Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Čerstvé mléko chutná, přibyde další automat

Orlickoústecko – Zákazníci mají zájem o kvalitní české produkty. Svědčí o tom ohlasy a stoupající prodej čerstvého mléka v automatech rodinné farmy Staňkových umístěných v Ústí nad Orlicí a Chocni.

Nesnáší lenost a nechuť kuchařů na sobě pracovat

Jihlava – Názor Zdeňka Pohlreicha na českou kuchyni je všelijaký. Lidem, kterým záleží více na množství jídla než na kvalitě, se podivuje. Pro mnohé kuchaře je vzor, pro jiné postrach. Teď zavítal i do Jihlavy.

Soud: Za vaření pervitinu 2,5 roku a ostraha

Hodonín - Okresní soud v Hodoníně odsoudil ve středu k nepodmíněnému trestu výrobce a distributora drog z Hodonínska. Ostatní ze čtveřice obžalovaných vyvázli s podmínkou.

Ples se nesl ve znamení pohádky o Mrazíkovi

Uherský Brod – Ples berušek určený pro rodiny s malými dětmi se konal v sobotu 16. ledna odpoledne ve velkém sále Domu kultury v Uherském Brodě. Letos šlo o čtvrtý ročník této oblíbené akce, která se nesla tentokrát ve znamení pohádky o Mrazíkovi.

FOTOGALERIE: V Mozaice vařila Lucie Nosová

Kutná Hora, Kaňk - Hostem dalšího dílu kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla v úterý večer v centru Mozaika na Kaňku zpěvačka, textařka a tanečnice Lucie Nosová. Tentokrát se vařilo po vegetariánsku. Recept na její oblíbené jídlo najdete na konci článku!

OBRAZEM: Líbí se mi, chválila nové centrum Afghánka

Ústí nad Labem – Na severu Čech je o cizince od včerejška dobře postaráno. Nové pracoviště Centra na podporu integrace cizinců v Ústeckém kraji zahájilo v prostorách ústeckého Národního domu svou činnost.

Památkové domky v Hluku se rozrostou, přibude muzeum

Hluk – Hlucké památkové domky v Klebetově se brzy rozrostou. Tamní radnice totiž ke stávajícím dvěma přikoupila další dva jim přilehlé domy, jež byly léta neobydlené. S nimi má jasné plány, které začne realizovat už tento měsíc. Mimo jiné by v jednom z domků mělo vzniknout muzeum.

Jak nebojovat s černou prací

Linec - Výdaje za privátní výpomoci v domácnostech stouply loni v Rakousku o 1,7 procenta na 2,07 miliardy eur. „83 procent z toho ,odteklo´ za černou práci,“ píše list OÖN.

Na zábřežském zámku se vaří Bílé pivo

Ostrava/FOTOGALERIE/ - Rok 2010 otevřeli v minipivovaru na Zámku v Ostravě-Zábřehu výstavem nového piva. Jde o takzvané bílé pivo. Má efektní bílý nádech díky pšeničné bílkovině a zajímavé ovocné aroma. „Název Bílé pivo tematicky vhodně zapadá k lednovým, zasněženým dnům. Svým obsahem, ale i historií, navíc dává vzpomenout na mistrovství staročeských sládků,“ říká manažer komplexu Zámek Zábřeh Radovan Koudelka.

V Ostravě na zámku vaří bílé pivo

Ostrava - Nové pivo ze Zámku Zábřeh dává vzpomenout na mistrovství českých sládků. Chuťově v sobě vyváženě mísí jemně obilnou chuť s odstíny hořké chmeloviny.

Plyn v Kopytově prozatím nebude

Bohumín – Obyvatelé Kopytova, odlehlé části Bohumína, se plynu ve svých rodinných domech jen tak nedočkají. Kvůli vysokým nákladům na výstavbu plynovodu i údajně malému zájmu místních obyvatel město znovu pozastavilo projekt připravované plynofikace.

V Bělově budou moci vařit na plynu už letos

Bělov – Obyvatelé Bělova na Otrokovicku se v letošním roce dočkají vytoužené plynofikace. Kilometr a půl dlouhý přivaděč z Nové Dědiny a zhruba tři a půl kilometru rozvodů po obci by mělo být dokončeno v srpnu letošního roku. Nové přípojky bude mít na osmdesát domácností.

Cesta na osmitisícovku dokáže změnit život

Třebíč - Ve chvíli, kdy se vám podaří dorazit na místo výškového tábora, máte většinou nedlouho do západu slunce. Teplota klesá o 30 i více stupňů Celsia a nastává jiná kratochvíle.

Nabídneme lidem tradiční, poctivý chléb

Jevišovice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Devětatřicetiletý profesionální pekař Vladimír Polášek z Moravských Budějovic otevřel pekárnu a prodejnu pečiva v Jevišovicích. Začíná péct žitný chléb.

Energie mírně zlevní, voda, benzin i cigarety naopak

Ostrava- Právě skončený rok 2009 byl a bude zřejmě ještě dlouho označován jako období, kdy celosvětová krize dopadla i na Českou republiku. Na veliké výskání to ale nevypadá zatím ani v roce začínajícím. Od lednamusejí lidé počítat například s tím, že při nákupu některých druhů zboží sáhnou hlouběji do peněženky.

Energie od ledna mírně zlevní. Voda, benzin i cigarety naopak podraží

Ostrava- Právě skončený rok 2009 byl a bude zřejmě ještě dlouho označován jako období, kdy celosvětová krize dopadla i na Českou republiku. Na veliké výskání to ale nevypadá zatím ani v roce začínajícím. Od lednamusejí lidé počítat například s tím, že při nákupu některých druhů zboží sáhnou hlouběji do peněženky.

Víte, co jsou muzika, peciválka či štědrovka?

Vysoké Mýto – Ve výstavních prostorách zdejšího regionálního muzea je do 6. ledna 2010 k zhlédnutí výstava s názvem „Až nám perník zavoní…“ Prosím, vstupte a ochutnejte, tak by mohl znít podtitul této vánoční výstavy, kterou připravilo na adventní období Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Bohatě prostřený stůl a sváteční pokrmy jsou s vánočními svátky úzce spojeny již od nepaměti. Nejen tradiční kapr, bramborový salát a rybí polévka, ale i méně tradiční pokrmy, jako jsou muzika, odvárka, tomáška, peciválka nebo štědrovka, se v jednotlivých oblastech připravovaly na různé způsoby.

Žena uhořela při vaření brambor

Ostrava – Neopatrnost při vaření brambor stála na počátku tragédie, která se v závěru minulého týdne odehrála v domě na ulici Nádražní v Ostravě. Na devětašedesátileté ženě stojící u sporáku vzplály šaty. Nájemnice uhořela.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

FOTOGALERIE: V Mozaice vařila Naďa Konvalinková

Kutná Hora, Kaňk - Hostem pilotního dílu nové kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla ve středu večer v centru Mozaika na Kaňku vynikající herečka, skvělá vypravěčka a výborná kuchařka Naďa Konvalinková. Recept na její oblíbené jídlo najdete na konci článku!

Miroslav Michalík má radost, když lidem chutná

Hrčava – Prosincová zabíjačka na Hrčavě by se jen těžko obešla bez dobrého řezníka. Třiatřicetiletý Miroslav Michalík je v obci doma, a tak je logické, že volba opět padla na něj.

Na dobrý steak musí být dobrý kuchař

Velké Pavlovice /SERIÁL, ROZHOVOR/ - Velkopavlovický vinař Radomil Baloun ve vinařství často nerespektuje obvyklá pravidla. Výrobu vína srovnává s kuchařským uměním.

FOTO: Výstava potěší milovníky dobrého piva

Švihov - I když sezona na hradech dávno skončila, na švihovském hradě bylo včera po obědě plno. Otevírala se zde totiž v pořadí již čtvrtá zimní výstava, zaměřená tentokrát na pivo a pivovarnictví.

Zaměstnanci dostanou k Vánocům pivo

Nošovice – Zaměstnanci pivovaru Radegast se mohou těšit na speciální dárek, který získají od svého zaměstnavatele. Plzeňský Prazdroj, jehož součástí je i Radegast, totiž uvařil speciální vánoční várku piva Pilsner Urquell určenou pouze pro ně.