Kreativ

ŠTÍTEK: volný čas

Oděvní návrhářka a výtvarnice Kristýna Petříčková.

Pentlení je kouzelné, tvořit ho zvládnou jen lidské ruce, říká oděvní návrhářka

ROZHOVOR/ Bohatě zdobené pentlení, které se často dědilo z generace na generaci se postupem času začalo rozpadat a lidé si říkali, co teď? S odpovědí přišla Kristýna Petříčková, která se začala výrobě pentlení věnovat ve svém volném čase. „Dávám si na jeho výrobě záležet, ráda bych, aby nově zhotovené obřadní pentlení lidem vydrželo co nejdéle,“ popisuje v rozhovoru Petříčková.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Poznají brněnskou architekturu

Brno - Zajímavosti brněnské architektury v pátek poznají lidé starší pětapadesáti let. Centrum volného času Botanka pro ně přichystalo procházku s výkladem architektky. 

Semifinalistky Miss OK Plzeňského kraje

Která kráska bude Dívkou Deníku? Hlasujte

Plzeň – V sobotu 11. května se v Parkhotelu Plzeň koná semifinálový galavečer soutěže MISS Opravdová krása 2019, jímž provedou moderátoři Eva Decastelo s Petrem Šimkem.

Kolínská nemocnice. Ilustrační foto.

Dobrovolníci docházejí za pacientem do nemocnice jednou týdně

Kolín - Dobrovolníků, kteří se podobně jako zdravotnický personál starají o pacienty v nemocnici, není moc. A právě toto uplatnění nabízí zájemcům, kteří mají navíc volný čas a rádi by ho využil k nezištné pomoci druhým, Oblastní nemocnice v Kolíně ve spolupráci s dobrovolnickým centrem Slunečnice.

Kolínská nemocnice. Ilustrační foto.

Dobrovolníci docházejí za pacientem do nemocnice jednou týdně

Kolín - Dobrovolníků, kteří se podobně jako zdravotnický personál starají o pacienty v nemocnici, není moc. A právě toto uplatnění nabízí zájemcům, kteří mají navíc volný čas a rádi by ho využil k nezištné pomoci druhým, Oblastní nemocnice v Kolíně ve spolupráci s dobrovolnickým centrem Slunečnice.

Nové Komunitní centrum a knihovnu slavnostně otevřeli v sobotu v Nových Hradech.

Mají kde smysluplně trávit volný čas

Nové Hrady - Na sobotní odpoledne se těšily všechny generace města. Z bývalých jeslí se totiž podařilo vytvořit Komunitní centrum a Městskou knihovnu Nové Hrady a od druhé hodiny po poledni byly všechny prostory představeny veřejnosti.

Turnaj ve stolním hokeji.

Ve Středisku volného času v Mostě se hrály regionální turnaje

Most – Dva regionální turnaje ve stolním hokeji hostilo mostecké Středisko volného času. Dvacátý první díl projektu Air-hockey školám, který se koná s podporou společnosti United Energy, přivedl do SVČ tentokrát žákyně a žáky 18.ZŠ Most. V jejich turnaji zvítězil Jan Čejka před Lucií Schneiderovou a Matějem Sekerákem.

Zrekonstruované prostory Střediska volného času Atlas a Bios v Přerově si prohlédli zástupci města a kraje

Bios dostal moderní prostory i novou minizoo

FOTOGALERIE / Děti milují zvířata, ale řada z nich často netuší, jak se ke svému domácímu mazlíčkovi chovat, aby mu neublížila. Na chovatelství a ekologickou výchovu se zaměřují kroužky v přerovském Středisku volného času Atlas a Bios, jež prošlo v minulých měsících náročnou rekonstrukcí.

Ilustrační foto. Gruzie.

Hynek Skořepa přiblíží Gruzii

Ústí nad Orlicí - Akademie volného času, kterou pořádá ústecká městská knihovna, ve středu nabízí další zajímavou přednášku. S tématem Gruzie: kulturní skvosty křesťanské země do Ústí dorazí Hynek Skořepa.

Peníze. Ilustrační foto.

Boleslav poskytne dotace na sport i volný čas

Mladá Boleslav - Město Mladá Boleslav před nedávnem oznámilo, jako budou letos dotace, které půjdou to kultury, sportu a využití volného času. Zastupitelé totiž schválili veřejnoprávní smlouvy, které právě umožní dotace v této oblasti. „S těmito dotacemi počítá schválený rozpočet, ale smlouvy umožní jejich čerpání,“ uvedl náměstek primátora Daniel Marek.

Finále ústeckého kola republikové soutěže krásy a dovednosti Dívka Talent 2019 se blíží

HLASOVÁNÍ: Vyberte tu nej, půvabnou a sympatickou Dívku Deníku

Ústí nad Labem - Která z dívek je vám nejsympatičtější? Finále krajského kola republikové soutěže krásy a dovednosti Dívka Talent 2019 vyvrcholí v neděli 24. března v Domě kultury v Ústí nad Labem. A čtenáři Deníku si mohou z dvanácti finalistek zvolit svou nejkrásnější dívku. Hlasujte a dostaňte svou favoritku na vrchol!  

Zahrada SVČ v Krnově.

Alkohol v zahradě střediska volného času?

Krnovští radní schválili pronájem části zahrady střediska volného času (SVČ) pro provoz občerstvení. Smlouva na další dva roky bude uzavřena s Petrem Nečesaným, který zde občerstvení provozuje od července 2017.

Ilustrační foto

Můžete ovlivnit, jak bude vypadat váš volný čas!

Mladá Boleslav – Chcete trávit volný čas aktivně, ale máte pocit, že pro to nejsou v Mladé Boleslavi a jejím okolí ty nejlepší podmínky? Pak máte jedinečnou šanci navrhnout změnu, a to díky iniciativě 10 týdnů pro Nové Boleslavsko, kterou spustila automobilka ŠKODA AUTO společně s dalšími partnery. Na webu www.noveboleslavsko.cz můžete napsat své tipy, co by program Nové Boleslavsko mohl podpořit.

Ilustrační foto

Chovatele čeká výstava králíků a holubů

Kralupy nad Vltavou - Několik set živých zvířat, především králíků, holubů, drůbeže, ptactva včetně středně velkých papoušků a křepelek, bude vystaveno o nadcházejícím víkendu v kralupském Dřeváku. Výstava bude zahájena v sobotu 16. února v 8 hodin a potrvá do 17 hodin. V neděli pak mohou návštěvníci přijít od 8 do 12 hodin. Týž den od 12.45 hodin se bude konat slavnostní předání vítězných pohárů.

Ilustrační obrázek

Turistům ničí značení vandalové i kůrovec

Střední Čechy – S novým jarem a novým elánem by již brzy mohli vyrazit na středočeské výletní trasy značkaři Klubu českých turistů. Vydají se na tradiční obnovu třetiny značení, jehož kvalita i rozsah sítě jsou mimořádné v měřítku evropském i světovém.

Za celkem prozaickým názvem Studenti gymnázia se představují se skrývá zajímavá výstava fotografických a výtvarných prací, které jsou instalovány v Masarykově kulturním domě v Mělníku.

Jak vypadá okolní svět očima studentů prostřednictvím výtvarného umění

Mělník /FOTOGALERIE/ - Za celkem prozaickým názvem Studenti gymnázia se představují se skrývá zajímavá výstava fotografických a výtvarných prací, které jsou instalovány v Masarykově kulturním domě v Mělníku. Autory neotřelého pohledu na okolní svět jsou studenti mělnického Gymnázia Jana Palacha.

Krajského přeboru škol v šachu se ve středu 6. února 2019 zúčastnila stovka šachistů ze základních a středních škol z celého kraje.

Šachisté školních družstev zápolili o postup na mistrovství republiky

Krajský přebor škol v šachu hostila ve středu budova vsetínského Alceda – střediska volného času na Rybníkách. Šachové klání pořádala Základní škola Integra Vsetín v čele s ředitelem turnaje Josefem Kovaříkem. Mezi šesticí nejlepších, kteří na základě výsledků postoupili na Mistrovství republiky škol, bude mít Valašsko tři zástupce.

Aktivity školáků z Benešova v době jarních prázdnin.

OBRAZEM: Školáci si vybírají z různých možností trávení prázdnin

Benešov - Město Benešov poskytuje široké možnosti, co mohou děti dělat přes prázdniny, nazývající se sice jarní, ale bez vztahujícího se počasí k tomuto pojmu. Či je to pod hlavičkou městských sportovních zařízení nebo domu dětí a mládeže, v obou zařízeních tráví žáci aktivně a především užitečně volný čas.

Největší oblibě se u posluchačů Univerzity volného času  dlouhodobě těší přednášky o umění a zdravém životním stylu.

Univerzitu volného času navštěvují v Brodě stovky posluchačů

Havlíčkův Brod - Stovky posluchačů ročně navštěvují Univerzitu volného času, kterou pořádá Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Na zápisy se stojí fronty. Největší oblibě se dlouhodobě těší přednášky o umění a zdravém životním stylu.

Tábor na koních. Ilustrační foto

Příměstské tábory se rychle plní, děti lákají hlavně koně

Jižní Morava – Ve stáji i v sedle, ve středověku nebo třeba ve světě Malého prince budou jihomoravské děti trávit příští týden. Na jarní prízdniny je lákají příměstské tábory. Volných míst nicméně rychle ubývá, znojemské Středisko volného času má svůj tábor obsazený úplně.

Z projektu 'Sám sebou II' na Střední průmyslové škole v Kutné Hoře.

Studenti kutnohorské průmyslovky se zúčastnili projektu Sám sebou II

Kutná Hora - Na kutnohorské střední průmyslové škole se pod vedením lektorů Zdeňky Kašparové a Karla Kašpara a za podpory města uskutečnila preventivní akce 'Sám sebou II'. Celý projekt je koncipován jako preventivní vzdělávací a prožitková akce zaměřená na předání informací souvisejících s patologickým jednáním, o zdravotních rizicích a trestně právních důsledcích.

Dobrovolníci z organizace Fousky pomáhají opuštěným a zatoulaným kočkám. Potulná zvířata odchytnou a nechají na své náklady ošetřit.

Fousky už zachránily více než 200 koček

Plzeň – Před téměř čtyřmi lety se plzeňská nezisková organizace Fousky začala starat o zatoulaná zvířata. Dnes finančně pomáhá také nemohoucím lidem či sociálně slabším rodinám.

Stolní hokej ve Středisku volného času v Mostě.

Středisko volného času hostilo dvacátý ročník šprtcové Ligy škol

Most – Po měsíční soutěžní přestávce odstartovali stolní hokejisté kalendářní rok 2019 pořádně zostra. V mosteckém Středisku volného času se utkalo více než sto padesát hráčů a hráček z různých koutů České republiky a také z německého Marienbergu v jubilejním dvacátém ročníku Ligy škol v billiard-hockeyi šprtci a v doprovodných turnajích jednotlivců.

Zlatá jeřabina. Ilustrační foto

Končí nominace na Počin roku

Pelhřimovsko – Začátkem roku vyhlásil Kraj Vysočina 15. ročník ankety Zlatá jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku a 9. ročník ankety Skutek roku. A právě ve čtvrtek 31. ledna je poslední možnost nějaký čin nominovat.

Ilustrační foto

Lidí v Kladně ubývá, obce v okolí se naopak spíše rozrůstají

Kladensko /INFOGRAFIKA/ - Lidé přicházejí a odcházejí. Na Kladensku některé lokality patří dlouhodobě k atraktivním a lidi táhnou. Do jiných se stěhují jen sporadicky. V Kladně ubylo za uplynulých rok 256 obyvatel. Trvale zde žije okolo 65 tisíc obyvatel, přitom ještě před pětadvaceti lety bylo Kladeňáků historicky nejvíce, a to 73,6 tisíc.

Strojově upravená běžecká stopa v Podlesí u Valašského Meziříčí.

Meziříčané nemusí na hory, běžkařskou stopu mají za humny

Po několika letech se opět podařilo strojově upravit běžecké stopy ve Valašském Meziříčí. Členové místního oddílu běžeckého lyžování při TJ Valašské Meziříčí ve spolupráci s penzionem Na kraji lesa upravili pro fanoušky běžeckého lyžování stopu o celkové délce přesahující osm kilometrů. Tratě se nacházejí v Podlesí – Podhájí.

Frederic Dannay (vlevo) a James Yaffe v roce 1943

Nová éra detektivek. První případ vyřešil Ellery Queen před devadesáti lety

Ta knížka se jmenovala Zločin v římském divadle a v roce 1929 odstartovala novou éru detektivní literatury. Případy, které společně řešili otec Richard a syn Ellery Queenové, si ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století získaly obrovskou oblibu nejen v Americe, ale i v Evropě. A stále nová vydání jsou důkazem, že elegantně vyprávěné příběhy ani trochu nezestárly.