Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Chráněné bydlení

Uherské Hradiště - Hluboce se skláním před zřizovateli a provozovateli chráněného bydlení, kteří s mravenčí pílí budou muset učit své svěřence vaření, uklízení, nakupování a dalším úkonům.

Klienti Charity si vyzkouší bydlet sami

Uherské Hradiště – Klienti uherskohradišťské Charity dostanou možnost vyzkoušet si bydlení ve „vlastním“ bytě. Pomůže jim k tomu projekt, který plánuje jejich organizace.

Chleby pekli ve starobylé peci

Dolní Němčí /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII, VIDEO/ – Čtyři desítky bochníků chleba pekli v sobotu 12. června ve starobylé peci někdejšího mlýna v Dolním Němčí členové národopisného krúžku Dolněmčan.

Lukáš Kloubec: Vaření musí člověka prostě bavit

Kolín /ROZHOVOR/ - Pro někoho je vaření koníčkem, pro někoho živobytím. Případy, kdy to je pouze nutné zlo, raději zanedbejme. Pokud zkombinujete hobby s profesionálním zapálením pro věc, vznikne vám kuchař, u kterého bude radost se najíst. A tím je bezpochyby Lukáš Kloubec.

Bitva o záchranu pivovaru stále pokračuje

Buštěhrad - Pivovarv Bustěhradu nebude památkou, může se ale stát místem pro bydlení. O jeho zachování a dalším využití začali tento týden naštěstí uvažovat na dvou ministerstvech.

Děti s bezlepkovou dietou mají od září po starostech

S nabídkou, která usnadní život nejednomu školákovi a jeho rodičům, přišla Střední škola techniky a služeb v Karviné-Novém Městě. Dětem, které musí ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu, nabízí od 1. září zdejší jídelna vaření bezlepkových obědů a dovoz přímo do jídelny základní školy, kam dítě dochází.

FOTO: Vlčata a světlušky se utkaly v Českém Brodě

Český Brod - Téměř padesát hlídek vlčat a světlušek se na tento víkend sjelo do Českého Brodu. Konalo se tam totiž krajské kolo závodu světlušek a vlčat O putovní totem náčelní a o putovní vlajku náčelníka.

Brodské muzeum láká: jak vypadal den před svatbou?

Uherský Brod /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Den před svatbou, to by mohl být název výstavy, která je od soboty 5. června večera k vidění v uherskobrodském muzeu J. A. Komenského. Návštěvníkovi umožní přenést se o století zpět a představit si, jak dříve vypadaly přípravy na veselku.

Koupaliště připravilo novinky

Mořkov – Oblíbené koupaliště na úpatí beskydských kopců se v nové sezoně může pochlubit novým dětským hříštěm. Ta loňská by se dala přirovnat k jízdě na horské dráze.

E. ON zvýší od července cenu zemního plynu

Jižní Čechy – Sáhnout hlouběji do peněženky bude muset nyní přibližně sto deset tisíc zákazníků, kteří odebírají v jižních Čechách zemní plyn od společnosti E. ON.

RWE a E.ON zdraží plyn domácnostem, v Praze ne

Praha /AKTUALIZOVÁNO/ - Plynárenská skupina RWE od letošního července zvýší ceny zemního plynu tuzemským domácnostem v průměru o 4,9 procenta. Dodavatel E.ON plyn pro domácnosti zdraží průměrně o šest procent, Pražská plynárenská ceny pro třetí čtvrtletí měnit nebude.

FOTO: Nepřijde o práci, ziskala kvalifikaci v kuchtění

Prostějov – Ve středusi na prostějovském SOU obchodním převzala závěrečný certifikát první absolventka projektu národních kvalifikací. Devětačtyřicetileté Janě Hanákové se ho podařilo získat v kuchařském oboru příprava teplých pokrmů.

Přejít silnici může být problém

Česká Lípa – Pracovníci Občanského sdružení Fokus, za nímž je čtrnáct let praxe, pomáhají duševně nemocným lidem na Českolipsku už téměř rok.

Kluci v akci vařili v Telecím

Telecí – Další díl divácky oblíbeného kulinářského pořadu Kluci v akci se natáčel ve Žďárských vrších. Významným svědkem snažení dvou hlavních protagonistů kuchařů a vytvoření pokrmů z našeho regionu byla slavná Lukasova nebo také Zpívající lípa v Telecím.

Gulášový král s vařením raději nespěchá

Litvínovice/FOTO/ – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný.

Gulášový král s vařením raději nespěchá

Litvínovice – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný, i tak nemilosrdné výhrady padaly z laické i odborné poroty, která v sobotu večer v litvínovické hospodě Na Zlaté stoce ochutnávala šestnáct soutěžních gulášů.

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

Zastupitelé kývli na koupi pivovaru

Znojmo /DISKUTUJTE/ – Za šestadvacet milionů koupí Znojmo areál bývalého pivovaru Hostan. Příslušné smlouvy schválili na svém mimořádném zasedání znojemští zastupitelé.

OBRAZEM: Čarodějnice soutěžily se svými škrpály

Přerovsko – Čarodějnické ohně vzplály ve městech a obcích na Přerovsku v pátek po setmění. V Dřevohosticích a v Tovačově se tradiční akce pro děti i dospělé konaly v krásném prostředí tamních zámků a pro všechny v kostýmech byly připravené nejrůznější soutěže.

Svůj televizní večer prý obrečela

České Budějovice – Již v pondělí večer se představili první Jihočeši v zábavné televizní show televize Prima o vaření, Prostřeno. V pořadu se každý týden utká pět soutěžících ze stejného kraje a každý z nich vaří pro své konkurenty menu.

Ženy mají v pořadu Prostřeno! silnou přesilu

Praha – V příštím týdnu se v pořadu televize Prima Prostřeno! navzájem pohostí čtyři ženy a jeden muž. Pan Vojtěch ze šumavských Hoštic silnou ženskou přesilu tvrdě pocítí.

OBRAZEM: Je to o poznávání a spolupráci

Třebíč, Šafov – Bezesporu velmi zajímavou zkušenost, ale i příjemně strávený víkend má za sebou deset středoškolských a vysokoškolských studentů, kteří se rozhodli strávit svůj volný víkend společně s devítkou klientů z třebíčského Stacionáře Úsměv.

Knihy se kupují pro radost nebo jako dárek

Jindřichův Hradec – V pátek má svůj mezinárodní den kniha a nedávno skončil měsíc březen, který se již vryl snad skoro každému do podvědomí jako měsíc knihy.

Ústečané bojují s vařečkou

Ústí nad Labem - Žijí v Ústí lidé, kteří umějí dobře vařit? Právě to se ukáže tento týden v televizním pořadu Prostřeno! Na Primě vařil v pondělí Jan Eichler a ostudu neudělal.

Juniorským kuchařem roku je bývalý sedlčanský učeň

Sedlčany - Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pořádá každé dva roky soutěž Kuchař roku. Prestižní akci, nad kterou převzala záštitu první dáma Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška nebo pražský primátor Pavel Bém, vyhrál koncem března v juniorské kategorii Martin Pudil. Ten je absolventem učebního oboru kuchař-číšník v sedlčanském Středním odborném učilišti.