půl sedmé a štědrovečerní tma láskyplně objímá celý kraj. Za některými okny se ještě večeří, v jiných už lze zahlédnout spokojené tváře nad rozdanými dárky.

Z Ostravy odjel vařit osobnostem do celého světa

Ostrava /ROZHOVOR/ - Vařit začal v sedmi letech, procestoval přes čtyřicet zemí, připravoval pochoutky třeba Arnoldu Schwarzeneggrovi a dalším celebritám. „Nejmlsnější jazýček má Cher,“ říká mistr kulinářského umění Roman Hadrbolec, který v současnosti zakládá v Ostravě kulinářský institut.

Z Ostravy odjel vařit osobnostem do celého světa

Ostrava -Vařit začal v sedmi letech, procestoval přes čtyřicet zemí, připravoval pochoutky třeba Arnoldu Schwarzeneggrovi a dalším celebritám. „Nejmlsnější jazýček má Cher,“ říká mistr kulinářského umění Roman Hadrbolec, který v současnosti zakládá v Ostravě kulinářský institut

Žena má vařit, muž živit rodinu, míní více Čechů

Praha - Žena má vařit a uklízet, muž zase živit rodinu, míní většina Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Péče o děti by pak měla ležet stejnou měrou na ženách i mužích.

Škola vaření: Jak připravit nakládáný sýr

Střední Morava Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

FOTOGALERIE: Pivo se má pít s mírou

Velké Březno - Bylo jich pět. Právě tolik druhů speciálních piv letos uvařili v pivovaru ve Velkém Březně, který patří holdingu Heineken. Některé speciály přitom měly premiéru.

Škola vaření: S fantazií oživíte okoukané cukroví

K pečení vánočního cukroví se dá přistupovat různými způsoby. Dnes nabízíme jeden z netradičních pohledů, který může oživit vaše přípravy. Zrno kávy, kousek marcipánu, pistácie, anebo sušené ovoce udělají z vašeho cukroví originální kousky.

TEPLIČANKA VERONIKA KOPŘIVOVÁ JE VE FINÁLE MISS

Teplicko /HLASUJTE/ - TO JE KRÁSA. Teplice se zase po dlouhé době mohou pochlubit dívkou, která bude soutěžit o korunku Miss České republiky. Je jí 20letá Veronika Kopřivová z Teplic. „Mám obrovskou radost,” řekla kadeřnice a finanční poradkyně Kopřivová.

Archeologické nálezy z Vízmburku

Trutnov - Vzácnými památkami ve stálé expozici Poklady minulosti jsou archeologické nálezy získané při výzkumu hradu Vízmburku u Havlovic, jenž probíhal v letech 19721983 pod vedením dr. Antonína Hejny.

Dobrovolníci se seznamují s kulturou

Jičín – Je první adventní – železná neděle letošního roku a výměnní studenti dobrovolnické organizace AFS – Mezikulturní programy z celého severu České republiky se sjíždějí se svými hostitelskými rodinami do centra Jičína.

Škola vaření: Punč, pečený čaj a bombardino!

Sychravé počasí snad letos nemá konce. I když se teploty jen stěží dostanou pod bod mrazu, pocit chladu je kvůli nekonečné mlze a brzké tmě docela citelný. Co dělat? Vydržet a občas se něčeho dobrého napít. Dnes ochutnáme punč, grog, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

Děčín: Policie odhalila další pěstírnu konopí

Děčín - Další úspěšný zásah v boji proti producentům drog slavili děčínští kriminalisté. Ti při zátahu v Děčíně na Kamenické ulici odhalili pěstírnu konopí, ve které rostlo na tisíc rostlin.

Rodiče se na mimčo moc těšili

Mrač - Matěj Sadílek z Mrače je desátým miminkem, které bude na konci tohoto roku bojovat společně s dalšími jedenácti prcky o titul Miminko roku 2011.

Chalupy ve skanzenu ožily vánočními zvyky

Rožnov pod Radhoštěm - Tradice vesnických Vánoc ožívají od včerejška ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Návštěvníci se s pracovníky muzea mohou opět po roce vydat na cestu do minulého století.

Jedna dýně nakrmila sto lidí

Liberec - Celých pět hodin trvalo dvěma kuchařkám z Prvního libereckého spolku paní a dívek, než uvařily polévku z jediné dýně. Obří zelenina totiž vážila 35 kilogramů.

Čtenářka Petra hostem na party s Emanuelem

Východní Čechy - Pro své věrné příznivce připravujeme společně s partnery unikátní projekt Pohledem našeho předplatitele. Už jste si ho vyzkoušeli? Staňte se předplatitelem, dlouho neváhejte.

Pražská plynárenská zdraží plyn o 2,6 procenta

Praha - Domácnost, která využívá plyn Pražské plynárenské k vaření, ohřevu vody a topení v bytě se spotřebou 7,6 megawatthodin ročně, zaplatí od ledna o 18 korun měsíčně víc než dosud. Domácnosti se spotřebou 12 MWh ročně si připlatí 29 Kč měsíčně a domácnosti se spotřebou 19 MWh zaplatí o 44 korun měsíčně víc.

Po 63 letech se našly dopisy ukryté pod stromy

Jemnice – Po letech objevili pod kořeny stromů v Jemnici dopisy, co v roce 1948 napsaly děti. Dopisy byly uložené ve skleněných lahvičkách, zalitých voskem či pečetí. Jejich pamětníci se ve středu sešli.

Regina Čornejová: Chceme pomáhat

Liběchov - Liběchovské učiliště se může pochlubit jednou zvláštností. Mají zde totiž speciální školu, kde učí tělesně a mentálně postižené se o sebe postarat. S tímto nápadem přišla Regina Čornejová, zástupkyně ředitele v místním učilišti. Z počátku sice obor vzbuzoval veliké rozpaky, ale nakonec se vše rozběhlo a dnes projekt skvěle funguje. Handicapovaní žáci jsou v jedné škole s ostatními, nejsou izolovaní, jako je tomu v jiných školách a skvěle se začleňují.

Co budete vařit o víkendu?

'Co budete vařit o víkendu?' Tuto otázku položíme každý týden osobnosti našeho regionu, nebo jednomu z vás…

Škola vaření: to správné vánoční cukroví podle babičky

Všechno má svůj čas a vánoční pečení obzvlášť. Nic se nesmí podcenit, o nějakém šizení surovin nesmí být ani řeč. Do vánočního pečení jsem se pár let pouštěla sama, a přestože jsem ani zdaleka nedosáhla na metu dvanácti druhů cukroví, myslím, že má babička by byla pyšná. Byla totiž tou nejlepší učitelkou a já poctivou žačkou!