![](https://g.denik.cz/75/a1/bruntal_zuzana_urbankova_stredni_zemedelska_skola_obchodni_akademie_reditelka_prazena-list-l.jpg)
Co bude vařit o víkendu Zuzana Urbanková
Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.
Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.
Jihlava - Milovníci chmelového moku se mohou těšit na velikonoční dvoubarevný speciál jihlavského pivovaru.
Vyškov – První zařízení na Vyškovsku, které nabízí doplňující vzdělání dětem se sníženými rozumovými schopnostmi, kvůli kterým se nemohou učit na běžném typu střední školy, otvírá základní škola Osvobození ve Vyškově.
Praha - Na třetím místě z 21 finálových receptů se umístily tvarohové taštičky Mileny Ježkové.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.
České Budějovice – Bretaňskou paštiku, vepřovou klobásu andouille de Guémené či koláč se sušenými švestkami.
Krnov /GLOSA/ -Redaktorka Bruntálského a krnovského Deníku Markéta Charousková glosuje peripetie přátelských vztahů.
Litoměřice – „Noc s Andersenem“ prožilo z pátku na sobotu v městské knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích šestadvacet malých čtenářů, tentokrát z 5.základní školy, která patří ve spolupráci s knihovnou k nejaktivnějším.
Kynšperk nad Ohří - Do zaniklého pivovaru se vrací stará tradice – pěnivý mok tu prý lidé ochutnají už v létě
Kroměříž – Klíče, peněženky, finanční hotovosti, nebo také jízdní kola: to je jen neúplný výčet věcí, které lidé nejčastěji ztrácejí v ulicích Kroměříže.
Žatec /FOTO/ - Dvoučlenné týmy musely připravit pokrmy podle zadání.
Buchlovice – Rytíři v plné zbroji, pěvecký sbor, chutné speciality a mnoho dalšího si mohou užít všichni, kteří v sobotu zavítají na hrad Buchlov. Poprvé v historii správa hradu otevírá sezonu s plnou parádou.
Brno – Svým názvem připomíná divadelní hru Václava Havla, s absurdním dramatem ale nemá nic společného. Aprílová zahradní slavnost, jak organizátoři pojmenovali páteční akci starolískoveckého Centra volného času Linka, byla totiž zasvěcená hlavně kouzlení.
Kroměříž - Už několik dní pobývá v Kroměříži skupinka jedenácti italských studentů ze střední hotelové školy v Bardolinu.
Už několikrát jsme vás informovali o akci Dnes jím jako Afričan, která probíhala celý březen. Známé osobnosti, ale děti si daly dostaveníčko v Café NONA na Nové scéně Národního divadla, aby ochutnali netradiční pokrmy a dozvěděli se něco o černém kontinentu. Mezi hosty byla i Tina Pletánková a akci přišla osobně podpořit.
Polička - Budoucí kuchaři z Poličky se zúčastnili soutěže Vaření bez hranic 2011 v Jirkově u Chomutova.
Hořice – V pátek 25. března se na gymnáziu konal projektový den na téma ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ.
Hradec Králové – Ovoce, zeleninu i další zboží si můžete vyzvednout, nebo je dostanete přímo domů
Šanov /FOTOGALERIE/ - Ještě v pátek vyrazil masopustní průvod od místní základní a mateřské školy. Děti se vydaly na náves, obešly školu a nezapomněly ani na postranní uličky.
Opava – Patří ke koloritu města Opavy. Strážní přechodů. Po celé Opavě se nachází deset těchto mužů v oranžových vestách. Hlídají zebry, přátelsky zdraví řidiče a ručí za bezpečný přechod dětí i dospělých přes vozovku.
Tachov – Maso, cibule, paprika, pepř, sůl a možná trochu chilli a vše se zamíchá s vodou. Co z tohoto kratičkého receptu? Přeci guláš. A o ten v sobotu šlo především.
Táborsko –Přes zimu zavřené památky se připravují na turistickou sezonu. Některé zdražily vstupné.
Slaný -Rozhovor s vedoucí učitelkou odborného výcviku Hanou Hortovou z Integrované střední školy ve Slaném.
Příbram /NAŠE ŘEMESLO/ - Naše řemeslo. Tak se jmenuje pravidelný seriál Příbramského deníku. Minulou sobotu jsme měli rozhovor s všestranným zemědělcem, který se mimo jiné věnuje těžbě dřeva. V tomto pokračování seriálu nahlížíme do zákulisí dalšího řemesla, které je staré jako lidstvo samo.
Klatovy - Žáci předvedli, jak umí dobře vařit. Tento týden se na základní škole v Plánické ulici v Klatovech konal již sedmý ročník soutěže „Vaření je hra“.
Černá Hora – Se začátkem jara má pro pivaře Pivovar Černá Hora dvě zprávy. Ta špatná je, že od prvního dubna zdraží téměř všechny druhy točených piv. Ta dobrá, že na trh přichází s novými nopálovými pivy. Nopálové pivo, tedy pivo s výtažkem z opuncie, se nikde jinde v Česku koupit nedá.
Klatovsko – Nabídky cateringových firem jsou velmi široké a přizpůsobují se požadavku zákazníka.
Brno – Postavit vodu na čaj. Ale také napíchnout sousto na vidličku nebo třeba jenom polknout. Pro většinu lidí úkol, kterému věnují sotva myšlenku. Pro člověka s pohybovým postižením překážka tak vysoká, že jej izoluje od zbytku světa.
Klatovsko – Nabídky cateringových firem jsou velmi široké a přizpůsobují se požadavku zákazníka.
Svitavy – Z českých polí mizí další tradiční česká plodina. Česnek. Obchody totiž nabízejí levnější čínský česnek.
Jenichov - Ludmila Žemberyová natáčí už šestou televizní šou. „Pořád jsem stejná, i když mi televize změnila život,“ říká Lída Žemberyové z Jenichova na Mělnicku. Kamarádí se s celebritami, létá na natáčení, spí v luxusních hotelích.
Příbram - Kdo už se nemůže dočkat, až se v Příbrami rozjedou farmářské trhy, může se těšit alespoň na školní biojarmark. Koná se za měsíc, to znamená 21. dubna od 13 do 17 hodin, ve školní jídelně K Zátiší vedle Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami.
Jenichov - Ludmila Žemberyová natáčí už šestou televizní šou.
Moravský Beroun – „Milé dámy, chcete si odpočinout a zároveň si vytvořit něco jen pro sebe? Přijďte na akci „Kabelka do kabelky“,“ láká pozvánka nejen obyvatelky Moravského Berouna.
Liberec - K nahlášenému požáru kuchyňské linky vyrazili ve čtvrtek v půl sedmé večer liberečtí hasiči. Hořelo v panelovém domě v ulici Aloisina výšina ve čtvrti Starý Harcov.
Krnov - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, nám odtajnila recept na oblíbené jídlo, které se chystá vařit,Petra Passariello.
Valašsko - Cérečky moje, dnešní recept není žádná prdel, ide o dosti vážnu věc a taky nakup jako prase k temu bude zapotřebí.Všecko si musím obstarať sam, lebo stařenka je na hovno s nohama a moja susedka by mi zase vrazila po čuni, že furt otravuju, a ma pravdu.
Otrokovice – Vaření se málem stalo v úterý 15. března odpoledne osudným muži z Otrokovic. Nechal totiž na zapnutém sporáku hrnec s jídlem, které začalo hořet. Muž se málem udusil.
Zlínský kraj – Pervitin. Ryze česká droga, která se v dnešní době dá uvařit z volně prodejných léků. Poptávka po ní je velká nejenom v tuzemsku, ale i v zahraničí. Není proto divu, že přibývá nejenom jejích konzumentů, ale i výrobců. Ti mohou tuto vysoce návykovou látku uvařit prakticky všude.
Znojmo – Přímo při vaření pervitinu přistihli kriminalisté muže ve Znojmě. „V polovině minulého týdne jsme provedli v jednom z bytů v ulici Růženy Svobodové domovní prohlídku. Důvodem bylo podezření, že zde dochází k výrobě pervitinu. Jak se ukázalo, naše zjištěné informace se potvrdily,“ sdělila policejní mluvčí lenka Drahokoupilová.
Česká Lípa – Exploze těkavých látek, jež vznikají při vaření pervitinu, byla hlavní příčinou loňského tragického požáru bytu na českolipském sídlišti Špičák. Na místě tu uhořela mladá žena, její pětiletá dcerka zemřela po intoxikaci plyny při převozu v sanitce.
Litomyšl – Český národ je suverénně první v konzumaci piva. V poslední době navíc přibývá milovníků pěnivého moku, kteří experimentují a pivo si vaří sami.
Český Krumlov - Sbírat lze všechno. Třeba korbely. Jan Maurer jich má 212.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Konec zimy s sebou přináší patnácté výročí technické novinky, kterou oceňují především milovníci piva. Právě před patnácti lety se totiž v brněnském Restaurantu na Piavě začal pěnivý mok točit z takzvaných tanků.
Praha /JAK CHUTNÁ PRAHA/ - Už jen do konce března může veřejnost zasílat své recepty do kulinářské soutěže Jak chutná Praha a zapojit se tak do hry o atraktivní zájezdy do Itálie nebo Paříže, či kurzy vaření v Pražském kulinářském institutu.
Tachov – Březen je měsícem knihy a v letošním roce poprvé také měsícem čtenářů. Tachovská knihovna tuto skutečnost neignoruje a připravila pro zákazníky dvě akce.
Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.
Petřvald /FOTOGALERIE/ – Drobné i větší stroje, které při vaření, praní i úklidu domácnosti pomáhaly našim prababičkám a babičkám, jsou k vidění na výstavě v pobočce Muzea Těšínska v Petřvaldu.
Zábřeh – Olin Bezchleba je kuchař. Pracoval pro nadnárodní potravinářský koncern v řadě zemí Evropy. Vařil ve francouzských restauracích, měl možnost zblízka poznat i německou či polskou kuchyni.
Zábřeh /REPORTÁŽ/ – Asi každý o nich někdy slyšel, ale jen málokdo s nimi má osobní zkušenost. Kurzy vaření v posledních letech proslavila zejména televize. Program zaměření na kulinářství nechybí v nabídce snad žádné televizní stanice. Ale navštívit takový kurz osobně, to se poštěstí zpravidla jen obyvatelům velkých měst.