Olomouc – Proč některé měšťanské domy v Olomouci zdobí plastiky koně, psa, jelena, prstenu nebo štiky? Pokud nevíte, nový seriál Olomouckého deníku vám nejzajímavější pověsti, které se s domovními znameními pojí, odhalí.
Dvůr Králové – Zajímavý prvek rozšířil činnost nízkoprahového centra Střelka. Jedná se o individuální plán. Většina programů střediska je určena celému kolektivu. „Pro děti a mládež je ale také důležitá vlastní aktivita. Jsou proto vedeni k samostatnému rozhodování o své budoucnosti, přebírají více zodpovědnosti,“ vysvětlila sestra Dagmar ze Střelky.
Frýdek-Místek, Havířov – Lucie Braneacová z Havířova studuje v prvním ročníku Střední škole gastronomie a služeb ve Frýdku-Místku obor gastronomické služby. Mimo studia se účastní i soutěží v barmanství nebo gastronomii.
Medonosy - Pro vodu do studánky, jako za starých časů, musejí chodit obyvatelé Medonos a Chudolaz na Kokořínsku. Vododovod v obou vesnicích totiž stále chybí.
Olomouc – Mléko z automatů je bezpečné. Podle veterinářů ovšem stoprocentně pouze po převaření. Poslední vyšetření vzorků v Olomouckém kraji, které provedla Krajská veterinární správa v Olomouci, odhalila bakterie, jež mohou způsobit průjmové onemocnění.
Dvůr Králové /FOTO/ – Košer znamená vhodný, rituálně způsobilý. Tento příkaz vychází zTóry a nemá žádné zdůvodnění. Židé dodržují košer proto, že to řekl Bůh a ne proto, že by to mohlo být izdravé, jak se častouvádí.
Blanensko – Med není. Sehnat v těchto dnech u domácích včelařů na Blanensku tuto sladkou pochoutku je takřka nemožné. Většina z nich má vyprodáno. Na letošní med si lidé budou muset ještě pár měsíců počkat.
Olomoucký kraj – Mléko z automatů je bezpečné. Podle veterinářů to ovšem stoprocentně platí pouze po převaření. Poslední vyšetření vzorků mléka z automatů v Olomouckém kraji, které nechala provést Krajská veterinární správa v Olomouci, odhalila v jednom vzorku bakterie, jež mohou způsobit průjmové onemocnění.
Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Zdeněk Pohlreich, obávaný protagonista pořadu Ano, šéfe!, se v úterý vrátil na obrazovky televize Prima. Než ale začne ve zbrusu nových dílech rozdávat radost a smích a „pérovat“ další restaurace, které uvázly v záchranné síti jeho „gastropolepšovny“, podíval se nejdříve na zoubek dvěma podnikům z těch, jimž vloni udělil svoji hvězdičku. Možná si návratů do oceněných hospod naplánoval i víc, ale v Benátkách nad Jizerou se zdržel déle, než předpokládal. Na Slepé koleji totiž dojeli opravdu na slepou kolej a šéf chtěl zjistit, proč. Nejprve ale zavítal do pražského Blue Pointu, kam se skoro bál. Moc totiž nevěřil v jeho nápravu, nálepku tam udělil spíš podmínečně…
Brno – Nejlepší baristé, jak se říká lidem, co připravují kávu, se v úterý sjeli do Brna. Na brněnském výstavišti totiž začíná Mistrovství republiky v přípravě kávy.
Brno – Nejlepší baristé, jak se říká lidem, co připravují kávu, se v úterý sjeli do Brna. Na brněnském výstavišti totiž začíná Mistrovství republiky v přípravě kávy.
Karviná – Pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, často se stěhujících rodin či rodin, žijících v holobytech nebo ubytovnách, připravili na karvinské ZŠ Komenského projekt nazvaný Připravuji se do života.
Měčín – Filmaři navštívili Měčín na Klatovsku. Natáčela se zde totiž první část dalšího pokračování populárního pořadu o vaření „Babicovy dobroty.“ Hostem Jiřího Babici bude totiž Lucie Zástěrová z Měčína.
Cebiv – Jak se cítí ženy na radnici a jak dokáží přizpůsobit svoji práci svému soukromí a rodině, jsme se zeptali místostarostky Cebivi Pavlíny Jonášové.
Dubí – Už vaří ve svém. Dělníky s bouracím kladivem a zednickou lžící už v kuchyni Domova důchodců Dubí (DD Dubí) nenajdete. Rekonstrukce kuchyně byla proti původnímu plánu delší o dva týdny a dražší zhruba o milion.
Jevíčko – Svérázný a drsný kuchař Zdeněk Pohlreich nyní úřaduje v místním Hotelu U Apoštola. Vedoucí restaurace učí, jak se správně vede podnik a nešetří ani kritikou.
Kutná Hora– Cesta kobnově vaření piva vkutnohorském pivovaru začíná nabývat konkrétnějších obrysů. Radní města totiž vúterý odsouhlasili vyvěšení záměru na jeho pronájem.
„Co by za to daly děti v Africe…!“ Každý z nás alespoň jednou v životě slyšel tuhle větu, když náš rodiče kárali, že se „vrtáme“ v obědě a nechceme jíst to, co nám přichystali. Pravdy je na této frázi hodně. Děti v Africe siv žádném případěsvůj jídelníček nevybírají.
Hořice – Léčí, jídlo při vaření s ní nabývá a je zázračná. Tak mluví dávné vyprávění o vodě, která od nepaměti vyvěrala pod původní tvrzí na Gothardu. Začala se dokonce také vyvážet i do Rakous. První zmínka o studánce pochází až z roku 1700.
Háj u Duchcova – Ústav sociální péče v Háji u Duchcova včera slavnostním přestřižením pásky ukončil rok trvající rekonstrukci půdních prostor budovy č. 2.Projekt dosáhl celkové náklady 24,5 milionu, přičemž 23 milionů bylo z evropského regionálního fondu, zbylým 1,5 milionem přispěl ze svého rozpočtu Ústecký kraj.
Ostrava, Frýdek-Místek – Policisté rozbili čtyřčlenný drogový gang, který od loňského července zásoboval pervitinem Frýdecko-Místecko a okolí. Jeho členové měli přesně rozdělené úkoly. Do svého zatčení vyrobili nejméně půl kilogramu drogy.
Polička – Regionální pivovar v Poličce vloni uvařil o čtyři procenta méně piva než v předchozím roce. Na tuzemský trh dodal přes šedesát osm tisíc hektolitrů piva. Produkce pivovaru klesá podle předsedy představenstva Karla Witze od roku 2006.
Horní Pole/AKTUALIZOVÁNO/FOTO/ – Šestý ročník soutěže ve vaření svíčkové omáčky, takzvané Svíčkové revue, uspořádali v sobotu v Horním Poli, místní části obce Studená.
Hronov /FOTOGALERIE/ – Středa byla slavnostním dnem ne jen pro vedení a personál „Domova odpočinku ve stáří Justynka“, ale i pro vedení města a pro všechny, kteří se podíleli na kompletní stavební rekonstrukci domu sousedícího s původní budovou Justynky, která slouží seniorům již patnáctým rokem.
Kolín /ROZHOVOR/ - Plukovník Dušan Žďárský je vedoucí územního odboru vnější služby v Kolíně. Otázky se týkaly toho, jak se k policii dostal, zločinů, které vyšetřoval a velkého problému současnosti: drog.
Squamish /FOTOGALERIE/-7 h ráno a mě tahá zpostele libá vůně kuřecího masa. Náš výborný kuchař Pavel, se dal konečně do vaření. A pojal to vskutku velkolepě, kuřecí ragú, rýže a polévka se mu povedli.Dnešní den je, po včerejším vyčerpávajícím boji o bronz, odpočinkový.
Ostrožská Lhota – Zařadit do jídelníčku biopotraviny se rozhodli ve školní jídelně mateřské i základní školy v Ostrožské Lhotě. Děti tam pijí biomléko, jedí biomaso a občas také biozeleninu. Z pohledu gastroendokrinologa je taková strava jejich zdraví prospěšná.
Rychnovsko – Rodiče školáků jistě každý rok přemýšlejí, jak zabaví své dítě o jarních prázdninách. Někdo si vezme dovolenou a vyrazí se svými ratolestmi na hory, jinde poslouží babičky. Péči o potomky a zároveň zábavu nabízejí domy dětí a mládeže. O jarních prázdninách se tak nikdo nemusí nudit a sedět doma u televize.
Bílina – Městská policie Bílina přišla s novým vedením i s novými nápady. Ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Bílina připravila na druhý únorový víkend pro bílinské děti akci plnou her a soutěží. A nepůjde o jednorázovou záležitost, ale o sérii víkendových pobytů, které by měly být tři až čtyři do roka.
Vsetín - Souboj tváří opět pokračuje i v letošním roce. Dívky, které se chtějí soutěže zúčastnit, nemusejí čekat, až je osloví redaktoři, ale mohou se samy přihlásit v redakci Valašského deníku.
Olomouc – Bistro Na Hradě je letos plnoleté. Datum narození má již v roce 1992 a ve své době v něm bylo každý den opravdu narváno. Není divu – v době vzniku nevelkého bistra nebyly restaurace s dobrým jídlem samozřejmostí a ve srovnání s dnešním časem jich bylo opravdu poskrovnu.
Dvůr Králové – Najít v současné době ve městě a jeho okolí uplatnění, není vůbec jednoduché. Proto i při vybírání studijního nebo učebního oboru musí rodiče zvažovat, kde se jejich potomek uchytí.
Cikháj – /OD SOUSEDŮ/ Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.
Židenice, Černovice - Radní brněnských Židenic nakonec vzali zpět své rozhodnutí přestat kupovat jídlo pro klienty sociální péče v kuchyni v Černovicích. Dali za pravdu nezávislé komisi.
Prostějovsko - Další dva mlékomaty, jak si prostějované zvykli říkat automatu na prodej mléka, zprovoznili v minulých dnech pracovníci Zemědělského obchodního družstva v Němčicích nad Hanou.
Vysočina – Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.