
Gulášový král s vařením raději nespěchá
Litvínovice/FOTO/ – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný.
Litvínovice/FOTO/ – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný.
Litvínovice – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný, i tak nemilosrdné výhrady padaly z laické i odborné poroty, která v sobotu večer v litvínovické hospodě Na Zlaté stoce ochutnávala šestnáct soutěžních gulášů.
Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.
Znojmo /DISKUTUJTE/ – Za šestadvacet milionů koupí Znojmo areál bývalého pivovaru Hostan. Příslušné smlouvy schválili na svém mimořádném zasedání znojemští zastupitelé.
Přerovsko – Čarodějnické ohně vzplály ve městech a obcích na Přerovsku v pátek po setmění. V Dřevohosticích a v Tovačově se tradiční akce pro děti i dospělé konaly v krásném prostředí tamních zámků a pro všechny v kostýmech byly připravené nejrůznější soutěže.
České Budějovice – Již v pondělí večer se představili první Jihočeši v zábavné televizní show televize Prima o vaření, Prostřeno. V pořadu se každý týden utká pět soutěžících ze stejného kraje a každý z nich vaří pro své konkurenty menu.
Praha – V příštím týdnu se v pořadu televize Prima Prostřeno! navzájem pohostí čtyři ženy a jeden muž. Pan Vojtěch ze šumavských Hoštic silnou ženskou přesilu tvrdě pocítí.
Kutná Hora - Na úterní odpoledne připadla již tradiční akademie dětí z Domu dětí a mládeže Dominik v Kutné Hoře.
Třebíč, Šafov – Bezesporu velmi zajímavou zkušenost, ale i příjemně strávený víkend má za sebou deset středoškolských a vysokoškolských studentů, kteří se rozhodli strávit svůj volný víkend společně s devítkou klientů z třebíčského Stacionáře Úsměv.
Jindřichův Hradec – V pátek má svůj mezinárodní den kniha a nedávno skončil měsíc březen, který se již vryl snad skoro každému do podvědomí jako měsíc knihy.
České Budějovice – K nerozeznání od skleněných jsou figurky a květiny, které vznikají na cukrářském kurzu v Budějovicích.
Ústecký kraj - Žijí v Ústí lidé, kteří umějí dobře vařit? Právě to se ukáže tento týden v televizním pořadu Prostřeno! Na Primě vařil v pondělí Jan Eichler a ostudu neudělal.
Ústí nad Labem - Žijí v Ústí lidé, kteří umějí dobře vařit? Právě to se ukáže tento týden v televizním pořadu Prostřeno! Na Primě vařil v pondělí Jan Eichler a ostudu neudělal.
Netolice – Zasytit hladové krky. To má na starosti už mnoho let Marie Eyblová, která si po základní škole jako svůj učební obor zvolila právě kuchařku.
Sedlčany - Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pořádá každé dva roky soutěž Kuchař roku. Prestižní akci, nad kterou převzala záštitu první dáma Livia Klausová, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška nebo pražský primátor Pavel Bém, vyhrál koncem března v juniorské kategorii Martin Pudil. Ten je absolventem učebního oboru kuchař-číšník v sedlčanském Středním odborném učilišti.
Frýdlant - Větrov - Děti z Dětského domova Frýdlant se dočkají dvou domků rodinného typu. Stavět se má začít letos v červnu
Děčín/NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Pizza. Někteří ji milují, jiní na ní nevidí nic zvláštního. Do tajů její výroby jsem se pustila v rámci další hodinové reportáže.
Jičín - Koláčky s dýní, mrkví či müsli hrudky s jablky. Tak vypadalo čtvrtečníodpoledne ve středisku volného času na jičínském náměstí, kde se pekly zdravé věci.
Ústí nad Orlicí - Den rozmanitých činností spojený se dnem otevřených dveří uspořádala včera dopoledne Speciální základní škola v Ústí nad Orlicí.
Borová, Skrchov – Chodí nabírat vodu k řece, aby mohli spláchnout záchod. Oblečení perou ručně. Ne, neposunuli jsme se o sto let zpátky. Odehnalovi z letovické Borové totiž nejsou napojeni na vodovod. V jejich studni se objeví voda pouze při jarním tání. A nejsou jediní.
Strážnice - Městské muzeum ve Strážnici představuje v těchto dnech výstavu strážnické terapeutické dílny Kotva, která funguje už pět let pod tamní Charitou. Návštěvníci se mohou na výstavě seznámit s chodem této organizace.
Přerov – Rodiče nemocných dětí, které trpí celiakií, mají velký problém zajistit pro své potomky bezlepkový oběd v některé ze školních jídelen v Přerově. Vývařovnám to zakazuje dva roky staré stanovisko ministerstva školství, kterým se město striktně řídí.
Přerov – Rodiče nemocných dětí, které trpí celiakií, mají velký problém zajistit pro své potomky bezlepkový oběd v některé ze školních jídelen v Přerově.
Blanensko – Vaření se ve výuce věnují letovické dívky i kluci. V Blansku zase vyrostl sběrný dvůr. Třeba takto se Blanensko inspirovalo od partnerských měst. Cesty do zahraničí, kulturní akce a sportovní klání převálcují region i letos. Přestože peněz na partnerskou spolupráci je letos kvůli krizi méně.
Tábor – Český národní tým hodlá od 23. dubna na světovém poháru v Singapuru útočit na medaile. V minulém ročníku mu těsně utekly
Cheb – Je sice drobná, ale při uždibování nehty se během chvilky dá nasbírat dostatek plodniček na vaření. Klobouk má široký většinou 1 až 2,5 cm, někdy až do 4 cm.
České Budějovice - Společnost E. ON zvýšila od začátku dubna cenu zemního plynu o téměř tři procenta
České Budějovice – Více peněz za zemní plyn zaplatí od začátku dubna zákazníci společnosti E. ON.
České Budějovice – Společnost E.ON. zvýšila cenuo téměř tři procenta.
Nošovice – Radegast požaduje zpřísnění podmínek pro používání chráněného zeměpisného označení České pivo. Oficiální žádost o změnu a výzva sládků tří pivovarů Plzeňského Prazdroje nazvaná Žijeme českým pivem jsou reakcí na test, který odhalil v některých pivech českých pivovarů nepovolenou přídatnou látku – chemický chmelový preparát tetrahop.
Písek - Obce jsou netrpělivé. Odkládání rozhodnutí komplikuje realizaci schválených projektů.
Ústí nad Labem/ HLASUJTE/ – Soutěž O nejlepší recept zná další vítězku, pro kterou je vaření určitě hobby. Lucie Brynychová s Kuřecí červenou omáčkou palivec vyhrála v internetové anketě první místo.
Písek - Obce jsou netrpělivé. Odkládání rozhodnutí komplikuje realizaci schválených projektů.
Lidé oplakávají stromy v ulici Bratří Čapků. A mají důvod. To jediné, co bylo na té ulici krásné, byly jen ty stromy, které aspoň trochu zakryly nevzhlednou, počmáranou tělocvičnu vedle školy.
Hořice – Hořické pivo patřilo po dlouhá desetiletí ke známým a kvalitním značkám. Původní pivovar prý stával na náměstí, na příkaz Albrechta z Valdštejna však musel být zbourán. Později vznikl pivovar s varnou u zámku.
Žatec - Téměř tři čtvrtiny turistů byly z tuzemska.
Jesenicko – Ještě devět měsíců od povodní je voda ve většině studní na Jesenicku závadná. Přestože lidé za pomoci hasičů a dobrovolníků ze sdružení Adra odčerpávali a desinfikovali studny , stav vody se v nich nelepší.
Strakonice - Klienti navštěvují každé pondělí vaření
Bohumín - Pokrmy slané i sladké, s ovocem i s masem. 250 návštěvníků festivalu Wypieki mohlo na soutěžních stolech před několika dny oči nechat a jejich chuťové buňky si rozhodně přišly na své.
Třemošnice/Lichnice – Neznámý pachatel postříkal sprejem červené barvy hradební zeď zříceniny hradu Lichnice.
Děčín - Již potřetí proběhla v Základní škole v Boleticích nad Labem Noc s Andersenem.
Tábor - Lidé mezi námi - oceněný kuchař Martin Pudil.
Kutnohorsko - Chronologický seznam událostí, které v březnu 2010 nejvíce zaujaly čtenáře Kutnohorského deníku. Seznam je průběžně aktualizován.
Ronov nad Doubravou – Zdejší skauti mají pro letošní rok naplánovanou řadu akcí nejen pro své členy. O uplynulém víkendu se už uskutečnila první z nich, a to tradiční Vítání jara. Pochod přírodou si nenechalo ujít jednapadesát lidí.
Poznámka Petra Kinšta
Polička – Ve finále nejprestižnější kuchařské soutěže Kuchař roku se letos poprvé představil i zástupce poličské střední odborné školy.
Vimperk - Vzhledem k tomu, že první jarní den letos připadl na neděli, nezůstali vimperští skauti doma a vyrazili do přírody.
Ždánice– Už tradičně se ve Ždánicích vítá jaro vařením polévky. Slunečné počasí a mnohaletá tradice přilákaly více než padesát účastníků.
Blovice - Kuřecí maso na jedenáct různých způsobů v pondělí vonělo blovickou pobočkou Střední školy Oselce. Žáci oboru Kuchařské práce tam měřili své síly v soutěži Hrnečku, vař. Letos se vše neslo ve znamení minutkové kuchyně.
Vyškov /ROZHOVOR/ – Tradice vyškovského piva sahá až do středověku. Ve městě se nápoj vařil ještě před husitskými válkami, které zachvátily zemi v patnáctém století. A žádný pivovar se neobejde bez sládka. Ve vyškovském pivovaru tuto funkci teď zastává Dušan Táborský.