Kreativ

ŠTÍTEK: volný čas

Středisko volného času funguje pod různými názvy v Boskovicích už od roku 1959. Posledních padesát let sídlí v budově v ulici 17. listopadu.

Středisko volného času? Boskovičtí ho plánují se školkou v bývalém skladu

/FOTO, VIDEO/ S novou knihovnou počítáme v budově bývalého Zemědělského zásobování a nákupu v ulici Kapitána Jaroše. A dětské Středisko volného času? To v budoucnu přesuneme ze zchátralého domu v ulici 17. listopadu do bývalého skladu civilní obrany v ulici Svatopluka Čecha. Ten opravíme a zároveň v něm bude fungovat školka. Takové plány má současné vedení Boskovic na Blanensku ohledně nových prostor pro dětské volnočasové aktivity.

Středisko volného času Roroš nabízí přes 25 zájmových útvarů zaměřených na sport, estetiku, výtvarné činnosti, praktické dovednosti, přírodovědu či ekologii.

Konec střediska volného času v Novém Městě? Je to nesmysl, říká starosta

Jednou za šest let umožňuje zákon zřizovatelům škol a školských zařízení odvolat jejich ředitele. Přestože se jedná o běžný jev, v Novém Městě pod Smrkem vyhlášení konkurzního řízení na posty ředitelů Střediska volného času Roroš a základní umělecké školy vyvolalo obavy o budoucnost první zmiňované příspěvkové organizace. Ta se zaměřuje na volnočasové aktivity dětí a mládeže, pořádá prázdninovou činnost a další akce. 

Geny i nezdravý životní styl, na který má vliv prostředí. To vše ovlivňuje tělesnou hmotnost včetně rostoucí dětské obezity

V boji s obezitou dítě potřebuje podporu celé rodiny, říká lékařka

Geny i nezdravý životní styl, na který má vliv prostředí. To vše ovlivňuje tělesnou hmotnost včetně rostoucí dětské obezity. Klinická pediatrička, dětská endokrinoložka a diabetoložka Irena Aldhoon Hainerová z výboru České obezitologické společnosti proto vítá jakýkoli krok vedoucí k tomu, že děti nebudou vystavovány nezdravým výrobkům či sedavému trávení volného času. „Dobré není ani to, když mají málo spontánního pohybu. Tedy když třeba místo toho, aby vyšly schody, jedou výtahem,“ říká v rozhovoru pro Deník.

SVČ Boskovice

Knihovna a Středisko volného času? Dvě spojené nádoby, zní z boskovické radnice

/FOTO, VIDEO/ Dotace neklapla. Odhadované náklady 175 milionů. Opakované odvolávání účastníků řízení, stavební povolení v nedohlednu. Projektu komunitního centra s knihovnou v boskovické ulici Kapitána Jaroše v budově bývalého Zemědělského zásobování a nákupu zřejmě po několika letech příprav zvoní umíráček.

Hrádek se teď pavoukem baví, viz koláže na dané téma, 2. února 2024.

Hrádek: Pavouka nenašli, ale děti je tu vyráběly a baví se jím internet

Centrum volného času (CVČ) v Hrádku obnovilo od konce ledna provoz poté, co s neúspěchem skončil hon na velkého pavouka, kterého tam vpustil jeden z návštěvníků. Teď se ve vesnici na Jablunkovsku obavy proměnily v legraci a spojení s osminohým členovcem Hrádku hned jen tak někdo neodpáře.

Hráči Pěnčína se radují ze vstřelené branky do sítě Žibřidic v podzimní dohrávce. Ilustrační foto.

Hráči makají i ve volném čase, pochvaluje si Hodan před začátkem přípravy

Po podzimní části se TJ Sokol Pěnčín vyhřívá na prvním místě liberecké A třídy se šestibodovým náskokem před druhou Bělou. Většina jeho soupeřů už začala s přípravou, ale trenér Lukáš Hodan nechává své hráče bez povinných tréninků až do konce ledna. Jaké jsou plány přípravy a objeví se v týmu nějaké nové tváře?

Celá vesnice nežije od počátku letošního roku ničím jiným, než honem na pavouka v Centru volného času, 16. 1. 2024.

Vše vzhůru nohama: hon na sklípkana v Centru volného času v Hrádku je marný

/VIDEO, FOTO/ Centrum volného času v Hrádku na Jablunkovsku je mimo provoz, stejně jako družina pro žáky české i polské školy. Uvnitř to vypadá jako po výbuchu, část prostor je zapečetěných po důkladné prohlídce. Důvod? Pavouk! Zda je jedovatý, se neví, každopádně je velký, chlupatý a při pohybu vydává šustivý zvuk.

Vědec Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a fotograf přírody Jan Kopecký.

Vědec Jan Kopecký fotografuje ve volném čase zvířata. Snímky mají svůj příběh

Výstavní program letošního roku zahájí Městské muzeum a knihovna v Čáslavi v pondělí 15. ledna v 17 hodin vernisáží výstavy s názvem „S teleobjektivem českou přírodou“. Své snímky ve výstavní síni na náměstí Jana Žižky z Trocnova představí místní rodák Jan Kopecký. Vědec, který ve volném čase fotografuje zvířata.

V úterý 9. ledna vystoupil pěvecký sbor Gaudium v Klubu volného času META Kladno.

Pěvecký sbor Gaudium vystoupil v Klubu volného času META Kladno

/FOTO/ V úterý 9. ledna přijal pěvecký sbor Gaudium pozvání od Klubu volného času META Kladno od paní Jiřinky Matějčkové. Pozvání jsme velmi rádi přijali, neboť v tomto prostředí jsme již několikrát zpívali pro obyvatele METY a pro členy klubu. 

Vědec Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a fotograf přírody Jan Kopecký.

Vědec Jan Kopecký fotografuje ve volném čase zvířata. Snímky mají svůj příběh

/FOTO/ Výstavní program letošního roku zahájí Městské muzeum a knihovna v Čáslavi v pondělí 15. ledna v 17 hodin vernisáží výstavy s názvem „S teleobjektivem českou přírodou“. Své snímky ve výstavní síni na náměstí Jana Žižky z Trocnova představí místní rodák Jan Kopecký. Vědec, který ve volném čase fotografuje zvířata.

Pětice fotbalových nadšenců se na konci října vydala na dalekou cestu do Spojených Arabských Emirátů, aby naživo povzbudila české reprezentanty v malém fotbalu.

V akci i vuvuzela. A arabské pivo? Pít se dalo, ke Krakonoši však mělo daleko

Sportovní nadšenci z Podkrkonoší se zúčastili světového šampionátu v malém fotbale, který v těchto dnech vrcholí ve Spojených arabských emirátech. Čeští reprezentanti bohužel díru do světa neudělali, když smolně vypadli ve čtvrtfinále s týmem Kazachstánu. Východočeská výprava ale v ochozech útulného stadionku byla vidět i slyšet. A po návratu domů bude mít na co vzpomínat. 

Zlatá koruna Královéhradeckého kraje má své majitele

Zlatá koruna Královéhradeckého kraje má své majitele

Ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje obdrželo 15 dobrovolníků, kteří se mnoho let nezištně věnují činnosti s dětmi a mládeží. Ve svém volném čase tak pomáhají rozvíjet jejich zájmy, dovednosti, hodnoty a předávají jim své zkušenosti z různých oblastí. Z rukou hejtmana Martina Červíčka a náměstka Arnošta Štěpánka v sídle kraje převzali ocenění v podobě poukázky na výběr zboží v hodnotě 15 tisíc korun sportovní trenéři nebo zástupci společenských a kulturních organizací.

Takto bude vypadat v příštím roce proměna asfaltového hřiště v Otrokovicích.

Obyvatelé Otrokovic rozhodli. Chceme přestavit hřiště a novou relax zónu

Přestavit asfaltové hřiště v lokalitě Horní Střed a novou relax zónu u Centra volného času na Baťově, to jsou projekty, které chtějí obyvatelé Otrokovic ve svém městě. Oba návrhy získaly nejvyšší počet hlasů ve veřejném hlasování mezi projekty „Pohni městem“. Projekty budou zrealizovány v příštím roce.

Eva Jančová

Eva Jančová: Jsem akční člověk, živel. Stále musím něco dělat

/PŘÍBĚHY PAMĚTNÍKŮ/ Eva Jančová pochází z malebného historického městečka Stříbro na západě Čech. Čiperná 70letá žena v mládí obdivovala George Besta, slavného fotbalistu Manchesteru United. Navíc prý nosil na dresu sedmičku, kterou má jako číslo také ráda.

Státní zámek Hluboká nad Vltavou patří k nejnavštěvovanějším jihočeským památkám

Hurá do jižních Čech. Můžete tam nejlíp naložit s volným časem, tvrdí průzkum

Prázdniny jsou spojeny s cestováním, návštěvou památek a kulturních akcí, sportem i pobytem v přírodě. Možnosti trávení volného času se však napříč českými regiony výrazně liší. Žebříček krajů podle toho, co nabízí svým návštěvníkům i rezidentům v oblasti turismu a volného času, sestavil projekt Místo pro život. 

Prezidentka Asociace školních sportovních klubů České republiky Svatava Ságnerová.

Špatná kondice mládeže? Můžeme za to sami, rodiče! hřímá Ságnerová

/ROZHOVOR/ Situace není růžová, nejen odborníci a lékaři bijí na poplach. Tělesná zdatnost současné mládeže je stále horší. Nejen pohodlný život ve spojení s virtuálním světem zcela obrátil pohled dětí a mládeže na trávení volného času a tolik potřebného sportování, nezbytného ke zdravému růstu a vývinu. „Současná situace je výsledkem působení řady faktorů. Každopádně výchova vždy začíná v rodině,“ upozorňuje prezidentka Asociace školních sportovních klubů České republiky Svatava Ságnerová.

Medobraní v Heřmanické věznici, květen 2023, Ostrava

Lidé za bodnutí platí, my to máme zdarma, smějí se včelaři z ostravské věznice

Každý den se dostávají přes vysoké vězeňské zdi. Nezastaví je ostnaté dráty ani hlídky se samopaly na strážních věžích. Jakmile se ocitnou mimo žalář, zamíří většinou do nedaleké zoologické zahrady. Důvodem je rozmanitá květena skýtající takřka neomezené možnosti sběru pylu. Takový život vedou včely sídlící v úlech v ostravské Věznici Heřmanice.

Z průzkumu Deníku vyplynulo, že právě volnočasové aktivity, nejen pro děti, ale i dospělé, byly prostorem, kde se šetřilo už v minulých měsících. Ilustrační snímek

Rodiny mají vyšší výdaje, děti ale neomezují. I u kroužků jde totiž ušetřit

Napjaté rozpočty a hospodaření rodin po měsících dvouciferné inflace mají dopad i na trávení volného času. Podle průzkumu Deníku se skoro pětina respondentů musela na výdajích za dětské kroužky či třeba jazykové kurzy uskromnit. Přesto jsou kapacity volnočasových zařízení plné. Rodinám se snížením finanční zátěže pomáhají i městské příspěvky nebo například nadační fondy.

Potab - příměstský tábor

Při Schole Humanitas v Litvínově vzniká Středisko volného času Smajlík

V rámci projektu Polytechnické vzdělávání a gramotnosti v Ústeckém kraji probíhala do konce března řada aktivit a kroužků v tzv. Technickém klubu. Jednalo se o řemeslné dílničky, kroužky jako Ajťáček, Robokoutek, IT doupě a další. Kroužky probíhaly v prostorách Centra bakalářských studií Scholy Humanitas nebo v Centru Lesánek při MŠ Tylova v Litvínově. Tyto aktivity přecházejí od 1. 4. 2023 pod nově vznikající Středisko volného času při Schole Humanitas v Litvínově a na jejich fungování a místu konání se do konce června 2023 nic nemění.

Domácí úkol - Ilustrační foto

Jsou žáci přetěžovaní? Čtenáři Deníku se zapojili do třaskavé debaty o úkolech

Nejen ve veřejném prostoru, ale i mezi čtenáři Deníku se strhla diskuze kolem iniciativy vysokoškolské pedagožky z Univerzity Pardubice Heleny Zitkové, která vyvěsila na petičním serveru výzvu Společně za dobrovolné úkoly ve školách. Pod ní se podepsalo přes tisíc lidí. Mnoho rodičů se také s Deníkem podělilo o své názory. Některé z nich vám přinášíme.

Alena Laštůvková u stolu air hokeje ve Středisku volného času v Mostě.

Učím děti to, co mě baví, říká všestranná mistryně Evropy v air hokeji

Alena Laštůvková ze Střediska volného času v Mostě má nezvykle pestré zaměstnání. Vede několik kroužků, ve kterých s dětmi vaří, střílí, skáče na trampolíně a hraje air hokej, v němž je i mistryní Evropy. „Není to stereotypní práce, a proto mě baví,“ říká volnočasová pedagožka známá pod přezdívkou Ája. Během své praxe pomáhala vychovat a motivovat tisíce dětí. Její srdcovkou zůstávají letní pobytové tábory. „Ty pro mě nejsou práce, ty jsou prostě za odměnu,“ směje se Mostečanka, které bude 19. února padesát let.

Boskovičtí zvažují stavbu nového střediska pro děti. To už desítky let sídlí v budově, která stojí v ulici 17. listopadu.

Pryč z domu na spadnutí: Boskovičtí potřebují postavit nové středisko pro děti

/VIDEO/ Desítky kroužků, tábory, karnevaly a spousta dalších akcí. A více než tisícovka dětí, které mají pravidelný program. Středisko volného času funguje pod různými názvy v Boskovicích už od roku 1959. Posledních padesát let pak sídlí v budově v ulici 17. listopadu. Ta má ale už to nejlepší dávno za sebou.

Obchodní dům na Floře řeší problémy s mládeží nejen zvýšenou ostrahou a represemi, ale i spoluprací s terénními pracovníky. Tento inovativní recept se daří, uvažují proto o něm i další nákupní centra

Party teenagerů se přesunuly z ulic do obchodních center. Z ostrahy mají legraci

V dobách Rychlých šípů se městské děti proháněly temnými uličkami. Když tato rejdiště vymizela nebo je obsadila auta, posedávaly v parcích, či na zídkách domů. S nástupem velkých obchodních center přišla nová éra. Nejrůznější party teenagerů se přesunuly právě sem a tráví tu značnou část svého volného času.

Šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki

Líbí se mi tady, mám rád absurdní humor, říká dirigent Chuhei Iwasaki

Narodil se roku 1987 u rybího trhu v Tsukiji v Tokiu a Plzeňané se s ním mohou setkávat nejčastěji v Měšťanské besedě na koncertech Plzeňské filharmonie. Od roku 2020 je Chuhei Iwasaki jejím šéfdirigentem a Deníku prozradil, co ho v Česku nejvíce překvapilo a jaký je jeho nejoblíbenější seriál.

Šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki

Líbí se mi tady, mám rád absurdní humor, říká dirigent Chuhei Iwasaki

Narodil se roku 1987 u rybího trhu v Tsukiji v Tokiu a Plzeňané se s ním mohou setkávat nejčastěji v Měšťanské besedě na koncertech Plzeňské filharmonie. Od roku 2020 je Chuhei Iwasaki jejím šéfdirigentem a Deníku prozradil, co ho v Česku nejvíce překvapilo a jaký je jeho nejoblíbenější seriál.

Učitelé i studenti ze zahraničí se v Ivančicích učili vytvářet komiksy.

Učitelé i studenti ze zahraničí se v Ivančicích učili vytvářet komiksy

První část mezinárodního školicího kurzu Let´s make a story se konala v listopadu v Ivančicích. Pracovníci s mládeží, učitelé i studenti, kteří byli vysláni zahraničními partnerskými organizacemi, se ve Středisku volného času Horizont vzdělávali v tvorbě komiksů. Během sedmi dnů se učili, jak vytvořit příběh a jak tento příběh namalovat ve formě komiksu.

Kanonýr Bílého Kostela Pavel Svoboda

Rodinnou hecovačku o nejlepšího střelce zatím vede kanonýr Pavel Svoboda

Utkání s Rynolticemi řídil od samého začátku domácí Bílý Kostel, který zvítězil v přesvědčivém skóre 8:1. Prosadili se především dva střelci, Adam Kyca hattrickem a dokonce pět gólů si připsal Pavel Svoboda. Rozhovor s kanonýrem Svobodou bylo ale potřeba o den odložit. Netrápily ho ani pracovní schůzky, ani deadliny. Kluci hrají okresní přebor mladších žáků. Měl prostě zaracha, protože byl doma moc drzý.

Ze slavnostního zahájení akademického roku Mladoboleslavské univerzity 3. věku a volného času seniorů ve Sboru českých bratří v Mladé Boleslavi.

Obrazem: V Mladé Boleslavi slavnostně zahájili akademický rok pro seniory

Ve Sboru českých bratří byl v tomto týdnu slavnostně zahájen nový akademický rok Mladoboleslavské univerzity 3. věku a volného času seniorů. Jde o jubilejní dvacátý rok fungování této instituce ve městě.Slavnostního aktu se zúčastnil rektor univerzity, náměstek primátora Daniel Marek, který ocenil energii a odhodlání všech přítomných posluchačů.

Vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti sociálních sítí.

VIDEO: Pedagogové volného času z celého kraje sdíleli ve Zlíně své zkušenosti

Poslední zářijový pátek se konalo v Astře v Kotěrově ulici ve Zlíně setkání pedagogů volného času, kteří v rámci Sborovny přišli sdílet své zkušenosti v oblasti sociálních sítí. Sešli se pracovníci ze sedmi DDM a SVČ Zlínského kraje, kteří (dychtiví po informacích a zážitcích) zaplnili seminární místnost.

Vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti sociálních sítí.

VIDEO: Pedagogové volného času z celého kraje sdíleli ve Zlíně své zkušenosti

Poslední zářijový pátek se konalo v Astře v Kotěrově ulici ve Zlíně setkání pedagogů volného času, kteří v rámci Sborovny přišli sdílet své zkušenosti v oblasti sociálních sítí. Sešli se pracovníci ze sedmi DDM a SVČ Zlínského kraje, kteří (dychtiví po informacích a zážitcích) zaplnili seminární místnost.

Vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti sociálních sítí.

VIDEO: Pedagogové volného času z celého kraje sdíleli ve Zlíně své zkušenosti

Poslední zářijový pátek se konalo v Astře v Kotěrově ulici ve Zlíně setkání pedagogů volného času, kteří v rámci Sborovny přišli sdílet své zkušenosti v oblasti sociálních sítí. Sešli se pracovníci ze sedmi DDM a SVČ Zlínského kraje, kteří (dychtiví po informacích a zážitcích) zaplnili seminární místnost.