Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Hranický podnikatel vařil v televizi

Hranice- Zajímavou zkušeností si prošel jeden z obyvatelů Hranic Marián Šuba. Majitel firmy zabývající se prodejem dřevěných briket, pelet a palivového dříví se zúčastnil soutěžního televizního pořadu o vaření Prostřeno.

FOTOGALERIE: Mattoni NBL: Svitavy podlehly Kolínu

Svitavy - V sedmém kole Mattoni NBL hostil svitavský nováček v domácí hale soupeře z Kolína s cílem navázat na týden staré vítězství nad Opavou. Tentokrát však jeho naděje vydržely pouze poločas. Středočeši v dalším průběhu využili svitavského střeleckého výpadku a dokráčeli k výhře. Basketbal Qanto Svitavy – BC Kolín 56:73 (20:18, 33:36, 44:55).

Vlhkost v bytě: když větrání nepomáhá

Zatímco obyvatelé panelákových bytů často bojují se suchým vzduchem, lidé žijící v cihlových domech mají nezřídka problém s nadměrnou vlhkostí. Ta stojí za vznikem plísní ničících vybavení bytu a nepříznivě ovlivňujících zdraví.

Nová komedie? To bude masakr!

Uherské Hradiště – Poslední dny zbývají do chvíle, kdy diváci Slováckého divadla uvidí novou komedii francouzské dramatičky Yasminy Rezy Bůh masakru.

Pivovaru zánik nehrozí, ujišťuje stát

Vyškov - Už tak dost napjatou situaci ve vyškovském pivovaru, pro nějž stát nyní hledá nájemce, ještě vyhrotily fámy o parcelaci a údajném zániku podniku. Nervózní jsou hlavně zaměstnanci.

Muž se opařil při vaření brambor

Sedlčany - Středočeští záchranáři zasahovali v úterý odpoledne v Sedlčanech u pětašedesátiletého muže, který se opařil při vaření brambor.

Vladimír Mišík: Jsem jazzový kuchař

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – V 60. letech začala zářit jeho hvězda ve společnosti Flamenga či Blue Effect, od 70tých zpívá s ETC…. V 80. letech se na zdech objevovalo „Nechte zpívat Mišíka“, když byl zakázán. Po sametové revoluci zpíval (s malou poslaneckou odbočkou v České národní radě) a zpívá a hraje dál. Navzdory chorobám těla, které ho sem tam zákeřně přepadnou. S Vladimírem Mišíkem jsme si povídali o socialistickém lágru, básních u postele a improvizaci při vaření…

FOTO: Vařit ji učil také tatínek

Nezabudice - Pět hvězdiček nejen za excelentní zvěřinovou svíčkovou by si bez mrknutí oka jistě zasloužila amatérská kuchařka Marie Konopásková z Nezabudic.

Nudle z Troubek patří mezi nejlepší mňamky v kraji

Troubky – Těstoviny z Troubek patří mezi nejlepší potravinářské výrobky, jaké vznikají v Olomouckém kraji. Rozhodla o tom odborná porota, která letos poprvé udělovala výrobcům ocenění Regionální potravina. Na Přerovsku je společnost Troubecká hospodářská jedinou firmou, která zelené logo bude moci používat. Těstoviny vyrábí od roku 1988.

Když se dá ušetřit práce, proč ne?

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, PONDĚLÍ 4. ŘÍJNA/ - Setkala jsem se v poslední době se svými přáteli a povídali jsme o všem možném. Řeč přišla i na návštěvy. Jsou to lidé velmi společenští, oba pocházejí z jiných měst než ze Zlína a oba v jiných městech studovali. Všude mají spoustu kamarádů a příbuzných.

Nová komedie Slováckého divadla je za dveřmi

Uherské Hradiště – Už jen dva týdny zbývají do chvíle, kdy návštěvníci Slováckého divadla zhlédnou novou komedii Bůh masakru. Podle kuloárových informací se mají nač těšit.

V knihovně se zabaví všichni

Žďár nad Sázavou – Besedy, přednášky, autorské čtení, burzy knih a mnoho dalších činností chystají jak pro stávající čtenáře, tak i pro ty budoucí zaměstnanci Knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou.

Vernerová: Rösti je švýcarské lidové jídlo se sýrem

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Po čase přinášíme další vaření se známou tváří regionu. Tentokrát jsme navštívili rehabilitační pracovnici a doma také kuchařku pro další dva hladové krky Petru Vernerovou z Nymburka, v blízkých kruzích přezdívanou Bublanina.

Lidem, kteří chtějí podnikat, mohou pomoci i kurzy

Ostrava- Současné snižování stavů zaměstnanců a také snižování platů v Moravskoslezském kraji způsobilo, že desítky lidí se rozhodly pustit se do soukromého podnikání. Informuje o tom ve své zprávě občanské sdružení Prosperita.

Rájec: guláš mezi kapkami deště

Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE/ – Pod kotli pořádně zatopeno. Z komínů stoupá dým a všude voní cibule a zvěřina. Pod střechou na dvorku rájeckého zámku v zástěrách a s noži kmitá několik lidí. Jeden krájí cibuli, druhý zase maso, další přikládá. V úterý dopoledne odstartovala v Rájci-Jestřebí soutěž ve vaření zvěřinového guláše.

Nejlepší guláš vařil Trautenberk

Pec pod Sněžkou– Deset kotlů a kolem deset kuchařů světším či menším množstvím pomocníků. Pro všechny stejný základ, 15kilo masa a přísady dle libosti. Ktomu dvě hodiny na přípravu. Tak vypadaly základní pravidla čtvrtého ročníku soutěže onejlépe uvařený guláš pod Sněžkou.

Ve školní jídelně kuchařky učí děti jíst zdravěji

Karviná – Školní kuchařky nemají na růžích ustláno. I když výsledek jejich práce se dá hodnotit nejdřív před polednem, do práce chodí o dvě hodiny dříve, než školákům a učitelům začne první hodina. Aby se děti v poledne mohly najíst, vaří se v kuchyni ve velkém už od rána.

Na hradu Velhartice zaútočí obléhací stroj

Bavoři se chystají obléhat Velhartice. Použijí přitom praku, zvaného trebuchet. Na to, co o víkendu uvidí návštěvníci Velhartic, jsme se zeptali Davida Růžičky, pracovníka Národního památkového ústavu v Plzni.

Popularita minipivovarů rychle roste

Zlínský kraj – Když se zeptáte člověka na ulici, jaká česká piva zná, obvykle odpoví Plzeň, Gambrinus, Radegast nebo například Staropramen. Jen málokdo se zmíní o nějakých menších.

V hájovně u Bezděkova se budou vařit zdravé pokrmy

Březnice - Mateřské centrum Pampeliška Březnice připravilo na 25. a 26. září víkendový kurz Základy zdravého vaření, který se koná v rámci projektu Zdravě? Hravě!. Uskuteční se v hájovně v nedalekém Bezděkově – v sobotu od 8 do 19 hodin, v neděli pak od 8 do 18 hodin.

Vymalovat zvládnete sami: Tohle jsou rady pro začátek

To, jak se momentálně cítíme, je podle psychologů ve velké míře dáno mimo jiné tím, ve kterém prostředí se právě pohybujeme. Podobu sídliště, na kterém bydlíme, asi přímo neovlivníme, ale interiér svého bytu změnit můžeme. Vytvořme si tedy domov, kam se budeme rádi vracet a kde se nám bude dobře žít. Abychom pocítili výraznou změnu, stačí málo. Třeba i vymalovat!

Školáci v Olomouci se stanou posluchači univerzity

Olomouc – Co všechno se dá vyčíst ze starých kostí, jestli mají zvířata otisky prstů jako lidé nebo třeba proč při vaření praskají párky – to vše se dozví studenti Univerzity dětského věku. Pro nejmenší se akademická půda otevírá už počtvrté.

Ve strážnickém skanzenu začíná podzim. Na dědině

Strážnice – Zpracování ovoce a kukuřice. Témata, kterým se věnuje letošní Podzim na dědině. Tradiční akce, kterou pořádá Národní ústav lidové kultury, začíná ve čtvrtek třiadvacátého září v areálu jihovýchodní Moravy ve Strážnici. Akce potvrá až do soboty.

Mužů na mateřské přibývá

Kroměřížsko – Přebalování, krmení, vaření, koupání a uspávání dětí, do toho všeho pak ještě úklid domácnosti.

Mužů na mateřské přibývá

Kroměřížsko – Přebalování, krmení, vaření, koupání a uspávání dětí, do toho všeho pak ještě úklid domácnosti.

V Bobelovce vedou klienty ke kvalitnímu životu

Jindřichův Hradec – Centrum pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka v Jindřichově Hradci poskytuje sociální služby lidem s mentálním, případně kombinovaným postižením v denním a týdenním stacionáři a celoročním domově pro osoby se zdravotním postižením.

Na Chebském hradě padly rekordy v pivních soutěžích

Cheb – Chebský hrad v uplynulém víkendu ožil nultým ročníkem Chebských hradních slavností. Letos je to právě 710 let od první zmínky o vaření piva ve městě a k tomuto jubileu se organizátoři rozhodli slavnosti uspořádat.