Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Gulášový král s vařením raději nespěchá

Litvínovice/FOTO/ – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný.

Gulášový král s vařením raději nespěchá

Litvínovice – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný, i tak nemilosrdné výhrady padaly z laické i odborné poroty, která v sobotu večer v litvínovické hospodě Na Zlaté stoce ochutnávala šestnáct soutěžních gulášů.

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

Zastupitelé kývli na koupi pivovaru

Znojmo /DISKUTUJTE/ – Za šestadvacet milionů koupí Znojmo areál bývalého pivovaru Hostan. Příslušné smlouvy schválili na svém mimořádném zasedání znojemští zastupitelé.

OBRAZEM: Čarodějnice soutěžily se svými škrpály

Přerovsko – Čarodějnické ohně vzplály ve městech a obcích na Přerovsku v pátek po setmění. V Dřevohosticích a v Tovačově se tradiční akce pro děti i dospělé konaly v krásném prostředí tamních zámků a pro všechny v kostýmech byly připravené nejrůznější soutěže.

Svůj televizní večer prý obrečela

České Budějovice – Již v pondělí večer se představili první Jihočeši v zábavné televizní show televize Prima o vaření, Prostřeno. V pořadu se každý týden utká pět soutěžících ze stejného kraje a každý z nich vaří pro své konkurenty menu.

Ženy mají v pořadu Prostřeno! silnou přesilu

Praha – V příštím týdnu se v pořadu televize Prima Prostřeno! navzájem pohostí čtyři ženy a jeden muž. Pan Vojtěch ze šumavských Hoštic silnou ženskou přesilu tvrdě pocítí.

OBRAZEM: Je to o poznávání a spolupráci

Třebíč, Šafov – Bezesporu velmi zajímavou zkušenost, ale i příjemně strávený víkend má za sebou deset středoškolských a vysokoškolských studentů, kteří se rozhodli strávit svůj volný víkend společně s devítkou klientů z třebíčského Stacionáře Úsměv.

Knihy se kupují pro radost nebo jako dárek

Jindřichův Hradec – V pátek má svůj mezinárodní den kniha a nedávno skončil měsíc březen, který se již vryl snad skoro každému do podvědomí jako měsíc knihy.

Ústečané bojují s vařečkou

Ústí nad Labem - Žijí v Ústí lidé, kteří umějí dobře vařit? Právě to se ukáže tento týden v televizním pořadu Prostřeno! Na Primě vařil v pondělí Jan Eichler a ostudu neudělal.

Juniorským kuchařem roku je bývalý sedlčanský učeň

Sedlčany - Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pořádá každé dva roky soutěž Kuchař roku. Prestižní akci, nad kterou převzala záštitu první dáma Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška nebo pražský primátor Pavel Bém, vyhrál koncem března v juniorské kategorii Martin Pudil. Ten je absolventem učebního oboru kuchař-číšník v sedlčanském Středním odborném učilišti.

OBRAZEM: Den rozmanitých činností

Ústí nad Orlicí - Den rozmanitých činností spojený se dnem otevřených dveří uspořádala včera dopoledne Speciální základní škola v Ústí nad Orlicí.

Skrchovští zavírají lidem z Borové kohoutek od vody

Borová, Skrchov – Chodí nabírat vodu k řece, aby mohli spláchnout záchod. Oblečení perou ručně. Ne, neposunuli jsme se o sto let zpátky. Odehnalovi z letovické Borové totiž nejsou napojeni na vodovod. V jejich studni se objeví voda pouze při jarním tání. A nejsou jediní.

OBRAZEM: Výstava nahlíží pod pokličku Kotvy

Strážnice - Městské muzeum ve Strážnici představuje v těchto dnech výstavu strážnické terapeutické dílny Kotva, která funguje už pět let pod tamní Charitou. Návštěvníci se mohou na výstavě seznámit s chodem této organizace.

Bezlepková jídla v Přerově? Školy je vaří na vlastní riziko

Přerov – Rodiče nemocných dětí, které trpí celiakií, mají velký problém zajistit pro své potomky bezlepkový oběd v některé ze školních jídelen v Přerově. Vývařovnám to zakazuje dva roky staré stanovisko ministerstva školství, kterým se město striktně řídí.

Blanensko se inspiruje od partnerů za hranicemi

Blanensko – Vaření se ve výuce věnují letovické dívky i kluci. V Blansku zase vyrostl sběrný dvůr. Třeba takto se Blanensko inspirovalo od partnerských měst. Cesty do zahraničí, kulturní akce a sportovní klání převálcují region i letos. Přestože peněz na partnerskou spolupráci je letos kvůli krizi méně.

V lesích už čekají houbové dobrotky

Cheb – Je sice drobná, ale při uždibování nehty se během chvilky dá nasbírat dostatek plodniček na vaření. Klobouk má široký většinou 1 až 2,5 cm, někdy až do 4 cm.

Radegast žádá zpřísnění definice Českého piva

Nošovice – Radegast požaduje zpřísnění podmínek pro používání chráněného zeměpisného označení České pivo. Oficiální žádost o změnu a výzva sládků tří pivovarů Plzeňského Prazdroje nazvaná Žijeme českým pivem jsou reakcí na test, který odhalil v některých pivech českých pivovarů nepovolenou přídatnou látku – chemický chmelový preparát tetrahop.

SLOUPEK: V prázdné ulici byl slyšet pláč

Lidé oplakávají stromy v ulici Bratří Čapků. A mají důvod. To jediné, co bylo na té ulici krásné, byly jen ty stromy, které aspoň trochu zakryly nevzhlednou, počmáranou tělocvičnu vedle školy.

Výroba piva v Hořicích skončila v roce 1976

Hořice – Hořické pivo patřilo po dlouhá desetiletí ke známým a kvalitním značkám. Původní pivovar prý stával na náměstí, na příkaz Albrechta z Valdštejna však musel být zbourán. Později vznikl pivovar s varnou u zámku.

I měsíce po povodních je voda ve studních závadná

Jesenicko – Ještě devět měsíců od povodní je voda ve většině studní na Jesenicku závadná. Přestože lidé za pomoci hasičů a dobrovolníků ze sdružení Adra odčerpávali a desinfikovali studny , stav vody se v nich nelepší.

FOTOGALERIE: Přivítali jaro a odemknou řeku

Ronov nad Doubravou – Zdejší skauti mají pro letošní rok naplánovanou řadu akcí nejen pro své členy. O uplynulém víkendu se už uskutečnila první z nich, a to tradiční Vítání jara. Pochod přírodou si nenechalo ujít jednapadesát lidí.

Skauti vyrazili do přírody

Vimperk - Vzhledem k tomu, že první jarní den letos připadl na neděli, nezůstali vimperští skauti doma a vyrazili do přírody.

Žáci v Blovicích čarovali s kuřecím masem

Blovice - Kuřecí maso na jedenáct různých způsobů v pondělí vonělo blovickou pobočkou Střední školy Oselce. Žáci oboru Kuchařské práce tam měřili své síly v soutěži Hrnečku, vař. Letos se vše neslo ve znamení minutkové kuchyně.

Vyškovský sládek: I za volantem piju pivo. Nealko

Vyškov /ROZHOVOR/ – Tradice vyškovského piva sahá až do středověku. Ve městě se nápoj vařil ještě před husitskými válkami, které zachvátily zemi v patnáctém století. A žádný pivovar se neobejde bez sládka. Ve vyškovském pivovaru tuto funkci teď zastává Dušan Táborský.