Slivovice neslevní, Valaši raději vaří povidla
Valašsko /KVOKÁRNA/ - Švestek je letos na Valašsku tolik, že obyvatelé regionu už nechtějí pálit. Z dílu úrody Valaši chtějí vařit povidla.
Valašsko /KVOKÁRNA/ - Švestek je letos na Valašsku tolik, že obyvatelé regionu už nechtějí pálit. Z dílu úrody Valaši chtějí vařit povidla.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Přívrat – V obci se v sobotu sešli gurmáni a příznivci recese. Miroslavova země hostila první ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše.
Východní Čechy -Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Petrov /FOTOGALERIE/ - Hovězí, vepřové, rybí či drůbeží maso, zvěřina nebo houby, cibulka opečená dozlatova, paprika, koření a chybět nesmí ani tajemství šéfkuchaře. Takový je základ poctivého guláše.
Vyškov – V loňském roce neměly vyškovské děti se sníženými rozumovými schopnostmi prakticky žádnou možnost pokračovat ve vzdělání po základní škole. To už je ovšem minulostí.
Východní Čechy - Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Baška -Sedm kotlů, sedm druhů gulášů. Zabíjačkové, dančí, rybí, hovězí, laní, jelení i vepřový mohl ochutnat každý, kdo se přišel v pátek podívat na přehradu Baška. V areálu místního autokempu se konal 1. ročník GulášFestu, který byl současně ukončením letošních prázdnin.
Mostecko - Víkend bude na Mostecku plný kulturních akcí a nebude chybět ani sportovní událost. Těšit se mohou lidé třeba na divadelní představení na zámku v Korozlukách či na půlmaratón na in-line bruslích.
Východní Čechy -Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Benešov - Dalším hostem nekonečné řady on-line rozhovorů byla ve čtvrtek 8. září Ivana Vojáčková, manažerka pojišťovny Kooperativa a.s.
Přerov – Pivovar ZUBR a Přerovský a hranický deník vyhlašují soutěž o vstupenky na ZUBRFEST 2011 – Svátek guláše a piva.
Praha - Společnost RWE Trangas ve čtvrtém čtvrtletí nebude měnit ceny plynu pro domácnosti. Sdělil to mluvčí firmy Martin Chalupský. Ceny plynu nebude ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě měnit ani společnost E.ON. Pražská plynárenská ve středu oznámila, že ceny plynu od října zvýší.
Sokolov - Ve stylové pivnici je příjemné posezení v zajímavém interiéru s popisem vaření piva
Praha - Pražská plynárenská od října zvýší ceny plynu. Domácnosti si měsíčně připlatí až několik desítek korun.
Řetová - Kuchyň a jídelna v Základní škole v Řetové září novotou.
Litomyšl – Léto na zámku vyvrcholí v sobotu v noci. Zatímco jindy po setmění památka ztichne, tentokrát bude vše jinak. Litomyšlský zámek se připojil k Hradozámecké noci, kterou pořádá Národní památkový ústav v celé republice.
Hradec Králové - Přinášíme čtenářům další pokračování již tradičního seriálu S Deníkem ušetříte.
Přívrat – Pracovitá parta recesistů sdružená kolem bývalého starosty obce Miroslava Veselého, která dokázala v posledních letech vymyslet a úspěšně realizovat celou řadu vskutku povedených „taškařic“ (připomeňme alespoň originální a po všech stránkách vydařené zimní údolní hry na téma pohádky Dařbuján a Pandrhola), chystá na sobotu další pozoruhodnou, tentokrát kulinářskou akci – na návsi vypukne první ročník Guláš Festivalu Přívrat.
V seriálu, který vzniká ve spolupráci se školou vaření Chefparade, jsme již psali o obecných zásadách při grilování a také jsme se zaměřili na maso, uzeniny a zeleninu. Dnes přinášíme tipy na grilované ovoce a sýry.
Rychnovsko - V ceně totiž nejsou zahrnuty pomůcky či potřebné vybavení. To pak může stát i několikanásobně více než samotný kroužek.
Pelhřimovsko – Do konce prázdnin zbývá jen pár dní. Řada lidí už se vrátila z dovolené, jiní ji naopak ještě mají před sebou.
Do konce prázdnin zbývá jen pár dní. Řada lidí už se vrátila z dovolené, jiní ji naopak ještě mají před sebou.
Stále se mluví o tom, jak jsou Češi obézní, neumí se stravovat a o zdravé výživě toho příliš nevědí. Ano, je málo těch, kteří si zvykli na biobedýnky, naučili se číst složení potravin nebo si dobrovolně vyhledávají užitečné informace na webu. Stránek s tématikou zdravého jídla se přitom rodí čím dál víc.
Říkovice – Jelikož jsem letos oslavil kulatiny, dostal jsem od kamarádů kurz vaření, který vedl jeden z nejlepších českých kuchařů Zdenek Pohlreich.
Kladno – Rodilý Kladeňák a zarytý kladenský patriot Jindřich Peták je ve fotbalových kruzích skutečnou raritou. U fotbalu se pohyboval déle než padesát let a prakticky vždy byl věrný jedinému fotbalovému oddílu - SK Kladno (v minulosti SONP, respektive i Baník Kladno).
Pelhřimovsko – Do konce prázdnin zbývá jen pár dní. Řada lidí už se vrátila z dovolené, jiní ji naopak ještě mají před sebou.
Východní Čechy - Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.
Přerov /ROZHOVOR/ – Hokejisté Petrohradu už jsou sice tři týdny pryč, ale Hotel FIT, kde byli hokejisté ubytovaní, v Přerově stále stojí. A zůstal i šéfkuchař Tomáš Avrat, který hokejistům nejbohatšího evropského klubu společně se svým pětičlenným týmem kuchařů vařil.
/TÉMA/ Zajímá vás, kam si můžete zajít na čepované speciální pivo z místní produkce? Deník vám přináší tipy z našeho kraje.
Bítov - Sumeček vařený na zelenině s rozinkovou omáčkou, nebo roláda z mléčného selátka s kaší z rozvařené zeleniny a brambor. Pochoutky, které ve starobylé kuchyni připravil profesionální kuchař Michal Hájek, provoněly ve čtvrtek odpoledne komnaty hradu Bítov.
Křtiny – "Byly to takové malé, jednoduché domečky bez veškerého vybavení. Nebyla v nich ani voda. Na vaření jsme pro ni chodili do lesní studánky a na mytí do potoka. Někdy večer jsme s tatínkem vzali smaltované kbelíky a šli pro vodu do Křtin,“ vzpomíná na svoje dětství ve čtvrti Kolonka ve Křtinách Bohumil Odehnal.
Frýdek-Místek – Pětice odvážlivců, která má v plánu zatočit s nadbytečnými kily s pomocí projektu Hubněte s Deníkem a s B-Fit, už druhý týden poctivě cvičí a správně se stravuje.
Hanušovice /FOTOGALERIE/ - Křest pivní kuchařky, kterou vydal Pivovar Holba, se odehrál v úterý 23. srpna v Hanušovicích. Kuchařka obsahuje více než padesát receptů, přičemž každý jako jednu z ingrediencí obsahuje pivo Holba.
Kroměříž – Houkání sirén v úterý 23. srpna v pravé poledne upozornilo obyvatele Kroměříže na to, že se něco děje. A dělo.
Hrad Šelmberk – Festivalu dobové kuchyně na hradu na dohled od Mladé Vožice se o víkendu zúčastnilo přes 800 návštěvníků.
Čeladná -Kuchař Tomáš Mohyla z Čeladné má práci, která je mu zároveň velkým koníčkem. Základy vaření získával už v rodině.
Přerov – Přerovské výstaviště už za několik dní opět obsadí desítky profesionálních i amatérských kuchařských týmů. V jednotlivých kategoriích svedou boje o titul mistrů České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. A protože se jako už tradičně mistrovství uskuteční v rámci přerovského Zubr festu, kromě výběru těch nejlepších gulášových pochoutek se návštěvníci mohou těšit na spoustu piva i kvalitní hudební výběr.
Ludvíkov /FOTOGALERIE/ – Jednou z lákavých atrakcí, která byla připravena pro návštěvníky akce Dlouhá noc v Ludvíkově, byla ochutnávka soutěžních gulášů, které zde vařily čtyři místní týmy. A vystát si frontu stálo rozhodně za to.
Litoměřice – Jídlo a pití. Takové je téma letošního 11. ročníku filmového festivalu Litoměřice, který ve městě proběhne ve dnech 26. – 28.srpna.
Ústí nad Labem - Chcete si užít pravé dostihy? Můžete! S Deníkem dokonce ve VIP zóně s kompletním servisem na mosteckém hipodromu!
Praha /ROZHOVOR/ - Manažerka Eva Zlámalová dokazuje, že některé staré mýty o výrobě piva už neplatí.
Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.
Mnoho lidí si i v obdobích, kdy houby nerostou, rádo pochutná na nějaké té specialitě z nich připravené, anebo si jen otevře houbičky naložené nakyselo. Pro obě tyto skupiny jsme připravili několik rad, jak si svou oblíbenou pochutinu zajistit…
Strakonice – O pěnivém moku vyprávěli někdejší sládek a ředitel strakonického pivovaru Jindřich Vondřička a jeho současná sládková Dagmar Vlková.
Vsetín /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Vsetín – Šestnáct soutěžních kuchařských týmů se přihlásilo do druhého ročníku Vsetínského gulášfestu, který se v sobotu a neděli konal v areálu fotbalového stadionu v Tyršově ulici ve Vsetíně. Jejich úkolem bylo připravit co nejlepší hovězí guláš z osmi kilogramů hovězího masa.
Chomutov – Již za tři týdny, v sobotu 3. září od 14 hodin se na zámku Červený hrádek uskuteční již šestnáctý ročník Mistrovství ČR ve vaření svíčkové. Soutěže se mohou zúčastní profesionální i amatérští kuchaři, muži i ženy.
Na chatě chce málokdo trávit hodiny u plotny. Čas, peníze i prostor ušetří chytrá mikrovlnka.
Vlčnov, VlachoviceVrbětice – Už počtvrté starosta Vlčnova Jan Pijáček přes prázdniny svlékl pomyslné úřednické sako a nasadil si kuchařskou čepici. Na dva týdny se opět stal kuchařem na dětském táboře ve Vlachovicích Vrběticích u Valašských Klobouk.
Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled. Proto také existuje mnoho receptů, při nichž můžeme jejich ceněné vlastnosti skvěle využít.