Kreativ

ŠTÍTEK: Madagaskar

Ilustrační foto

Letní kina? Drží se poslední dvě

Kroměřížsko – Filmové hity na plátně a romantická hvězdná obloha nad hlavou? Letní kino je fenoménem, který je dnes pomalu na vymření. Na Kroměřížsku si tak mohou promítání pod širákem užít lidé jen v Hulíně a Kroměříži.

Chorvatsko vstupuje do EU a tak je pro nás na letní dovolenou ještě atraktivnější. Na snímku perla Jadranu Dubrovník.

Letošním dovolenkovým hitem mezi celebritami je Chorvatsko

Myslíte si, že všechny české celebrity tráví svoji dovolenou snů na Maledivách, Zanzibaru či Madagaskaru? Není to tak úplně pravda. Spousta z nich považuje za svou nejoblíbenější destinaci mnohem bližší zemi. Většina z nás by se asi hodně divila, kdyby na chorvatských březích potkala nějakou z nich. To se vám ale může lehce stát.

V Josefovském údolí nedaleko Adamova se konalo třinácté Setkání v Moravském krasu.

U Býčí skály měli ležení Germáni. Slované tavili rudu a pekli chleba

Blanensko /REPORTÁŽ/ – Zalézt ke krbu s knížkou a horkým čajem. Nebo radši vůbec neopouštět vyhřátou postel. Pohled z okna v sobotu před polednem rozhodně nevybízí k výletu do přírody. Prší, navíc je zima. Prokletá třináctka. Třináctý ročník Setkání ve Střední části Moravského krasu bude tedy na blátě.

U Staré huti nedaleko Adamova začal několikadenní workshop Historické a prehistorické tavby železa a jeho zpracování.

U Staré huti v Josefovském údolí dýmí milíř z Madagaskaru

Adamov, Josefov /REPORTÁŽ/ – Na loučce u Staré huti nedaleko Adamova stojí velký vojenský stan. Opodál několik menších. Dřevěná chatrč a ve větru plápolají středověké prapory. Údolí je v lehkém kouřovém oparu. Dým stoupá s velkého milíře a ve svahu se kouří z hliněných pecí, kolem kterých běhá několik nadšenců středověké tavby železa. Železnou rudu začali v Josefovském údolí pražit ve středu, kdy zahájili už pátý ročník workshopu Historické a prehistorické tavby železa a jeho zpracování.

U Staré huti nedaleko Adamova začal několikadenní workshop Historické a prehistorické tavby železa a jeho zpracování.

U Staré huti v Josefovském údolí dýmí milíř z Madagaskaru

Adamov, Josefov /REPORTÁŽ/ – Na loučce u Staré huti nedaleko Adamova stojí velký vojenský stan. Opodál několik menších. Dřevěná chatrč a ve větru plápolají středověké prapory. Údolí je v lehkém kouřovém oparu. Dým stoupá s velkého milíře a ve svahu se kouří z hliněných pecí, kolem kterých běhá několik nadšenců středověké tavby železa. Železnou rudu začali v Josefovském údolí pražit ve středu, kdy zahájili už pátý ročník workshopu Historické a prehistorické tavby železa a jeho zpracování.

Malgašská holčička v průběhu obřadu famadihana

MADAGASKAR – PŘÍBĚH PRADÁVNÉ LEMURIE

Karlovy Vary - Dne 17. 4. 2013 uvede obecně prospěšná společnost Planeta Země o. p. s. v Malém sále Hotelu Thermal program „Madagaskar – příběh pradávné Lemurie". Tento program je jubilejním desátým dílem unikátního vzdělávacího projektu Planeta Země 3000, který se díky zájmu škol stal během několikaleté historie největším vzdělávacím projektem svého druhu v České republice. K dnešnímu dni jej navštívilo více jak milion dětských diváků.

Až do pozdních nočních hodin kontrolovali v pondělí pražští celníci areál tržnice SAPA v Praze Libuši. Objevili zde několik desítek tisíc padělků zboží pro děti s postavičkami z kreslených seriálů.

Celníci v Sapě zabavili padělané zboží pro děti za 14 milionů korun

Praha – Na desetitisíce se počítají zabavené padělky zboží určeného pro děti, které pražští celníci odváželi v noci na úterý z areálu tržnice Sapa v Libuši. Pondělní kontrola se tam protáhla až do pozdních nočních hodin – a odhalila skutečně nebývalé množství falzifikátů.

Ilustrační foto

Madagaskar zamořila sarančata v největším množství od 50. let

Antananarivo - Nejhorší vlnu zamoření sarančaty od 50. let minulého století zažívá Madagaskar. Létavý žravý hmyz se na zhruba polovině plochy ostrova přemnožil natolik, že až 60 procent obyvatel hrozí hlad, varovala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Dobrušští fotbalisté uspořádali již tradiční karneval pro dospělé. Mezi maskami nechyběl Jack Sparrow, hippies nebo děsivý predátor

Melman a kámoši z Madagaskaru nezklamali

Dobruška – Tradiční Sportovní karneval přilákal do dobrušské sokolovny přes tři stovky lidí. Většina zůstala věrná karnevalovému veselí a  přišla se bavit v nápaditých maskách. Pořadadatelé z fotbalového oddílu TJ Dobruška nejlepší o půlnoci ocenili.

Sokolské šibřinky v Jičíně.

Ohlédnutí za sokolskými šibřinkami

Jičín – Jako každoročně se na konci plesové sezóny v Jičíně konaly Sokolské šibřinky pořádané TJ Sokol, letos to bylo již po jedenácté. I přesto, že začínaly na Jičínsku jarní prázdniny a plno pravidelných návštěvníků odjelo s dětmi na hory, byla návštěvnost poměrně vysoká.

Středeční přednáška bude pojednávat o Madagaskaru.

Madagaskar: Nákupy nosí ženy elegantně na hlavě

Domažlice – Ostrov Madagaskar je tématem letošního jarního turné cestovatele Martina Loewa. Součástí jeho putování po 22 městech české republiky bude i středeční diashow v domažlickém MKS.

Poutavý příběh z Madagaskaru přiblíží známý fotograf a cestovatel Martin Loew. Svou diashow nabízí ve Full HD rozlišení.

Madagaskar, ráj na zemi v diashow Martina Loewa

Chrudim/Heřmanův Městec - Cestovatel a fotograf Martin Loew uvádí digitální diashow Madagaskar. Do Chrudimi přijede ve středu 20.3. (od 18 hodin do Divadla Karla Pippicha) a do Heřmanova Městce hned ve čtvrtek 21.3. (od 18 hodin do kina).

Vimperští si užili karneval na ledě.

Zimní stadion patřil reji masek

Vimperk /FOTOGALERIE/ - Madagaskar na ledě byl název vystoupení, které předvedl na nedělním vimperském karnevalu strakonický kroužek krasobruslařů.

Ilustrační foto.

Mladí manželé zvou lidi na africký ostrov Réunion

Rakvice /TIP NA VÍKEND/ - To, že přednášky nejsou jen zívající studenti ve školních lavicích a znuděné výklady pedagogů, dokazuje i cyklus vyprávění a besed v Rakvicích. Už v pátek večer na tamním obecním úřadě dojde řada na další zajímavé setkání se vzdáleným koutem světa. Tentokrát návštěvníci v doprovodu sympatického páru mladých manželů zavítají do tropických krajů Afriky.

Z Madagaskaru.

Madagaskar Martina Loewa živě v jičínském kině

Jičín – Cestovatel a fotograf Martin Loew uvede v úterý 26. února v Biografu Český ráj diashow Madagaskar. Nejmodernější multimediální projekce s živým vyprávěním začíná v 18 hodin.

Krajská vědecká knihovna v Liberci. Ilustrační foto.

Knihovně přibývají čtenáři, láká je na doprovodné služby

Liberec /KNIHOVNA/ - Za poslední rok počet čtenářů liberecké krajské knihovny stoupl skoro o tři tisíce. Loni na konci roku jich měla 26.398, z toho 4548 byly děti. Před deseti lety měla knihovna 19.022 čtenářů. Podle ředitelky knihovny Blanky Konvalinkové je za nárůstem zřejmě rozšiřování nabídky knihovny a rostoucí ceny knih.

Ilustrační foto.

Naše dlouhá cesta, aneb o Rumcajsovi a sbírání

Jičínsko – Jedeme domů, z Hradce Králové do Liberce. V Aldisu byla burza sběratelů všeho, co člověk sbírá. A protože sbírám půl století, možná i déle, mohu prohlásit, a duši na to dát, je nás čím dál míň.

Majestátné baobaby, jeden z divů Madagaskaru.

Cestovatel Martin Loew: Madagaskar žije zpomaleným tempem

Diashow Madagaskar cestovatel Martin Loew veze na sever. V úterý 5. února ji uvidí Teplice, den poté pobaví Ústí… Pražský světoběžník Martin Loew sever Čech bavívá vždy zkraje roku i na podzim. Nyní přiváží dia-show o exotickém ostrově lemurů, chameleonů i věkovitých baobabů, omývaném oceánem kousek od Afriky.

Majestátné baobaby, jeden z divů Madagaskaru.

Loew: Madagaskar žije zpomaleným tempem

Teplice, Ústí n. L. /ROZHOVOR/ - Diashow Madagaskar cestovatel Martin Loew veze na sever. V úterý 5. února ji uvidí DK Teplice, den poté pobaví FK Aula v Ústí.

Lemuří rodinka se rozrostla.

Sousedé upláceli hejtmana, teď pomohou potřebným

Linec – V salcburské zoo se narodila dvě mláďata lemurů katta, druhu, který je domovem na Madagaskaru. Skupina v Salcburku je tak už desetičlenná.Výskyt katt v přírodě v posledních dvaceti letech klesl s mýcením pralesů o čtvrtinu.

Ilustrační foto.

Hrozba zániku odvrácena. V Šebetově zdigitalizují kino

Šebetov – Šebetovské kino bude už letos na přelomu února a března digitalizované a s lepším zvukem. Šebetovští tak odvrátili hrozbu úplného zavření kina. Digitalizací se totiž rozšíří nabídka filmů, které budou moci promítat.

Ilustrační foto.

V Praze na Smíchově se příští rok otevře nové 4D kino

Praha – Síť multikin Cinema City otevře příští rok v OC Nový Smíchov v Praze nové 4D kino, které kromě trojrozměrné projekce filmů nabídne také pohyblivé sedačky, vůni či vodní páru. Řekl to Martin Kopecký ze společnosti New Age Advertising, která pro Cinema City zajišťuje reklamní kampaně. Zatímco současná česká kina označovaná jako 4D promítají jen speciální tematické snímky, projekt Cinema City se zaměří i na vysílání celovečerních fil­mů.

Výstava betlémů z celého světa v Domažlicích.

Unikátní výstava představuje betlémy z Filipín i Peru

Domažlice /FOTOGALERIE,VIDEO/ – Osmdesát postaviček lidí přinášejících dárky pro narozeného Ježíška do jesliček vyrobených z malované hlíny. K tomu přístřešky z hlíny a sádry. Funkční mlýn s protékající vodou a osvětlení.

Klub českých turistů slaví stovku

FOTO: Klub českých turistů v Rakovníku slaví sté narozeniny

Rakovník - Na vernisáž Klubu českých turistů Rakovník konanou v pátek odpoledne se vydávám jen s kusými informacemi a mlhavou představou o tom, co mě čeká. Vím, že se zde bude křtít publikace, která se zabývá tematikou KČT Rakovník, a v duchu si maluji obrázek výstavy složené převážně z fotografií z dálných cest členů rakovnického klubu.