Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Gastrofestival: udělejte si kapra trochu jinak

Ostrava /FOTOGALERIE/ – Nejrůznější lahůdky ale i vybavení profesionálních kuchyní nabízel jedenáctý ročník Gastrofestivalu, který se od čtvrtku do soboty konal ve výstavním areálu na ostravské Černé louce.

Pečovatelka reaguje na článek

Tachov - Má reakce se týká článku Vlasty Filipové z Tachova, který vyšel ve středu 23. listopadu pod titulkem Péče v domově pro seniory prý nebyla dostačující.

V paneláku vybouchl plyn

Pardubice - Velký oříšek k rozkousnutí mají od včerejšího dne na svém stole pardubičtí vyšetřovatelé požárů. Příběh požáru a následného výbuchu v jednom z pardubických panelových bytů přitom ze začátku vypadal jako stovka obdobných.

V paneláku vybouchl plyn, ale nikdo zatím neví jaký

Pardubice - Velký oříšek k rozkousnutí mají od úterý na svém stole pardubičtí vyšetřovatelé požárů. Příběh požáru a následného výbuchu v jednom z pardubických panelových bytů přitom ze začátku vypadal jako stovka obdobných.

OBRAZEM: Babica podepsal v Brně novou knihu

Brno - Kuchař Jiří Babica zavítal v úterý odpoledne do Brna, aby návštěvníkům Knih Dobrovský v Joštově ulici představil a podepsal svoji novou knihu nazvanou Babicovy dobroty - Recepty, triky a vychytávky, které v televizi neuvidíte.

Francovkou se linula vůně jitrnic. PODÍVEJTE SE

Francova Lhota /FOTOGALERIE/ – „Dobré jídlo, dobré pití, to je naše živobytí.“ To si tuto sobotu mohl říkat každý, kdo navštívil druhý ročník obecní zabijačky ve Francově Lhotě.

Napajedelský zámek budou restaurovat

Napajedla - Napajedelský zámek se bude rekonstruovat. Obnovy se dočkají například historické sály z dob hrabat na zámku či prostory z období baťovského, kdy zámek vlastnila firma Baťa za doby Jana Antonína Baťy.

BLESKOVÁ SOUTĚŽ O VIP vstupenky na Kreativní ženu

Ostrava – Druhý ročník akce s názvem Kreativní žena se uskuteční v sobotu 19. listopadu 2011 od 16 do 21 hodin v hotelu Park Inn Ostrava v Hornopolní ulici. V bleskové soutěži Deníku můžetezískat dvě VIP vstupenky.

Krásnej pejsek. Šup s ním na talíř. Thajská kuchyně v Zábřehu

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – „Máte to moc nadrobno, budete z toho mít kaši,“ zhodnotí mrknutím oka banán nakrájený na kolečka kuchař Milan Macháček. Je středa 9. listopadu večer a já stojím se zástěrou a nožem v ruce u stolu v zábřežském ateliéru Designfoods. Spolu s dalšími milovníky dobrého jídla se zde účastním kurzu vaření.

Chutnaly poleśniky i bigos

Mosty u Jablunkova /AKTUALIZOVÁNO/ - Chtěli byste ochutnat poleśniky? Lidé, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Mostů u Jablunkova na Gorolský den s jídlem, tuto možnost měli. Poleśniky jsou placky, které se ovšem připravují jinak na Těšínsku než na Jablunkovsku.

Čachrovská škola nemá v plánu zaniknout

Čachrov – I přesto, že o čachrovské základní škole kolují různé fámy a někteří rodiče své děti vozí raději do jiných škol, tato škola funguje a nemá v plánu končit.

Dominik Unčovský vařil pro porotu prestižní soutěže

Město Albrechtice - Mladí odborníci na gastronomii se utkali v osmnáctém ročníku soutěže Gastrojunior ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jak umí vařit kuchtíci z Krnovska předváděl Dominik Unčovský ze školy v Městě Albrechticích.

Škola vaření: Jak poznat čerstvá vejce? A jak je vařit a loupat

V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!

Děti by nejraději jedly hamburgery a hranolky

Nové Strašecí – Dana Derechová je vedoucí školní jídelny Základní školy Nové Strašecí. Deníku řekla, jak jídelna připravujete dětem pokrmy a hlavně na základě čeho. Dále pak sdělila, že školní jídlena chystá tzv. bioden, kdy se bude vařit pouze z biopotravin.

Škola vaření: šípky fungují na bacily i na libido

Jestli vás někdo v těchto dnech poslal k šípku, bylo by dobré vzít tuto větu doslova. Šípkové keře jsou ještě obsypané a takové množství vitaminů, které plané plody ukrývají, nenajdete v žádné lékárně. A kdo má rád zvěřinu nebo miluje bylinkové čaje, měl by si rychle pospíšit.

Kolik řečí umíš...

Cheb -Jedním z projektů je společné vaření našich kuchařů a žáků školy v Komnathu. Recepty babiček žáků na obou stranách hranic jsou velmi zajímavým tématem i pro vznik česko-německé kuchařky, která bude výstupem z tohoto projektu.

Tajemní dýňoví bubáci prozářili v sobotu Břestek

Břestek /FOTOGALERIE/ – Po první břestecké pouti v historii obce, tradičním vaření trnek a šlapání zelí, se v sobotu 22. října navečer obyvatelé obce v tamní sportovní hale vyřezávali a rozsvěcovali dýně.

V obchůdku pořádají kurzy vaření z ryb

Most – Ryby jsou považovány za zdravou potravinu. Ne ale každý je umí správně a chutně zpracovat. Naučit zájemce připravit lahodné pokrmy z ryb se rozhodla Pavla Janů z mostecké prodejny Rybárničky – lahůdky U Petra. Dvakrát v měsíci v obchodě pořádá kurzy vaření. A je o ně nevídaný zájem.

Škola vaření: vitaminová bomba jménem kysané zelí

Kysané zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Během zimních měsíců se stalo nepostradatelnou součástí naší kuchyně. V minulosti chránilo kysané zelí námořníky před kurdějemi, dnes si bez něj nedokážeme představit například pečenou kachnu.

FOTO: Zábřeh se učil dělat steaky. Podívejte se

Zábřeh /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Co si většina lidí představí pod pojmem svíčková? Patrně plátek hovězího masa se stejnojmennou omáčkou a knedlíkem. Svíčková, to ale může být synonymum pro výborné steaky. Přesvědčili se o tom účastníci kurzu vaření, který se odehrál ve středu 12. října v Zábřehu.

Nenuda učila, jak připravit zdravou svačinku

Zlín - Příprava jednoduchých svačin, cvičení s balančními podložkami pro správné držení těla či technika pilates. Takový program v pátek veřejnosti nabídlo občanské sdružení Kamarád Nenuda, které připravilo na ukončení Týdne zdraví ve Zlíně.

Plyn zdražuje, lidé od něho začínají utíkat pryč

Opavsko - V průměru přes pět procent. O tolik se zvednou ceny zemního plynu od začátku letošního listopadu. Už tradiční tah dodavatelů plynu před nastupující zimou nutí lidi poohlížet se po jiných zdrojích energie.

Na slavnostech si dali dýni či škvarky

Napajedla – /FOTOGALERIE/ Domácí chleba, paštiky, škvarková pomazánka, sýry či koláče přilákali o víkendu desítky návštěvníků do Napajedel. Tamní zámek uspořádal druhý ročník Gurmánských slavností.

Cedr navýšil počet klientů v dílně

Ústí n. O. - Obecně prospěšná společnost Cedr Pardubice navýšila ve své pobočce v Ústí počet klientů v sociálně terapeutické dílně. Důvodem byl velký zájem o tuto službu, zájemci čekali v pořadníku i několik měsíců.

Zlíňanka Woodhamsová besedovala o lásce k vaření

Zlín – Když se zeptáte známé rakouské žurnalistky a vídeňské zpravodajky Marie Woodhamsové, jaký je rozdíl mezi Čechy a Angličany, odpoví vám se smíchem: „Angličané jsou gentlemani, Češi ne, ale najdou se mezi nimi výjimky.“ Ví, o čem mluví.

V jídelně konkurovala řízkům krupicová kaše

Kutná Hora – Umíte si představit tři sta řízků a jejich smažení? Doma na čtyřech plotýnkách těžko, ale v jídelně u žižkovské základní školy takový problém nemají. Denně tu připravují obědy až pro pět set strávníků.