Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Škola vaření: čerstvé maso prozradí vůně

Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.

Plyn zdraží už od června

Moravskoslezský kraj − Zákazníkům RWE z řad domácností se od prvního června zvýší konečné ceny zemního plynu v průměru o 9,5 procenta. Za zdražení může podle plynařů dramatický nárůst cen ropy v posledních šesti měsících.

Po kurzu vaření zvládnou účastníci i mořského vlka

Olomouc – Jméno špičkového kuchaře Petra Zučka, který má zkušenost z londýnského hotelu s michellinskou hvězdou, bude hlavním lákadlem nových kurzů vaření. Pořádá je společnost Algraf Media a první kurz otvírá už v tomto týdnu v olomouckém NH hotelu, kde Zuček působí jako šéfkuchař. Účastníci se naučí připravit salát z kachních prsou nebo mořského vlka na houbovém rizotu.

Obviněný exzastupitel bude spolupracující obviněný

Praha – Bývalý zastupitel Prahy 9 za ČSSD Petr Müller, který je ve vazbě kvůli neoprávněnému nakládání s psychotropními látkami a jedy, získá status spolupracujícího obviněného. Dohodl se na tom jeho advokát s policií.

Velkým lákadlem trhu byly pštrosí speciality

Zlín /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Vůně domácích salámů a klobásek prolnutá vůni guláše či zrajícího sýru. Taková směsice nejenom vůní, ale i chutí se prolínala Divadelní ulicí ve Zlíně.

Své umění v Přerově ukáží kuchaři z Ruska i Anglie

Přerov – Práci a zručnost mladých kuchařů i zkušených šéfkuchařů z několika zemí budou moci obdivovat všichni, kdo se v sobotu čtrnáctého května objeví v areálu přerovského gastrocentra. Již po deváté se tu uskuteční mezinárodní soutěž „Moravský kuchař“. Na letošním ročníku své umění představí celkem dvacet kuchařů z pěti států.

Škola vaření: chutný kuřecí vývar a šťavnatá prsa

Střední Morava – Drůbeží maso patří mezi nejoblíbenější nejen v české kuchyni. Je zdravé a lehce stravitelné. Dáme vám pár rad a tipů, jak s tímto masem naložit co nejlépe, aby měly vaše chuťové pohárky doslova hody.

Martina Formanová: Chlapům někdy trvá, než se usadí

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Skladatelka voňavého prádla. To je první knížka Martiny Formanové, která se dočkala tří vydání a teď ji nabízí Supraphon jako audioknihu, kterou namluvila Tatiana Vilhelmová. Autorka ji napsala před devíti lety, v době, kdy už žila v americkém Connectitutu jako manželka Miloše Formana a matka dvojčat. S Martinou Formanovou jsme si v rozhovoru povídaly o její knížce vydané na CD, amerických mužích a vaření pro jejího muže, slavného režiséra Miloše Formana…

Obyvatelé paneláku byli týden bez vody

Frýdek–Místek – Sedmipatrový panelový dům, který se nachází v Pekařské ulici ve Frýdku-Místku a v němž bydlí devětatřicet domácností, se musel od čtvrtka 27. dubna obejít bez kapky vody.

Škola vaření: Vyrobte si své vlastní máslo

Morava – Zkoušeli jste si vyrobit pravé domácí máslo? Že ne? S prvním dílem seriálu Škola vaření máte jedinečnou možnost vrátit se do časů našich babiček a prababiček, které si domácí máslo pravidelně stloukávaly a mazaly na čerstvý chléb. Přečtěte si vše, co o másle potřebujete vědět.

Hlucké Velikonoce zdobil křest knihy

Hluk /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Největší událostí letošních Velikonoc v Hluku se stal křest kuchařské knihy Marie Lekešové s názvem Opomíjená jídla a zvyky. Slavnostní akt se konal o velikonoční neděli od patnácti hodin v místních památkových domcích.

Malované vejce: Zkuste přírodní barviva

Východní Čechy - Vajíčka, vajíčka a zase vajíčka. V období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Jsou všude, kam se podíváte. Víte ale, jak je skladovat a barvit? Nebo jak je bezpečně konzumovat?

Němci oslavili Den piva

Pasov – Německo oslavilo v sobotu Den německého piva – u příležitosti 495. „narozenin“ zákona čistoty při vaření tohoto nápoje. Pasovský deník k tomu připomněl několik zajímavostí.

Jídelna K Zátiší byla plná zdravých dobrot

Příbram /FOTO/ -Vůně obilovin, luštěnin a zeleniny zpracovaných do chutného, zdravého, teplého pokrmu se ve čtvrteklinula ze školní jídelny K Zátiší. Nebylo divu. Konal se tam totiž Biojarmark.

Holdujete zdravé výživě? Vydejte se na Biojarmark

Příbram - Kdo už se nemůže dočkat, až se v Příbrami rozjedou farmářské trhy, může si zatím plnými doušky užít školní biojarmark. Koná se užve čtvrtekod 13 do 17 hodin ve školní jídelně K Zátiší vedle Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami.

Malované vejce: Zkuste přírodní barviva

Vajíčka, vajíčka a zase vajíčka. V období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Jsou všude, kam se podíváte. Víte ale, jak je skladovat a barvit? Nebo jak je bezpečně konzumovat?

Zelené pivo vařili i v dávných dobách

Brno /FOTOGALERIE/ – Bohatá pěna, příjemná hořkost, správný říz a hlavně zelená barva. I tak může vypadat pivo. To původní začali vařit v brněnském pivovaru Starobrno před šesti lety a jeho obliba i navzdory neobvyklé barvě vzrůstá. Také proto, že milovníci piva jej mohou ochutnat jen jednou ročně. Na Zelený čtvrtek.

Zelené pivo vařili i v dávných dobách

Brno /FOTOGALERIE/ – Bohatá pěna, příjemná hořkost, správný říz a hlavně zelená barva. I tak může vypadat pivo. To původní začali vařit v brněnském pivovaru Starobrno před šesti lety a jeho obliba i navzdory neobvyklé barvě vzrůstá. Také proto, že milovníci piva jej mohou ochutnat jen jednou ročně. Na Zelený čtvrtek.

U truhláře znovu hořelo

Chotyně – O tom, jaké to je, když si na někoho zasedne osud, ví od víkendu své Miroslav Hrabar z Chotyně na Liberecku. V sobotu mu totiž vyhořela jeho stodola.