![](https://g.denik.cz/12/6e/plynomer_odecet_plyn_20101215_prazena-list-l.jpg)
Ne všichni dodavatelé plyn zdražují
Trutnov – V minulých dnech mnohé občany, kteří mají topení, vaření nebo ohřev vody na plyn překvapila nepříznivá zpráva.
Trutnov – V minulých dnech mnohé občany, kteří mají topení, vaření nebo ohřev vody na plyn překvapila nepříznivá zpráva.
Kroměřížsko – Každý chlap a zvláště lidi, co mají nějaký koníček, by měli umět vařit. Tvrdí to alespoň starosta Kvasic Lubomír Musil.
Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.
Moravskoslezský kraj − Zákazníkům RWE z řad domácností se od prvního června zvýší konečné ceny zemního plynu v průměru o 9,5 procenta. Za zdražení může podle plynařů dramatický nárůst cen ropy v posledních šesti měsících.
Poděbrady -Marocká pohoda prochází také žaludkem, třeba v podobě tažinu, který nikdy nejíš sám.
Olomouc – Jméno špičkového kuchaře Petra Zučka, který má zkušenost z londýnského hotelu s michellinskou hvězdou, bude hlavním lákadlem nových kurzů vaření. Pořádá je společnost Algraf Media a první kurz otvírá už v tomto týdnu v olomouckém NH hotelu, kde Zuček působí jako šéfkuchař. Účastníci se naučí připravit salát z kachních prsou nebo mořského vlka na houbovém rizotu.
Boršov nad Vltavou - Vernisáž Spojených boršovských ateliérů nabídla také vaření piva
Písek - Vernisáž výstavy fotografií Jiřího Nováka se koná v hotelu Bílá růže v pondělí 9. května od 17 hodin.
Praha – Bývalý zastupitel Prahy 9 za ČSSD Petr Müller, který je ve vazbě kvůli neoprávněnému nakládání s psychotropními látkami a jedy, získá status spolupracujícího obviněného. Dohodl se na tom jeho advokát s policií.
Zlín /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Vůně domácích salámů a klobásek prolnutá vůni guláše či zrajícího sýru. Taková směsice nejenom vůní, ale i chutí se prolínala Divadelní ulicí ve Zlíně.
Přerov – Práci a zručnost mladých kuchařů i zkušených šéfkuchařů z několika zemí budou moci obdivovat všichni, kdo se v sobotu čtrnáctého května objeví v areálu přerovského gastrocentra. Již po deváté se tu uskuteční mezinárodní soutěž „Moravský kuchař“. Na letošním ročníku své umění představí celkem dvacet kuchařů z pěti států.
Jindřichův Hradec – Cenu Dobrá parta, která se uděluje týmům dobrovolníku při předávání cen Křesadlo, si letos odnesl také jindřichohradecký tým SK Kapři.
Střední Morava – Drůbeží maso patří mezi nejoblíbenější nejen v české kuchyni. Je zdravé a lehce stravitelné. Dáme vám pár rad a tipů, jak s tímto masem naložit co nejlépe, aby měly vaše chuťové pohárky doslova hody.
Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Skladatelka voňavého prádla. To je první knížka Martiny Formanové, která se dočkala tří vydání a teď ji nabízí Supraphon jako audioknihu, kterou namluvila Tatiana Vilhelmová. Autorka ji napsala před devíti lety, v době, kdy už žila v americkém Connectitutu jako manželka Miloše Formana a matka dvojčat. S Martinou Formanovou jsme si v rozhovoru povídaly o její knížce vydané na CD, amerických mužích a vaření pro jejího muže, slavného režiséra Miloše Formana…
Chebsko –Mykologičtí odborníci navíc očekávají brzký výskyt dalších jedlých hub. Těšit se tak můžeme na choroše sírové i šupinaté, závojenky podtrnky, pečárky, hlívy plicní, špičky obecné a samozřejmě první hřibovité.
Frýdek–Místek – Sedmipatrový panelový dům, který se nachází v Pekařské ulici ve Frýdku-Místku a v němž bydlí devětatřicet domácností, se musel od čtvrtka 27. dubna obejít bez kapky vody.
Jičín – Maturitní zkouškové období zahájili ve Střední škole gastronomie a služeb frekventanti oboru hotelnictví.
Ústí nad Labem – Až o tři tisíce ročně si lidé na Ústecku budou muset připlatit za zemní plyn. Jeho cenu totiž od prvního července RWE zvedne o devět a půl procenta.
Královéhradecko /FOTOGALERIE/ – Dva dny zasvěcené společnosti delikátních lahůdek, nápojů a vůbec všeho co souvisí s gastronomií, přinesl druhý ročník přehlídky Gurmán festival, v hradeckém Festivalparku.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Dva dny zasvěcené společnosti delikátních lahůdek, nápojů a vůbec všeho co souvisí s gastronomií, přinesl druhý ročník přehlídky Gurmán festival, v hradeckém Festivalparku.
Břeclavsko – Provozovatelé koupališť na Břeclavsku už se začínají připravovat na sezonu. Jako první otevřou v Hustopečích, a to už za týden.
Praha - Průměrné domácnosti, která využívá zemní plyn od RWE na vaření, ohřev vody a vytápění, vzrostou měsíční náklady na plyn o 200 korun.
Bukvice – Obecní úřad v Bukvici dodržuje řadu tradičních každoročních kulturních akcí.
Morava – Zkoušeli jste si vyrobit pravé domácí máslo? Že ne? S prvním dílem seriálu Škola vaření máte jedinečnou možnost vrátit se do časů našich babiček a prababiček, které si domácí máslo pravidelně stloukávaly a mazaly na čerstvý chléb. Přečtěte si vše, co o másle potřebujete vědět.
Litomyšl – Za chutí pravého maďarského guláše vyrazily v sobotu desítky gurmánů do restaurace Veselka. László Mókos zde se svými přáteli ukázal, jak se připravuje tato nefalšovaná maďarská specialita.
Hluk /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Největší událostí letošních Velikonoc v Hluku se stal křest kuchařské knihy Marie Lekešové s názvem Opomíjená jídla a zvyky. Slavnostní akt se konal o velikonoční neděli od patnácti hodin v místních památkových domcích.
Východní Čechy - Vajíčka, vajíčka a zase vajíčka. V období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Jsou všude, kam se podíváte. Víte ale, jak je skladovat a barvit? Nebo jak je bezpečně konzumovat?
Pasov – Německo oslavilo v sobotu Den německého piva – u příležitosti 495. „narozenin“ zákona čistoty při vaření tohoto nápoje. Pasovský deník k tomu připomněl několik zajímavostí.
Příbram /FOTO/ -Vůně obilovin, luštěnin a zeleniny zpracovaných do chutného, zdravého, teplého pokrmu se ve čtvrteklinula ze školní jídelny K Zátiší. Nebylo divu. Konal se tam totiž Biojarmark.
Hradecko – Turnaj ve stolním tenise, výlety do aquacenter či jízda na kolech a in–line bruslích i vaření.
Kutnohorsko – S nářadím na záhonech, či u svěráků v dílnách, i tak probíhá výuka na základních školách.
Příbram - Kdo už se nemůže dočkat, až se v Příbrami rozjedou farmářské trhy, může si zatím plnými doušky užít školní biojarmark. Koná se užve čtvrtekod 13 do 17 hodin ve školní jídelně K Zátiší vedle Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami.
Praha - Nový eTarif pro domácnosti funguje podobně jako internetové bankovnictví.
České Budějovice - Redaktorka Deníku vyzkoušela, co obnáší dobrovolnická práce. Vyrazila do domova pro seniory na českobudějovickém sídlišti Máj
Praha - Na sedmnáctém místě z 21 finálových receptů se umístila staropražská krkovice na černém pivu Dany Pickové.
Rokycany - Nový zábavní směr pronikl z televizních obrazovek i do Rokycan.
Vajíčka, vajíčka a zase vajíčka. V období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Jsou všude, kam se podíváte. Víte ale, jak je skladovat a barvit? Nebo jak je bezpečně konzumovat?
Hazlov – Aniž by to tušila, předběhla ředitelka Základní školy Hazlov Hana Martínková dobu
Osvračín – Bez dostatečně vysoké dotace Osvračínští vodovod s kvalitní vodou nezískají.
Brno /FOTOGALERIE/ – Bohatá pěna, příjemná hořkost, správný říz a hlavně zelená barva. I tak může vypadat pivo. To původní začali vařit v brněnském pivovaru Starobrno před šesti lety a jeho obliba i navzdory neobvyklé barvě vzrůstá. Také proto, že milovníci piva jej mohou ochutnat jen jednou ročně. Na Zelený čtvrtek.
ČR– Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Třebíč – Tradici pivovarnictví v Třebíči hodlá v budoucnu obnovit nový majitel lihovarnického areálu nad bazilikou. Tím se stala místní firma Variant plus.
Brno /FOTOGALERIE/ – Bohatá pěna, příjemná hořkost, správný říz a hlavně zelená barva. I tak může vypadat pivo. To původní začali vařit v brněnském pivovaru Starobrno před šesti lety a jeho obliba i navzdory neobvyklé barvě vzrůstá. Také proto, že milovníci piva jej mohou ochutnat jen jednou ročně. Na Zelený čtvrtek.
Třebíč – Tradici pivovarnictví v Třebíči hodlá v budoucnu obnovit nový majitel lihovarnického areálu nad bazilikou. Tím se stala místní firma Variant plus.
Písecko - V Naději budou vařit.
Ostrava/Praha– Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Praha – Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni.
Chotyně – O tom, jaké to je, když si na někoho zasedne osud, ví od víkendu své Miroslav Hrabar z Chotyně na Liberecku. V sobotu mu totiž vyhořela jeho stodola.
Chotěboř – Velké narozeniny slavil v pátek večer kulturní dům Junior v Chotěboři.
Praha - Na šestém místě z 21 finálových receptů se umístila pečená kančí kýta s karamelovým zelím Michaela Váni.