Kreativ

ŠTÍTEK: Madagaskar

Soundtrack Poděbrady.

Na Soundtracku zatančí hvězdy

Poděbrady – Speciální představení v choreografii Jana Ondera Z pohádky do pohádky si chystají na letošní ročník festivalu filmové hudby a multimédií hvězdy televizní soutěže StarDance.

Ilustrační foto.

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Divadelní představení a oslavy konce roku - dnešní tipy Orlického deníku.

Jan Eberle.

Mělo to drajv, řekl po výhře nad Spartou bojovník Eberle. Rány a nadávky neřešil

Soupeři mu nadávali, k tomu přidali nějakou ránu, ale plzeňský Jan Eberle nepovolil. Tvrdošíjně držel puk u mantinelu za sparťanskou brankou. Čas plynul a hra stála. K vzteku Pražanů. Hokejová Sparta prohrávala na plzeňském ledě 2:4 a spěla k neúspěchu. K třetímu v řadě. I Eberleho zásluhou, který svou neohrožeností přispěl ke konečnému vítězství hokejové Škodovky 5:2.

V lednu roku 2018 otevřel Santo Pagana svou první restauraci Ristorante Santo v Mělníku v Okružní ulici. Nejdříve pendloval mezi Prahou a Mělníkem, ale za pár měsíců tu poznal svou přítelkyni a do Mělníka se trvale přestěhoval.

Santo Pagana: Gastronomie není práce, ale životní filozofie

Střední Čechy /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Stále vesele naladěný a usměvavý číšník, gastronom a moderátor nového pořadu Ano, šéfová, který spolu se svou matkou Jitkou Pagana převzal otěže od národem milovaného Zdeňka Pohlreicha. V lednu letošního roku si otevřel svou první restauraci přímo v Mělníku. Ristorante Santo se sluncem ve znaku, kde ochutnáte výhradně italskou kuchyni.

Výstava betlémů v dobříšském muzeu.

OBRAZEM: Betlém v oříšku i eskymácký jsou k vidění v Dobříši

Dobříš - Přes 30 betlémů nejrůznějších velikosti je možné si prohlédnout v dobříšském muzeu. Jsou tam amatérsky vytvořené, lidové a umělecky zpracované. Některé z nich jsou opravdové skvosty, některé spíše zajímavosti. Pocházejí z nejrůznějších světadílů, jako jsou mimo jiné Severní nebo Jižní Amerika nebo Asie či Madagaskar.

Ilustrační foto

V Litomyšli zachraňují vzácné druhy z ostrovů

Litomyšl – Střešní zahrady, laboratoře a několik stovek terárií pro ohrožené druhy živočichů. Litomyšlská zahradnická a technická škola staví novou budovu. Škola bude množit ohrožené druhy zvířat, a to zejména z oblastí Madagaskaru a ostrovů zasažených tsunami nebo kácením pralesů kvůli palmovému oleji.

Umělecká rekonstrukce obřích nelétavých ptáků z Madagaskaru.

Seznamte se. Nový největší pták světa z Madagaskaru vážil jako dinosaurus

Ještě před tisícem let byl Madagaskar domovem největších ptáků všech dob, než je místní obyvatelé vyhubili. Nově objevený druh těchto obřích nelétavých ptáků, nazvaný Vorombe titan, měřil na výšku až tři metry a mohl vážit 800 kilogramů, což je více než hmotnost sedmi moderních pštrosů. Překonal tak i některé dinosaury.

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Židé protestují proti komiksu Zelený Raoul, znevažuje holokaust

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát protestuje proti dílu komiksu Zelený Raoul s názvem Blbounova pomsta. Autor v něm reaguje na nedávný výrok Miloše Zemana, kdy se opět dehonestujícím způsobem vyjádřil o inteligenci českých novinářů. Přirovnal je k blbounu nejapnému, vyhynulému druhu ptáků.

Obří nelétavý pták Aepyornis maximus

Největší ptáky světa vyhubili lidé. Zabíjeli je pro zábavu

Obří nelétaví ptáci rodu Aepyornis vymizeli z ostrova Madagaskar přibližně před tisícovkou let. Za vyhubení největších ptáků, kteří kdy žili na planetě Zemi, mohou pravděpodobně lidé. Ti totiž takzvané „sloní ptáky“ lovili a zabíjeli pro zábavu. Dokazují to řezné stopy, které vědci identifikovali na ptačích fosíliích.  

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Výuka naruby

Mám teorii, že politici schválně říkají hlouposti, neboť při jejich vyvracení si žactvo lépe zapamatuje fakta. Když tedy prezident Miloš Zeman pravil, že „blboun nejapný, tvor kdysi žijící na Madagaskaru“ byl vyhuben, všichni se mnohonásobnou ozvěnou z médií dověděli, že tento pták žil na Mauriciu (i proto se jmenuje Dronte mauricijský). 

V zázemí Zoo Praha probíhá výjimečný odchov vari bělopásých a zatím to vypadá slibně.

Samice je v říji jen den v roce. Přesto se v pražské zoo narodili malí lemuři

V zázemí Zoo Praha probíhá výjimečný odchov vari bělopásých a zatím to vypadá slibně. Úspěchem přitom bývá už to, když se tyto vzácné lemury podaří rozmnožit. Jednak jich v lidské péči žije extrémně málo, jednak všichni pocházejí pouze ze dvou párů zakladatelů a v neposlední řadě hraje roli i to, že samice přichází do říje jediný den v roce. Současná tři pražská mláďata se narodila 22. dubna samici Fanie a samci Mandrakovi.

Papež František

Papež jmenuje v červnu 14 nových kardinálů, zejména z mimoevropských zemí

Papež František v neděli oznámil, že v červnu jmenuje čtrnáct nových kardinálů. Namísto velkých italských měst, jejichž církevní hodnostáři v minulosti tradičně dostávali tento titul, však upnul svou pozornost spíš k mimoevropským zemím. Budoucí kardinálové tak pocházejí například z Iráku, Pákistánu, Madagaskaru a Japonska. Český zástupce mezi nimi není. 

Lemur mongoz.

Vzácní lemuři mongoz v Zoo Ostrava mají druhé mládě

Po necelém roce se v ostravské zoologické zahradě narodilo druhé mládě vzácného lemura mongoz. Měsíční mládě, které je v péči své matky, je letos zatím jediným narozeným mládětem tohoto kriticky ohroženého madagaskarského primáta v evropských zoo.

Unileasing Open 2018 v Klatovech: Labuťáci - Geroj (čelem)

FOTO: Tým HOP vyhrál Unileasing Open potřetí v řadě

Klatovy – Potřetí za sebou se z vítězství na klatovském volejbalovém turnaji smíšených družstev Unileasing Open radoval tým HOP, který nastupoval v sestavě Marie Bohůnková, Veronika Pešková, Jakub Jarošík, Ondřej Lopata, Jindřich Kuchař, Petr Čížek a Viktor Bergmann.

Fosa madagaskarská v ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Fosa Midongy: Z Lipska do Dvora

Královéhradecko, Dvůr Králové - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem chce navázat na úspěšný chov fos madagaskarských z 80. let.

Volejbal: Pohár I. Certifikační autority – 19. ročník:

FOTO: Nejlepší byly Růžové tlapičky

Klatovy – Velmi kvalitně obsazený byl 19. ročník turnaje smíšených družstev „Pohár I. Certifikační autority“, který minulou sobotu uspořádal v Klatovech tamní volejbalový klub.

Ilustrační foto.

Brněnská zoo nabídne VIP prostor i novou výstavu

Brno – Svatba, oslava narozenin nebo firemní večírek. Možnost uspořádat společenskou událost přímo v brněnské zoo budou mít lidé od příštího roku. Vedení zoo se pro tyto příležitosti rozhodlo postavit nové prostory. „Lidé se budou volně pohybovat po zoo a zároveň slavit v uzavřené budově. Nebudou tím rušit zvířata v okolí,“ vysvětlil ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. 

Psaní dopisů je mezinárodní akce na podporu nespravedlivě vězněných a utlačovaných lidí. Pod Amnesty international.

Lidé budou psát dopisy na podporu nespravedlivě pronásledovaných

Organizace Amnesty International (AI) dnes v pražském Centru současného umění DOX zahájí další ročník maratonu psaní dopisů na podporu nespravedlivě vězněným a pronásledovaným. V Česku se akce koná už podvanácté. Smyslem kampaně je vytvořit tlak na vlády a jiné autority, které mohou situaci řešit. Maraton začíná symbolicky 10. prosince, kdy se po celém světě připomíná Den lidských práv, potrvá do 18. prosince.

Ze zahájení výstavy Půjdem spolu do Betléma v Chodském hradu.

V Domažlicích vystavují betlémy z Čech i exotických zemí

Domažlice - /FOTO/ Betlém vyřezaný v roce 1895 domažlickým řezbářem Františkem Vaňkem a později doplněný jeho synem Janem, který Muzeum Chodska vykoupilo v roce 1979 z pražského starožitnictví je jedním z exponátů ve čtvrtek večer zahájené výstavy Půjdem spolu do Betléma.