Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Škola vaření: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Skvělé guláše a pivo doplní tradiční dožínky

Přerov – O tom, že výstaviště už tuto sobotu obsadí desítky kuchařský týmů, které se utkají o titul mistra republiky ve vaření kotlíkových gulášů se mluví už několik týdnů. Málokdo ale ví, že i letos nabízí program Zubrfestu a kuchařského mistrovství novinku, a to v podobě krajských dožínek s dožatou.

Ceny pronájmů se nemění

Začátek září znamená pro realitní kanceláře už tradičně období zvýšené poptávky po pronájmech, zejména kvůli studentům. Jak ukazuje statistika, ceny se přitom už bezmála deset let výrazně nemění. Podle Miroslava Jonáše z realitní kanceláře M&M Reality je důvod jednoznačný: volné byty v nabídce spolehlivě uspokojí i zvýšenou poptávku. Do konce roku se přitom nějaké změny v cenové úrovni ani neočekávají.

Když se v září trnky vaří

Uherské Hradiště - Stromy jsou začátkem září ještě obaleny nachově modrými plody - švestkami. Ty se v těchto dnech stávají pochoutkou a budou jistě zužitkovány různými způsoby.

Trnky se v Břestku proměňovaly v povidla

Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku

FOTO: Cvičný byt dá postiženým šanci osamostatnit se

Výšovice – „Doma mě rodiče k ničemu nepustí, protože často při mytí nádobí nebo při vaření něco rozbiju,“ postěžovala si svým učitelům ze školy Jistota jejich žákyně Hanka s kombinovaným mentálním a tělesným postižením. A tak se v jejich hlavách začal rodit plán, který v pondělí došel svého naplnění. Ve výšovickém zámku otevřela škola cvičný byt pro své žáky.

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Premiéra Guláš festivalu vyšla

Přívrat – V obci se v sobotu sešli gurmáni a příznivci recese. Miroslavova země hostila první ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše.

Bašku ovládly kotle a vařechy

Baška -Sedm kotlů, sedm druhů gulášů. Zabíjačkové, dančí, rybí, hovězí, laní, jelení i vepřový mohl ochutnat každý, kdo se přišel v pátek podívat na přehradu Baška. V areálu místního autokempu se konal 1. ročník GulášFestu, který byl současně ukončením letošních prázdnin.

RWE Transgas ceny plynu nezmění

Praha - Společnost RWE Trangas ve čtvrtém čtvrtletí nebude měnit ceny plynu pro domácnosti. Sdělil to mluvčí firmy Martin Chalupský. Ceny plynu nebude ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě měnit ani společnost E.ON. Pražská plynárenská ve středu oznámila, že ceny plynu od října zvýší.

Přívratští vymysleli další soutěž

Přívrat – Pracovitá parta recesistů sdružená kolem bývalého starosty obce Miroslava Veselého, která dokázala v posledních letech vymyslet a úspěšně realizovat celou řadu vskutku povedených „taškařic“ (připomeňme alespoň originální a po všech stránkách vydařené zimní údolní hry na téma pohádky Dařbuján a Pandrhola), chystá na sobotu další pozoruhodnou, tentokrát kulinářskou akci – na návsi vypukne první ročník Guláš Festivalu Přívrat.

Grilované ovoce? Sladká tečka za hostinou

V seriálu, který vzniká ve spolupráci se školou vaření Chefparade, jsme již psali o obecných zásadách při grilování a také jsme se zaměřili na maso, uzeniny a zeleninu. Dnes přinášíme tipy na grilované ovoce a sýry.

Škodlivá éčka decimují naše tělo. Kde o nich hledat informace?

Stále se mluví o tom, jak jsou Češi obézní, neumí se stravovat a o zdravé výživě toho příliš nevědí. Ano, je málo těch, kteří si zvykli na biobedýnky, naučili se číst složení potravin nebo si dobrovolně vyhledávají užitečné informace na webu. Stránek s tématikou zdravého jídla se přitom rodí čím dál víc.

Jak jsem byl na zkušené u Pohlreicha

Říkovice – Jelikož jsem letos oslavil kulatiny, dostal jsem od kamarádů kurz vaření, který vedl jeden z nejlepších českých kuchařů Zdenek Pohlreich.

Žijí mezi námi: Na fotbal nedá Jindřich Peták dopustit

Kladno – Rodilý Kladeňák a zarytý kladenský patriot Jindřich Peták je ve fotbalových kruzích skutečnou raritou. U fotbalu se pohyboval déle než padesát let a prakticky vždy byl věrný jedinému fotbalovému oddílu - SK Kladno (v minulosti SONP, respektive i Baník Kladno).

Pochlubte se kulinářským uměním

Východní Čechy - Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.

Hokejisté Petrohradu si pošmákli, říká šéfkuchař

Přerov /ROZHOVOR/ – Hokejisté Petrohradu už jsou sice tři týdny pryč, ale Hotel FIT, kde byli hokejisté ubytovaní, v Přerově stále stojí. A zůstal i šéfkuchař Tomáš Avrat, který hokejistům nejbohatšího evropského klubu společně se svým pětičlenným týmem kuchařů vařil.

OBRAZEM: bítovskou kuchyní to vonělo

Bítov - Sumeček vařený na zelenině s rozinkovou omáčkou, nebo roláda z mléčného selátka s kaší z rozvařené zeleniny a brambor. Pochoutky, které ve starobylé kuchyni připravil profesionální kuchař Michal Hájek, provoněly ve čtvrtek odpoledne komnaty hradu Bítov.

Setkají se v Kolonce. Po šedesáti letech

Křtiny – "Byly to takové malé, jednoduché domečky bez veškerého vybavení. Nebyla v nich ani voda. Na vaření jsme pro ni chodili do lesní studánky a na mytí do potoka. Někdy večer jsme s tatínkem vzali smaltované kbelíky a šli pro vodu do Křtin,“ vzpomíná na svoje dětství ve čtvrti Kolonka ve Křtinách Bohumil Odehnal.

FOTO: Holba vydala Pivní kuchařku

Hanušovice /FOTOGALERIE/ - Křest pivní kuchařky, kterou vydal Pivovar Holba, se odehrál v úterý 23. srpna v Hanušovicích. Kuchařka obsahuje více než padesát receptů, přičemž každý jako jednu z ingrediencí obsahuje pivo Holba.

Kdo uvaří nejlepší guláš? K tomu Citron a pivínka

Přerov – Přerovské výstaviště už za několik dní opět obsadí desítky profesionálních i amatérských kuchařských týmů. V jednotlivých kategoriích svedou boje o titul mistrů České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. A protože se jako už tradičně mistrovství uskuteční v rámci přerovského Zubr festu, kromě výběru těch nejlepších gulášových pochoutek se návštěvníci mohou těšit na spoustu piva i kvalitní hudební výběr.

V Ludvíkově soutěžili ve vaření kotlíkového guláše

Ludvíkov /FOTOGALERIE/ – Jednou z lákavých atrakcí, která byla připravena pro návštěvníky akce Dlouhá noc v Ludvíkově, byla ochutnávka soutěžních gulášů, které zde vařily čtyři místní týmy. A vystát si frontu stálo rozhodně za to.