Kreativ

ŠTÍTEK: Madagaskar

Z výstavy entomologa Otakara Ježka v infocentru na Ješutově náměstí v Bystřici.

Nahlédnutí do motýlí říše: sběratel ukázal exotické kousky z různých koutů světa

/FOTOGALERIE/ Výstavu místního entomologa Otakara Ježka si lze prohlédnout do neděle 4. prosince v nově zrekonstruovaných prostorách infocentra na Ješutově náměstí v Bystřici u Benešova. Sběratel nabízí k prohlídce atraktivní exotické kousky z Mexika, Jávy, Austrálie, Ugandy, Tibetu, Madagaskaru, Indie, Afriky, Chorvatska i zástupce místní, tedy české a dokonce i přímo bystřické hmyzí říše.

1. ostravská mezinárodní výstava exotických ježků ve Staré aréně, 1. října 2022, Ostrava. V pozadí chovatelka Matarzyna Kosielska.

Exotický ježek potřebuje kolotoč. I to se lidé dozvěděli na výstavě v Ostravě

Velkému zájmů dospělých i dětských návštěvníků se dnes těšila první mezinárodní výstava exotických ježků ve Staré aréně v Ostravě. Kromě toho, že si některé ježky mohli pohladit, se o nich lidé dozvěděli i řadu zajímavostí - například, že ježek se neobejde bez kolotoče a že se při něm člověk moc nevyspí.

Palmy jsou obrovská čeleď rostlin, které poskytují milionům lidí potravu, pití a přístřeší. Mají řadu využití, lze z nich vyrábět palmový i kokosový olej, rostou na nich datle či kokosové ořechy a používají se například při výrobě nábytku, kaučuku.

Více než polovině ze všech palem na světě hrozí vyhynutí, tvrdí studie

Více než tisícovce druhů palem hrozí vyhynutí, uvádí studie, o které dnes informoval server BBC News. Vědci použili umělou inteligenci k posouzení rizik pro celou čeleď palem, od vysokých stromů až po popínavé rostliny. Tyto údaje jim umožnily získat mnohem lepší představu o tom, jaké množství a které druhy jsou ohroženy.

Mostečanky Martina Krocová a Veronika Dobiášová ukázaly své tréninkové metody badmintonistům na Madagaskaru.

FOTO: Martina Krocová a Veronika Dobiášová vedly tréninky na Madagaskaru

Čtvrtý největší ostrov a zároveň osmá nejchudší země světa Madagaskar byla dalším cílem projektu Africa Islands Badminton Tour. Badmintonistky a mentorky Super Stars Most Martina Krocová a Veronika Dobiášová v hlavním městě Antananarivo vedly tréninky místních reprezentantů, ale i dětí, kteří s badmintonem teprve začínají. 

Dům historie v Bonnu chce zadokumentovat záplavu století v červenci 2021.

Od sousedů: Restaurují zaplaveniny po katastrofálních povodních

Dům historie v Bonnu chce zadokumentovat záplavu století v červenci 2021 v Severním Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falcku pro příští generace. "Shromažďujeme objekty, které katastrofu dokladují v různých pohledech," říká ředitel sbírky Manfred Wichmann. Mají jich zatím asi 400.

Petr Gurecký se k ochutnávání čokolády dostal přes testování kávových chutí. "Ještě před patnácti lety mi káva vůbec nechutnala. Chtěl jsem najít způsob, jak si ji vychutnat," říká výrobce čokolády. Rozeznávat jemné chuťové nuance se prý lze naučit.

Dobrá čokoláda je luxus, pak už jinou nechcete, říká staropacký Willy Wonka

/FOTO, VIDEO/ Za barem kavárny ve Staré Pace vítá návštěvníky výřečný muž. Bosky přebíhá mezi vitrínou s čokoládovými pralinkami a kávovarem s kávou z novopacké pražírny. Právě přes kávu se Petr Gurecký dostal k výrobě čokolády. Dnes z výrobny vybudované v rodinném domku zásobuje nejen vlastní kavárnu, ale také obchůdky v celém Podkrkonoší. "Vyrobit čokoládu je v podstatě jednoduché. Poznat v její chuti jemné nuance se lze naučit, pak už ale čokoládu v supermarketu nekoupíte," říká.

Vzorky křemene z Banské Belé, jako ten, co je na snímku, sbíral v 80. letech minulého století Ladislav Blaha z Mostu.

Křemen se podílí až dvanácti procenty na složení zemské kůry

Křemen (Sio2) je jedním z nejhojnějších minerálů. Odhaduje se, že se podílí až dvanácti procenty na složení zemské kůry. Křemen bývá také nacházen v obřích krystalech. Z Madagaskaru jsou popsané krystaly křemene, jejichž obvod dosahuje až několika metrů, v Kazachstánu byl nalezen krystal křemene o délce 7 metrů.

Dlouhovlnný vysílač Topolná je jediný svého druhu v České republice. V době své největší slávy zásoboval rozhlasovým vysíláním celé Československo.

Vysílač v Topolné definitivně utichl. Co s ním bude dál?

Po sedmdesáti letech skončilo úderem půlnoci 31. prosince minulého roku rozhlasové vysílání Českého rozhlasu na dlouhých a středních vlnách, šířené takřka po celém světě dvěma 270 metrů vysokými vysílači v Topolné. Dvojice nepřehlédnutelných regionálních dominant tak přestala mít využití a České radiokomunikace zvažují, jak s věžemi a jejich obslužnými objekty naloží.

Novorozené miminko - ilustrační foto.

Žena porodila uprostřed letu. Novorozeně vyhodila do odpadkového koše

Při cestě do práce na Nový rok si mauricijští celníci nedovedli představit, co za překvapení je při kontrolách čeká. Den jim utíkal jako každý jiný a s jistotou procházeli letadla, která na ostrov přiletěla. Při jedné takové prohlídce ale našli něco, co jim vyrazilo dech. Na záhodech si všimli krvavého toaletního papíru. V tu chvíli tušili, že je něco špatně. Když se dostali k prohledání koše, našli v odpadcích novorozeně. To bylo ihned dopraveno do nemocnice. 

Oficiálně se tento tvor sice jmenuje macarát jeskynní, známější je ale pod přezdívkou malý dráček. Tito tvorové žijí na jediném místě na světě, ve slovinské jeskyni.

Nejpodivnější tvorové světa. Ve slovinské jeskyni žijí dračí mláďata

Adventní čas je časem pohádek a jednou z nejtypičtějších pohádkových postav jsou draci. Kdo si ovšem myslel, že se tito tvorové objevují pouze v knihách či na televizních obrazovkách, hluboce se mýlí. Draci totiž na světě existují. Najít je lze konkrétně ve Slovinsku, v jeskyni nedaleko hlavního města. Tamní živočichové se pyšní přezdívkou malí dráčkové a opravdu tak i vypadají.

Kriticky ohrožené želvy pavoukovité dorazily do Dvora Králové jako dar z akvária v italském Janově, kde se vylíhly před pěti lety.

Herpetologický poklad. Safari park získal vzácné želvy, prospí i půl roku

Safari Park Dvůr Králové získal trojici kriticky ohrožených želv pavoukovitých. Návštěvníkům by se tento herpetologický poklad mohl představit do konce roku v hale Madagaskar v pavilonu Ptačí svět. Kriticky ohrožené želvy dorazily do Dvora Králové jako dar z akvária v italském Janově, kde se vylíhly před pěti lety. Safari park o jejich získání jednal víc než dva roky s koordinátorem evropského chovu.

Američanka Kelsey Nies bude po dobu jednoho školního roku v Mikulově vypomáhat v hodinách angličtiny.

Křenovka? Ta mi zrovna neučarovala, směje se americká lektorka z Mikulova

Do České republiky přicestovala téměř symbolicky 18. srpna, tedy jen pár dní před výročím vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Američanka Kelsey Nies, jedna ze stipendistek takzvaného Fulbrightova programu, který vznikl krátce po druhé světové válce, a jehož cílem je pomocí vzdělání šířit osvětu, moudrost, porozumění a vnímavost ve světě, na rok zakotvila v Mikulově.

Nejmladší lemur v plzeňské zoo dostal jméno Mailo. Pokřtila ho starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová.

Nejmladší lemur v plzeňské zoo dostal jméno Mailo

Nejvzácnějším druhem pavilonu Madagaskar v plzeňské zoologické zahradě je kriticky ohrožený primát, lemur rákosový (Hapalemur alaotrensis). Vyskytuje se pouze u největšího madagaskarského jezera Alaotra na východě ostrova. V roce 2021 se v expozici narodila hned dvě mláďata a rodina v expozici tak vzrostla na šest jedinců. Další pár žije v chovatelském zákulisí. Nejmladší přírůstek je z 19. července a jmenuje se Mailo. Pokřtila ho starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová.

Ilustrační foto

Pandemie v Česku ustupuje. Hygienici se však obávají nových mutací

Pandemie koronaviru v Plzeňském kraji stále slábne. Za týden přibývají zhruba 2 až 3 stovky nakažených, přičemž v nejhorších časech přibývalo v únoru až 8 tisíc infikovaných týdně. Hygienici se však obávají, že situaci by mohlo zkomplikovat šíření mutací dovezených z dovolených.

Čokolády z dílny mistra Michel Cluizela

Pralinka se zlatem nebo Čertovo lejno. Čokobanka ukrývá sladké poklady

Přivřete oči a zkuste se zasnít. Do toho snu si pusťte trochu sladkého. Třeba sardinky z čokolády v síťce nebo v konzervě. A co pralinky, bonboniéry, tabulkové čokolády, miničokoládky? Pro experimentátory mohu nabídnout gulášovou čokoládu nebo tu, která nese název Čertovo lejno. A dokonce čokoládu afrodiziakální. Tak se zase probuďte do reality, právě společně vstupujeme do brněnské ČokoBanky. Stojí za ní Petr Veselý.