Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Václav Plecitý: Můj favorit bude vždy smažák

Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.

Škola vaření: je petržel afrodiziakum?

Mrkev, petržel, celer. V syrovém stavu nás moc neosloví, zato polévky, omáčky nebo zeleninové saláty si bez jejich přítomnosti nedokážeme představit. Kořenová zelenina je zkrátka v kuchyni nepostradatelná.

Při zabijačce si zazpívali s harmonikářem

Kostelec - /FOTOGALERIE/ Od sobotního rána se z lázeňského hotelu v Kostelci u Zlína linula vůně zabijačkových pochoutek. Konala se zde totiž dlouho očekávaná událost letošního roku Kostelecký minijarmark, jehož velkým lákadlem byla pravá domácí zabijačka.

V Borové poteče pitná voda. Konečně

Letovicko – Chtějí se napít vody, musí pro ni do obchodu. Potřebují prát prádlo nebo vařit, dojíždí autem pro vodu k příbuzným. A může být hůř. V létě v období sucha zase musí k řece s kýblem, aby doma mohli zalít záchod. Tyto problémy už letos lidem z Borové ztrpčovat život nebudou.

Finalistka miss Kopřivová z Teplic se vrátila z Thajska

Teplicko - Thajsko ji učarovalo. Papoušci jí „zobali“ z ruky a slon ji pohoupal na svém chobotu. Řeč je o Veronice Kopřivové finalistce České Miss 2012, které se nedávno vrátila ze soustředění z Thajského království.

Vietnamka vařila pro charitu

Hodonín – Cizinců s pracovním povolením v okrese Hodonín je celkem dvanáct set osmdesát. Pouze osmnáct z nich jsou občané Vietnamu.

Plzeňský sládek: Pivo ochutnávám průběžně!

Plzeň – „Vůni, která se line při vaření piva, miluji. A nejvíce si ji užiju, když se vracím do práce třeba po dovolené. Po nějaké době se vám totiž vytratí z povědomí, a když ji pak znovu ucítím, je to krása. Stejně jako když sem někdo přijde poprvé,“ pochvaluje si Petr Krýsl sládek plzeňského pivovaru Purkmistr.

Vegetariánské stravování je pevnou součástí mého života

Strakonice – Rozjíždíme další etapu Štafety Strakonického deníku. Jako první v ní bude na naše otázky odpovídat Jan Juráš, který pracuje v Informačním centru neziskových organizací a Evropské unie a Ekoporadně spadající pod strakonickou Šmidingerovu knihovnu.

Padělával doklady, vařil drogy a platil jimi právničce

Praha - Případ právničky - dealereky má pokračování. V souvislosti s jeho vyšetřováním totiž kriminalisté zadrželi minulý týden 39letého muže. Kriminalisté zjistili, že „vaření“ drogy se věnoval od počátku roku 2010 do současnosti minimálně jednou měsíčně.

OBRAZEM: Pohlreich radil v Brně kuchařům

Brno - Meny za pětašedesát korun je ekonomický nesmysl. Zákazník za takové peníze nemůže dostat pořádné jídlo. I takové rady v pondělí vyslechli účastníci kuchařského kurzu, který v brněnské restauraci La Strada vedl známý kuchař Zdeněk Pohlreich.

Děti si zazpívají písničky s třemi prasátky

Litomyšl – Pohádku Tři prasátka zahraje loutkoherec Jaroslav Jung v neděli 29. ledna od 14 hodin v Hotelu Zlatá Hvězda na náměstí v Litomyšli a ve stejný den od 17 hodin v blízkém Poříčí v novém divadle.

Machač: Vařím výborně, ale nebaví mě to

Kolín /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - „Dáte si něco,“ ptá se hned u dveří David Machač, basketbalista Kolína. Říkám, že čaj. A tak ho jde hned vařit. A první prověrku jednatřicetiletý sportovec zvládá. Aby ne.

Myši se studentce pustily do dortu

Tábor – Spousta dobrot atypických vzhledů, krásně nastrojené narozeninové, námořnické, valentýnské i helloweenské tabule. To vše mohli včera obdivovat návštěvníci dne otevřených dveří na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře. Do některých jedlých exponátů se však daly myši. Samozřejmě, jen naoko.

Toxi tým odhalil výrobce perníku

Krnov - Speciální toxi tým v Krnově byl opět úspěšný. Zadržel dva muže a jednu ženu, u kterých byly nalezeny věci k výrobě drog, chemikálie a také menší množství pervitinu. Výrobcům a distributorům drog hrozí až pět let vězení.

Pivovary K Brewery a Heineken zdraží pivo

Praha /AKTUALIZOVÁNO/ - Pivovarská skupina K Brewery, které patří sedm regionálních menších a středních pivovarů, zdraží od února své produkty v průměru o pět procent. Nejprodávanější piva z nabídky K Brewery tak zdraží zhruba o 60 haléřů za půllitr. O 1,9 procenta zdraží pivo také skupina Heineken.

Buchlov: konec nočních prohlídek?

Buchlovice - Řada překvapení čeká na turisty, kteří si letos na jaře a v létě udělají výlet na hrad Buchlov. Kromě toho, že budou moct zavítat do zbrusu nové vinotéky na hradním nádvoří, se zřejmě naposledy setkají se současnou podobou nočních prohlídek pamětihodnosti.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Za přísady do pečení se utratí ročně půl miliardy

Praha - České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Vařiče pervitinu nezastavil ani soud

Jindřichohradecko – Jindřichohradečtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality slaví úspěch, rozkryli zřejmě nejrozsáhlejší případ z oblasti drogové scény.

Škola vaření: Punč, pečený čaj a bombardino

Sychravé počasí snad letos nemá konce. I když se teploty jen stěží dostanou pod bod mrazu, pocit chladu je kvůli nekonečné mlze a brzké tmě docela citelný. Co dělat? Vydržet a občas se něčeho dobrého napít. Dnes ochutnáme punč, grog, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

Jak chutná zámecký život v Napajedlích

Napajedla - Hledáte tip na narozeninový dárek nebo byste chtěli jen tak potěšit své blízké? Zámek Napajedla nabízí jedinečné tipy dárkových voucherů a poukázek.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Praha - Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Škola vaření: Jak připravit nakládaný sýr

Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.