Kreativ

ŠTÍTEK: Madagaskar

Na maškarní dorazil vládce hor i skupina z Tyrolska.

Na maškarní dorazil do Sehradic vládce hor. I skupina z Tyrolska

Příležitost pořádně si zadovádět před čtyřicetidenním půstem měli všichni, kteří dorazili na jubilejní 10. ročník maškarního plesu pro dospělé do Sehradic. Společnost se sešla vskutku různorodá! Na akci zavítal vodník s vodnicí, muchomůrky, s příchodem elegantních dam a pánů na všechny dýchlo prvorepublikové kouzlo.

Ilustrační foto

Novinky v dvorském Safari Parku

V expozici hmyzu v Safari Parku Dvůr Králové mohou návštěvníci spatřit donedávna neznámý druh afrického zlatohlávka. Za jeho objevením stojí tým českých vědců z Karlovy Univerzity, kteří brouka poprvé pozorovali na podzim roku 2018 v Somálsku. Mezi dalšími přírůstky safari parku jsou mláďata pelikánů či čápů marabu, několika druhů antilop a neobvykle zbarvené mládě skotu dahome. Březí je rovněž samice hrabáče kapského.

Senioři na dovolené ve Španělsku. Ilustrační snímek

Aktivních seniorů přibývá, nejčastěji míří "na pohodu" do Španělska

Když před deseti lety začala španělská vláda s dotovaným projektem určeným pouze turistům - seniorům, spustila lavinu, která se ještě nezastavila. Původně chtěla přilákat do země návštěvníky i mimo sezónu. Pak ale cestovní kanceláře zjistily, že klienti 55+ jsou pro ně zajímavou cílovou skupinou. Nyní se některé cestovky na tuto klientelu vyloženě specializují.

Hroznýš Dumerilův  je ohrožen úbytkem biotopů.

V zoo se narodila háďata

Osm mláďat o délce přibližně 40 centimetrů se letos 4. listopadu narodilo samici hroznýše Dumerilovo v plzeňské zoo.

František Vilém Sieber alias Franz Wilhelm Sieber

Jako z Cimrmana: První Čech, který objel svět, byl podivín a skončil v útulku

Duchovní tvůrci Járy Cimrmana vystihli ve svých hrách existenci českého národa v Rakousku-Uhersku s nadsázkou, ale jinak docela přesně. Příběh "prvního Čecha, který objel svět", by se do jejich her docela dobře hodil: František Vilém Sieber byl napůl Rakušan a svůj život dožil v léčebně pro duševně choré. A jeho objevy provází dost pochyb.

Lemur hnědý ze zoo Dvorec u Borovan.

Všechno nejlepší, Vašku!

Vypadají jako roztomilí plyšáci. Ale zdání klame. Z ruky potravu většinou nedostávají. Svátek Václava a blížící se narozeniny prožije i lemur Václav ze Zoo Dvorec. Společnost mu v ubikaci i ve výběhu dělají Olga a Dáša. Tato jména dostali lemuři loni v říjnu podle prezidenta a prvních dam.

Mažoretky Ametyst Nýrsko na MS v Praze.

Ze světového poháru přivezly dvě stříbra

Nýrsko, Praha – Mažoretky Ametyst z Nýrska se na světovém poháru v Praze neztratily, ba naopak, zazářily a přivezly stříbrné medaile. Dokonce se tamní diváci dočkali i něčeho neobvyklého, soutěžili tam i rodiče mažoretek.

Spalničky. Ilustrační foto.

Česko přišlo o status země bez spalniček. Nemoc se šíří i jinde v Evropě

Světová zdravotnická organizace (WHO) zrušila České republice, Británii, Řecku a Albánii status zemí, v nichž byly vymýceny spalničky. Organizace to dnes uvedla ve své zprávě o spalničkách a zarděnkách v Evropě. Ve 48 evropských zemích bylo během prvního pololetí tohoto roku zaznamenáno 89 994 případů spalniček, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni, kdy bylo potvrzeno 44 175 výskytů. WHO vyzvala k posílení očkování.  

Hustopečské koupaliště - ilustrační foto.

Rozlučka s prázdninami v Hustopečích se ruší. Nová bude v neděli

Hustopeče – Středeční rozlučka s prázdninami na hustopečském koupališti se nekoná. Na vině je nevyzpytatelné počasí posledních dní. „Rozhodli jsme se akci přesunout na tuto neděli. Prší a ani teploty nejsou nijak vysoké,“ zdůvodnil ředitel Sportovních zařízení města Aleš Proschek.

Medvědice Cora v brněnské ZOO

Bílý tygr v Liberci, lední medvěd v Brně. České zoo lákají na jedinečná zvířata

Navštívit pavilon slonů, projet se po safari nebo se podívat na dovádějící lachtany. Přestože zoologické zahrady v České republice chovají stovky druhů zvířat, v každé z nich najdete jedno, které je pro návštěvníky nejatraktivnější nebo nejunikátnější. Deník pro vás vybral deset zoologických zahrad s jejich nejzajímavějšími obyvateli.

Vaza velký v brněnské ZOO

Brněnskou zoo nově zdobí vzácná papouščí trojčata

Brno /FOTOGALERIE/ – Tři malé hladové zobáčky na návštěvníky brněnské zoo nově vykukují z jedné z dřevěných budek ve voliéře vazů velkých. Do chovné skupiny vzácného druhu papoušků přibyla na konci minulého měsíce tři mláďata.  

V Safari Parku po festivalu pokračuje Africké léto.

V Safari Parku po festivalu pokračuje Africké léto

/FOTOGALERIE/ V Safari Parku minulou neděli skončil Africký festival. Návštěvníkům během týdne nabídl vystoupení skupin IYASA a SAHAR, africké tržiště a promítání filmu Madagaskar 2 - Útěk do Afriky.

Mistrovství světa v karate v Hradci Králové.

Karatisté se během mistrovství pokusí i o zápis do knihy rekordů

/FOTOGALERIE/ Už v pátek začíná na hradeckém zimním stadionu mistrovství světa v karate SKIF, které se v České republice koná vůbec poprvé v historii. Že se hostitelství ujala právě východočeská metropole, není náhodou. Hradecký Spartak je v karatistickém prostředí pojem. Závodníci z tohoto klubu tvoří třetinu ze 104 českých reprezentantů.

Tropická charitativní pouť v České Skalici.

Tipy Deníku: Tropická pouť bude opět pomáhat

Začíná už 13. ročník Tropické charitativní pouti, při které se pobavíte a pomůžete dobré věci. Dobrovolné vstupné bude věnováno Ústavu sociální péče v České Skalici a dětem postiženým dětskou mozkovou obrnou.

Kahau nosatý.

Zátoka nosatých opic. Český vědec na Borneu zachraňuje vzácné kahau

Borneo, třetí největší ostrov na Zemi, je od České republiky vzdušnou čarou vzdálené asi 10 tisíc kilometrů. Přitom však k sobě mají obě místa ve skutečnosti mnohem blíž. A to díky výzkumnému pracovníkovi Zoo Ústí nad Labem Stanislavu Lhotovi, který na Borneu zachraňuje vzácné opice kahau nosaté. Ty žijí v tamním Balikpapanském zálivu známém jako Zátoka nosatých opic a hlavní příčinou mizení jejich biotopu je produkce palmového oleje.

Návštěvníci dvorské zoo si můžou projít nově zrekonstruovaný pavilon Ptačí svět.

Dvorská zoo otevřela přestavěný pavilon Ptačí svět

Ředitel Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Přemysl Rabas představil v pátek nově přestavěný pavilon Ptačí svět. Po šesti měsících nákladné rekonstrukce za 6,5 milionu korun se tak mohou návštěvníci projít madagaskarským vádí a tropickým pralesem.

Pravěký "pštros" vážil přibližně půl tuny. Setkal se s předchůdci dnešních lidí?

Ptačí monstrum existovalo. Vážilo půl tuny, pštros by byl vedle něj jako kanárek

Vědci představili nový druh obřího nelétavého ptáka, jehož kosterní pozůstatky byly nalezeny na severním pobřeží Černého moře. S váhou atakující půl tunovou hranici patřili zástupci druhu Pachystruthio dmaninsensis mezi velikány ptačí říše. O tom nejlépe svědčí skutečnost, že 150kilový pštros, největší žijící pták, by vedle nich vypadal zhruba jako kanár. 

Devátý ročník Babické neckyády.

Po Sázavě se plavil Rumcajs, Cipísek, Queeni i ježibaba

Okrouhlice – V sobotu 22. června se po Sázavě opět plavila neobvyklá plavidla. Lidé, kteří zavítali na devátý ročník oblíbené Babické neckyády, tak mohli fandit například známé rodince z lese Řáholce, partičce zvířátek z Madagaskaru, Sněhurce a jejím trpaslíkům nebo třeba Miss mokré tričko.

Zakončení školního roku na ZŠ v Senici na Hané, 21. 6. 2019

Velká show, párty i dojetí. Takto se loučili deváťáci v Senici

FOTOGALERIE / Nejen mastný flek na zdi, popel ze zapáleného toaletního papíru nebo ze srandy vypotřebovaný hasící přístroj po sobě zanechali děvčata a chlapci v Základní škole Senice na Hané, kteří se v pátek 21. června definitivně rozloučili s povinnou školní docházkou. 

Drahé kameny zaplnily při výstavě Achát Masarykovo divadlo.

Kameny se leskly, až přecházel zrak

/FOTOGALERIE/ Šest desítek sběratelů a prodejců drahých kamenů zaplnilo v sobotu jičínské Masarykovo divadlo. Konal se tu již 55. ročník prodejní výstavy Achát.

Ilustrační foto.

Divadlo se zaplní drahými kameny

/POZVÁNKY/ Tradiční prodejní výstava drahých kamenů se koná v sobotu od 8 do 14 hodin v jičínském Masarykově divadle. Určitě vás zaujmou sběrateli vystavené acháty a další minerály z Podkrkonoší. Zajímavé jsou též vzorky z Madagaskaru nebo Oregonu. Své výrobky z polodrahokamů tu předvede i několik šperkař.

Pravěký žralok. Ilustrační snímek

Objev z hlubin moře. Vědci popsali nový druh predátora, žraloka prozradily zuby

Na světě existuje opravdu velké množství druhů žraloků. Zatímco některé z nich obývaly světové oceány před miliony let, na jiné lze v mořských hlubinách narazit dodnes. Mezi zástupce první skupiny patří i Carcharhinus underwoodi, jehož zuby byly nedávno objeveny na pobřeží Madagaskaru. Prehistorický živočich žil v době eocénu, tedy přibližně před 40 miliony let. 

Ilustrační foto.

Tradiční výstava drahých kamenů již v sobotu

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ V jičínském Masarykově divadle se v sobotu od 8 do 14 hodin koná již 55. prodejní výstava drahých kamenů, minerálů a z nich vyrobených šperků. Přijďte se podívat na vystavené acháty, zkameněliny a další minerály z oblasti Podkrkonoší. Vystavené ale budou i jaspisy z Madagaskaru, acháty z Oregonu a Číny. Vstupné na výstavu činí dvacet korun.

Malou Skálu bavily necky i muzika.

Malou Skálu bavily necky i muzika

/FOTOGALERIE/ Třináct plavidel, šedesátka účastníků neckyády a stovky lidí na Žluté plovárně se účastnily Dne dětí na Malé Skále.

Výstava kaktusů v Přerově.

Výstava v Přerově láká na krásu rozkvetlých kaktusů

FOTOGALERIE / Na tisíc kaktusů a sukulentů nejrozmanitějších tvarů, velikostí a barev je až do neděle 19. května k vidění v prostorách Nordic parku u přerovského Výstaviště. Pětidenní expozici už po třiačtyřicáté uspořádal Klub kaktusářů Přerov.

Rakovnické závodnice se zúčastnily několika klání

FOTO: Trenérka byla na svěřenkyně velice pyšná

Rakovník – Na mezinárodních závodech ve Švýcarsku nechyběly závodnice z Millenia Fitness Rakovník, aby porovnaly síly s mezinárodními soupeři. „Reprezentovali jsme Českou republiku a hlavně náš Rakovník,“ uvedla Žaneta Palčeková z rakovnického oddílu. „Závody dopadly na výbornou a odvážíme si krásná umístění,“ přidala Palčeková.