Ostrava- Budoucí prvňáci, kteří usednou v září do lavic porubských základních škol, mají za sebou první setkání se svými novými pedagogy. Některým se u zápisu ve školách natolik líbilo, že nechtěly opustit učebny s interaktivními tabulemi.
Praha – Mezi Čechy nadále převládá názor, že ryze mužskou záležitostí v rodině je její finanční zabezpečení, u žen je to pak vaření a uklízení. Většinu ostatních činností by ale měli vykonávat stejným dílem.
Olomouc – Dům na Horním náměstí, v jehož prvním patře najdeme nyní asijskou restauraci, je mnoha Olomoučanům známý jako bývalá kavárna Corso. Pyšnit se může tím, že do dějin olomouckého kavárenského a restauratérského života zasáhl už bezmála před třemi sty lety.
Orlickoústecko – Zákazníci mají zájem o kvalitní české produkty. Svědčí o tom ohlasy a stoupající prodej čerstvého mléka v automatech rodinné farmy Staňkových umístěných v Ústí nad Orlicí a Chocni.
Jihlava – Názor Zdeňka Pohlreicha na českou kuchyni je všelijaký. Lidem, kterým záleží více na množství jídla než na kvalitě, se podivuje. Pro mnohé kuchaře je vzor, pro jiné postrach. Teď zavítal i do Jihlavy.
Hodonín - Okresní soud v Hodoníně odsoudil ve středu k nepodmíněnému trestu výrobce a distributora drog z Hodonínska. Ostatní ze čtveřice obžalovaných vyvázli s podmínkou.
Uherský Brod – Ples berušek určený pro rodiny s malými dětmi se konal v sobotu 16. ledna odpoledne ve velkém sále Domu kultury v Uherském Brodě. Letos šlo o čtvrtý ročník této oblíbené akce, která se nesla tentokrát ve znamení pohádky o Mrazíkovi.
Kutná Hora, Kaňk - Hostem dalšího dílu kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla v úterý večer v centru Mozaika na Kaňku zpěvačka, textařka a tanečnice Lucie Nosová. Tentokrát se vařilo po vegetariánsku. Recept na její oblíbené jídlo najdete na konci článku!
Ústí nad Labem – Na severu Čech je o cizince od včerejška dobře postaráno. Nové pracoviště Centra na podporu integrace cizinců v Ústeckém kraji zahájilo v prostorách ústeckého Národního domu svou činnost.
Hluk – Hlucké památkové domky v Klebetově se brzy rozrostou. Tamní radnice totiž ke stávajícím dvěma přikoupila další dva jim přilehlé domy, jež byly léta neobydlené. S nimi má jasné plány, které začne realizovat už tento měsíc. Mimo jiné by v jednom z domků mělo vzniknout muzeum.
Linec - Výdaje za privátní výpomoci v domácnostech stouply loni v Rakousku o 1,7 procenta na 2,07 miliardy eur. „83 procent z toho ,odteklo´ za černou práci,“ píše list OÖN.
Ostrava/FOTOGALERIE/ - Rok 2010 otevřeli v minipivovaru na Zámku v Ostravě-Zábřehu výstavem nového piva. Jde o takzvané bílé pivo. Má efektní bílý nádech díky pšeničné bílkovině a zajímavé ovocné aroma. „Název Bílé pivo tematicky vhodně zapadá k lednovým, zasněženým dnům. Svým obsahem, ale i historií, navíc dává vzpomenout na mistrovství staročeských sládků,“ říká manažer komplexu Zámek Zábřeh Radovan Koudelka.
Ostrava - Nové pivo ze Zámku Zábřeh dává vzpomenout na mistrovství českých sládků. Chuťově v sobě vyváženě mísí jemně obilnou chuť s odstíny hořké chmeloviny.
Bohumín – Obyvatelé Kopytova, odlehlé části Bohumína, se plynu ve svých rodinných domech jen tak nedočkají. Kvůli vysokým nákladům na výstavbu plynovodu i údajně malému zájmu místních obyvatel město znovu pozastavilo projekt připravované plynofikace.
Bělov – Obyvatelé Bělova na Otrokovicku se v letošním roce dočkají vytoužené plynofikace. Kilometr a půl dlouhý přivaděč z Nové Dědiny a zhruba tři a půl kilometru rozvodů po obci by mělo být dokončeno v srpnu letošního roku. Nové přípojky bude mít na osmdesát domácností.
Třebíč - Ve chvíli, kdy se vám podaří dorazit na místo výškového tábora, máte většinou nedlouho do západu slunce. Teplota klesá o 30 i více stupňů Celsia a nastává jiná kratochvíle.
Liberecký kraj – Nepořádek a nedostatečná hygiena ve školních jídelnách byly podle pracovníků Krajské hygienické stanice Libereckého kraje hlavními příčinami nadělování pokut. V kraji rozdali hygienici jen za poslední čtvrtletí loňského roku celkem 7 pokut v celkové výši 9 tisíc korun.
Jevišovice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Devětatřicetiletý profesionální pekař Vladimír Polášek z Moravských Budějovic otevřel pekárnu a prodejnu pečiva v Jevišovicích. Začíná péct žitný chléb.
Liberecký kraj – Nepořádek a nedostatečná hygiena ve školních jídelnách byly podle pracovníků Krajské hygienické stanice Libereckého kraje hlavními příčinami nadělování pokut. V kraji rozdali hygienici jen za poslední čtvrtletí loňského roku celkem 7 pokut v celkové výši 9 tisíc korun.
Rakovník - Provoz nové školní jídelny při 1. ZŠ Rakovník,která stále město 75 miliónů korun, byl záhájen v pondělí. Všichni strávníci si mohli vybrat z několika přichystaných chodů.
Ostrava- Právě skončený rok 2009 byl a bude zřejmě ještě dlouho označován jako období, kdy celosvětová krize dopadla i na Českou republiku. Na veliké výskání to ale nevypadá zatím ani v roce začínajícím. Od lednamusejí lidé počítat například s tím, že při nákupu některých druhů zboží sáhnou hlouběji do peněženky.
Ostrava- Právě skončený rok 2009 byl a bude zřejmě ještě dlouho označován jako období, kdy celosvětová krize dopadla i na Českou republiku. Na veliké výskání to ale nevypadá zatím ani v roce začínajícím. Od lednamusejí lidé počítat například s tím, že při nákupu některých druhů zboží sáhnou hlouběji do peněženky.
Vysoké Mýto – Ve výstavních prostorách zdejšího regionálního muzea je do 6. ledna 2010 k zhlédnutí výstava s názvem „Až nám perník zavoní…“ Prosím, vstupte a ochutnejte, tak by mohl znít podtitul této vánoční výstavy, kterou připravilo na adventní období Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Bohatě prostřený stůl a sváteční pokrmy jsou s vánočními svátky úzce spojeny již od nepaměti. Nejen tradiční kapr, bramborový salát a rybí polévka, ale i méně tradiční pokrmy, jako jsou muzika, odvárka, tomáška, peciválka nebo štědrovka, se v jednotlivých oblastech připravovaly na různé způsoby.
Ostrava – Neopatrnost při vaření brambor stála na počátku tragédie, která se v závěru minulého týdne odehrála v domě na ulici Nádražní v Ostravě. Na devětašedesátileté ženě stojící u sporáku vzplály šaty. Nájemnice uhořela.
Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.
Kutná Hora, Kaňk - Hostem pilotního dílu nové kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla ve středu večer v centru Mozaika na Kaňku vynikající herečka, skvělá vypravěčka a výborná kuchařka Naďa Konvalinková. Recept na její oblíbené jídlo najdete na konci článku!
Hrčava – Prosincová zabíjačka na Hrčavě by se jen těžko obešla bez dobrého řezníka. Třiatřicetiletý Miroslav Michalík je v obci doma, a tak je logické, že volba opět padla na něj.