Kreativ

ŠTÍTEK: Madagaskar

Mládě lemura hnědého v Zooparku Zájezd.

Madagaskarská roztomilost! V Zooparku Zájezd se narodil lemur hnědý

/FOTOGALERIE/ V pátek 26. března se v Zooparku Zájezd narodil první letošní přírůstek u lemurů hnědých. U téměř dvouměsíčního mláděte chovatelé stále nemají úplnou jistotu, zda se jedná o samce či samici. Z jeho chování ale usuzují, že jde o lemuřího kluka, je to totiž pěkný raubíř!

Exponátem měsíce května je Větevníček Barclayův (Pseudobasidissus barclayi).

Exponátem měsíce května je Větevníček Barclayův

Původní tropické lesy na Madagaskaru pokrývaly kdysi téměř celou plochu tohoto čtvrtého největšího ostrova na světě. S příchodem člověka, který se datuje na dobu před zhruba dvě tisíci lety, se plocha lesů začala postupně snižovat.

Ústecká zoo hlásí úspěšný odchov u vari černobílých.

Ústecká zoo hlásí úspěšný odchov u vari černobílých

V ústecké zoologické zahradě přivedl pár vari černobílých na svět mladé. Tyto poloopice jsou příbuznými známějších lemurů kata. Oba druhy se ve volné přírodě vyskytují pouze na ostrově Madagaskar sousedícím s africkým kontinentem.

Samice s prvním ostravským mládětem hrocha, rok 1972.

VIDEO: Hroši mají svátek. Slaví i Zoo Ostrava, podívejte se na 50 let chovu

/FOTOGALERIE/ Převlečená velryba nebo říční kůň? V obou případech je řeč o hroších. Den po svátku zamilovaných, 15. února, mají svůj den tato majestátní zvířata. Připomíná si ho rovněž ostravská zoologická zahrada, která hrochy chová více než 50 let, 15 let řídí jejich chov v Evropě a hroch je i jejím erbovním zvířetem.

Samice s prvním ostravským mládětem hrocha, rok 1972.

VIDEO: Hroši mají svátek. Slaví i Zoo Ostrava, podívejte se na 50 let chovu

/FOTOGALERIE/ Převlečená velryba nebo říční kůň? V obou případech je řeč o hroších. Den po svátku zamilovaných, 15. února, mají svůj den tato majestátní zvířata. Připomíná si ho rovněž ostravská zoologická zahrada, která hrochy chová více než 50 let, 15 let řídí jejich chov v Evropě a hroch je i jejím erbovním zvířetem.

Cestovatel a rodák z Pavlíkova Petr Novák.

Petr Novák: Když máte otevřenou mysl, dá se dokázat prakticky cokoliv

Cestovatel Petr Novák ve svém rodném Pavlíkově již deset let pořádá oblíbené cestovatelské večery. Přestože ho uchvátily nevšední zážitky z cest samotných přednášejících, zprvu se cestování obával. „Neuměl jsem jazyk a říkal jsem si, že to nedokážu. Když jsme byli s přáteli v Irsku, byli jsme závislí na jediné dívce, která zájezd zorganizovala a byla naší tlumočnicí. Pak mě ale jiní cestovatelé přesvědčili, že v řadě zemí, kam jezdí, je jim jazyk k ničemu. Například v Indii se pro dorozumívání musí používat ruce, nohy nebo kresby, s angličtinou tam neuspějete. Chvíli jsem to zvažoval a pak jsem se v roce 2011 rozhodl, že se vydám stopem po Evropě,“ vzpomíná na své cestovatelské začátky.

Lemur šedohlavý

V Zoo Ostrava mají první pár lemurů šedohlavých

Ostravská zoologická zahrada chová celkem devět druhů lemurů. Všechny patří ve své domovině, tj. na Madagaskaru, k ohroženým. Mnohé nejsou vzácné jen v přírodě, ale také v lidské péči, což je i případ lemurů šedohlavých. Jejich chovu se věnují pouze tři evropské zoologické zahrady, mezi nimi i Zoo Ostrava. Zde byl nedávno sestaven nový chovný pár.

Veronika Štaudová z Moutnic na Brněnsku se specializuje na vanilku, provozuje Vanilkový obchod.

Inspiraci beru často od farmářů na Mauriciu, říká vanilková nadšenkyně z Moutnic

Vanilka a cokoliv s ní spojené. Třeba i netradiční produkty, které by v souvislosti s vanilkou napadli málokoho. Tedy například vanilkové víno. Vášeň spojená s vanilkou provází třicátnici Veroniku Štaudovou z Moutnic na Brněnsku posledních asi jedenáct let. Před lety vyvrcholila založením unikátního Vanilkového obchodu, který svým zaměřením a množstvím sortimentu nemá nejen na jihu Moravy, ale zřejmě i v celé České republice obdoby.

Lemur šedohlavý

První pár lemurů šedohlavých v Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada chová celkem devět druhů lemurů. Všechny patří ve své domovině, tj. na Madagaskaru, k ohroženým. Mnohé nejsou vzácné jen v přírodě, ale také v lidské péči, což je i případ lemurů šedohlavých. Jejich chovu se věnují pouze tři evropské zoologické zahrady, mezi nimi i Zoo Ostrava. Zde byl nedávno sestaven nový chovný pár.

Trojice lvic, narozených 5. července, konečně s matkou Khalilou opustila zázemí pavilonu lvů. Pravidelně již vycházejí do vnitřní expozice i na venkovní dvorky. Do výběhu Lvího safari se lvíčata podívají až v příští sezoně.

FOTO: Dvouměsíční lví trojčata už skotačí na dvorku. Rychle přibývají na váze

Hned několik mláďat různých zvířecích druhů, od primátů přes chocholatky po historicky první přírůstek kriticky ohrožené želvy paprsčité z Madagaskaru, se narodilo během léta v Safari Parku Dvůr Králové. Pozornost poutají trojice novorozených lvic nebo malý hroch, kterého samice porodila v srpnu v jezírku přímo před zraky návštěvníků.

Mládě želvy paprsčité, které se narodilo v Safari Parku Dvůr Králové.

V safari parku se poprvé narodilo mládě vzácné želvy z Madagaskaru

/VIDEO/ Po nedávno narozených mláďatech lvů, hrochů, drilů a lemurů zaznamenal Safari Park Dvůr Králové další vzácný přírůstek. Tentokrát je o to cennější, že se vůbec poprvé v historii narodila ve dvorské zoo kriticky ohrožená želva paprsčitá z Madagaskaru.

Lemur tmavý (Eulemur macaco).

V zooparku Zájezd se narodilo mládě lemura tmavého

V zoo na Kladensku slaví další chovatelský úspěch! Lemur tmavý je čtvrtým druhem lemura, kterého se letos podařilo v Zooparku Zájezd odchovat. Malá samička se narodila nezvykle v polovině července. V neděli 19. července došlo k radostnému nálezu ve výběhu lemurů tmavých (Eulemur macaco).

Takto mohl Kongonaphon kely vypadat ve srovnání s lidskou rukou

Vědci našli fosílii předka dinosaurů. Vešel by se do dlaní a byl hmyzožravý

Nebyl vyšší než šálek na kávu. Vědci ho pojmenovali Kongonaphon kely, což v překladu znamená něco jako drobounký zabiják hmyzu. Přes veškerou svou titěrnost však musel tento tvoreček splnit v historii naší planety opravdu velký úkol - stát se posledním známým předkem společným pro všechny dinosaury a pterosaury. 

Ilustrační foto

Sobota je věnována rodinám

Boleslavské kulturní léto Bokule 2020 přichází do letního amfiteátru zříceniny hradu Michalovice se zábavným odpolednem pro děti i rodiče.

Kapela Horkýže Slíže

TIPY DENÍKU: Zažijte punkový nářez nebo rodinný den

Blížící se víkend láká do benáteckého klubu Loděnice na koncert legendární kapely Horkýže Slíže, promítání letního kina, rodinný den na Michalovické Putně, ukázky řemesel ve Zvířeticích a na žerčické výročí založení.

Ilustrační snímek. Dětský tábor.

Na příměstské tábory jsou už doslova poslední volná místa

Léto je tu a příměstské tábory, o nichž se ještě přednedávnem nevědělo jistě, zda se uskuteční, se velice rychle plní. Kdo z rodičů jen trochu zaváhal, najde už z větší části pro své dítě místo jen na srpen. Na červenec mají ještě maličko volno na příměstském táboře Regionálního muzea v Kolíně.  

HOLEŠOVSKÝ TALENT 2020.

10. ročník Holešovského talentu. Letos se konal trochu jinak

Desátý ročník talentové soutěže HOLEŠOVSKÝ TALENT 2020 se v letošním roce konal v neděli 14. června. Hlavní patronát nad touto akcí v letošním roce převzalo město Holešov a osobně pan starosta Rudolf Seifert. Po únorovém semifinálovém kole, do kterého se přihlásilo cca 200 talentovaných dětí z Holešova a širokého okolí, nastala dlouhá a nečekaná pauza. Původně plánované finále z března se muselo odsunout a organizátoři nevěděli, zda vůbec nějaké finále proběhne. Nakonec díky vstřícnosti města Holešova se k radosti dětí i organizátorů tato akce mohla uskutečnit, i když bylo nutné respektovat různá hygienická opatření.

Tyrannosaurus rex byl jeden z největších masožravých dinosaurů (teropodů) a zároveň jedním z největších suchozemských predátorů všech dob.

Když šlo do tuhého, dinosauři se stali i kanibaly. Dokazují to fosilie

Pojídat příslušníky vlastního druhu brání člověku tisíciletí sociálního a kulturního vývoje, jenž může být v povědomí potlačen jen při opravdu výjimečné situaci. Mezi zvířaty jde však o pozoruhodně běžnou taktiku přežití. A právě tak tomu bylo také u pradávných dinosaurů, o čemž svědčí stále více kosterních nálezů.

Libor Kunte

Nadšenec pěstuje na tři tisíce kaktusů. Manželka někdy skřípe zuby, říká

„Jejich tvary jsou opravdu zajímavé, růstové schopnosti, vytváření přenádherných květů. Je v tom i kus exotiky,“ vysvětluje Libor Kunte z Markvartic, proč mu učarovali kaktusy a sukulenty, kterým věnoval téměř celý život. O těchto zajímavých rostlinách napsal Libor Kunte několik knih, postavil na nich i svou doktorskou práci na vysoké škole. Kaktusům ale neunikne ani ve škole, pracuje totiž jako ředitel zemědělské školy v Děčíně.  

Šimpanz v uzavřeném Safari Parku Dvůr Králové nad Labem už vyhlíží návštěvníky. Brány zoo se znovu otevřou v pondělí.

Zoo otevře v pondělí. Dovnitř pouze s rouškou, občerstvení z automatu

/FOTOGALERIE/ Po šesti týdnech se v pondělí v 9 hodin ráno znovu otevře pro návštěvníky Safari Park Dvůr Králové nad Labem. Zavřené zůstanou všechny pavilony a vnitřní expozice. Vstup bude možný pouze s předem zakoupenou vstupenkou a nasazenou rouškou. Vstupenky se budou prodávat ve dvou zlevněných kategoriích, vstupenka pro dospělé za 190 Kč a dětská vstupenka za 150 korun. Projížďka Africkým a Lvím safari bude možná jen vlastním autem.