Brno - Kuchař Jiří Babica zavítal v úterý odpoledne do Brna, aby návštěvníkům Knih Dobrovský v Joštově ulici představil a podepsal svoji novou knihu nazvanou Babicovy dobroty - Recepty, triky a vychytávky, které v televizi neuvidíte.
Ostrava -Za vodu, kterou lidé odeberou z vodovodu, ale už ji nevypustí zpět do kanalizace, nemusí platit poplatky za stočné. Úspora přitom není zanedbatelná. Může dosáhnout minimálně 939 korun za rok.
Francova Lhota /FOTOGALERIE/ – „Dobré jídlo, dobré pití, to je naše živobytí.“ To si tuto sobotu mohl říkat každý, kdo navštívil druhý ročník obecní zabijačky ve Francově Lhotě.
Opočno - Slavnostní otvírání rekonstruovaného objektu provázené vůní zelí a jitrnic, to se často nestává. Ve středu to v Opočně nikoho nepřekvapilo, otvírala se totiž školní kuchyň s jídelnou.
Napajedla - Napajedelský zámek se bude rekonstruovat. Obnovy se dočkají například historické sály z dob hrabat na zámku či prostory z období baťovského, kdy zámek vlastnila firma Baťa za doby Jana Antonína Baťy.
Ostrava – Druhý ročník akce s názvem Kreativní žena se uskuteční v sobotu 19. listopadu 2011 od 16 do 21 hodin v hotelu Park Inn Ostrava v Hornopolní ulici. V bleskové soutěži Deníku můžetezískat dvě VIP vstupenky.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ – „Máte to moc nadrobno, budete z toho mít kaši,“ zhodnotí mrknutím oka banán nakrájený na kolečka kuchař Milan Macháček. Je středa 9. listopadu večer a já stojím se zástěrou a nožem v ruce u stolu v zábřežském ateliéru Designfoods. Spolu s dalšími milovníky dobrého jídla se zde účastním kurzu vaření.
Mosty u Jablunkova /AKTUALIZOVÁNO/ - Chtěli byste ochutnat poleśniky? Lidé, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Mostů u Jablunkova na Gorolský den s jídlem, tuto možnost měli. Poleśniky jsou placky, které se ovšem připravují jinak na Těšínsku než na Jablunkovsku.
Čachrov – I přesto, že o čachrovské základní škole kolují různé fámy a někteří rodiče své děti vozí raději do jiných škol, tato škola funguje a nemá v plánu končit.
Město Albrechtice - Mladí odborníci na gastronomii se utkali v osmnáctém ročníku soutěže Gastrojunior ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jak umí vařit kuchtíci z Krnovska předváděl Dominik Unčovský ze školy v Městě Albrechticích.
V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!
Nové Strašecí – Dana Derechová je vedoucí školní jídelny Základní školy Nové Strašecí. Deníku řekla, jak jídelna připravujete dětem pokrmy a hlavně na základě čeho. Dále pak sdělila, že školní jídlena chystá tzv. bioden, kdy se bude vařit pouze z biopotravin.
Jestli vás někdo v těchto dnech poslal k šípku, bylo by dobré vzít tuto větu doslova. Šípkové keře jsou ještě obsypané a takové množství vitaminů, které plané plody ukrývají, nenajdete v žádné lékárně. A kdo má rád zvěřinu nebo miluje bylinkové čaje, měl by si rychle pospíšit.
Cheb -Jedním z projektů je společné vaření našich kuchařů a žáků školy v Komnathu. Recepty babiček žáků na obou stranách hranic jsou velmi zajímavým tématem i pro vznik česko-německé kuchařky, která bude výstupem z tohoto projektu.
Břestek /FOTOGALERIE/ – Po první břestecké pouti v historii obce, tradičním vaření trnek a šlapání zelí, se v sobotu 22. října navečer obyvatelé obce v tamní sportovní hale vyřezávali a rozsvěcovali dýně.
Most – Ryby jsou považovány za zdravou potravinu. Ne ale každý je umí správně a chutně zpracovat. Naučit zájemce připravit lahodné pokrmy z ryb se rozhodla Pavla Janů z mostecké prodejny Rybárničky – lahůdky U Petra. Dvakrát v měsíci v obchodě pořádá kurzy vaření. A je o ně nevídaný zájem.
Kroměříž – Titulem mistr republiky v míchaných nápojích pro rok 2011 mezi juniory se už několik dní může chlubit teprve osmnáctiletý Tomáš Zezulák z Morkovic.
Kysané zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Během zimních měsíců se stalo nepostradatelnou součástí naší kuchyně. V minulosti chránilo kysané zelí námořníky před kurdějemi, dnes si bez něj nedokážeme představit například pečenou kachnu.
Zábřeh /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Co si většina lidí představí pod pojmem svíčková? Patrně plátek hovězího masa se stejnojmennou omáčkou a knedlíkem. Svíčková, to ale může být synonymum pro výborné steaky. Přesvědčili se o tom účastníci kurzu vaření, který se odehrál ve středu 12. října v Zábřehu.
Zlín - Příprava jednoduchých svačin, cvičení s balančními podložkami pro správné držení těla či technika pilates. Takový program v pátek veřejnosti nabídlo občanské sdružení Kamarád Nenuda, které připravilo na ukončení Týdne zdraví ve Zlíně.
Opavsko - V průměru přes pět procent. O tolik se zvednou ceny zemního plynu od začátku letošního listopadu. Už tradiční tah dodavatelů plynu před nastupující zimou nutí lidi poohlížet se po jiných zdrojích energie.
Napajedla – /FOTOGALERIE/ Domácí chleba, paštiky, škvarková pomazánka, sýry či koláče přilákali o víkendu desítky návštěvníků do Napajedel. Tamní zámek uspořádal druhý ročník Gurmánských slavností.
Ústí n. O. - Obecně prospěšná společnost Cedr Pardubice navýšila ve své pobočce v Ústí počet klientů v sociálně terapeutické dílně. Důvodem byl velký zájem o tuto službu, zájemci čekali v pořadníku i několik měsíců.
Zlín – Když se zeptáte známé rakouské žurnalistky a vídeňské zpravodajky Marie Woodhamsové, jaký je rozdíl mezi Čechy a Angličany, odpoví vám se smíchem: „Angličané jsou gentlemani, Češi ne, ale najdou se mezi nimi výjimky.“ Ví, o čem mluví.
Kutná Hora – Umíte si představit tři sta řízků a jejich smažení? Doma na čtyřech plotýnkách těžko, ale v jídelně u žižkovské základní školy takový problém nemají. Denně tu připravují obědy až pro pět set strávníků.
Klepačov /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Třetí díl nového kulinářského pořadu s názvem Česko na talíři natáčel ve středu štáb televize Prima v Klepačově. Jako významné osobnosti, které v pořadu vaří, si televize vybrala známé pěvecké duo Eva a Vašek, jež v Klepačově žije.
Hradec Králové - V krajské metropoli začala akce určená pro lidi, kteří nejsou lhostejní vůči ostatním. Týdny duševního zdraví nabízejí zajímavé akce a workshopy. Mají prolomit bariéry mezi duševně nemocnými a veřejností.
Chrudim - Akci zaměřenou na zdravý životní styl a zdraví doplní v městském kině v Chrudimi veletrh informací z oblasti sociálních a zdravotních služeb.
Kladno - Nejlepšího hokejistu všech dob, Jaromíra Jágra, netřeba představovat. Hvězda světového formátu ale potřebuje pro svůj výkon především zázemí. Patnáct let mu ho zajišťoval Kladeňák Lubomír Čužák Rys.