Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Škola grilování: zeleninu na grilu zvýrazní tymián

Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

Co s houbami? Z košíku rovnou do sklenice

Mnoho lidí si i v obdobích, kdy houby nerostou, rádo pochutná na nějaké té specialitě z nich připravené, anebo si jen otevře houbičky naložené nakyselo. Pro obě tyto skupiny jsme připravili několik rad, jak si svou oblíbenou pochutinu zajistit…

Fotbalový stadion na Tyršovce zavoněl gulášem

Vsetín /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Vsetín – Šestnáct soutěžních kuchařských týmů se přihlásilo do druhého ročníku Vsetínského gulášfestu, který se v sobotu a neděli konal v areálu fotbalového stadionu v Tyršově ulici ve Vsetíně. Jejich úkolem bylo připravit co nejlepší hovězí guláš z osmi kilogramů hovězího masa.

Na hrádku se bude soutěžit o nejlepší svíčkovou

Chomutov – Již za tři týdny, v sobotu 3. září od 14 hodin se na zámku Červený hrádek uskuteční již šestnáctý ročník Mistrovství ČR ve vaření svíčkové. Soutěže se mohou zúčastní profesionální i amatérští kuchaři, muži i ženy.

Starosta Vlčnova coby táborový kuchař

Vlčnov, Vlachovice­Vrbětice – Už počtvrté starosta Vlčnova Jan Pijáček přes prázdniny svlékl pomyslné úřednické sako a nasadil si kuchařskou čepici. Na dva týdny se opět stal kuchařem na dětském táboře ve Vlachovicích­ ­Vrběticích u Valašských Klobouk.

Zapékací misky: ověřená klasika, která zpříjemní vaření

Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled. Proto také existuje mnoho receptů, při nichž můžeme jejich ceněné vlastnosti skvěle využít.

Televizní kuchař Stupka: Česnek a cibule? To je základ

Buchlovice /ROZHOVOR/ – Vaří, kdo může (a umí), to byl název doprovodného pořadu pětapadesátiletého Petra Stupky, gastronomického specialisty a známého televizního kuchaře z Českých Budějovic, který byl hostem desátého ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích.

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

Bulhary se předvedly na Slovensku písní

Bodza, Bulhary – Zástupci obce, fotbalisté a folklorní skupiny z Bulhar přijali pozvání svého slovenského partnera z obce Bodza a v sobotu obohatili program Bodziánských obecních slavností.

V Etiopii mohou kávu připravovat jen ženy

Chramostek - Už druhý letošní Den kávy pořádal Jaroslav Hobík ve svém zahradnictví v Chramostku. Tentokrát věnoval příspěvky od návštěvníků na zahradu pro nevidomé, kterou zakládá hned v sousedství.

Jelení guláš se myslivcům povedl, zvítězili

Velký Týnec /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Sedm vynikajících gulášů musela v sobotu odpoledne zhodnotit ve Velkém Týnci odborná porota. Soutěž ve vaření tohoto pokrmu byla součástí Pivních a gulášových hodů a lahodné chutě hodnotitele letos donutily vyhlásit hned dvě druhá a dvě třetí místa.

Frenštát podevatenácté provoní guláše

Frenštát pod Radhoštěm – Už dvacátý ročník Gulášových slavností se koná tuto sobotu ve frenštátském Liščím mlýně. Celý areál Chatové osady tam od rána do noci provoní spousty druhů guláše. Chybět ale nebude ani muzika. Také ona bude vonět v mnoha podobách.

Škola vaření: Jak grilovat maso

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak správně grilovat maso.

Dvaašedesát let bez piva

Ledeč nad Sázavou - Nechce se ani věřit, ale letos je tomu 62 let, co je posázavské město Ledeč bez piva. Naštěstí jen bez piva vyráběného přímo ve městě.

Táta vydělává, máma patří ke sporáku. Mění se postoj?

Severní Čechy - Model, který platil ještě v předchozí generaci, se pozvolna stává minulostí. Čeští tatínkové se dnes stávají zcela běžně aktéry porodu a objevují se i bílé vrány, které místo maminek nastupují rodičovskou dovolenou.

Táta vydělává, máma patří ke sporáku. Mění se postoj?

Severní Čechy - Model, který platil ještě v předchozí generaci, se pozvolna stává minulostí. Čeští tatínkové se dnes stávají zcela běžně aktéry porodu a objevují se i bílé vrány, které místo maminek nastupují rodičovskou dovolenou.

Šumaváci slavili v Pasově

Pasov – Slavnostní shromáždění, bohoslužba, folklorní večer a řada výstav byly na programu 26. celoněmeckého setkání Šumaváků o víkendu v Pasově.

Události, které vás příští týden čekají, Jihočeši

Jižní Čechy – Sobota 30. červencebude v Čepřovicích u Volyně na Strakonicku patřit už III. ročníku soutěže ve vaření hovězího guláše na otevřeném ohništi Gulášiáda. Porota bude hodnotit nejen samotný výsledek vaření, ale také týmovou práci a kostýmy.

Zavařování vlastních vypěstků se vyplatí

Náchodsko /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ -Zavařování vlastního ovoce a zeleniny se z úsporných důvodů jednoznačně vyplatí, protože cena sterilovaných potravin se v obchodech neustále zvyšuje.

Petr Kunc: V kuchyni v Bangkoku se musím s kolegy dorozumívat vlastní řečí i rukama a nohama

Příbram /ROZHOVOR / – V březnu jsme uveřejnili rozhovor s kuchařem Petrem Kuncem, který se z Rožmitálu přes Londýn dostal až do exotického Bangkoku. Zde se věnuje profesi kuchaře. V prvním rozhovoru jsme se ho ptali na jeho cestu z příbramské hotelové školy do pražských restaurací a dále do anglických kuchyní. Dozvěděli jsme se něco o přípravě pokrmů v anglických restauracích. Petr nám také přiblížil svoje hlavní motto: polovinou úspěchu je profesionální přístup.

O pivovar Radegast byl v červnu rekordní zájem

Nošovice – Rekordní návštěvnost by mohl letos zaznamenat pivovar Radegast. Například v červnu zaznamenal nejvyšší měsíční návštěvnost ve své více než čtyřicetileté historii.

O pivovar Radegast byl v červnu rekordní zájem

Nošovice - Rekordní návštěvnost by mohl letos zaznamenat pivovar Radegast. Například v červnu zaznamenal nejvyšší měsíční návštěvnost ve své více než čtyřicetileté historii.

Kam s dětmi přes den? Na příměstské tábory

Plzeň – Zabavit ratolest v období prázdnin může pro rodiče být náročný úkol, zvlášť pokud se obávají, že potomek není dostatečně samostatný k pobytu v klasickém dětském táboře. Alternativou mohou být příměstské tábory, které dětem skýtají jak pestrý, tak zábavný program.

Trhy lákaly na ryby a na okurky. PODÍVEJTE SE

Přerov /FOTOGALERIE/ – Živé ryby, které si mohli lidé přímo u prodejce ugrilovat, byly v neděli dopoledne hlavním lákadlem Hanáckých farmářských trhů na přerovském výstavišti. Jeho bránou prošlo během dopoledne na devět set návštěvníků, prodejců ale tentokrát dorazilo o něco méně.

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Dobrovolníci pomáhají na ústeckém předměstí

Předlice/Krásné Březno – Na ústecká předměstí dorazila skupina deseti dobrovolníků z celého světa, aby zde po dobu dvou týdnů bavila místní děti. V plánu mají zábavná odpoledne, loutkové divadlo, tvůrčí dílny nebo vaření tradičních jídel různých kultur.

Letošní novinka: Guláš s čokoládou

Valašské Meziříčí /FOTO/ – Kuchaře čeká několik bezesných noci. Začíná tradiční Gulášfest. Zásmažka a cibulový základ pro úvodní den jsou hotové. Ženy loupají další cibuli, chlapi v kuchyni krájejí maso. Odpoledne ho rozvaří a noční směna dílo dokončí.

Knihu o hospodách lze opět zakoupit

Lovosice – Máte-li rádi hospůdky, šenky, restaurace nebo hostince a chcete-li se seznámit s pohostinností na Lovosicku, a to nejen nyní, ale hlavně v dobách někdy nedávno, ale většinou přece jen již minulých, prolistujte si knihu Jiřího Skalského Krčmy, hospody, restauranty aneb Průvodce po starých pohostinstvích v Lovosicích a okolí.

Denní stacionář charity bude i pro hendikepované

Příbram – Jen stěží si mnoho lidí umí představit, co znamená celodenní péče o starého, nemocného, zdravotně či tělesně postiženého člověka. Je to obrovská zátěž pro obě strany. Pečující osoba často nemá šanci vzdálit se z domova. V tomto případě by mohl být dobrým pomocníkem denní stacionář, který před několika dny otevřela Farní charita Příbram.

Pivovarské sklepy slaví sto let

Vyškov – Ještě loni měl vyškovský pivovar namále. Vypadalo to, že dlouholetá tradice místního piva skončí fiaskem. Teď už je situace zcela opačná, výroba se znovu rozjíždí a pivovar má před sebou oslavy stoletého výročí místních sklepů. Slavit bude už ve středu odpoledne.

Děti připravily rodičům raut

Domažlice – Kluci a holky v akci, tak se jmenoval příměstský prázdninový tábor, který pro děti uspořádal Dům dětí a mládeže Domino v Domažlicích.

Škola vaření: Zapékací misky - ověřená klasika

Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled.

FOTO: Tovačovský zámek nabídl noční prohlídky

Tovačov ‒ Dobové kostýmy, svíčky i úplně jinou trasu prohlídky nabídli pořadatelé návštěvníkům nočních prohlídek zámku v Tovačově. Letošní ročník nesl název Obrazy ze života lidu Tovačovského v průběhu staletí a představil divákům vlastní pohled na některé kapitoly z dějin zámku.