Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Chutnaly poleśniky i bigos

Mosty u Jablunkova /AKTUALIZOVÁNO/ - Chtěli byste ochutnat poleśniky? Lidé, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Mostů u Jablunkova na Gorolský den s jídlem, tuto možnost měli. Poleśniky jsou placky, které se ovšem připravují jinak na Těšínsku než na Jablunkovsku.

Čachrovská škola nemá v plánu zaniknout

Čachrov – I přesto, že o čachrovské základní škole kolují různé fámy a někteří rodiče své děti vozí raději do jiných škol, tato škola funguje a nemá v plánu končit.

Dominik Unčovský vařil pro porotu prestižní soutěže

Město Albrechtice - Mladí odborníci na gastronomii se utkali v osmnáctém ročníku soutěže Gastrojunior ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jak umí vařit kuchtíci z Krnovska předváděl Dominik Unčovský ze školy v Městě Albrechticích.

Škola vaření: Jak poznat čerstvá vejce? A jak je vařit a loupat

V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!

Děti by nejraději jedly hamburgery a hranolky

Nové Strašecí – Dana Derechová je vedoucí školní jídelny Základní školy Nové Strašecí. Deníku řekla, jak jídelna připravujete dětem pokrmy a hlavně na základě čeho. Dále pak sdělila, že školní jídlena chystá tzv. bioden, kdy se bude vařit pouze z biopotravin.

Škola vaření: šípky fungují na bacily i na libido

Jestli vás někdo v těchto dnech poslal k šípku, bylo by dobré vzít tuto větu doslova. Šípkové keře jsou ještě obsypané a takové množství vitaminů, které plané plody ukrývají, nenajdete v žádné lékárně. A kdo má rád zvěřinu nebo miluje bylinkové čaje, měl by si rychle pospíšit.

Kolik řečí umíš...

Cheb -Jedním z projektů je společné vaření našich kuchařů a žáků školy v Komnathu. Recepty babiček žáků na obou stranách hranic jsou velmi zajímavým tématem i pro vznik česko-německé kuchařky, která bude výstupem z tohoto projektu.

Tajemní dýňoví bubáci prozářili v sobotu Břestek

Břestek /FOTOGALERIE/ – Po první břestecké pouti v historii obce, tradičním vaření trnek a šlapání zelí, se v sobotu 22. října navečer obyvatelé obce v tamní sportovní hale vyřezávali a rozsvěcovali dýně.

V obchůdku pořádají kurzy vaření z ryb

Most – Ryby jsou považovány za zdravou potravinu. Ne ale každý je umí správně a chutně zpracovat. Naučit zájemce připravit lahodné pokrmy z ryb se rozhodla Pavla Janů z mostecké prodejny Rybárničky – lahůdky U Petra. Dvakrát v měsíci v obchodě pořádá kurzy vaření. A je o ně nevídaný zájem.

Škola vaření: vitaminová bomba jménem kysané zelí

Kysané zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Během zimních měsíců se stalo nepostradatelnou součástí naší kuchyně. V minulosti chránilo kysané zelí námořníky před kurdějemi, dnes si bez něj nedokážeme představit například pečenou kachnu.

FOTO: Zábřeh se učil dělat steaky. Podívejte se

Zábřeh /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Co si většina lidí představí pod pojmem svíčková? Patrně plátek hovězího masa se stejnojmennou omáčkou a knedlíkem. Svíčková, to ale může být synonymum pro výborné steaky. Přesvědčili se o tom účastníci kurzu vaření, který se odehrál ve středu 12. října v Zábřehu.

Nenuda učila, jak připravit zdravou svačinku

Zlín - Příprava jednoduchých svačin, cvičení s balančními podložkami pro správné držení těla či technika pilates. Takový program v pátek veřejnosti nabídlo občanské sdružení Kamarád Nenuda, které připravilo na ukončení Týdne zdraví ve Zlíně.

Plyn zdražuje, lidé od něho začínají utíkat pryč

Opavsko - V průměru přes pět procent. O tolik se zvednou ceny zemního plynu od začátku letošního listopadu. Už tradiční tah dodavatelů plynu před nastupující zimou nutí lidi poohlížet se po jiných zdrojích energie.

Na slavnostech si dali dýni či škvarky

Napajedla – /FOTOGALERIE/ Domácí chleba, paštiky, škvarková pomazánka, sýry či koláče přilákali o víkendu desítky návštěvníků do Napajedel. Tamní zámek uspořádal druhý ročník Gurmánských slavností.

Cedr navýšil počet klientů v dílně

Ústí n. O. - Obecně prospěšná společnost Cedr Pardubice navýšila ve své pobočce v Ústí počet klientů v sociálně terapeutické dílně. Důvodem byl velký zájem o tuto službu, zájemci čekali v pořadníku i několik měsíců.

Zlíňanka Woodhamsová besedovala o lásce k vaření

Zlín – Když se zeptáte známé rakouské žurnalistky a vídeňské zpravodajky Marie Woodhamsové, jaký je rozdíl mezi Čechy a Angličany, odpoví vám se smíchem: „Angličané jsou gentlemani, Češi ne, ale najdou se mezi nimi výjimky.“ Ví, o čem mluví.

V jídelně konkurovala řízkům krupicová kaše

Kutná Hora – Umíte si představit tři sta řízků a jejich smažení? Doma na čtyřech plotýnkách těžko, ale v jídelně u žižkovské základní školy takový problém nemají. Denně tu připravují obědy až pro pět set strávníků.

V Klepačově točili pořad o vaření s Evou a Vaškem

Klepačov /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Třetí díl nového kulinářského pořadu s názvem Česko na talíři natáčel ve středu štáb televize Prima v Klepačově. Jako významné osobnosti, které v pořadu vaří, si televize vybrala známé pěvecké duo Eva a Vašek, jež v Klepačově žije.

Týdny pro duševní zdraví mají prolomit tabu

Hradec Králové - V krajské metropoli začala akce určená pro lidi, kteří nejsou lhostejní vůči ostatním. Týdny duševního zdraví nabízejí zajímavé akce a workshopy. Mají prolomit bariéry mezi duševně nemocnými a veřejností.

Středa je ve znamení péče o zdraví

Chrudim - Akci zaměřenou na zdravý životní styl a zdraví doplní v městském kině v Chrudimi veletrh informací z oblasti sociálních a zdravotních služeb.

Čužák Rys: Obsluhoval jsem hokejového krále

Kladno - Nejlepšího hokejistu všech dob, Jaromíra Jágra, netřeba představovat. Hvězda světového formátu ale potřebuje pro svůj výkon především zázemí. Patnáct let mu ho zajišťoval Kladeňák Lubomír Čužák Rys.

Dny zdraví začaly měřením tlaku

Litoměřice – Krevní tlak, cholesterol nebo množství tuku a cukru v těle si mohli lidé zdarma nechat změřit ve středu 5. října v Litoměřicích.

Lobečský pivovar bude zase vařit pivo

Lobeč – Opuštěný lobečský pivovar, který pochází ze šestnáctého století, se opět vrátí k vaření vlastního piva. Měla by tam být i hospoda a kulturní sál. Počítá s tím společnost Riofrio Architects, která je majitelem objektu.

Pražská plynárenská opět zvedá ceny plynu

Praha – Pražská plynárenská od listopadu opět zvýší prodejní ceny zemního plynu pro domácnosti. Domácnost využívající plyn pro vaření, ohřev vody a topení se spotřebou 19 MWh ročně zaplatí od listopadu o 65 Kč víc než dosud, to znamená nárůst o 3,72 procenta. Firma zvýšení vysvětluje nepříznivým vývojem nákupních cen zemního plynu.

RWE zdraží domácnostem plyn od listopadu

Ostrava -Dodavatelé zemního plynu, kteří v minulých letech měnili ceny co čtvrt roku, nechávají stávající ceny pro domácnosti i počátkem října. Od listopadu si ale připlatíme. Plynárenská společnost RWE už oznámila, že zákazníkům z řad domácností od listopadu zvýší konečné ceny v průměru o 5,2 procenta.