Ústí nad Labem – Práce s nevidomými a slabozrakými může být pěkně náročná. „Po devíti letech bych od nich ale už nemohla odejít. Kdyby mě tato práce nebavila, tak bych ji nedělala,“ říká Blanka Krotilová, ředitelka ústeckého Tyflocentra.
Patříte k ženám, které si nedovedou představit krásné Vánoce bez velikého úklidu? Vyčítáte si, že ačkoli svátky jsou za dveřmi, vy jste příbytek vysmýčit nestihly?
Kladno - Plameny, zápach, dým, přiotrávení lidé a nakonec potopa. Taková je bilance požáru, který zachvátil v pátek několikapatrový dům v Kladně - Kročehlavech.
Kuchař Ivan Vodochodský: „V málokteré hospodě vás nakrmí dobře. Uvařte si sami!“ Vláčet se večer mrazem přes půl města s vidinou, že budete šest hodin stát u sporáku a vařit, je nejspíš to nejhorší, co si po návratu z práce dovedete představit. Udělejte to. Nebudete litovat.
Krnov -Čerti k začátku prosince neodmyslitelně patří. Proto se dětské oddělení městské knihovny v Krnově zaměřilo právě na ně. Nejprobíranější postavou zde byl čert Pepiáš.
Kaňk /FOTOGALERIE/ - Dalším hostem oblíbené talk–show Václava Wendy Veselého v cetru Mozaika na Kaňku byl ve středu kutnohorský policejní mluvčí Daniel Votroubek.
Roztoky -Na mikulášské besídce vroztocké školceděti potěšily svým milým vystoupením. Nejmenší se předvedli jako myšky a myšáci nejen při tanci, ale i v pohádce či vaření kašičky. Vtipné básničky a hry v podání těch nejmenších byly roztomilé.
Klenčí pod Čerchovem -Co obnáší práce kuchařky, jsem si na vlastní kůži vyzkoušela v hotelu Haltrava v Klenčí pod Čerchovem. Jedničku bych asi nedostala.
Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda chutnají všem. Naše prababičky ale uměly dělat dobroty z včelího medu nebo ze zázvoru.
Ostrava /ANKETA,DISKUSE/ - Za kubík vody zaplatí Ostravané od Nového roku 62 korun a 37 haléřů. O necelé tři koruny více než loni. Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) vyčíslila, že průměrné měsíční náklady na vodné a stočné na jednoho obyvatele se zvýší o devět korun. Přepočteno na čtyřčlennou rodinu to za rok udělá o 432 korun více než letos.
Olomouc – Provoz domácností od 1. ledna podraží. Po více než pětiprocentním zdražení vodného a stočného Moravskou vodárenskou budou muset lidé sáhnout hlouběji do kapes i při placení plynu a elektřiny tradičnímu dodavateli.
Luka nad Jihlavou – Centrum Luk nad Jihlavou už v sobotu dopoledne ožilo pátým ročníkem Dne řemesel. To sládek jihlavského pivovaru s pomocníky v improvizovaném polním pivovárku ve stanu začal s přípravou vaření domácího piva
Napajedla – Napajedelský zámek je na prodej. Taková informace koluje přibližně půl roku na Otrokovicku. Za 3,5 milionů eur jej nabízí na internetu zahraniční realitní kancelář blueHOMES. Je to nesmysl, tvrdě se ohrazuje majitelka památky Eva Gajdošík.
Ostrava -V pondělí startují další díly oblíbené gastronomické show Prostřeno!, tentokrát z Ostravy. O výhru pětadvaceti tisíc korun se utkají dva muži a tři ženy.
Hranice – Hlavním organizátorem Mezinárodního festivalu ourdoorových filmů přímo v Hranicích je Stanislav Kuchařík z Klubu zdraví Hranice. Klub, jak je vidět i v názvu, propaguje zdravý životní styl, a to ve všech směrech.
Hradec Králové – Poznat kulturu jiné země, systém vzdělávání a především naučit se jazyk. To vše mohou studentky hradecké Vyšší odborné zdravotnické a Střední zdravotnické škole absolvovat prostřednictvím projektu Comenius – partnerství škol.
Vyškovsko – Kdo si myslel, že průtahy v řešení nedobré ekonomické situace vyškovského pivovaru na podzim skončí, ten se spletl. Stát sice ujistil, že v areálu zachová výrobu zlatavého nápoje a předhodil několik termínů, dokdy ho pronajme. Jenže ani jeden nedodržel.
Plzeň – Sedmadvacetiletá Lucie Hladová z Plzně se představila ve středu večer televizním divákům v pořadu TV Prima Prostřeno. Třetí v řadě z plzeňské pětky na sebe prozradila, že dříve závodně tančila, dnes jí zabírá čas hlavně práce, je totiž zubní laborantkou.
Hukvaldy – Existují lidé, kteří se svými skutky zapsali do historie hukvaldského školství, či je zásadně ovlivnili. Jednou z nich je bezesporu i Zdeňka Lochmanová, která byla ve školním roce 1974/1975 ustanovena ředitelkou v hlavní budově bývalé základní osmileté školy.
Vyškovsko – Kdo si myslel, že průtahy v řešení nedobré ekonomické situace vyškovského pivovaru na podzim skončí, ten se spletl. Stát sice ujistil, že v areálu zachová výrobu zlatavého nápoje a předhodil několik termínů, dokdy ho pronajme. Jenže ani jeden nedodržel.
Slovácko – Zdravější strava se čím dál častěji prosazuje ve školních jídelnách na Slovácku. Někde přidali do menu více salátů, jinde přešli k biopotravinám.
Plzeň – O rozruch se mezi pěticí Plzeňanek v pořadu Prostřeno stará Adéla Taş. Mladá umělkyně a cestovatelka se do soutěže o 25 tisíc korun přihlásila, protože miluje vaření a líbil se jí německý model tohoto seriálu.
Příbram - Pokud někdo zná Ivana Bukovského z Příbrami, ví o něm, že je malíř. Ne každý však ví, že je rovněž i přítelem dobrého jídla. Proto se Deník rozhodl položit mu několik otázek i z této oblasti.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Dnešní recept nám daly k dispozici mistryně republiky ve vaření pro školní děti. Ano, je tomu tak, i školní kuchyně už mají svoje soutěže a je to dobře.
Jeseník /FOTOGALERIE/ – Co se nejčastěji vaří v Řecku, na čem si pochutnávají v Anglii, čemu dávají přednost mlsné jazýčky Švýcarů, Rusů a co nejčastěji servírují Češi?
Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 7. LISTOPADU/ - Nedělní poledne, po obědě, siesta, nikdo nic nedělá, kromě náruživých uklízeček. Rodinka usedne s plnými břichy k televizi nebo jde shodit kalorie získané pozřením tučné kachny někam do přírody.
Tachovsko – Ekologická domácnost v praxi je název první z cyklu přednášek, na které se mohou těšit obyvatelé Tachovska. Zaměřeny budou na životní prostředí.
Praha – Moderní lidé mají rádi moderní domácnosti. Proto také ve svých kuchyních stále častěji upřednostňují nejrůznější multifunkční přístroje šetřící čas, ale i prostor. Ať už jde o jakékoli zařízení, všechna mají jedno společné – jsou praktická a díky široké škále využití se stala neodmyslitelnými kuchyňskými pomocníky.