Olomouc – Co všechno se dá vyčíst ze starých kostí, jestli mají zvířata otisky prstů jako lidé nebo třeba proč při vaření praskají párky – to vše se dozví studenti Univerzity dětského věku. Pro nejmenší se akademická půda otevírá už počtvrté.
Strážnice – Zpracování ovoce a kukuřice. Témata, kterým se věnuje letošní Podzim na dědině. Tradiční akce, kterou pořádá Národní ústav lidové kultury, začíná ve čtvrtek třiadvacátého září v areálu jihovýchodní Moravy ve Strážnici. Akce potvrá až do soboty.
Uherské Hradiště – Jeden vyhodil na ulici křečka, druhý pořád telefonuje, třetí se slepě zastává syna a čtvrtá černochů v Africe – prostě dokonalý guláš.
Jindřichův Hradec – Centrum pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka v Jindřichově Hradci poskytuje sociální služby lidem s mentálním, případně kombinovaným postižením v denním a týdenním stacionáři a celoročním domově pro osoby se zdravotním postižením.
Cheb – Chebský hrad v uplynulém víkendu ožil nultým ročníkem Chebských hradních slavností. Letos je to právě 710 let od první zmínky o vaření piva ve městě a k tomuto jubileu se organizátoři rozhodli slavnosti uspořádat.
Vranová Lhota – Druhý ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše se minulou sobotu uskutečnil v Hraničkách. Soutěžící pod kotlíky zatopili přesně v pravé poledne.
Jižní Čechy – V restauraci Life is Dream v Českých Budějovicích se ve středu zatím naposledy stalo součástí poledního menu jídlo podle receptu čtenářky Deníku. Šlo o jubilejní, desátý čtenářský recept. Poslala ho Antonie Brabcová z Pelhřimovska.
Přerov /ROZŠÍŘENO VE 22:07 O 2 VIDEA, FOTOGALERIE, SEZNAM VÍTĚZŮ/ – „Pionýři z Rokytnice, vaří guláš republice,“ takovým sloganem se snažil upoutat na svou pochoutku soutěžní tým z malé obce na Přerovsku, který se v sobotu zúčastnil mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů.
Plzeň – „Úplně jako kluci v akci,“ vtipkoval s vařečkou ponořenou do těsta a se zástěrou uvázanou kolem těla mladík Jiří, jeden z účastníků sobotního kurzu vaření z biopotravin v kuchyni plzeňské hotelové školy.
Přerov – Pětatřicet polních kuchyní zaplní v sobotu 11. září přerovské výstaviště při Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Kromě tradičních hovězích a vepřových gulášů se návštěvníci mohou těšit i na méně obvyklé zvěřinové dobroty.
Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Vůně houstnoucích povidel, muzika doprovázející zpěvy a tanec folkloristů i rozzářené oči dovádějících dětí, s tím vším se bylo možné potkat v sobotu odpoledne v areálu muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.
Vyškov /OSOBNOSTI VYŠKOVSKA, ROZHOVOR/ - Vyškovský sládek Dušan Táborský pracuje ve vyškovském pivovaru už šestnáct let. Za tu dobu nasbíral spoustu zkušeností. Stál i u zrodu nových druhů piv.
Olomouc – Botanika, kosmonautika a astronomie, kresba, fyzika ve zdravotnictví či třeba aranžování rostlin. I takové kurzy pro širokou veřejnost nabízí olomoucká Pampaedie – škola zájmového vzdělávání, která je projektem Univerzity Palackého a Olomouckého kraje.
Břestek – Povidly černými jako uhel, trnkovou omáčkou, metyjí s trnkami a mákem, slivovicí prýštící ze suchého švestkového stromu a dalšími trnkovými pochutinami byla v sobotu provoněná sportovní hala v Břestku.
Jirkov - Před zámkem Červený hrádek to v sobotu opět vonělo starou dobrou českou svíčkovou. Konal se tam 15. ročník Mistrovství ČR ve vaření svíčkové a Moravský den.
Příbram – /ROZHOVOR/ Marketingový ředitel 1.FK Příbram Petr Větrovský dodnes vzpomíná, jak mu babička smažila obalený celer. Nikdo na světě to prý neumí tak, jako ona. Ale maminka a manželka, dvě nejdůležitější ženy jeho života, se prý o jeho stravování starají velice dobře. Vzhledem k časovému vytížení už Petr Větrovský nemá na kuchařské experimenty příliš mnoho času, ale když jak se říká dům něco dá, pokaždé se jeho kulinářský výtvor dá s chutí sníst.
Petrov - Další, v pořadí už třetí ročník gurmánské soutěže, nesoucí název Petrovský kotlík čeká na všechny milovníky guláše už tuto sobotu. Podle starosty obce Ladislava Krůtila se letos přihlásilo hned devět soutěžních družstev, která si chtějí poměřit svůj kuchařský um.
Přerov – Pětatřicet polních kuchyní zaplní v sobotu 11. září přerovské výstaviště při Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Kromě tradičních hovězích a vepřových gulášů se návštěvníci mohou těšit i na méně obvyklé zvěřinové dobroty.
Přerov – Pětatřicet polních kuchyní zaplní v sobotu 11. září přerovské výstaviště při Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Kromě tradičních hovězích a vepřových gulášů se návštěvníci mohou těšit i na méně obvyklé zvěřinové dobroty.
Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Eva Bečvářová s receptem na Králičí medajlonky.
Uničov – Archeologické průzkumy v Olomoucké ulici v Uničově přinesly už po několika dnech první plody. Archeologům se podařilo odkrýt studnu, ale i další pozoruhodné předměty, které mohou poodhalit tajemství života uničovských měšťanů.
Ústí nad Labem /SERIÁL PROFESIONÁLKY/ – Čtenáři znají její jméno především z novinových článků. Je rodilou Ústečankou. Práci tiskové mluvčí ústeckého magistrátu vykonává dva roky. Ivana Solničková je opravdovou profesionálkou, umí odpovědět novinářům jak na příjemné otázky, tak i na ty méně příjemné.
Stříbro – Práce jako každá jiná, ale ne každý by ji zřejmě dokázal dělat. Je to totiž o ovládání emocí a smutku. Řeč je o řečnících na pohřbech. O této práci nám více řekla Iva Pauknerová ze Stříbra.
Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Milovníci kulinářských lahůdek, ale nejen oni, kteří se v sobotu odpoledne nechali zlákat na kulturně-ekologickou akci s názvem Mezi horami do muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, si jistě přišli na své.
Malečov /AKTUALIZOVÁNO/ – Všeho moc škodí. Včetně skvělé svíčkové s knedlíkem. O tom se měli přesvědčit otesánci z Malečova. Při soutěži v pojídání knedlíků se svíčkovou na čas. Sobotní soutěž má na svědomí sdružení Občané Malečovska.
Plzeň - Restaurace Lesní zátiší získalo titul Hospůdka roku 2010 čtenářů Plzeňského deníku. O titul soupeřilo 56 hospůdek z celého Plzeňska, čtenáři dali nejvíce hlasů právě Lesnímu zátiší, které se zúčastnilo i natáčení pořadu Ano, šéfe se Zdeňkem Pohlreichem.
Uherský Brod – Kroky všech milovníků lahodného pivního moku by měly o víkendu vést do areálu Janáčkova pivovaru v Uherském Brodě. Ten pořádá každoroční Pivovarské slavnosti, které začínají už dnes v pátek 27. srpna zahřívací akcí „Janáčkův bigbít“.
Brno /FOTOGALERIE/ – „To jsou zmatky. Vůbec nevíme, kde co je,“ směje se tmavovláska v kuchařské uniformě, zatímco obratně vmíchává pudinkový prášek do mléka.
Brno /FOTOGALERIE/ – „To jsou zmatky. Vůbec nevíme, kde co je,“ směje se tmavovláska v kuchařské uniformě, zatímco obratně vmíchává pudinkový prášek do mléka.
Strání – Premiérový ročník soutěže o mistra ve vaření kotlíkového guláše se v sobotu 21. srpna uskutečnil ve Strání. V areálu Na Plantáži si to mezi sebou rozdalo šest dvou až pětičlenných týmů.
Jívová – Těžkou hlavu mají v Jívové, kde již měsíc teče z vodovodu špatná voda, a obyvatelé musejí chodit k cisternám. Po prázdninové pauze v pondělí otevírá mateřská škola a ve školní jídelně základní školy potřebují začít vařit. Voda z kohoutku ale není vhodná ani na mytí nádobí, natož na vaření.
Strání – Libá vůně guláše provoní moravsko-slovenské pomezí už tento víkend. Bowling Magdalena (BM) ve Strání zve všechny milovníky a kuchaře této původně maďarské pochoutky na dvoudenní party, která začíná v pátek 20. srpna od 18 hodin.
Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Jiřina Kasalová s receptem na Staročeské domácí kotlety.
Cheb - Krušnou noc zažili záchranáři v Chebu. V Pivovarské ulici hořel byt v domě u bývalého autobazaru. Podle neoficiálních informací měla vybuchnout varna pervitinu.