Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Která polévka porotě nejvíce zachutnala?

Ostrava - Jak chutná polévka, kterou uvařili úředníci ostravského magistrátu nebo Holanďané z Armády spásy? Redaktorka Deníku byla v porotě soutěže o nejlepší polévku, která se konala v ostravském Centru sociálních služeb.

Škola vaření: arabská kuchyně není jen kebab

Když se řekne arabská kuchyně, co se vám vybaví? Některým vzpomínky na jídelníček z dovolené v Egyptě, Tunisu nebo Maroku, jiní si možná vzpomenou na faláfel nebo u nás stále oblíbenější kebab. Přitom arabská kuchyně je velmi pestrá.

Bylo mi líto, že jsem nedělal svou profesi

Vodňany – Ve Vodňanech se v pátek otevře historicky první rybí restaurace. Tento odvážný kousek má na svědomí dvaatřicetiletý Karel Jarmar, který ve městě žije. Restaurace se bude jmenovat Zlatý soudek.

Skauti vyrazili na věnec

Vimperk - Vimperští skauti si za cíl poslední výpravy před prázdninami vybrali kelty proslavený Věnec.

V Rokycanech načepují po 84 letech své pivo

Rokycany - Poslední červnový den je pro Rokycany významný. V restauraci na Rašínově dojde ve čtvrtek po sedmnácté hodině ke slavnostnímu naražení první Stočeské várky. Cesta k vaření speciálního a hlavně místního piva byla ovšem dlouhá a trnitá.

Voňavé guláše v Henčlově ochutnaly stovky lidí

Přerov/Henčlov /FOTO/ – Pobavit se a hlavně ochutnat přes desítku různých druhů guláše dorazily v sobotu do Henčlova stovky lidí. Na hřišti u místní sokolovny se totiž konala kvalifikace na další ročník Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů.

V Horažďovicích vařili kaši

Horažďovice – Vůně kaše, trdelníků a jiných pochoutek se v sobotu linula horažďovickým náměstím i okolními uličkami.

Výstava z dějin stolování a panské kuchyně

Ve Výstavní síni Muzea Těšínska Musaion v Havířově je výstava Kultura stolování aneb jak se kdysi hodovalo. Kolem sta exponátů připomíná panskou kuchyni z období 16. až 19. století.

Výstava z dějin stolování a panské kuchyně

Havířov – Ve Výstavní síni Muzea Těšínska Musaion v Havířově je výstava Kultura stolování aneb jak se kdysi hodovalo. Kolem sta exponátů připomíná panskou kuchyni z období 16. až 19. století.

Přesluhují. Přesto svou práci zvládají bez problémů

Kroměřížsko - Působí elegantně a rozvážně. Na vážnosti jim přidávají šediny, ale především jejich funkce. Ve vysokých pozicích jsou i na Kroměřížsku muži, kteří už překročili hranici důchodového věku. Jsou mezi nimi třeba podnikatelé či ředitelé.

Pochod radikálů: ulice uzavřou, ale jen krátce

Přerov – Na příjezd radikálů se připravují nejen policisté, ale i obyvatelé Přerova a okolních vesnic. Po zkušenostech z předloňského roku, kdy pochod extrémistů ochromil lokalitu u nádraží, mají totiž lidé obavy, zda nedojde k dopravním omezením.

Henčlov provoní klání o nejlepší guláš

Přerov/Henčlov – O postup do finále ve vaření gulášů se bude soutěžit v sobotu v Henčlově. Na tamním hřišti se utká celkem třináct týmů. Připravovat budou hovězí, vepřové, zvěřinové i míchané guláše.

"Tlakáč": velký pomocník při vaření

Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.

Zaujaté mládí

Komentář - Pohlreich, nebo Babica? Gordon Ramsay, či Jamie Oliver? Nikoliv, vařečku do ruky a dobré nápady si tentokrát v Brně připravili žáci základních škol. A svými výkony porotu příjemně překvapili. Jejich jídla zatím nedosahují kvalit televizních kuchařských hvězd, ale základ mají dobrý.

Řízky i domácí vývar: žáci vařili jak šéfkuchař

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Nepřesolit, nepřipálit, nerozvařit, nevylít, a ještě navíc pěkně naservírovat. Starosti kuchařů trápily ve středu a v pátek i žáky šesti brněnských základních škol. Sedmáci, osmáci a deváťáci se totiž v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.

Nádvoří úřadu obsadili farmáři

Plzeň – „O žádné soutěži nic nevím, máme otevřeno teprve tři týdny,“ prohlásila včera Renata Petrželková z Plzně, u jejíhož stánku se sladkými i slanými štrúdly se neustále tvořila fronta.

Farmářské trhy budou ve Škroupově ulici

Plzeň – Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje 2011, do níž bylo letos přihlášeno 62 produktů od 21 výrobců, bude znát svého vítěze už tento pátek. Vyhlášení výsledků se uskuteční na dvoudenním festivalu regionálních potravin na nádvoří Krajského úřadu ve Škroupově ulici.

Vybíráme správnou troubu, bonus bezva recept

Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.

Žákyně vyhrály jídlo pro celou školu

Jindřichův Hradec – Kuře na asijský způsob, to bylo hlavní menu kuchařské show s jídlem pro celou školu, kterou vyhrály žákyně 5. základní školy v Jindřichově Hradci.

Kolegové z jídelen mi říkali, že to nepůjde

Liberec – Celozrnné obiloviny, luštěniny, mořské řasy, zelenina, výrobky ze sóji – to jsou suroviny, ze kterých se v závodní restauraci Magna Liberec vaří menu číslo sedm; žádné maso, vajíčko k nakypření, smetana na zjemnění, a přesto už se těchto jídel vydalo na tři tisíce.

Škola vaření: Vybíráme troubu

Morava – Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.

Co jsme psali před pěti lety

Hradec Králové – Co se událo před pěti lety, o čem jsme psali a jaký je dnes pohled na věc? Zajímavé srovnání, kam se události pohnuly, bude pravidelně přinášet na svých stránkách Hradecký deník.

FOTO: Vítěz Dětského činu roku vařil s celebritami

Kolín/Praha - Nadační fond Dětský čin roku pozval vítěze loňského ročníku a jejich spolužáky na speciální vařeni ve škole vařeni ChefParade. Do Prahy se tak vydal Ondřej Severa, Magdaléna Kubíčková, která jeho obdivuhodné počínání pro potřeby nadačního fondu sepsala, a jejich kamarádi z 5. základní školy Kolín.

Evropská unie počastovala děti půl milionem

Krnov – Krnované prokázali, že jsou mistry v získávání statisíců korun na vlastní, precizně zpracované projekty. Ušetřili díky tomu pětaosmdesát procent z celkových výdajů.

Nesni o životě, žij svůj sen, říká Martina Horejšová

Strakonice – V dalším pokračování seriálu rozhovorů Štafeta Strakonického deníku se sešli dva lidé s velmi podobnými zájmy. Pavel Drdel oslovil zpěvačku strakonické skupiny Melodion a vášnivou kuchařku Martinu Horejšovou ze Strakonic.

Škola vaření: Jak skladovat bylinky a udělat domácí pesto

Střední Morava – Pokud pravidelně vaříte, vyplatí se mít doma zásobu různého koření a bylinek. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla. Některé bylinky lze zamrazit, jiným prospěje spíše sušení, pro bylinky i koření však vždycky platí, že čím dříve je využijeme, tím intenzivnější chuť si užijeme.

Kuře chutná jako nástěnka. Rizoto je rychlé jídlo

Nymburk /GALERIE/ -V aktuálním díle vaření jsme tentokrát zavítali k historicky první mluvčí nymburské radnice Markétě Tomčíkové. V útulné a prakticky řešené kuchyni mě přivítala usměvavá hostitelka a dvě kočky.

Zdeněk Pohlreich vystoupil na Apetit festivalu

Plzeň – Salát s játry a dršťkami, kachní prsíčka a žabí stehýnka. To byla jídla, která si pro své odpolední plzeňské vystoupení připravil z televize známý kuchař Zdeněk Pohlreich. V Plzni v areálu pod Plazou vystoupil v rámci Apetit festivalu, který se tu konal v sobotu a v neděli.

Češi častěji nosí jídlo do práce z domova

Praha – Do práce si z domova přináší jídlo více než 40 procent Čechů. Další zhruba čtvrtina chodí na obědy do podnikových kantýn, 12 procent tuzemských zaměstnanců chodí na polední menu do restaurací. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který dnes zveřejnila společnost KPMG Česká republika.

Škola vaření: Nebojte se tlakového hrnce

Střední Morava – Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.

Mikroregion Rakovec vybaví lépe své školy

Vyškovsko – Že základní vzdělání je jedna z nejdůležitějších věcí, o tom dobře vědí i v mikroregionu Rakovec, a proto plánují vybavit lépe školy, aby usnadnili svým žákům život.

Zdravá výživa může dobře vypadat a skvěle chutnat

Ochutnávkou špaldové kávy, čaje bancha a zdravých pochutin začal čtvrteční seminář Jídlo pro zdraví, který se konal v kuchyňce Základní školy Komenského 17 v Domažlicích. Do tajů zdravého vaření třicítku návštěvníků zasvětila Drahoslava Jandíková. Zdravé dobroty uvařila Andrea Jandíková – obě z Biotety v Horšovském Týně.