Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Dny zdraví začaly měřením tlaku

Litoměřice – Krevní tlak, cholesterol nebo množství tuku a cukru v těle si mohli lidé zdarma nechat změřit ve středu 5. října v Litoměřicích.

Lobečský pivovar bude zase vařit pivo

Lobeč – Opuštěný lobečský pivovar, který pochází ze šestnáctého století, se opět vrátí k vaření vlastního piva. Měla by tam být i hospoda a kulturní sál. Počítá s tím společnost Riofrio Architects, která je majitelem objektu.

Pražská plynárenská opět zvedá ceny plynu

Praha – Pražská plynárenská od listopadu opět zvýší prodejní ceny zemního plynu pro domácnosti. Domácnost využívající plyn pro vaření, ohřev vody a topení se spotřebou 19 MWh ročně zaplatí od listopadu o 65 Kč víc než dosud, to znamená nárůst o 3,72 procenta. Firma zvýšení vysvětluje nepříznivým vývojem nákupních cen zemního plynu.

RWE zdraží domácnostem plyn od listopadu

Ostrava -Dodavatelé zemního plynu, kteří v minulých letech měnili ceny co čtvrt roku, nechávají stávající ceny pro domácnosti i počátkem října. Od listopadu si ale připlatíme. Plynárenská společnost RWE už oznámila, že zákazníkům z řad domácností od listopadu zvýší konečné ceny v průměru o 5,2 procenta.

Vyrobili perník za půl milionu

Hradec Králové /OD SOUSEDŮ/– Pervitin za půl milionu korun vyrobila a prodala dvojice feťáků, kterou zadržela policie. Varnu měli v jedné malé vesnici u Hradce Králové.

Zámek provoněl zvěřinový guláš

Rájec-Jestřebí /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Obvykle tu pobíhají nadšení turisté, kteří se zájmem obdivují krásy nejslavnějšího zámku na Blanensku. Tentokrát však park v Rájci nad Svitavou vypadá trochu odlišně.

Pod Sněžkou voněly guláše

Pec pod Sněžkou – Deset druhů gulášů, všechny skvělé a přitom každý úplně jiný. Jeden jemně paprikový, druhý s kari, třetí se sýrem a křenem, další s česnekem nebo cibulkou.

Žáci si vyzkoušeli roli průvodců

Tachov – Bezmála sedm desítek žáků zasedlo v září do tří prvních tříd Základní školy v Hornické ulici v Tachově. Škola pro ně připravila také několik kroužků.

Ryby: zdravý klenot našeho jídelníčku

Jsou tam kosti. To je asi nejčastější výmluva, proč nekonzumovat ryby. Hrůzu ale nahánějí i retro vzpomínky na odpudivý rybí tuk, který nám ve škole podávali po lžičkách. A tak někteří rybu prostě nepozřou. Doba ale pokročila. Sladkovodní i mořské ryby jsou běžně k dostání, vaření je hravé, chutě jsou rozličné. A když ryby ani po kouzelnickém zásahu šéfkuchaře nesníte, potřebné látky sežete v kapslích. A proč nás výživoví poradci neustále nabádají ke změně jídelníčku, ve kterém nechybí živočich s ploutvemi?

Prostitutky dostávaly drogy za sex

Praha - Kriminalisté dopadli muže, který prodával v centru Prahy drogy prostitutkám za sex. Policie jej zadržela v jeho bytě přímo při vaření drog.

Škola vaření: domácí zmrzlina

I když léto končí, zmrzlinu, která k němu zákonitě patří, si rozhodně odepřít nemusíme. Pokud si dokážete doma navíc vyrobit vlastní, bude vám chutnat o to víc. A to nemusíme hovořit o dětech.

Klokani chtějí trápit všechny favority

Praha – Už zítra otevře své brány další ročník ligové futsalové sezony. Nejlepší pražský klub Bohemians 1905 by rád zaútočil na přední příčky. Trenér Jiří Samek je na výsost spokojený z doplněním svého kádru.

Biojarmark 2011 nabídne tradiční potraviny

Chrudim - Ve čtvrtek 15. září 2011 od 9:30 do 17 hodin na Resselově náměstí v Chrudimi se bude konat již 11. ročník tradiční akce zaměřené na tradiční potraviny.

Jídelna v blanenské škole dosluhuje

Blansko - Přístavba školy TGM v Blansku, v níž je jídelna, má nejlepší léta za sebou. Její stav posoudí odborníci. Radní pak zváží, co dál.

Slavkovská moštárna se rozjíždí

Vyškovsko - Sezona v pálenicích je v plném proudu, v moštárnách se však teprve rozjíždí. Jablka a hrušky, ze kterých se mošt dělá, teprve začínají dozrávat.

Pivo z čerstvého chmele má výraznější a zajímavější aroma

Přílepy – Z chmele, který letos ručně načesali česáči na statku u Kutílků při „Nostalgických chmelích“, už uvařili pivo v pivovaru v Broumech. Dalo by se říci, že tím vznikla další regionální potravina. Jak chmel ovlivňuje kvalitu piva a další zajímavosti kolem jeho vaření prozradil Martin Matuška.

Pochlubte se kulinářským uměním, pošlete recept

Východní Čechy – Ano, šéfe! s nelítostným Zdeňkem Pohlreichem, nové díly soutěže Prostřeno! a spousta dalších televizních pořadů na nás chrlí nejrůznější návody, recepty a doporučení, jak připravit tu nejlepší baštu.

Výlet za chutěmi: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Na gulášový festival přišlo přes sedm tisíc lidí

Přerov /FOTOGALERIE/ – Šmoulí guláš od taťky Šmouly, Švejkův honvéd guláš či pikantní guláš z Mexika, to vše mohli v sobotu ochutnat návštěvníci v pořadí sedmého mistrovství ve vaření kotlíkových gulášů, které se konalo na Výstavišti v Přerově.