Kreativ

ŠTÍTEK: volný čas

Činnost Střediska volného času Atlas a Bios Přerov.

Středisko volného času Atlas a Bios Přerov přichází opět s novinkami

Prázdniny nabité tábory vystřídal začátek školního roku. Děti vybíraly ze široké nabídky příměšťáků či pobyťáků nejen podle svých zálib, ale také díky tomu, že v některých termínech probíhalo i více táborů současně. Bez nadsázky se dá říct, že malí i ti větší účastníci zažili ve Středisku volného času Atlas a Bios, Přerov ty nejakčnější prázdniny.

Ptali jsme se politiků v Budyni, jestli je ve městě problém s vyžitím pro mládež.

Ptali jsme se politiků: Je v Budyni problém s vyžitím mládeže?

Zaujmout místní mládež, dát jí dostatek možností pro smysluplné trávení volného času. I toto důležité téma může hrát podstatnou roli při nadcházejících komunálních volbách v Budyni nad Ohří. Zeptali jsme se proto místních politiků: Je v Budyni problém s vyžitím mládeže? A co pro ni chtějí dělat?

Mateřská škola. Ilustrační foto

Městské části v Brně dostanou na provoz škol a školek přes 50 milionů

Takřka čtyřiapadesát milionů pošle vedení Brna městským částem, aby tamním školkám a školám dokázaly pokrýt zvýšené náklady na energie. Stejná pomoc je v plánu také v případě středisek volného času, která od města získají přes čtvrt druhého milionu. Brněnští radní o tom rozhodli ve středu.

Díky svému povolání si Lenka Novotná z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje splnila sen, mít vlastní kancelář a třešničkou na dortu je pro ni uniforma, která jí učarovala už od dětství.

Dělat vedoucí je pro mě osobní výzva, říká plukovník Lenka Novotná

/ROZHOVOR/ Čtyřicetiletá Budějčanda Lenka Novotná má velmi zajímavou práci. Jako vedoucí krizového řízení Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje (HZS JčK) není vidět v terénu, ale její činnost je důležitá a zásadní pro bezpečnost obyvatelstva. Díky svému povolání si splnila sen, mít vlastní pracovní zázemí a třešničkou na dortu je pro ni uniforma, která jí učarovala už od dětství.

Archimediáda aneb Fyzika hrou ve Středisku volného času v Mostě.

Archimediáda aneb Fyzika hrou ve Středisku volného času v Mostě

Mezi vědomostní soutěže škol vyhlašované MŠMT a pořádané Střediskem volného času Most přibyla v letošním roce Archimediáda. Ta se koná v rámci Fyzikální olympiády jako týmová soutěž žáků základních škol a příslušných ročníků gymnázií. Právě soutěžení v družstvu a důraz na praktické využití znalostí dodává Archimediádě na atraktivitě.

Pro mládež od osmi do šestadvaceti let, která potřebuje podat pomocnou ruku, funguje ve Velkém Meziříčí Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Wellmez.

Jaký byl koronavirový rok 2021 v nízkoprahovém zařízení Wellmez

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Wellmez ve Velkém Meziříčí je sociální služba určená mladým lidem ve věku 8–26 let, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou jí nějak ohroženi. Pracovníci zařízení s uživateli často řeší témata, která jsou pro jejich uživatele zrovna aktuální. Většinou se jedná o experimentování s návykovými látkami, vrstevnické a rodinné vztahy, problémy ve škole, sebepoškozování nebo jiné náročné situace, se kterými se uživatelé ve svých životech každodenně potkávají.

Útočník Filip Langer má za sebou premiérovou sezonu ve švédské superlize.

Florbalista Langer o životě ve Švédsku: Samostatnost mě naučila řadu nových věcí

/ROZHOVOR/ Když jako malý klučina seděl před televizí a s nadšením sledoval finálové bitvy v nejslavnější florbalové lize světa, snil o tom, že to jednou také dotáhne mezi skandinávskou smetánku. A už v pouhých dvaceti letech se nyní může pyšnit první účastí ve švédském superfinále. Zlato sice Filip Langer nezískal, ale i přesto se za svým premiérovým rokem na severu Evropy ohlíží s úsměvem na tváři.

Výstava Velikonoční salon se letos koná netradičně za výlohami budovy bývalého Emosu na Masarykově náměstí v Přerově. Nechybějí na ní ani zajímavé ukázky - paličkování, výroby vizovického pečiva nebo zdobení kraslic.

Krása za sklem. To je letošní Velikonoční salon v Přerově, podívejte se

Reliéfní, slámové nebo perličkové kraslice, ale také paličkované výrobky či ukázky zdobení a lidových řemesel. Taková je každoročně výstava Velikonoční salon, která je letos vůbec poprvé k vidění za výlohami budovy bývalého Emosu na Masarykově náměstí v Přerově. Už minulý týden si ji mohli návštěvníci prohlédnout také v prostorách Střediska volného času Atlas v Žižkově ulici. Zavítaly na ni stovky lidí.

Z posledního setkání v rámci šestého ročníku Univerzity volného času organizované pracovníky Městské knihovny v Kolíně.

OBRAZEM: Univerzitu volného času v Kolíně ukončil přednáškou ministr vnitra

Šestý ročník Univerzity volného času organizovaný pracovníky kolínské městské knihovny skončil speciální přednáškou. Tu si pro seniory připravil ministr vnitra a někdejší starosta Kolína Vít Rakušan. Její námět byl jasný: současná válka na Ukrajině a s ní spojené pohledy zblízka i za kulisy. Po ní následovalo ještě mnoho dotazů.

V letošním ročníku výtvarné soutěže ,,Místo, kde žiji“ s tématem ,,Tajemné místo, v okolí mého bydliště“ obdrželi pořadatelé 142 výtvarných děl

Výtvarná soutěž odhalila tajemné místo v Letovicích. Malovali děti z Letokruhu

V letošním sedmém ročníku výtvarné soutěže ,,Místo, kde žiji“ s tématem ,,Tajemné místo, v okolí mého bydliště“ obdrželo Středisko volného času Letokruh Letovice 142 výtvarných děl od dětí z blízkého i širšího okolí. Výstavu vybraných děl otevřeli Letovičtí vernišáži a předáním cen, které se konalo v Městské knihovně v Letovicích ve středu 2. 3. 2022. Více se dozvíte v dnešním příspěvku, za který děkujeme paní Pernicové.

Šimon Hrubec zasahuje proti střele Vladimira Tkačjova.

Fungovat celých 60 minut a střílet. Výběr soupeře? To jde mimo mě, říká Hrubec

/ROZHOVOR/ Byl to právě on, kdo fantastickým výkonem v nájezdové sérii proti Švýcarům nastartoval do té doby trápící se český tým. A že si pořádně ulevil. Národní tým poté zvládl i těžký duel s Ruskem a nyní se o čtvrtfinále porve (opět) se zemí helvétského kříže. Jaké budou klíče k úspěchu? Jedním z nich bude jednoznačně Šimon Hrubec v brance.

David Sklenička na kempu národního týmu.

Volný čas v Pekingu? Z vesnice nás skoro nikam nepustí, líčí obránce Sklenička

/ROZHOVOR/ V prvním týdnu, kdy se do dějiště Her dostala jen hrstka českých hokejistů, plánoval výlet na Velkou čínskou zeď. Přísný režim v olympijské vesnici mu však nedovolí ani prohlídku do ulic Pekingu, takže namísto kultury tráví volný čas po sportovištích. David Sklenička pevně věří, že v roli hrdého fanouška osobně podpoří co největší počet českých olympioniků.

Na trase dlouhé 1,5 km najdou účastníci obrázková zastavení se skutečnými příběhy. Procházka s liškou Bystrouškou je přístupná do 3.1.2022.

Vánoční procházku na podporu dětského domova připravili v Žabovřeskách

Jeden a půl kilometru dlouhou vánoční procházku žabovřeskými ulicemi v Brně připravili pro děti zaměstnanci Střediska volného času Lužánky. Účastníci na trase najdou deset obrázkových zastavení u příběhu, který se skutečně stal. Procházkou mohou podpořit brněnský dětský domov Dagmar.

Jednotka JSDH Chrast zasahuje nejen u požárů, ale i autonehod nebo živelných událostí. Hasiči organizují i společenský život.

Skončí dobrovolní hasiči? Vyhláška jim nařizuje povinné očkování, což je problém

„Povinné očkování členů jednotek sborů dobrovolných hasičů kategoricky odmítám!“ Tuto větu nevyřkl zapřisáhlý antivaxer, ale starosta Chrasti na Chrudimsku Vojtěch Krňanský. Ač je sám proti covidu-19 očkovaný, vyhlášku 466/2021 odmítá a chce apelovat na zrušení její části, která nařizuje vakcinaci dobrovolných hasičů provést do konce února příštího roku.

Akvaristé vzali trhy ve Středisku volného času v Mostě útokem.

Akvaristé vzali trhy ve Středisku volného času v Mostě útokem

Když se ve Středisku volného času v Mostě uskuteční Akvatera trhy, vždycky jsou středem velkého zájmu nejen akvaristů a teraristů. Přijde se podívat i široká veřejnost a ty trhy, které se zde uskutečnily v sobotu od 9 do 12 hodin rozhodně nebyly žádnou výjimkou.

Tradiční rybářské slavnosti

Výlov Bezdreva doprovodily tradiční rybářské slavnosti

S obrovským zájmem veřejnosti se setkal letošní ročník tradičních Rybářských slavností, které ve čtvrtek 28. října, v den 103. výročí vzniku samostatného československého státu, uspořádalo u příležitosti výlovu rybníka Bezdrev město Hluboká nad Vltavou. A to i přes jejich omezený formát, jímž pořadatelé z Centra volného času (CVČ) Poškolák museli reagovat na aktuální protiepidemická opatření vyvolaná novou koronavirovou vlnou.

Jazzband Erwina Schrödingera. Ilustrační foto.

Schrödingerův institut se obává propadu dotací. Stará se o tisíce dětí

Letní tábory, hudební nebo sportovní kroužky nebo doučování dětí. To vše zajišťuje pro 4 500 dětí ze Šluknovského výběžku Schrödingerův institut, který má své pobočky v řadě měst regionu. Nyní ale hrozí, že bude muset kvůli plánovanému seškrtání dotací od ministerstva školství svou činnost výrazně omezit. 

TV Barborka.

Už pět let vysílá v Ledči TV Barborka. Dělali i Zprávičky

Co se kde ve městě šustne o tom hned vědí malí novináři z Barborky. Vlastní televizní studio má Středisko volného času v Ledči nad Sázavou. „TV Barborka vznikla v roce 2016 a tvoří ji žáci místní základní školy. Štáb natáčí reportáže z akcí střediska nebo jiných partnerských organizací z města,“ upřesnil ředitel Miroslav Hánečka.

Michaela Šourková a její tvorba.

FOTO: Mladá umělkyně vyslyšela touhu po tvůrčí činnosti. Propadla malování

Papír a knihy patří mezi vášně čtyřiadvacetileté Michaely Šourkové. Absolvovala obor knihovnictví a nyní studuje dějiny knižní kultury na vysoké škole. K tomu přibyla práce v antikvariátu a svůj volný čas tráví malováním, kterému propadla. Zapojila se do projektu Online Gallery, kde vystavuje svá díla. 

Bambifest v Českých Budějovicích

Jak lze trávit volný čas, děti poznávaly na Bambifestu

RADAMBUK – Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje připravil akci BAMBIFEST v letošním roce na termín 10. – 11. září 2021. V krajském městě České Budějovice je tatopřehlídka již neodmyslitelně tradičním projektem, který přispívá k rozšiřování povědomíveřejnosti o aktivitách dětí a mládeže ve volném čase. Díky akci mají každoročně tisíce dětímožnost vybrat si tu nejlepší volnočasovou aktivitu.

Šestnáctiletý talent Nivnice Vojtěch Straňák.

Talent Nivnice nastřílel 825 branek. Chodím si zakopat i ve volném čase, říká

Jde ve stopách staršího bratra Radima, který dal svůj první gól mezi muži už v patnácti letech. I když mladý kanonýr Nivnice Vojtěch Straňák se v krajské I. A třídě skupině B premiérově trefil v šestnácti, v klubu z Uherskohradišťska mu patří jiný primát. Talentovaný dorostenec dosud nastřílel 825 branek, nikdo jiný se podobnými statistikami pochlubit nemůže.

rozhovor s Bc. Renatou Pokornou

Zařízení pro děti a mládež Nadosah: Motivace mladých je pro nás velké téma

Renata Pokorná je vedoucí nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Nadosah, které se věnuje dětem a mládeži od 10 do 20 let a sídlí v Bystřici nad Pernštejnem. Tým pracovníků je složený z vedoucí, která je současně i sociální pracovnicí, a dvou pracovnic v sociálních službách. S dětmi a mládeží pracují především v rámci nízkoprahového klubu nebo přímo v terénu tam, kde se mladí scházejí.

 Ondřej Hon rodnou zemi rád obdivuje z kola

Chcete si splnit podnikatelský sen? Cestovní ruch není mrtvý

Začátkem června uplynul přesně rok ode dne, ve kterém byla do obchodního rejstříku zapsána nová společnost s ručením omezeným SkvěléČesko.cz se sídlem v Ostravě. Předmět podnikání – podpora cestovního ruchu v kombinaci s rezervačním systémem, přes který si zájemce jednoduše vybere cíl cesty a služby určené pro trávení volného času.

Zahrada Pohoda.

V Hlinsku chtějí dostat děti z ulice. Pohoda nabízí lépe vybavenou zahradu

Středisko volného času nabízí dětem a mladým lidem možnosti, jak trávit volný čas. V Hlinsku se podařilo vytvořit skupinu asi 50 dětí, které pravidelně klub navštěvují a účastní se všech aktivit klubu. Tato skupina pozitivně působí na další děti, které se bezprizorně potulují po městě a jejich jedinou zábavou je ničení majetku, drobná kriminalita.

 Historičky z Národního muzea Šárka Rámišová a Gabriela Havlůjová.

Historičky budou přednášet o spolkové činnosti na přelomu 19. a 20. století

Ve čtvrtek 20. května od 19 hodin budou v sále ZUŠ v Polici nad Metují přednášet historičky z Národního muzea Šárka Rámišová a Gabriela Havlůjová o spolkové činnosti na přelomu 19. a 20. století. Přednášku můžete sledovat online na youtube kanálu Wihanův rok. Jakou má spolková činnost spojitost s Hanušem Wihanem?

Ilustrační foto.

Nadšenci z Plzeňska budují ve volném čase nová místa pro setkávání

Opravují dětská hřiště, středověké hrady, obnovují zapomenuté aleje nebo budují veřejné zahrádky pro seniory. Obyčejní lidé z našeho regionu ve svém volném čase. Aby podpořili komunitní život ve své obci, tvrdě pracují. Bourají, uklízí, staví, sází… A denně tím dokazují, že jsou silnější, než se zdá. Pokrýt nejnutnější náklady jim už třetím rokem pomáhají granty v rámci programu Dokážeme víc. Právě nyní běží další ročník, v němž mohou lidé pro své nápady získat až 100 tisíc korun.

Dobrovolníci pracují, aby podpořili komunitní život ve svých obcí. Tak je to mu i ve Svatém Janu nad Malší, kde vysadili stromořadí.

Jihočeští nadšenci budují ve volném čase nová místa pro setkávání

Opravují dětská hřiště, středověké hrady, obnovují zapomenuté aleje nebo budují veřejné zahrádky pro seniory. Obyčejní lidé ve svém volném čase. Aby podpořili komunitní život ve své obci, tvrdě pracují. Bourají, uklízejí, staví, sází… A denně tím dokazují, že jsou silnější, než se zdá. Pokrýt nejnutnější náklady jim už třetím rokem pomáhají granty v rámci programu Dokážeme víc. Právě nyní běží další ročník, v němž mohou lidé pro své nápady získat až 100 tisíc korun. 

Tomáš Vasiljev a dílo uskupení Určitě s názvem Střih.

Štětec, nebo míč? Fotbalista Vasiljev má ateliér a prodává vlastní obrazy

Tohle se tak často nevidí. Tomáš Vasiljev, šestadvacetiletý hráč druholigového Blanska se zkušenostmi z ligového Slovácka, má na fotbalistu neobvyklou zálibu. Ve volném čase se věnuje umění a maluje obrazy. Společně se svým kamarádem, vystupujícím pod uměleckým jménem Fred Gulé, mají vlastní ateliér a založili uskupení Určitě.