Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Školáci se 'potili' při přijímacích testech

Nová Paka – Pětačtyřicet minut napětí, soustředění a využití maxima vědomostí. Tak prožívali žáci základních škol perné minuty přijímacích řízení na střední školy, které absolvovali v pondělí a úterý.

ISŠ Cheb: Z čerstvých surovin vaříme už dlouho

Cheb - Studenti i učitelé z Integrované střední školy (ISŠ) v Chebu měli možnost si vyzkoušet práci se světoznámým šéfkuchařem, který jim ukázal možné variace známých jídel i různé grify a další zlepšováky

Miluje steaky i sekanou

Populární herec připravil česnekové brambory podle legendárního restauratéra a propagátora české kuchyně Josefa Vladaře.

Soutěžíci: Pivo vypité za pět sekund? Běžně to stíhám rychleji

Vranovice – Osmadvacetistupňové pivo točené do sklenic na víno, devět druhů guláše, dvaašedesát vzorků vín nebo štrůdly, po kterých se jen zaprášilo. Sedmý ročník Vranovického jara si návštěvníci užili rozmanitě. Nejen z Vranovic na Brněnsku jich tam dorazilo přes čtyři sta.

Sar sal znamená Jak se máš

Tachov – Temperamentní taneční i pěvecká vystoupení žáků Základní školy v Jilemnického ulici v Tachově uzavřela čtrnáctidenní tématické vyučování zaměřené na život romské menšiny. Začalo 8. dubna, kdy je připomínán Mezinárodní den Romů a akci nazvali Sar sal, což je v překladu Jak se máš.

S vařečkou v ruce kouzlí bravurně chlapci i děvčata

Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.

Mentálně postižení se naučili samostatnosti

Kyjov - Jako předstupeň úplné samostatnosti nabízí kyjovský Domov Horizont svým mentálně postiženým klientům takzvané podporované bydlení. Funguje dva roky a nyní má za sebou první velký úspěch – tři z klientů se přestěhovali do města a začali žít zcela samostatně.

Sezonní požáry, bordel ve sklepě nebo jídlo na vařiči. Hasiči to nemají lehké

Liberecký kraj - Pro pověrčivé není pátek třináctého zrovna ideálním dnem pro vážná rozhodnutí. Ti často hází neúspěchy na zmíněné datum. Hasiči naopak v pátek slavili. Na pátek 13. dubna připadl Den požární bezpečnosti. Ten pravidelně vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků v některý z pátků třináctého.

Sezonní požáry, bordel ve sklepě nebo jídlo na vařiči. Hasiči to nemají lehké

Liberecký kraj -  Pro pověrčivé není pátek třináctého zrovna ideálním dnem pro vážná rozhodnutí. Ti často hází neúspěchy na zmíněné datum. Hasiči naopak v pátek slavili. Na pátek 13. dubna připadl Den požární bezpečnosti. Ten pravidelně vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků v některý z pátků třináctého.

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.

Velikonoce na Znojemsku nabídnou trhy, muziku i tradici

Znojemsko – Velikonoční trhy plné hudby, výstavy, speciální prohlídky podzemí nebo vaření na hradě Bítov, ale také vycházky do Národního parku Podyjí či zdobení Skořápkovníku. Takový je stručný souhrn předvelikonočních akcí, které si mohou lidé užít první dubnový týden na Znojemsku.

Velikonoce na Znojemsku nabídnou trhy, muziku i tradici

Znojemsko – Velikonoční trhy plné hudby, výstavy, speciální prohlídky podzemí nebo vaření na hradě Bítov, ale také vycházky do Národního parku Podyjí či zdobení Skořápkovníku. Takový je stručný souhrn předvelikonočních akcí, které si mohou lidé užít první dubnový týden na Znojemsku.

Chebský mykolog učí sbírat houby i příbuzné z Bavorska

Chebsko - Vášniví houbaři z regionu mohou leštit pohory, brousit nožíky a chystat košíky. Smrkové lesy v okolí Chebu už nyní totiž potěší nejen zanícené mykology, ale také kulináře. Hojně tam roste chutná, drobná houbička penízovka smrková. 

Únorové zprávy z hradišťského Dáma klubu

Uherské Hradiště - Od prvního setkání Dáma klubu uběhlo šest měsíců a za tu dobu jsme se sešli osmkrát. Navštívili jsme zajímavá místa, na kterých se Dáma klub konal, seznámili jsme se se zajímavými tématy a především jsme poznali několik inspirativních osobností.

Škola vaření: velikonoční jidáše a mazanec

Ačkoliv je podstata Velikonoc ve všech křesťanských zemích stejná, lidové obyčeje a kulinářské dobroty se liší. Věděli jste třeba, že ve Francii patří k velikonočním tradicím válení vajíček z mírného svahu nebo že v Rusku na rozbíjení skořápek používají hřebíky?

Porotu zaujala jarní kedlubnová polévka

Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku. 

Cukrářka Fabešová: Inspiruje mne sladká Francie

Znojmo- Rodačku ze Znojma, osmadvacetiletou Ivetu Fabešovou, mohli lidé před posledními vánočními svátky často vídat na televizní obrazovce, kde předváděla své kulinářské umění v pořadu Slavnostní pečení s Ivetou. Mladá žena s vystudovanou sociální pedagogikou a vzděláním z oboru kuchař se dnes cukrářství věnuje profesionálně. O pečení vydala už tři kuchařky.