Kreativ

ŠTÍTEK: volný čas

Tříkrálová sbírka v Přerově

My tři králové jdeme k vám, už se nese ulicemi Přerova

VIDEO/ FOTOGALERIE / Vzít do ruky křídu, zapečetěnou kasičku a upravit si korunku na hlavě. Podmínkou, i když ne nutnou, jsou i dobře trénované hlasivky. Popěvek „My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám,“ totiž musejí koledníci zazpívat na přání desítkám kolemjdoucích. V Přerově v pátek odstartovala Tříkrálová sbírka, jejíž výtěžek má pomoci lidem v nouzi.

Tříkrálová koleda přilákala do Kouřimi davy lidí.

Leden nabízí zážitky nejen umělecké

Střední Čechy – Tři králové samozřejmě přijdou – a po jejich koledě bude následovat i celá řada rozmanitých akcí. Ve středu na to upozornilo středočeské hejtmanství připomínající nejen programy institucí, které fungují jako příspěvkové organizace kraje. Nabízí pestrý výběr příležitostí zajímavých pro rodiny s dětmi, milovníky krásné hudby či třeba i pro sportovce, z nichž lze volit při plánování programu pro následující dny i týdny. Mnohé z nich také doporučí Středočeská centrála cestovního ruchu lidem, kteří sledují její tipy pro trávení volného času.

Se změnami, které v budoucnu nastanou u pelhřimovského rybníka Stráž, se zanedlouho seznámí i tamní obyvatelé.

K plánovaným změnám u Stráže řeknou své i místní

Pelhřimov – Se změnami, které v budoucnu nastanou u pelhřimovského rybníka Stráž, se zanedlouho seznámí i tamní obyvatelé. Zástupci pelhřimovské radnice totiž chtějí nejen obyvatelům Pelhřimova představit návrh koncepční studie revitalizace lokality kolem rybníka Stráž.

Miroslav Sázavský.

Miroslav Sázavský: Letecká akrobacie bývala velkým a známým sportem

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Ve vzduchu strávil tisíce hodin. Liberecký pilot Miroslav Sázavský má zkušenosti nejen s akrobacií, ale pracovně pilotuje proudové letadlo a ve volném čase létá s válečným letounem. „Nalétáno mám přes 10 tisíc hodin. Přitom při mém způsobu létání, kdy nedělám žádné osmihodinové lety přes oceán, je to relativně dost,“ říká mistr republiky v akrobatickém létání.

Okna operačních sálů Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc zdobí díky výtvarným schopnostem lékařky kliniky Michaely Uhrové rozměrné malby, které zpříjemňují personálu pracovní čas a pacientům dodávají klid.

Lékařka vyzdobila operační sály ORL, krášlí je zentagle malby

Velké plochy zelené barvy až po strop, a ten je v operačních sálech ve starém nemocničním objektu hodně vysoko. Sterilní prostředí, které působilo až stísněným dojmem, se rozhodli na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc rozveselit, aby byl pobyt v místnosti příjemnější jak pro personál, tak pro pacienty.

Atletický kroužek. Zleva Marie Fuková, předseda oddílu TJ Chyšky Josef Fuka a trenérka Michaela Vanišová.

Atletický kroužek získal podporu ze svazu

Přestavlky – Základní škola a Dětský domov Přestavlky se zapojily do projektu Českého atletického svazu „Atletika pro radost“. Díky tomu škola získala od svazu materiální, finanční a metodickou pomoc. Mohl tak vzniknout atletický kroužek pro děti se zájmem o atletiku.

Ředitel brněnské Charity Oldřich Haičman.

Lidé pomáhají stále víc, hlavně mladí. Vánoce k tomu vybízí, říká šéf charity

Brno - Před šestadvaceti lety usedl Oldřich Haičman do ředitelského křesla diecézní charity a hned rok na to zřídil vůbec první azylový dům pro matky s dětmi u nás. Nejlepší by podle něj ale bylo, kdyby charitní pomoc nebyla vůbec třeba. „Přeju si, aby si lidé dokázali pomáhat natolik, abychom ve spoustě případů nemuseli zasahovat,“ uvádí Haičman.

Projekt chystaného trutnovského Střediska volného času na Nivách vychází z architektonického návrhu kanceláře Rosa.

Středisko volného času ukázalo, jak roste. Podívejte se na video

Trutnov - V dubnu má být hotové nové Středisko volného času (zkráceně SVČ). Vyrůstá v dosud výhradně sportovním areálu Na Nivách. Bude víceúčelové, moderní a originální. Už nyní se to vedení střediska snaží ukázat v nově natočeném videoklipu.

Výstava byla k vidění v prostorách výrobně výukové haly a konala se už podruhé.

Výstava představila zájmové činnosti pracovníků věznice

Příbram /FOTOGALERIE/ - V prostorách výrobně výukové haly příbramské věznice se v rámci druhého ročníku výstavy s názvem „… a jak trávíš čas po práci Ty?“ představili především zaměstnanci věznice s činnostmi, kterými vyplňují svůj volný čas. Cílem této výstavy je ukázat, jakým způsobem tráví volný čas po práci někteří zaměstnanci.

Dobrovolníci ze sdružení Fokus

Dobrovolníci jsou k nezaplacení

Pelhřimov – Dobrovolníci na Pelhřimovsku odpracovali v letošním roce už přes 8 800 hodin a číslo to není definitivní. Jisté naopak je, že počet dobrovolnických hodin bude rekordní.

Farář Vojtěch Blažek z Českých Budějovic

Kněz chystá svou první půlnoční

České Budějovice – Lehkou nervozitu cítí Vojtěch Blažek, jediný, který byl v českobudějovické diecézi za tento rok vysvěcen do stavu kněžského. Jak by ne, vždyť na Štědrý den čeká novokněze jeho první půlnoční.

Ilustrační foto

Vánoční čas nabídne koncerty, ale i sladké potěšení

Střední Čechy – Vánoce, Vánoce přicházejí. Přesně v tomto duchu se nesou aktuální doporučení Středočeské centrály cestovního ruchu, která pravidelně přináší tipy pro volný čas. Tentokrát vesměs plné vánoční vůně a dýchající sváteční pohodou.

Vánoční trhy na Krakonošově náměstí v Trutnově.

OBRAZEM: Vánoční trhy na náměstí i s živými koncerty

Trutnov - Sváteční nálada vládne na Krakonošově náměstí. V pondělí tam začaly Vánoční trhy. Možnost koupit vánoční dárky, nebo se jen tak s přáteli na chvíli zastavit s trdelníkem či svařákem zpestřují koncerty. Na pódiu už se vystřídaly hudební formace Colours of GTU a Sbor Cantanti místní Základní umělecké školy.

Desítku tvořivých dílniček vyzkoušelo během sobotního dopoledne v kulturním domě v Miroslavi několik stovek dětských návštěvníků tradičního vánočního stromu řemesel.

Tradiční Vánoční strom řemesel: Dívky vzaly dláta, kluci hnětli těsto

Miroslav /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Venku pofukuje vítr a poletují vločky, ale miroslavským kulturním domem v sobotním dopoledni už voní jehličí, vosk, těsto i svařené víno. Kolem stolků s desítkou dílniček se začínají zvědavě hemžit první dětští návštěvníci. Začíná tradiční Vánoční strom řemesel.

Každý výtvarník vidí a nahlíží na krajinu jiným pohledem, a není to jen zvolenou výtvarnou technikou.

Čtrnáct výtvarníků spojilo téma plenérové tvorby do společné výstavy

Mělník /FOTOGALERIE/ – Vernisáž v mělnickém Masarykově kulturním domě zahájila výstavu s názvem Z plenérové tvorby. Na výstavě prezentuje svoje oleje, akvarely, pastely či fotografie čtrnáct umělců, kteří patří do Sdružení výtvarníků České republiky. Jejich tvorbu prezentovanou na výstavě spojuje společné téma, i když někteří z nich nežijí v regionu Mělnicko. Společným tématem je právě výtvarné ztvárnění krajiny mělnického regionu a především Kokořínska.

Capoeira.

Brazilské umění představí špičku

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ – Již potřetí se do Mladé Boleslavi sjedou capoeiristé z celé Evropy, aby změřili své dovednosti. O víkendu se v mladoboleslavské sokolovně uskuteční European Championship and Festival of Capoeira, tedy již sedmý ročník Otevřeného mistrovství Evropy v capoeiře.

V Brodě po téměř roce oprav v podkroví Panského domu otevřeli nízkoprahové centrum Šrumec.

V Brodě otevřeli nízkoprahové centrum pro děti Šrumec. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Téměř rok intenzivních prací, které spolkly více než 22 milionů korun. O výsledku se mohli ve středu 13. prosince přesvědčit návštěvníci Panského domu v Uherském Brodě. Jeho podkroví se totiž k nepoznání změnilo na centrum pro děti v rozmezí 6 - 20 let. Kulečník, fotbálek, ping pong, ale i xbox či projektor na prezentace budou k dispozici všem dospívajícím, kteří chtějí trávit více volného času ve společnosti kamarádů.

Daniel Nociar střílí na branku soupeře

Žatecký Daniel Nociar: Házenou musím omezit

Žatec - Dlouhé roky byl Daniel Nociar tahounem žateckých národních házenkářů. V 1. lize jim ale může nyní pomoct už jen minimálně, zdravotní problémy po autohavárii ho totiž sužují natolik, že už nemůže být oporou, jakou býval dříve. I proto se nováček 1. ligy na podzim trápil.

VÝŠLAP I SETKÁNÍ. Turisté z Hradišťska vzdali hold výročí vzniku Československa i Klubu českých turistů.

Turistika na Slovácku se o svou budoucnost bát nemusí

Pohyb a život v krásných kulisách přírody, to je zábava pro členy Klubu českých turistů (KČT), odboru Uherské Hradiště. V rámci řady výšlapů, kterých se letos jeho členové zúčastnili, uspořádal jeho výbor o druhé prosincové sobotě pochod z Uherského Hradiště na poutní Velehrad.  

Matyáš Kaiser (vlevo) v duelu s Teplicemi.

Doufám, že pomůžu góly, říká sedmnáctiletý Kaiser. Válí ve futsalové soutěži

Liberec – Matyáš Kaiser hraje za dorostence futsalového týmu Zlej Sen Liberec. Jeho výkony oslnily trenéra áčka Michaela Vacka natolik, že ho nominoval rovnou do A-týmu, kde Kaiser sbírá cenné zkušenosti a prokazuje svůj talent. „Velice mě těší, že trenéři ve mě mají důvěru dávají mi šanci,“ svěřuje se Kaiser v rozhovoru pro Liberecký deník.

Promoce studentů Univerzity třetího věku v obřadní síni v Benešově.

Studenti Univerzity třetího věku v Benešově měli promoci

Benešov /FOTOGALERIE/ - Slavnostní promoce studentů Univerzity třetího věku byla v úterý 4. prosince v obřadní síni benešovské radnice příjemnou tečkou za roky studia seniorů, kteří našli odvahu ještě ve svém věku vstřebávat učebnou látku, nevzdali to a vydrželi až do konce. Výuka byla pořádána v městské knihovně.