Kreativ

ŠTÍTEK: volný čas

Slavnostní předávání ocenění v soutěži Žena regionu za rok 2018 se konalo v Galerii umění Karlovy Vary.

PODÍVEJTE SE: Ženy, které si zaslouží uznání

Karlovarský kraj – Soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu.

Akce Zlatý koníček připomněla důležitost volného času a jeho smysluplného využití.

Zlatý koníček připomněl důležitost volného času

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Akci Zlatý koníček pro celou rodinu, pořádanou v uplynulých dnech mladoboleslavskou Linkou důvěry SOS ve spolupráci se Zdravým městem Mladá Boleslav jakož i se školami a médii, zhlédly v Domě kultury stovky návštěvníků.

Na budově Střediska volného času Atlas a Bios v Žižkově ulici v Přerově se objevily praskliny.

Další budova v Přerově má narušenou statiku

Už druhá budova v majetku města, která slouží dětem, má podle odborníků narušenou statiku. Po objektu Mateřské školy U Tenisu, ze kterého se museli v září přestěhovat předškoláci do náhradních prostor, se problémy vyskytly také ve Středisku volného času Atlas a Bios v Žižkově ulici.

Radovan Mezera působí už téměř deset let jako dobrovolný strážce ochrany přírody v Moravském krasu.

Strážce ochrany přírody: Jednou do nás najížděl řidič, jinak je ale klid

Blanensko - Na nedostatek adrenalinu si Radovan Mezera rozhodně nemůže stěžovat. Přes týden křižuje brněnské ulice v kabině tramvaje. Práci řidiče střídá ve volném čase bojová vřava. Jako fanoušek vojenské historie se v uniformě francouzského dělostřelce účastní například rekonstrukce bitvyu Slavkova. Kus jeho srdce ale patří do Moravského krasu. Tam ho turisté mohou potkat v uniformě strážce ochrany přírody. Už devět let.

Ilustrační foto

Střediska volného času: místa na kroužcích stále jsou

Vysočina – S novým školním rokem začala celá řada zájmových kroužků pro děti. Nabídka na Vysočině, ze které mohou rodiče aktivity pro své děti vybírat, je opravdu široká a najdou se v ní i ne úplně typické kroužky.

Ilustrační snímek.

KRÁTCE: Univerzita volného času zahájí zimní semestr

Čáslav - Univerzita volného času v Čáslavi zahájí zimní semestr. Tímto semestrem provede posluchače Petr Šika, který má bohaté pedagogické zkušenosti. Na první přednášce se sejdou posluchači ve čtvrtek 20. září mezi 9. a 11. hodinou v prostorách čáslavské knihovny. Tam se ve stejný čas budou scházet každý druhý čtvrtek.

Na pondělní akci Volný čas není nuda, která se konala v havlíčkobrodském parku Budoucnost, se prezentovalo i několik tamních kroužků.

OBRAZEM: V Brodě se definitivně rozloučili s prázdninami

Havlíčkův Brod – V pondělí odpoledne se děti z Havlíčkova Brodu vyřádily v parku budoucnost, kde na ně čekalo několik stanovišť. V parku Budoucnost se konala akce Volný čas není nuda aneb Loučení s prázdninami, která tak udělala definitivní tečku za volnými dny.

Ilustrační foto.

Jaká je nabídka kroužků na Berounsku?

Berounsko – Po dvou měsících letních prázdnin žáci opět usedli do školních lavic. Spolu se zahájením školního roku jim přibylo mnoho povinností, zároveň jim ovšem školy většinou nabízejí zábavu v podobě dobrovolných zájmových kroužků. V případě, že škola žádné kroužky nenabízí, nebo si dítě pouze z její nabídky nevybere, truchlit ale nemusí. Existují totiž ještě další možnosti, kde organizovaně trávit svůj volný čas.

Petra Landová, kdysi skvělá plavkyně a dnes trenérka KSP Kladno a mládežnické reprezentace.

Petra Landová: Plavání je můj život

Kladno /ROZHOVOR/ - Petra Landová byla kdysi velkým plaveckým talentem Kladna. Získávala české mistrovské tituly, startovala na mistrovství Evropy. Pak to ale vypadalo chvíli na ztracený talent, když skončila. Jenže tahle příjemná mladá dáma ještě v bazénu neskočila. Vystudovala, vrátila se a dnes vychovává nejen kladenské talenty, ale už i ty republikové. A sama říká: „Plavání věnuji i volný čas, je to můj život.“ Takže pokud Petru neznáte, seznamte se, Kladenskému týdnu poskytla svěží rozhovor.

Ilustrační snímek

Češi mají v knihovnách téměř čtvrtinu nepřečtených knih. Nejčastěji bestsellery

Čeští čtenáři mají ve svých knihovnách 23 procent nepřečtených knih. Nejčastěji jde o světové bestsellery, nedočtené zůstávají také tituly z povinné četby. Na vině je nedostatek volného času, ale i špatný výběr knihy, který čtenáře nakonec nezaujme. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu internetového knihkupectví Martinus.cz.  

Koupaliště Džbán v pražských Dejvicích 18. července. Okolí nádrže je velmi zarostlé a plné odpadků.

Developer upraví okolí Džbánu, aby mohl stavět. Vznikne zde areál volného času

/FOTOGALERIE/ Čtyři roky vyjednávání o revitalizaci nádrže Džbán na Praze 6 skončila ústupky na obou stranách. Pozemek zůstává soukromé společnosti Molepo, která slíbila, že upraví okolí výměnou za stavební povolení na svůj projekt. Všichni mají jasno, jak by měla revitalizace koupaliště vypadat, ale změna územního plánu práce na zlepšení okolí protáhne.

Jarmila Vaclachová

Jarmila Vaclachová, ředitelka střediska volného času

Jaroslava Vaclachová je již 15 let ředitelkou Střediska volného času TYMY v Holešově – Všetulích. Odjakživa chtěla pracovat s dětmi a mládeží. Po studiu pedagogiky se stala vychovatelkou a učitelkou a po mateřské dovolené se zasadila o znovuvyužití opuštěné budovy v Holešově, ve které se jí s podporou města nakonec podařilo vybudovat právě Středisko volného času. Činnost začínala nejprve s několika kroužky a dobrovolníky.

Vladislava Táčnerová

Vladislava Táčnerová, ředitelka

Vlaďka Táčnerová je zakladatelka Občanského sdružení Smíšek. Před vznikem organizace pořádala ve svém volném čase volnočasové aktivity a pravidelné pobyty u moře pro děti ze znevýhodněného prostředí a zdravotně postižené děti. Přitom si uvědomila, že tyto děti potřebují pravidelnou podporu, a ne pouze nárazovou.

Martin Jakůbek (vpravo), bývalý ředitel SVČ Fokus Nový Jičín.

Exředitel Fokusu do vězení za znásilnění nepůjde

Bývalého ředitele Střediska volného času Fokus Nový Jičín Martina Jakůbka odsoudil včera Okresní soud v Novém Jičíně. S trestem na samé dolní hranici trestní sazby vyvázl od novojičínského okresního soudu Martin Jakůbek, který se dopustil několika závažných trestných činů. Za znásilnění, ke kterému se také doznal, mu hrozilo v krajním případě až deset let za mřížemi. Nakonec si vyslechl trest tři roky odnětí svobody s podmínečným odkladem na zkušební dobu pěti let.

Glajcha s přáními. Při setkání vedení města, stavební společnosti BAK a zástupců SVČ k dokončení hrubé staby areálu Na Nivách využil možnost zavěsit přání na stromek i starosta Ivan Adamec.

V Trutnově přestavují Nivy, s moderním centrem volného času vyroste 3D bludiště

Trutnov - Areál Na Nivách se mění v moderní víceúčelový prostor pro Středisko volného času, sport a veřejnost. Největší investiční akce od doby postavení Společenského centra UFFO přijde Trutnov na 197 milionů korun. „Platíme si ji sami z městských peněz, nemáme na ni žádnou dotaci,“ upozornil starosta Trutnova Ivan Adamec.

Ilustrační foto

V práci to jde, volný čas je bída, míní Středočeši

Střední Čechy – Aktuálně kraj není úplně na chvostu celorepublikového srovnání jako loni, ale z posledního 14. místa mezi kraji poskočil na 12. příčku. Takové výsledky nabídl čerstvě zveřejněný srovnávací výzkum Místo pro život. V jeho rámci analytici agentury Datank vyhodnocují data z nezávislých zdrojů i údaje z průzkumu, při němž bylo osloveno 2800 lidí.

Festival Na pohodu v Němčicích nad Hanou

Děti v Němčicích se o víkendu skvěle bavily. Podívejte se

V neděli 10. června uspořádalo Středisko volného času Orion další ročník festivalu zájmových činností Na pohodu. Jedná se o přehlídku všech kroužků které SVČ Orion provozuje pro děti a mládež z prakticky celého mikroregionu Němčicko, ale i za jeho hranicemi.

Dětský ostrov otevřel po rekonstrukci.

Náměstek primátorky Dolínek: Praha se stala sportovní metropolí

/ROZHOVOR/ Praha je historickou perlou a tradičním centrem kultury a vzdělanosti. Nelze však žít pouze z minulosti. Musíme hledět dopředu a nabízet Pražanům co nejlepší podmínky pro kvalitní život v našem městě. Jsem přesvědčen, že jeho nedílnou součástí je i sport, říká náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

Šedesát žen a dívek roztančilo v sobotním odpoledni znojemské divadlo.

Tanečnice se závoji, vějíři či křídly. Znojmo se přeneslo do Orientu

Znojmo /FOTOGALERIE, VIDEO/- Znojemské divadlo patřilo v sobotu tradiční květnové Přehlídce orientálních tanců. Na jevišti se vystřídalo na šedesát tanečnic všech věkových kategorií, které tančí při Středisku volného času Znojmo. Pozvání přijaly tanečnice z Náměště nad Oslavou i umělkyně a choreografka Olga Warda.

Ilustrační foto

Na jarmarku se nabízí volný čas

Volný čas a především jak ho trávit, co vše se dá podniknout, to nabízí ve čtvrtek 24. května jarmark volnočasových aktivit v Rýmařově.

Žena regionu

Startuje devátý ročník celostátní soutěže Žena regionu. Nominuje své favoritky!

Znáte někoho, kdo se ve svém volném čase obětuje pro druhé a zvládá své aktivity skloubit s péčí o rodinu? Málo se podle vás o těchto nevšedních ženách veřejně mluví? Změňte to! Zapojte se do 9. ročníku celostátního projektu Žena regionu a přihlaste svou kamarádku, maminku, sestru nebo třeba kolegyni z práce. Dokažte, že jejich obětavost a práce mají skutečně smysl. Přihlášky je možné podávat do 15. června.

Středisko volného času Diamant ve Znojmě připravilo akci pro děti i rodiče. Bavili se malí i velcí.

Diamantbraní představilo dětské kroužky. Tati, ten tank jede na mě! smál se hoch

Znojmo /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Bývalý dům dětí a mládeže, nyní Středisko volného času Diamant, připravilo pro sobotní den Diamantbraní. Akci, která přilákala stovky dětí s rodiči. Představily se děti ze zájmových kroužků, kluci stříleli a zkoušeli být policistou, holky malovaly, zaujaly modely tanků, sportovci dávali autogramy.

Ilustrační foto.

Češi a internet: na síti nechtějí platit, doma mají tři digitální zařízení

K pevnému internetu je v Česku připojeno téměř 71 procent domácností. Více než 60 procent z nich zvládá náročnější technické operace, jako jsou instalace, zálohování, či sdílení dokumentů online. Češi také málo využívají placené online služby, volný čas tráví většina z nich mimo síť. Vyplývá to z průzkumu analytiků KPMG Česká digitální domácnost 2018.  

Stanislav Heinzl ze společnosti České hračky předvádí jednoho z vyrobených maňásků.

FOTO: Miniveletrh představil v Mostě české hračky

Most - Pojďte si pohrát a zároveň načerpat množství zajímavých informací využitelných při výuce. Takto zvalo mostecké Středisko volného času malé i velké „hračičky“ na jednodenní miniveletrh hraček s názvem Hezky česky. 

Ředitelka Střediska volného času Znojmo Hana Bílková převzala Cenu hejtmana Jihomoravského kraje za Společenskou odpovědnost. Její organizace získala druhé místo.

Znojemské středisko vedené Hanou Bílkovou získalo cenu hejtmana

Znojmo - Devátým rokem vede Hana Bílková Středisko volného času Znojmo. Její organizace získala druhé místo při udělování Ceny hejtmana Jihomoravského kraje za Společenskou odpovědnost. „Jsme pyšní, že patříme do skvělé společnosti firem a organizací, kterým záleží na prospěchu ostatních lidí a snaží se jim podle svých možností pomáhat,“ prozrazuje Bílková. Letos středisko jen potvrdilo první místo v této soutěži z roku 2015 a třetí místo z roku 2016.

Ženy a dívky, které tančí pod Střediskem volného času Znojmo, zabodovaly o víkendu  v krajském kole soutěže Světlo Orientu.

Břišní tanečnice ze Znojma zabodovaly ve Světle Orientu

Znojmo – První místo v soutěži Světlo Orientu v Uherském Hradišti vybojovaly ženy tančící ve skupinách Basma a Nazar pod Střediskem volného času Znojmo. Třetí místo mají tanečnice ze skupiny Farabell, druhé místo Safia a Lilia. 

Žena regionu.

Startuje devátý ročník celostátní soutěže Žena regionu. Nominuje své favoritky!

Znáte někoho, kdo se ve svém volném čase obětuje pro druhé a zvládá své aktivity skloubit s péčí o rodinu? Málo se podle vás o těchto nevšedních ženách veřejně mluví? Změňte to! Zapojte se do neziskové soutěže Žena regionu a přihlaste svou kamarádku, maminku, sestru nebo třeba kolegyni z práce. Dokažte, že jejich obětavost a práce mají skutečně smysl. V dubnu startují nominace do 9. ročníku celostátního projektu Žena regionu pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR a Asociace krajů ČR.