Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Gurmáni ochutnají vybrané lahůdky od Rettigové

Litomyšl –  Milovníci dobrého jídla si tento týden v Litomyšli opravdu přijdou na své. V pondělí totiž začal týdenní festival gurmánů. Místní restaurace vaří podle Magdaleny Dobromily Rettigové.

Litomyšl teď patří gurmánům

Litomyšl – Právě dnes začíná  festival gurmánů. Místní restaurace nabízejí celý týden menu inspirované kuchařkou Magdalenou Dobromilou Rettigovou.

Zlatý guláš v Karlově: Co jedlík, to jiná chuť

Karlov - Třetí ročník amatérské kuchařské soutěže o Zlatý guláš Vysočiny, která se v sobotu konala v motorestu Galerie v Karlově, skončil velkým úspěchem manželského páru z Ostrova nad Oslavou.

TÉMA: Malé pivovary

Region - Přichází teplé počasí, které lidi nutí pravidelně doplňovat tekutiny. V České republice patří mezi nejoblíbenější nápoje, zejména pak v parných dnech, pivo. Na této straně jsme se proto rozhodli přinést informace o malých pivovarech, které můžete navštívit na Novojičínsku. Protože k funkčním patří v současné době jen pivovar ve Štramberku, přidáváme také informace o malých pivovarech v našem blízkém okolí.

Česko na talíři: Placky od Miss World

Putovní kuchyně pořadu Česko na talíři tentokrát zakotvila na náměstí městečka Kyjov, jež se proslavilo krásnými kroji. Jeden památeční má doma i Denisa Domanská, Miss World 2011. Na vaření si ale oblékla kroj pracovní.

Pondělí ovládnou tajemné bytosti

Českobudějovicko – Škola magie, let zručnosti či průvod čarodějnic čeká na všechny, kdo se v pondělí nechají inspirovat tajemným světem kouzel. Na slet čarodějnic se můžete vypravit hned na několik míst v regionu.

Nebezpečná sušená vejce z Polska v regionálních potravinách nenajdete

Prostějovsko – Po technické soli a falešném kakau dorazila do České republiky další zajímavá polská potravina. Pekařské výrobky ze sušených vajec promořených bakteriemi salmonely. V jednom z obchodních řetězců zachytila potravinářská inspekce závadné suchary. Pokud se však člověk soustředí na produkty regionálních výrobců, měl by mít podle odborníků větší šanci, že potraviny budou v pořádku.

Školáci se 'potili' při přijímacích testech

Nová Paka – Pětačtyřicet minut napětí, soustředění a využití maxima vědomostí. Tak prožívali žáci základních škol perné minuty přijímacích řízení na střední školy, které absolvovali v pondělí a úterý.

ISŠ Cheb: Z čerstvých surovin vaříme už dlouho

Cheb - Studenti i učitelé z Integrované střední školy (ISŠ) v Chebu měli možnost si vyzkoušet práci se světoznámým šéfkuchařem, který jim ukázal možné variace známých jídel i různé grify a další zlepšováky

Miluje steaky i sekanou

Populární herec připravil česnekové brambory podle legendárního restauratéra a propagátora české kuchyně Josefa Vladaře.

Soutěžíci: Pivo vypité za pět sekund? Běžně to stíhám rychleji

Vranovice – Osmadvacetistupňové pivo točené do sklenic na víno, devět druhů guláše, dvaašedesát vzorků vín nebo štrůdly, po kterých se jen zaprášilo. Sedmý ročník Vranovického jara si návštěvníci užili rozmanitě. Nejen z Vranovic na Brněnsku jich tam dorazilo přes čtyři sta.

Sar sal znamená Jak se máš

Tachov – Temperamentní taneční i pěvecká vystoupení žáků Základní školy v Jilemnického ulici v Tachově uzavřela čtrnáctidenní tématické vyučování zaměřené na život romské menšiny. Začalo 8. dubna, kdy je připomínán Mezinárodní den Romů a akci nazvali Sar sal, což je v překladu Jak se máš.

S vařečkou v ruce kouzlí bravurně chlapci i děvčata

Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.

Mentálně postižení se naučili samostatnosti

Kyjov - Jako předstupeň úplné samostatnosti nabízí kyjovský Domov Horizont svým mentálně postiženým klientům takzvané podporované bydlení. Funguje dva roky a nyní má za sebou první velký úspěch – tři z klientů se přestěhovali do města a začali žít zcela samostatně.

Sezonní požáry, bordel ve sklepě nebo jídlo na vařiči. Hasiči to nemají lehké

Liberecký kraj - Pro pověrčivé není pátek třináctého zrovna ideálním dnem pro vážná rozhodnutí. Ti často hází neúspěchy na zmíněné datum. Hasiči naopak v pátek slavili. Na pátek 13. dubna připadl Den požární bezpečnosti. Ten pravidelně vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků v některý z pátků třináctého.

Sezonní požáry, bordel ve sklepě nebo jídlo na vařiči. Hasiči to nemají lehké

Liberecký kraj -  Pro pověrčivé není pátek třináctého zrovna ideálním dnem pro vážná rozhodnutí. Ti často hází neúspěchy na zmíněné datum. Hasiči naopak v pátek slavili. Na pátek 13. dubna připadl Den požární bezpečnosti. Ten pravidelně vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků v některý z pátků třináctého.

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.