
Kde zůstali turisté? Chrám chmele čeká ztrátu dva miliony
Žatec - Do nového Chrámu chmele a piva v Žatci přišlo jen devět tisíc lidí, propad ve vstupném nezachrání ani restaurace.
Žatec - Do nového Chrámu chmele a piva v Žatci přišlo jen devět tisíc lidí, propad ve vstupném nezachrání ani restaurace.
Vyškovsko - Sezona v pálenicích je v plném proudu, v moštárnách se však teprve rozjíždí. Jablka a hrušky, ze kterých se mošt dělá, teprve začínají dozrávat.
Přílepy – Z chmele, který letos ručně načesali česáči na statku u Kutílků při „Nostalgických chmelích“, už uvařili pivo v pivovaru v Broumech. Dalo by se říci, že tím vznikla další regionální potravina. Jak chmel ovlivňuje kvalitu piva a další zajímavosti kolem jeho vaření prozradil Martin Matuška.
Východní Čechy – Ano, šéfe! s nelítostným Zdeňkem Pohlreichem, nové díly soutěže Prostřeno! a spousta dalších televizních pořadů na nás chrlí nejrůznější návody, recepty a doporučení, jak připravit tu nejlepší baštu.
Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.
Jirkov - Nejdelší fronty se dělaly před dvěma uzenářskými stánky. Jinde to bylo horší.
Přerov /FOTOGALERIE/ – Šmoulí guláš od taťky Šmouly, Švejkův honvéd guláš či pikantní guláš z Mexika, to vše mohli v sobotu ochutnat návštěvníci v pořadí sedmého mistrovství ve vaření kotlíkových gulášů, které se konalo na Výstavišti v Přerově.
Jevišovice - Ve dne spí, v noci peče chléb. Mezi pátou a sedmou hodinou ranní ho veze do Znojma a pak otevírá prodejnu v Jevišovicích.
Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.
Havlíčkův Brod – Do nových prostor se přestěhovalo dětské oddělení psychiatrické léčebny v Havlíčkově Brodě.
Havlíčkův Brod – Do nových prostor se přestěhovalo dětské oddělení psychiatrické léčebny v Havlíčkově Brodě.
Přerov – O tom, že výstaviště už tuto sobotu obsadí desítky kuchařský týmů, které se utkají o titul mistra republiky ve vaření kotlíkových gulášů se mluví už několik týdnů. Málokdo ale ví, že i letos nabízí program Zubrfestu a kuchařského mistrovství novinku, a to v podobě krajských dožínek s dožatou.
Začátek září znamená pro realitní kanceláře už tradičně období zvýšené poptávky po pronájmech, zejména kvůli studentům. Jak ukazuje statistika, ceny se přitom už bezmála deset let výrazně nemění. Podle Miroslava Jonáše z realitní kanceláře M&M Reality je důvod jednoznačný: volné byty v nabídce spolehlivě uspokojí i zvýšenou poptávku. Do konce roku se přitom nějaké změny v cenové úrovni ani neočekávají.
Uherské Hradiště - Stromy jsou začátkem září ještě obaleny nachově modrými plody - švestkami. Ty se v těchto dnech stávají pochoutkou a budou jistě zužitkovány různými způsoby.
Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku
Výšovice – „Doma mě rodiče k ničemu nepustí, protože často při mytí nádobí nebo při vaření něco rozbiju,“ postěžovala si svým učitelům ze školy Jistota jejich žákyně Hanka s kombinovaným mentálním a tělesným postižením. A tak se v jejich hlavách začal rodit plán, který v pondělí došel svého naplnění. Ve výšovickém zámku otevřela škola cvičný byt pro své žáky.
Vyškov – Se začátkem školního roku přichází také nová nabídka volnočasových kroužků pro žáky i studenty.
Dolní Němčí /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Patnáct litrů povidel ze 120 kilo trnek odrůdy JOJO uvařily v sobotu 2. září ve starobylém objektu muzea Na Mlýně v Dolním Němčí členky místního pěveckého sboru Tetičky.
Valašsko /KVOKÁRNA/ - Švestek je letos na Valašsku tolik, že obyvatelé regionu už nechtějí pálit. Z dílu úrody Valaši chtějí vařit povidla.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Přívrat – V obci se v sobotu sešli gurmáni a příznivci recese. Miroslavova země hostila první ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše.
Východní Čechy -Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Petrov /FOTOGALERIE/ - Hovězí, vepřové, rybí či drůbeží maso, zvěřina nebo houby, cibulka opečená dozlatova, paprika, koření a chybět nesmí ani tajemství šéfkuchaře. Takový je základ poctivého guláše.
Vyškov – V loňském roce neměly vyškovské děti se sníženými rozumovými schopnostmi prakticky žádnou možnost pokračovat ve vzdělání po základní škole. To už je ovšem minulostí.
Východní Čechy - Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Baška -Sedm kotlů, sedm druhů gulášů. Zabíjačkové, dančí, rybí, hovězí, laní, jelení i vepřový mohl ochutnat každý, kdo se přišel v pátek podívat na přehradu Baška. V areálu místního autokempu se konal 1. ročník GulášFestu, který byl současně ukončením letošních prázdnin.
Mostecko - Víkend bude na Mostecku plný kulturních akcí a nebude chybět ani sportovní událost. Těšit se mohou lidé třeba na divadelní představení na zámku v Korozlukách či na půlmaratón na in-line bruslích.
Východní Čechy -Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Benešov - Dalším hostem nekonečné řady on-line rozhovorů byla ve čtvrtek 8. září Ivana Vojáčková, manažerka pojišťovny Kooperativa a.s.
Přerov – Pivovar ZUBR a Přerovský a hranický deník vyhlašují soutěž o vstupenky na ZUBRFEST 2011 – Svátek guláše a piva.
Praha - Společnost RWE Trangas ve čtvrtém čtvrtletí nebude měnit ceny plynu pro domácnosti. Sdělil to mluvčí firmy Martin Chalupský. Ceny plynu nebude ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě měnit ani společnost E.ON. Pražská plynárenská ve středu oznámila, že ceny plynu od října zvýší.
Sokolov - Ve stylové pivnici je příjemné posezení v zajímavém interiéru s popisem vaření piva
Praha - Pražská plynárenská od října zvýší ceny plynu. Domácnosti si měsíčně připlatí až několik desítek korun.
Řetová - Kuchyň a jídelna v Základní škole v Řetové září novotou.
Litomyšl – Léto na zámku vyvrcholí v sobotu v noci. Zatímco jindy po setmění památka ztichne, tentokrát bude vše jinak. Litomyšlský zámek se připojil k Hradozámecké noci, kterou pořádá Národní památkový ústav v celé republice.
Hradec Králové - Přinášíme čtenářům další pokračování již tradičního seriálu S Deníkem ušetříte.
Přívrat – Pracovitá parta recesistů sdružená kolem bývalého starosty obce Miroslava Veselého, která dokázala v posledních letech vymyslet a úspěšně realizovat celou řadu vskutku povedených „taškařic“ (připomeňme alespoň originální a po všech stránkách vydařené zimní údolní hry na téma pohádky Dařbuján a Pandrhola), chystá na sobotu další pozoruhodnou, tentokrát kulinářskou akci – na návsi vypukne první ročník Guláš Festivalu Přívrat.
V seriálu, který vzniká ve spolupráci se školou vaření Chefparade, jsme již psali o obecných zásadách při grilování a také jsme se zaměřili na maso, uzeniny a zeleninu. Dnes přinášíme tipy na grilované ovoce a sýry.
Rychnovsko - V ceně totiž nejsou zahrnuty pomůcky či potřebné vybavení. To pak může stát i několikanásobně více než samotný kroužek.
Pelhřimovsko – Do konce prázdnin zbývá jen pár dní. Řada lidí už se vrátila z dovolené, jiní ji naopak ještě mají před sebou.
Do konce prázdnin zbývá jen pár dní. Řada lidí už se vrátila z dovolené, jiní ji naopak ještě mají před sebou.
Stále se mluví o tom, jak jsou Češi obézní, neumí se stravovat a o zdravé výživě toho příliš nevědí. Ano, je málo těch, kteří si zvykli na biobedýnky, naučili se číst složení potravin nebo si dobrovolně vyhledávají užitečné informace na webu. Stránek s tématikou zdravého jídla se přitom rodí čím dál víc.
Říkovice – Jelikož jsem letos oslavil kulatiny, dostal jsem od kamarádů kurz vaření, který vedl jeden z nejlepších českých kuchařů Zdenek Pohlreich.
Kladno – Rodilý Kladeňák a zarytý kladenský patriot Jindřich Peták je ve fotbalových kruzích skutečnou raritou. U fotbalu se pohyboval déle než padesát let a prakticky vždy byl věrný jedinému fotbalovému oddílu - SK Kladno (v minulosti SONP, respektive i Baník Kladno).
Pelhřimovsko – Do konce prázdnin zbývá jen pár dní. Řada lidí už se vrátila z dovolené, jiní ji naopak ještě mají před sebou.
Východní Čechy - Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Přerov /ROZHOVOR/ – Hokejisté Petrohradu už jsou sice tři týdny pryč, ale Hotel FIT, kde byli hokejisté ubytovaní, v Přerově stále stojí. A zůstal i šéfkuchař Tomáš Avrat, který hokejistům nejbohatšího evropského klubu společně se svým pětičlenným týmem kuchařů vařil.
/TÉMA/ Zajímá vás, kam si můžete zajít na čepované speciální pivo z místní produkce? Deník vám přináší tipy z našeho kraje.
Bítov - Sumeček vařený na zelenině s rozinkovou omáčkou, nebo roláda z mléčného selátka s kaší z rozvařené zeleniny a brambor. Pochoutky, které ve starobylé kuchyni připravil profesionální kuchař Michal Hájek, provoněly ve čtvrtek odpoledne komnaty hradu Bítov.
Křtiny – "Byly to takové malé, jednoduché domečky bez veškerého vybavení. Nebyla v nich ani voda. Na vaření jsme pro ni chodili do lesní studánky a na mytí do potoka. Někdy večer jsme s tatínkem vzali smaltované kbelíky a šli pro vodu do Křtin,“ vzpomíná na svoje dětství ve čtvrti Kolonka ve Křtinách Bohumil Odehnal.