Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Slavkovská moštárna se rozjíždí

Vyškovsko - Sezona v pálenicích je v plném proudu, v moštárnách se však teprve rozjíždí. Jablka a hrušky, ze kterých se mošt dělá, teprve začínají dozrávat.

Pivo z čerstvého chmele má výraznější a zajímavější aroma

Přílepy – Z chmele, který letos ručně načesali česáči na statku u Kutílků při „Nostalgických chmelích“, už uvařili pivo v pivovaru v Broumech. Dalo by se říci, že tím vznikla další regionální potravina. Jak chmel ovlivňuje kvalitu piva a další zajímavosti kolem jeho vaření prozradil Martin Matuška.

Pochlubte se kulinářským uměním, pošlete recept

Východní Čechy – Ano, šéfe! s nelítostným Zdeňkem Pohlreichem, nové díly soutěže Prostřeno! a spousta dalších televizních pořadů na nás chrlí nejrůznější návody, recepty a doporučení, jak připravit tu nejlepší baštu.

Výlet za chutěmi: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Na gulášový festival přišlo přes sedm tisíc lidí

Přerov /FOTOGALERIE/ – Šmoulí guláš od taťky Šmouly, Švejkův honvéd guláš či pikantní guláš z Mexika, to vše mohli v sobotu ochutnat návštěvníci v pořadí sedmého mistrovství ve vaření kotlíkových gulášů, které se konalo na Výstavišti v Přerově.

Škola vaření: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Skvělé guláše a pivo doplní tradiční dožínky

Přerov – O tom, že výstaviště už tuto sobotu obsadí desítky kuchařský týmů, které se utkají o titul mistra republiky ve vaření kotlíkových gulášů se mluví už několik týdnů. Málokdo ale ví, že i letos nabízí program Zubrfestu a kuchařského mistrovství novinku, a to v podobě krajských dožínek s dožatou.

Ceny pronájmů se nemění

Začátek září znamená pro realitní kanceláře už tradičně období zvýšené poptávky po pronájmech, zejména kvůli studentům. Jak ukazuje statistika, ceny se přitom už bezmála deset let výrazně nemění. Podle Miroslava Jonáše z realitní kanceláře M&M Reality je důvod jednoznačný: volné byty v nabídce spolehlivě uspokojí i zvýšenou poptávku. Do konce roku se přitom nějaké změny v cenové úrovni ani neočekávají.

Když se v září trnky vaří

Uherské Hradiště - Stromy jsou začátkem září ještě obaleny nachově modrými plody - švestkami. Ty se v těchto dnech stávají pochoutkou a budou jistě zužitkovány různými způsoby.

Trnky se v Břestku proměňovaly v povidla

Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku

FOTO: Cvičný byt dá postiženým šanci osamostatnit se

Výšovice – „Doma mě rodiče k ničemu nepustí, protože často při mytí nádobí nebo při vaření něco rozbiju,“ postěžovala si svým učitelům ze školy Jistota jejich žákyně Hanka s kombinovaným mentálním a tělesným postižením. A tak se v jejich hlavách začal rodit plán, který v pondělí došel svého naplnění. Ve výšovickém zámku otevřela škola cvičný byt pro své žáky.

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Premiéra Guláš festivalu vyšla

Přívrat – V obci se v sobotu sešli gurmáni a příznivci recese. Miroslavova země hostila první ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše.

Bašku ovládly kotle a vařechy

Baška -Sedm kotlů, sedm druhů gulášů. Zabíjačkové, dančí, rybí, hovězí, laní, jelení i vepřový mohl ochutnat každý, kdo se přišel v pátek podívat na přehradu Baška. V areálu místního autokempu se konal 1. ročník GulášFestu, který byl současně ukončením letošních prázdnin.

RWE Transgas ceny plynu nezmění

Praha - Společnost RWE Trangas ve čtvrtém čtvrtletí nebude měnit ceny plynu pro domácnosti. Sdělil to mluvčí firmy Martin Chalupský. Ceny plynu nebude ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě měnit ani společnost E.ON. Pražská plynárenská ve středu oznámila, že ceny plynu od října zvýší.

Přívratští vymysleli další soutěž

Přívrat – Pracovitá parta recesistů sdružená kolem bývalého starosty obce Miroslava Veselého, která dokázala v posledních letech vymyslet a úspěšně realizovat celou řadu vskutku povedených „taškařic“ (připomeňme alespoň originální a po všech stránkách vydařené zimní údolní hry na téma pohádky Dařbuján a Pandrhola), chystá na sobotu další pozoruhodnou, tentokrát kulinářskou akci – na návsi vypukne první ročník Guláš Festivalu Přívrat.

Grilované ovoce? Sladká tečka za hostinou

V seriálu, který vzniká ve spolupráci se školou vaření Chefparade, jsme již psali o obecných zásadách při grilování a také jsme se zaměřili na maso, uzeniny a zeleninu. Dnes přinášíme tipy na grilované ovoce a sýry.

Škodlivá éčka decimují naše tělo. Kde o nich hledat informace?

Stále se mluví o tom, jak jsou Češi obézní, neumí se stravovat a o zdravé výživě toho příliš nevědí. Ano, je málo těch, kteří si zvykli na biobedýnky, naučili se číst složení potravin nebo si dobrovolně vyhledávají užitečné informace na webu. Stránek s tématikou zdravého jídla se přitom rodí čím dál víc.

Jak jsem byl na zkušené u Pohlreicha

Říkovice – Jelikož jsem letos oslavil kulatiny, dostal jsem od kamarádů kurz vaření, který vedl jeden z nejlepších českých kuchařů Zdenek Pohlreich.

Žijí mezi námi: Na fotbal nedá Jindřich Peták dopustit

Kladno – Rodilý Kladeňák a zarytý kladenský patriot Jindřich Peták je ve fotbalových kruzích skutečnou raritou. U fotbalu se pohyboval déle než padesát let a prakticky vždy byl věrný jedinému fotbalovému oddílu - SK Kladno (v minulosti SONP, respektive i Baník Kladno).

Pochlubte se kulinářským uměním

Východní Čechy - Vaříte rádi? Máte ve svém sešitu recepty na spoustu lahůdek, o něž byste se podělili s našimi čtenáři? Napište do redakce.

Hokejisté Petrohradu si pošmákli, říká šéfkuchař

Přerov /ROZHOVOR/ – Hokejisté Petrohradu už jsou sice tři týdny pryč, ale Hotel FIT, kde byli hokejisté ubytovaní, v Přerově stále stojí. A zůstal i šéfkuchař Tomáš Avrat, který hokejistům nejbohatšího evropského klubu společně se svým pětičlenným týmem kuchařů vařil.

OBRAZEM: bítovskou kuchyní to vonělo

Bítov - Sumeček vařený na zelenině s rozinkovou omáčkou, nebo roláda z mléčného selátka s kaší z rozvařené zeleniny a brambor. Pochoutky, které ve starobylé kuchyni připravil profesionální kuchař Michal Hájek, provoněly ve čtvrtek odpoledne komnaty hradu Bítov.

Setkají se v Kolonce. Po šedesáti letech

Křtiny – "Byly to takové malé, jednoduché domečky bez veškerého vybavení. Nebyla v nich ani voda. Na vaření jsme pro ni chodili do lesní studánky a na mytí do potoka. Někdy večer jsme s tatínkem vzali smaltované kbelíky a šli pro vodu do Křtin,“ vzpomíná na svoje dětství ve čtvrti Kolonka ve Křtinách Bohumil Odehnal.