Kreativ

ŠTÍTEK: volný čas

Sportovní trenér a kynolog Zdeněk Lhota z Prostějova.

Dětem bych nedokázal říct, že na ně nemám už čas, říká trenér Zdeněk Lhota

Láska ke sportu a přírodě ho neopouští. Zdeněk Lhota z Prostějova vede malé děti v oblíbené tréninkové skupině Over Obstacles, která je zaměřena na všeobecnou tělesnou přípravu a věnuje se i záchranářské kynologii. Jeho koníčky mu vyplňují prakticky všechen volný čas. Vůbec toho ale nelituje, jeho činnost ho naplňuje.

Voliéra na jesenickém náměstí Svobody

Voliéru na náměstí v Jeseníku prokopl vandal, polovina ptáků ulétla

O potěšení z pohledu na exotické ptáky přijdou obyvatelé a návštěvníci Jeseníku. Po vandalském útoku z noci na čtvrtek 28. května uletěla z voliéry na náměstí Svobody polovina osazenstva. Zbývající opeřence pracovníci Střediska volného času Duha přestěhují pryč. Nejméně do doby, než se zlepší zabezpečení prostoru.

Aktivně trávený volný čas pomůže vyloučeným dětem

Aktivně trávený volný čas pomůže vyloučeným dětem

Dětské centrum na Teplicku pomáhá dětem z vyloučených lokalit smysluplně využít volný čas. Právě probíhá jarní část programu ČSOB pomáhá regionům, která nabízí možnost podpořit veřejně prospěšné projekty v krajích.  

Středisko volného času Most se opět otevřelo dětem.

Středisko volného času Most se opět otevřelo dětem

Po dlouhých dvou měsících se v pondělí pro členy zájmových útvarů – kroužků otevřelo také Středisko volného času Most. Opětovné zahájení činnosti SVČ samozřejmě provázela přísná hygienická opatření.

Ivana Šťastná

Roušky Ivany Šťastné s tématem domácích mazlíčků mají úspěch

Ivana Šťastná pracuje jako radiologický asistent ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kam dennodenně dojíždí. Nicméně ve volném čase vyrábí hračky a pelíšky pro chlupaté zvířecí miláčky. V poslední době se ale pod vlivem situace okolo pandemie koronaviru přeorientovala na šití roušek. Výrobky vyrábí ve svém volném čase, většinou o víkendech nebo po pohotovostní službě, kdy má volno.

Spokojená rodina. Mám super rodinu. Vím, že to mají se mnou těžké. Pracuji, hraji fotbal, dělám trenéra na atletice. Proto veškerý volný čas trávím s nimi.

Ivo Koníř tráví veškerý volný čas s rodinou. Relaxovat umí při golfu

Svou rodinu by nevyměnil za nic na světě. Další důležitou součástí jeho života je i fotbal a pár let zpátky také atletika. Třiačtyřicetiletý Ivo Koníř stále rozdává radost v átřídních Dukovanech. Volné chvilky tráví se svými nejbližšími, rád jezdí k moři a do Krkonoš. Relaxovat dokáže také při golfu. A jeho nejoblíbenějšími dny v roce jsou prý vánoční svátky.

Antonín Schejbal, dobrovolník v době koronavirové v Příbrami.

Dobrovolník Antonín Schejbal: Bylo mi hloupé sedět doma a nezapojit se

Student Antonín Schejbal v současné době pomáhá jako dobrovolník v příbramské nemocnici. Jinak studuje třetí ročník managementu sportu na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze a je také nejmladším příbramským městským zastupitelem. Vystudoval osmileté gymnázium v Příbrami. Ve volném čase se kromě dobrovolničení věnuje cestování, hraní jako DJ či práci ve svém hudebním klubu.

Milý dárek dostanou děti zdravotníků z jihlavské nemocnice.

Děti zdravotníků se mohou těšit na knížky

Zavřená škola a taťka nebo mamka od rána do večera v práci. I tak mohou vypadat dny dětí z rodin, kde jeden z rodičů pracuje ve zdravotnictví. Se skvělým nápadem, jak dětem lékařů a sester zpříjemnit volný čas, přišlo nakladatelství Euromedia a knihkupectví Luxor.

Ondřej Beneš – primář centrálního příjmu Nemocnice Hořovice.

Primář Ondřej Beneš věnuje volný čas dcerce

/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Ondřej Beneš je primářem centrálního příjmu v Nemocnici Hořovice. Je tak jedním z těch, kteří pomáhají v první linii v boji proti pandemii koronaviru. V rozhovoru pro Berounský deník Ondřej Beneš sdělil, že nynější období je pro něj náročné především po psychické stránce.

Radek Hruška (v bílém), fotbalový obránce

Fotbal nebo škola? Učitel Radek Hruška se více těší do školy

/ROZHOVOR/ Zrušení jarní části sezony zaskočilo mnoho borců. Poděbradský zkušený zadák Radek Hruška s tím ale počítal. „Situace k tomu spěla,“ říká učitel základní školy a fotbalista poděbradské Bohemie, který strávil dlouhou část své kariéry v Sokolči. Na situaci nachází i pozitiva. „Tolik volného času jsem nikdy tolik neměl a upřímně není to špatné,“ směje se levonohý obránce, který před pár dny oslavil devětatřicáté narozeniny.

Miroslav Vrhel.

Bez fotbalu i práce. Vrhel teď volný čas tráví ve virtuálním světě

Před pár lety patřil útočník Miroslav Vrhel mezi velké tahouny fotbalové Sušice. Střílel gól za gólem a pro defenzivu soupeřů byl postrachem. Po pádu pošumavského mužstva do krajského přeboru (Sušice aktuálně válčí ještě o patro níž – pozn. autora) ale přijal novou výzvu.

Obyvatelé zařízení si krátí volnou chvíli vyráběním dekorací či hraním společenských her.

Karanténa změnila život v dětském domově v Radeníně

Dětský domov Radenín na Táborsku v bývalém zámku se stal ochranou bariérou pro 47 dětí a jeho personál. Jak prožívají nouzový stav a karanténu jeho zaměstnanci i stálí obyvatelé, prozradil jeho ředitel Kamil Rosa. Své pohledy, obavy i přání sdělili také někteří zaměstnanci a několik dětí.

Snažím se i v této těžké době mít dobrou náladu, říká strážník Petr Limprecht.

Snažím se i v této těžké době mít dobrou náladu, říká strážník Petr Limprecht

Jsou na přední linii boje s koronavirem. Vedle zdravotníků, záchranářů to jsou i policisté a strážníci, kteří upozorňují lidi na to, jak je nutné dodržovat všechna opatření, abychom boj s koronavirem brzy vyhráli. Není to ale jednoduchá situace, být takto „na ráně“. Podle mělnického strážníka Petra Limprechta je ale nutné celé situaci nepodlehnout.

Poradí si. Fotbalista Bohemie Poděbrady Tomáš Kubánek (v rudém) využije nucenou pauzu ke studiu

Tomáš Kubánek si v době pauzy vystačí s rotopedem

Naběhali kilometry v zimní přípravě a to jim je nyní k ničemu. Amatérští fotbalisté musí na svůj oblíbený sport stejně jako další sportovci na nějaký čas zapomenout. Jak ale s volným časem? Čím zaplnit prázdná odpoledne, která věnovali právě tréninku, pohybu na čerstvém vzduchu a hlavně spolu s dalšími spoluhráči? Dá se plnit individuální plán v amatérském fotbale? Svůj pohled nabízí fotbalista poděbradské Bohemie hrající nejvyšší krajsou soutěž Tomáš Kubánek. Ten se v klubu věnuje také práci se začínajícími fotbalisty.

Ilustrační foto

Místo kroužků papírování. Středisko volného času zeje prázdnotou

Keramika, výtvarné činnosti, ale i gymnastika, floorball nebo aikido - to jsou jen některé ze zhruba stovky kroužků, které přerovským dětem nabízí Středisko volného času Atlas a Bios. Kvůli obavám z nákazy novým typem koronaviru se pro děti v úterý úderem šesté hodiny večer uzavřelo.

Ilustrační foto

V kraji jsou dva nakažení. Kina na Břeclavsku zavírají, školky omezí provoz

Na jižní Moravě jsou první dva nakažení koronavirem. Otec se svou dcerou se vrátili z Itálie, kde byli na společné lyžařské dovolené v Dolomitech. Deníku to potvrdil ředitel krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje David Křivánek. Aktuálně je v celé republice potvrzených 67 případů. Vláda také od středy zrušila všechny akce nad sto účastníků. Některá kina na Břeclavsku zavřou úplně, jiná omezí provoz. Školky prozatím zůstanou otevřené, zavádějí však preventivní opatření.

Aktivní senioři žijí také ve Slaném. Na výroční schůzi jich v Městském centru Grand přivítal tento týden starosta Martin Hrabánek na 150.

Projekt Kladno seniorům nabízí více než tisícovku aktivit

Pokud si někdo myslí, že odchodem do penze život končí, je na omylu. Na Kladensku je tato početná skupina lidí velmi aktivní. Ti, kteří se rozhodli nesložit ruce do klína a zdraví je neopustilo, mají k dispozici mnoho možností, jak se bavit.

Domov pro seniory Vrchlabí, spolupráce se ZŠ nám. Míru.

Ve Vrchlabí mají radost obě strany

Naše organizace poskytuje pomoc seniorům, kteří z různých důvodů, nemohli zůstat  ve svém domácím prostředí  a jejich život se rázem zcela změnil. Nejen v péči o vlastní osobu ale také v podobě náplně jejich volného času a společenského vyžití. 

Pedagožka volného času Ivana Hornová.

Pedagožka volného času Ivana Hornová působí v DDM už 16 let

Už jako malá holka jsem věděla, čím budu, až vyrostu: Chtěla jsem být učitelkou tance. Od 6 let jsem chodila do tanečního souboru Ludmilka, který probíhal na Mělníku současně s Jarošáčkem. Na střední školu jsem ale šla na logistické služby, a tak jsem po škole pracovala na poště za přepážkou. To bylo v době, kdy ani tam ani v podstatě nikde jinde ještě nebyly žádné počítače.

Miroslava Kašpárková, náměstkyně pro sociální věci v Mladé Boleslavi

Miroslava Kašpárková: Ve volném čase ráda utíkám do přírody

Miroslava Kašpárková je náměstkyní primátora pro sociální oblast v Mladé Boleslavi. Je matkou pětadvacetileté dcery, aktuálně se těší na novou životní roli babičky. Od náročné práce ve volném čase utíká hlavně do přírody. Je velmi společenská a v domově s pečovatelskou službou se našla se svojí „náhradní babičkou“.