Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Co bude vařit o víkendu Zuzana Urbanková

Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.

Novinka: první střední škola na rok

Vyškov – První zařízení na Vyškovsku, které nabízí doplňující vzdělání dětem se sníženými rozumovými schopnostmi, kvůli kterým se nemohou učit na běžném typu střední školy, otvírá základní škola Osvobození ve Vyškově.

Naporcovat kohouta je kumšt, v Zábřehu vás to naučí

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.

V knihovně v noci strašilo

Litoměřice – „Noc s Andersenem“ prožilo z pátku na sobotu v městské knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích šestadvacet malých čtenářů, tentokrát z 5.základní školy, která patří ve spolupráci s knihovnou k nejaktivnějším.

Buchlov: otevření sezony zahájí salva z mušket

Buchlovice – Rytíři v plné zbroji, pěvecký sbor, chutné speciality a mnoho dalšího si mohou užít všichni, kteří v sobotu zavítají na hrad Buchlov. Poprvé v historii správa hradu otevírá sezonu s plnou parádou.

OBRAZEM: Zahradní slavnost v Lince: apríl bez apríla

Brno – Svým názvem připomíná divadelní hru Václava Havla, s absurdním dramatem ale nemá nic společného. Aprílová zahradní slavnost, jak organizátoři pojmenovali páteční akci starolískoveckého Centra volného času Linka, byla totiž zasvěcená hlavně kouzlení.

Tina Pletánková jedla jako Afričanka

Už několikrát jsme vás informovali o akci Dnes jím jako Afričan, která probíhala celý březen. Známé osobnosti, ale děti si daly dostaveníčko v Café NONA na Nové scéně Národního divadla, aby ochutnali netradiční pokrmy a dozvěděli se něco o černém kontinentu. Mezi hosty byla i Tina Pletánková a akci přišla osobně podpořit.

Strážce přechodu: I ta kráva zabučí...

Opava – Patří ke koloritu města Opavy. Strážní přechodů. Po celé Opavě se nachází deset těchto mužů v oranžových vestách. Hlídají zebry, přátelsky zdraví řidiče a ručí za bezpečný přechod dětí i dospělých přes vozovku.

Petr Kunc: Profesionální přístup je polovina úspěchu

Příbram /NAŠE ŘEMESLO/ - Naše řemeslo. Tak se jmenuje pravidelný seriál Příbramského deníku. Minulou sobotu jsme měli rozhovor s všestranným zemědělcem, který se mimo jiné věnuje těžbě dřeva. V tomto pokračování seriálu nahlížíme do zákulisí dalšího řemesla, které je staré jako lidstvo samo.

Pivovar Černá Hora od dubna zdraží pivo

Černá Hora – Se začátkem jara má pro pivaře Pivovar Černá Hora dvě zprávy. Ta špatná je, že od prvního dubna zdraží téměř všechny druhy točených piv. Ta dobrá, že na trh přichází s novými nopálovými pivy. Nopálové pivo, tedy pivo s výtažkem z opuncie, se nikde jinde v Česku koupit nedá.

Lidi po mrtvici do života vrátí kuchyně. Cvičná

Brno – Postavit vodu na čaj. Ale také napíchnout sousto na vidličku nebo třeba jenom polknout. Pro většinu lidí úkol, kterému věnují sotva myšlenku. Pro člověka s pohybovým postižením překážka tak vysoká, že jej izoluje od zbytku světa.

Lída z lidu sní o roli v Troškově komedii

Jenichov - Ludmila Žemberyová natáčí už šestou televizní šou. „Pořád jsem stejná, i když mi televize změnila život,“ říká Lída Žemberyové z Jenichova na Mělnicku. Kamarádí se s celebritami, létá na natáčení, spí v luxusních hotelích.

Ochutnávky a ukázky vaření nabídne Biojarmark

Příbram - Kdo už se nemůže dočkat, až se v Příbrami rozjedou farmářské trhy, může se těšit alespoň na školní biojarmark. Koná se za měsíc, to znamená 21. dubna od 13 do 17 hodin, ve školní jídelně K Zátiší vedle Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami.

V Berouně si můžete ušít kabelku

Moravský Beroun – „Milé dámy, chcete si odpočinout a zároveň si vytvořit něco jen pro sebe? Přijďte na akci „Kabelka do kabelky“,“ láká pozvánka nejen obyvatelky Moravského Berouna.

Olej z hrnce zapálil kuchyňskou linku

Liberec - K nahlášenému požáru kuchyňské linky vyrazili ve čtvrtek v půl sedmé večer liberečtí hasiči. Hořelo v panelovém domě v ulici Aloisina výšina ve čtvrti Starý Harcov.

Valašské recepise stařenky Sáry: Jarynův Rajcovní puding

Valašsko - Cérečky moje, dnešní recept není žádná prdel, ide o dosti vážnu věc a taky nakup jako prase k temu bude zapotřebí.Všecko si musím obstarať sam, lebo stařenka je na hovno s nohama a moja susedka by mi zase vrazila po čuni, že furt otravuju, a ma pravdu.

Při vaření usnul. Málem vyhořel

Otrokovice – Vaření se málem stalo v úterý 15. března odpoledne osudným muži z Otrokovic. Nechal totiž na zapnutém sporáku hrnec s jídlem, které začalo hořet. Muž se málem udusil.

Uživatelů i výrobců Pervitinu přibývá. Vařit se dá všude

Zlínský kraj – Pervitin. Ryze česká droga, která se v dnešní době dá uvařit z volně prodejných léků. Poptávka po ní je velká nejenom v tuzemsku, ale i v zahraničí. Není proto divu, že přibývá nejenom jejích konzumentů, ale i výrobců. Ti mohou tuto vysoce návykovou látku uvařit prakticky všude.

Muž vařil pervitin, je ve vazbě

Znojmo – Přímo při vaření pervitinu přistihli kriminalisté muže ve Znojmě. „V polovině minulého týdne jsme provedli v jednom z bytů v ulici Růženy Svobodové domovní prohlídku. Důvodem bylo podezření, že zde dochází k výrobě pervitinu. Jak se ukázalo, naše zjištěné informace se potvrdily,“ sdělila policejní mluvčí lenka Drahokoupilová.

Za tragickým požárem byla výroba drog

Česká Lípa – Exploze těkavých látek, jež vznikají při vaření pervitinu, byla hlavní příčinou loňského tragického požáru bytu na českolipském sídlišti Špičák. Na místě tu uhořela mladá žena, její pětiletá dcerka zemřela po intoxikaci plyny při převozu v sanitce.

O piva z tanků je zájem. Lákají i ta ''garážová''

Jižní Morava /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Konec zimy s sebou přináší patnácté výročí technické novinky, kterou oceňují především milovníci piva. Právě před patnácti lety se totiž v brněnském Restaurantu na Piavě začal pěnivý mok točit z takzvaných tanků.

Je libo štiku s hořčicí nebo omeletu s chřestem?

Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Už jen do konce března může veřejnost zasílat své recepty do kulinářské soutěže Jak chutná Praha a zapojit se tak do hry o atraktivní zájezdy do Itálie nebo Paříže, či kurzy vaření v Pražském kulinářském institutu.

V knihovně měli amnestii a pak hravý den

Tachov – Březen je měsícem knihy a v letošním roce poprvé také měsícem čtenářů. Tachovská knihovna tuto skutečnost neignoruje a připravila pro zákazníky dvě akce.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.

V Petřvaldu vystavují historii domácích pomocníků

Petřvald /FOTOGALERIE/ – Drobné i větší stroje, které při vaření, praní i úklidu domácnosti pomáhaly našim prababičkám a babičkám, jsou k vidění na výstavě v pobočce Muzea Těšínska v Petřvaldu.