Lovosice – Máte-li rádi hospůdky, šenky, restaurace nebo hostince a chcete-li se seznámit s pohostinností na Lovosicku, a to nejen nyní, ale hlavně v dobách někdy nedávno, ale většinou přece jen již minulých, prolistujte si knihu Jiřího Skalského Krčmy, hospody, restauranty aneb Průvodce po starých pohostinstvích v Lovosicích a okolí.
Příbram – Jen stěží si mnoho lidí umí představit, co znamená celodenní péče o starého, nemocného, zdravotně či tělesně postiženého člověka.
Je to obrovská zátěž pro obě strany. Pečující osoba často nemá šanci vzdálit se z domova. V tomto případě by mohl být dobrým pomocníkem denní stacionář, který před několika dny otevřela Farní charita Příbram.
Vyškov – Ještě loni měl vyškovský pivovar namále. Vypadalo to, že dlouholetá tradice místního piva skončí fiaskem. Teď už je situace zcela opačná, výroba se znovu rozjíždí a pivovar má před sebou oslavy stoletého výročí místních sklepů. Slavit bude už ve středu odpoledne.
Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled.
Vlčnov – Také Vlčnov se dostal do hledáčku dvojice kulinářských specialistů Ondřeje Slaniny a Filipa Sajlera, kteří jsou známí jako protagonisté pořadu České televize Kluci v akci.
Tovačov ‒ Dobové kostýmy, svíčky i úplně jinou trasu prohlídky nabídli pořadatelé návštěvníkům nočních prohlídek zámku v Tovačově. Letošní ročník nesl název Obrazy ze života lidu Tovačovského v průběhu staletí a představil divákům vlastní pohled na některé kapitoly z dějin zámku.
Ostrava - Jak chutná polévka, kterou uvařili úředníci ostravského magistrátu nebo Holanďané z Armády spásy? Redaktorka Deníku byla v porotě soutěže o nejlepší polévku, která se konala v ostravském Centru sociálních služeb.
Když se řekne arabská kuchyně, co se vám vybaví? Některým vzpomínky na jídelníček z dovolené v Egyptě, Tunisu nebo Maroku, jiní si možná vzpomenou na faláfel nebo u nás stále oblíbenější kebab. Přitom arabská kuchyně je velmi pestrá.
Ostrava -Namísto vařečky hadr a kýbl nebo dokonce štětec s barvou. Tak vypadá program řady kuchařek z ostravských školních jídelen na letní prázdniny. Někde se ale bude vařit.
Vodňany – Ve Vodňanech se v pátek otevře historicky první rybí restaurace. Tento odvážný kousek má na svědomí dvaatřicetiletý Karel Jarmar, který ve městě žije. Restaurace se bude jmenovat Zlatý soudek.
Rokycany - Poslední červnový den je pro Rokycany významný. V restauraci na Rašínově dojde ve čtvrtek po sedmnácté hodině ke slavnostnímu naražení první Stočeské várky. Cesta k vaření speciálního a hlavně místního piva byla ovšem dlouhá a trnitá.
Přerov/Henčlov /FOTO/ – Pobavit se a hlavně ochutnat přes desítku různých druhů guláše dorazily v sobotu do Henčlova stovky lidí. Na hřišti u místní sokolovny se totiž konala kvalifikace na další ročník Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů.
Ve Výstavní síni Muzea Těšínska Musaion v Havířově je výstava Kultura stolování aneb jak se kdysi hodovalo. Kolem sta exponátů připomíná panskou kuchyni z období 16. až 19. století.
Havířov – Ve Výstavní síni Muzea Těšínska Musaion v Havířově je výstava Kultura stolování aneb jak se kdysi hodovalo. Kolem sta exponátů připomíná panskou kuchyni z období 16. až 19. století.
Kroměřížsko - Působí elegantně a rozvážně. Na vážnosti jim přidávají šediny, ale především jejich funkce. Ve vysokých pozicích jsou i na Kroměřížsku muži, kteří už překročili hranici důchodového věku. Jsou mezi nimi třeba podnikatelé či ředitelé.
Přerov – Na příjezd radikálů se připravují nejen policisté, ale i obyvatelé Přerova a okolních vesnic. Po zkušenostech z předloňského roku, kdy pochod extrémistů ochromil lokalitu u nádraží, mají totiž lidé obavy, zda nedojde k dopravním omezením.
Přerov/Henčlov – O postup do finále ve vaření gulášů se bude soutěžit v sobotu v Henčlově. Na tamním hřišti se utká celkem třináct týmů. Připravovat budou hovězí, vepřové, zvěřinové i míchané guláše.
Kutnohorsko – Nemáte ještě zajištěný tábor? Nehlídá babička, sestra či sousedka? Nemusíte si brát neplacenou dovolenou v práci, ale po〜ohlédněte se v regionu po možnostech volnočasových aktivit.
Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.
Komentář - Pohlreich, nebo Babica? Gordon Ramsay, či Jamie Oliver? Nikoliv, vařečku do ruky a dobré nápady si tentokrát v Brně připravili žáci základních škol. A svými výkony porotu příjemně překvapili. Jejich jídla zatím nedosahují kvalit televizních kuchařských hvězd, ale základ mají dobrý.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Nepřesolit, nepřipálit, nerozvařit, nevylít, a ještě navíc pěkně naservírovat. Starosti kuchařů trápily ve středu a v pátek i žáky šesti brněnských základních škol. Sedmáci, osmáci a deváťáci se totiž v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.
Plzeň – „O žádné soutěži nic nevím, máme otevřeno teprve tři týdny,“ prohlásila včera Renata Petrželková z Plzně, u jejíhož stánku se sladkými i slanými štrúdly se neustále tvořila fronta.
Bruntál - Zeptali jsme se Ivany Křištofové, bruntálské policistky z Krnova, co vaříte o víkendu a zda-li nám může prozradit recept. Přečtěte si, co nám odpověděla!
Prostějov /FOTO/ – Těm dobrým se příliš nevedlo. Ruce jim prý svázala tréma. Ti horší překvapili pečlivostí. Kuchaři ze Středního odborného učiliště v Prostějově skládali ve středu praktické zkoušky.
Plzeň – Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje 2011, do níž bylo letos přihlášeno 62 produktů od 21 výrobců, bude znát svého vítěze už tento pátek. Vyhlášení výsledků se uskuteční na dvoudenním festivalu regionálních potravin na nádvoří Krajského úřadu ve Škroupově ulici.
Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.
Jindřichův Hradec – Kuře na asijský způsob, to bylo hlavní menu kuchařské show s jídlem pro celou školu, kterou vyhrály žákyně 5. základní školy v Jindřichově Hradci.
Ostrava - S moderátorkou, scenáristkou a dramaturgyní České televize Lindou Bendovou o zmrzlině, touze hrát na klavír, cvičení Bikram jógy a vaření „v sebeobraně“.
Liberec – Celozrnné obiloviny, luštěniny, mořské řasy, zelenina, výrobky ze sóji – to jsou suroviny, ze kterých se v závodní restauraci Magna Liberec vaří menu číslo sedm; žádné maso, vajíčko k nakypření, smetana na zjemnění, a přesto už se těchto jídel vydalo na tři tisíce.
Morava – Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.
Hradec Králové – Co se událo před pěti lety, o čem jsme psali a jaký je dnes pohled na věc? Zajímavé srovnání, kam se události pohnuly, bude pravidelně přinášet na svých stránkách Hradecký deník.
Kolín/Praha - Nadační fond Dětský čin roku pozval vítěze loňského ročníku a jejich spolužáky na speciální vařeni ve škole vařeni ChefParade. Do Prahy se tak vydal Ondřej Severa, Magdaléna Kubíčková, která jeho obdivuhodné počínání pro potřeby nadačního fondu sepsala, a jejich kamarádi z 5. základní školy Kolín.
Krnov – Krnované prokázali, že jsou mistry v získávání statisíců korun na vlastní, precizně zpracované projekty. Ušetřili díky tomu pětaosmdesát procent z celkových výdajů.
Strakonice – V dalším pokračování seriálu rozhovorů Štafeta Strakonického deníku se sešli dva lidé s velmi podobnými zájmy. Pavel Drdel oslovil zpěvačku strakonické skupiny Melodion a vášnivou kuchařku Martinu Horejšovou ze Strakonic.
Střední Morava – Pokud pravidelně vaříte, vyplatí se mít doma zásobu různého koření a bylinek. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla. Některé bylinky lze zamrazit, jiným prospěje spíše sušení, pro bylinky i koření však vždycky platí, že čím dříve je využijeme, tím intenzivnější chuť si užijeme.
Nymburk /GALERIE/ -V aktuálním díle vaření jsme tentokrát zavítali k historicky první mluvčí nymburské radnice Markétě Tomčíkové. V útulné a prakticky řešené kuchyni mě přivítala usměvavá hostitelka a dvě kočky.
Plzeň – Salát s játry a dršťkami, kachní prsíčka a žabí stehýnka. To byla jídla, která si pro své odpolední plzeňské vystoupení připravil z televize známý kuchař Zdeněk Pohlreich. V Plzni v areálu pod Plazou vystoupil v rámci Apetit festivalu, který se tu konal v sobotu a v neděli.