Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Jiří Babica v Měčíně natáčel pořad o vaření

Měčín – Filmaři navštívili Měčín na Klatovsku. Natáčela se zde totiž první část dalšího pokračování populárního pořadu o vaření „Babicovy dobroty.“ Hostem Jiřího Babici bude totiž Lucie Zástěrová z Měčína.

Domov důchodců má novou kuchyň. Bude mít více lůžek

Dubí – Už vaří ve svém. Dělníky s bouracím kladivem a zednickou lžící už v kuchyni Domova důchodců Dubí (DD Dubí) nenajdete. Rekonstrukce kuchyně byla proti původnímu plánu delší o dva týdny a dražší zhruba o milion.

Dnes jím jako Afričan, zítra tak jez TY!

„Co by za to daly děti v Africe…!“ Každý z nás alespoň jednou v životě slyšel tuhle větu, když náš rodiče kárali, že se „vrtáme“ v obědě a nechceme jíst to, co nám přichystali. Pravdy je na této frázi hodně. Děti v Africe siv žádném případěsvůj jídelníček nevybírají.

Z historie Hořic: o zázračném pramenu vody

Hořice – Léčí, jídlo při vaření s ní nabývá a je zázračná. Tak mluví dávné vyprávění o vodě, která od nepaměti vyvěrala pod původní tvrzí na Gothardu. Začala se dokonce také vyvážet i do Rakous. První zmínka o studánce pochází až z roku 1700.

Místo půdy má ústav prádelnu a tělocvičnu

Háj u Duchcova – Ústav sociální péče v Háji u Duchcova včera slavnostním přestřižením pásky ukončil rok trvající rekonstrukci půdních prostor budovy č. 2.Projekt dosáhl celkové náklady 24,5 milionu, přičemž 23 milionů bylo z evropského regionálního fondu, zbylým 1,5 milionem přispěl ze svého rozpočtu Ústecký kraj.

Vařiči pervitinu se před policisty neschovali

Ostrava, Frýdek-Místek – Policisté rozbili čtyřčlenný drogový gang, který od loňského července zásoboval pervitinem Frýdecko-Místecko a okolí. Jeho členové měli přesně rozdělené úkoly. Do svého zatčení vyrobili nejméně půl kilogramu drogy.

V Poličce vloni vyrobili méně piva

Polička – Regionální pivovar v Poličce vloni uvařil o čtyři procenta méně piva než v předchozím roce. Na tuzemský trh dodal přes šedesát osm tisíc hektolitrů piva. Produkce pivovaru klesá podle předsedy představenstva Karla Witze od roku 2006.

"Justynka"má už novou sousedku

Hronov /FOTOGALERIE/ – Středa byla slavnostním dnem ne jen pro vedení a personál „Domova odpočinku ve stáří Justynka“, ale i pro vedení města a pro všechny, kteří se podíleli na kompletní stavební rekonstrukci domu sousedícího s původní budovou Justynky, která slouží seniorům již patnáctým rokem.

Dušan Žďárský: Práci policisty beru jako poslání

Kolín /ROZHOVOR/ - Plukovník Dušan Žďárský je vedoucí územního odboru vnější služby v Kolíně. Otázky se týkaly toho, jak se k policii dostal, zločinů, které vyšetřoval a velkého problému současnosti: drog.

Odpočinkový den

Squamish /FOTOGALERIE/-7 h ráno a mě tahá zpostele libá vůně kuřecího masa. Náš výborný kuchař Pavel, se dal konečně do vaření. A pojal to vskutku velkolepě, kuřecí ragú, rýže a polévka se mu povedli.Dnešní den je, po včerejším vyčerpávajícím boji o bronz, odpočinkový.

Lhotské školní jídelny vaří z biopotravin

Ostrožská Lhota – Zařadit do jídelníčku biopotraviny se rozhodli ve školní jídelně mateřské i základní školy v Ostrožské Lhotě. Děti tam pijí biomléko, jedí biomaso a občas také biozeleninu. Z pohledu gastroendokrinologa je taková strava jejich zdraví prospěšná.

Domy dětí jsou nyní obsazené

Rychnovsko – Rodiče školáků jistě každý rok přemýšlejí, jak zabaví své dítě o jarních prázdninách. Někdo si vezme dovolenou a vyrazí se svými ratolestmi na hory, jinde poslouží babičky. Péči o potomky a zároveň zábavu nabízejí domy dětí a mládeže. O jarních prázdninách se tak nikdo nemusí nudit a sedět doma u televize.

Děti víkend nadchl, jen spát se jim nechtělo

Bílina – Městská policie Bílina přišla s novým vedením i s novými nápady. Ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Bílina připravila na druhý únorový víkend pro bílinské děti akci plnou her a soutěží. A nepůjde o jednorázovou záležitost, ale o sérii víkendových pobytů, které by měly být tři až čtyři do roka.

Bistro Na Hradě: dříve řeznictví, dnes káva

Olomouc – Bistro Na Hradě je letos plnoleté. Datum narození má již v roce 1992 a ve své době v něm bylo každý den opravdu narváno. Není divu – v době vzniku nevelkého bistra nebyly restaurace s dobrým jídlem samozřejmostí a ve srovnání s dnešním časem jich bylo opravdu poskrovnu.

Vrátí se pivovarnické řemeslo?

Dvůr Králové – Najít v současné době ve městě a jeho okolí uplatnění, není vůbec jednoduché. Proto i při vybírání studijního nebo učebního oboru musí rodiče zvažovat, kde se jejich potomek uchytí.

Lidé by měli zkoušet i nová jídla, říká kuchař

Cikháj – /OD SOUSEDŮ/ Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.

Ve sporu o obědy vyhrály Černovice

Židenice, Černovice - Radní brněnských Židenic nakonec vzali zpět své rozhodnutí přestat kupovat jídlo pro klienty sociální péče v kuchyni v Černovicích. Dali za pravdu nezávislé komisi.

Mechanické krávy alias mlékomaty jsou na vzestupu

Prostějovsko - Další dva mlékomaty, jak si prostějované zvykli říkat automatu na prodej mléka, zprovoznili v minulých dnech pracovníci Zemědělského obchodního družstva v Němčicích nad Hanou.

Lidé by měli zkoušet i nová jídla, říká kuchař

Vysočina – Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.

Úžasné věci pravěkých řemeslníků

Vyškovsko /TAJEMSTVÍ ZASYPANÁ HLÍNOU, FOTOGALERIE/ - Šikovné ruce pravěkých řemeslníků dokázaly vyrobit úžasné věci. Keramiku, zbraně, nářadí i tkalcovské stavy

Na Slovácku má brzy vzniknout nový pivovar

Slovácko – Pouze na dvou místech okresu Hodonín se vaří a prodává podomácku vařené pivo. Zatím. Nepotrvá to dlouho a v regionu začne oficiálně fungovat třetí minipivovar. V Ratíškovicích Na mlýně.

K snídani maminčina buchta a hurá na olympiádu

Trutnov – Eva Nývltová je ve Vancouveru! Běžkyně na lyžích do dějiště zimních olympijských her, nestalo-li se nic nepředvídatelného, dorazila dnes přibližně kolem čtvrté hodiny ranní našeho času. V Kanadě bylo sedm hodin večer, časový posun je mínus devět hodin.

Kuchyňské spotřebiče podpoří vaši kreativitu

Určitě potřebujete ušetřit čas i spotřebu elektrické energie a přitom si na jídle, které připravujete doma, pochutnat. Pomoci vám mohou domácí pekárny a parní anebo elektrické tlakové hrnce.

Zlatou vařečku musí organizátoři odložit, hrozí pád ledu i větví

Drahany – Populární soutěž Zlatá vařečka, které se měla konat tuto sobotu a které se v lese na konci Drahan pravidelně účastní malí zálesáci z celého regionu, se o měsíc odkládá. Lesy na vrchovině jsou totiž kvůli sněhu stále plné nástrah a dětem by při soutěži v původním termínu mohlo hrozit nebezpečí.

Budoucím prvňáčkům se při zápisu ve škole zalíbilo

Ostrava- Budoucí prvňáci, kteří usednou v září do lavic porubských základních škol, mají za sebou první setkání se svými novými pedagogy. Některým se u zápisu ve školách natolik líbilo, že nechtěly opustit učebny s interaktivními tabulemi.

Corso: střídaly se kavárny, banky a teď čína

Olomouc – Dům na Horním náměstí, v jehož prvním patře najdeme nyní asijskou restauraci, je mnoha Olomoučanům známý jako bývalá kavárna Corso. Pyšnit se může tím, že do dějin olomouckého kavárenského a restauratérského života zasáhl už bezmála před třemi sty lety.

Ze Šebetova: Kapouňatské strašidlo

Šebetov /POVĚSTI BLANENSKA/ - Kapóňatští měli konečně také svoje strašidlo. Všude o tom vyprávěli a každého zvali, aby se přišel večer podívat.