Kreativ

ŠTÍTEK: webová stránka

Jmenuji se VIKTOR ŠARŠE, narodil jsem se 24. Ledna 2019, při narození jsem vážil 3530 gramů a měřil 49 centimetrů. Moje maminka se jmenuje Kateřina Holubová a můj tatínek se jmenuje Vojtěch Šarše. Praha

Děti narozené v krnovské nemocnici

/FOTOGALERIE/ Vážení čtenáři a rodiče, díky vstřícnosti krnovské nemocnice vám přinášíme pravidelně na našich stránkách fotografie nejmladších obyvatel regionu.

 Dopravní podnik města Brna dá veřejnosti možnost rozhodovat o vizuální podobě a jménu pro nové tramvaje, které plánuje pořídit.

Lidé sami navrhnou vzhled nových tramvají pro Brno

Brno – Do práce či za zábavou si cestující v Brně zajedou tramvají, kterou sami navrhnou. Brněnský dopravní podnik hledá nový vzhled a název pro jednačtyřicet vozů. Využije přitom i nápady, které mu lidé pošlou.

Tomáš Zápotočný z Příbrami

Zápotočný posílí reprezentaci

Příbram/Praha – Nová výzva stojí před Tomášem Zápotočným. Bývalý skvělý obránce, který před začátkem letošní sezony ukončil profesionální kariéru, se stal novým manažerem reprezentace do jednadvaceti let.

V krajské soutěži Zlatý erb 2019 obsadilo Slaný 2. místo. Starosta Slaného Martin Hrabánek třetí zprava.

Do finále Zlatého erbu vysílá kraj Nymburk a dva zástupce Berounska

Střední Čechy – Nymburk, obec Hýskov z Berounska a městys Liteň ležící rovněž na Berounsku. To jsou reprezentanti, kteří budou střední Čechy zastupovat v celostátním kole již 21. ročníku soutěže Zlatý erb, zaměřené na hodnocení prezentací měst a obcí na webu i elektronických služeb, které radnice nabízejí. Ukázaly to výsledky krajského kola, vyhodnoceného ve čtvrtek na slavnostním ceremoniálu na krajském úřadu spojeném s předáním cen. Nymburk vyhrál v kategorii měst, Hýskov získal prvenství mezi obcemi – a Liteňstí zabodovali aplikací, s jejíž pomocí mohou občané nahlašovat různé závady.

V krajské soutěži Zlatý erb 2019 obsadilo Slaný 2. místo. Starosta Slaného Martin Hrabánek třetí zprava.

Slaňáci si přivezli z kraje stříbro. Webové stránky města obsadily 2. místo

Slaný - Slaný o sobě dalo opět vědět. V krajské soutěži o nejlepší webové stránky získalo stříbro. Ceny vítězům 21. ročníku krajského kola soutěže Zlatý erb 2019 o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí byly předány ve čtvrtek na slavnostním ceremoniálu na Krajském úřadě Středočeského kraje.

Hlavní budova Městského úřadu ve Velvarské ulici ve Slaném.

Slaňáci mohou přihlašovat své vlastní projekty, čas je do poloviny března

Slaný - Město Slaný letos opět nabídne možnost participativního rozpočtu. Díky němu může kdokoli přicházet s vlastními nápady, co by se mohlo ve městě zlepšit a pomoci tím k rozvoji konkrétní lokality. Ať už se jedná o hřiště nebo posezení pro seniory. Škála možností je široká. Stačí návrh včas odevzdat na úřad.

Ilustrační foto.

Kraj poučí rodiče, jak poučit děti. I v ostatních krajích

Střední Čechy /VIDEO/ - Krátké videopřednášky pro rodiče o tom, jak by svým dětem měli představit nástrahy virtuálního světa. Tak lze přiblížit novinku připravenou Středočeským krajem: natočené spoty týkající se elektronické bezpečnosti, určené právě rodičům školáků.

Ilustrační foto

Radnice zvažuje zveřejnění podkladů pro jednání zastupitelstva

Rakovník – Rakovničtí obyvatelé by si mohli v budoucnu stáhnout z webových stránek města podklady pro jednání zastupitelstva. Ovšem v anonymní podobě kvůli ochraně osobních údajů. Podle starosty města Luďka Štíbra (ODS) je vše zatím ve věci zjišťování.

Ilustrační snímek: V příměstských táborech si děti užijí.

Jarní prázdniny s dětmi v Brně? Zbývají poslední volná místa

Brno /ANKETA/ - Luštit zašifrované zprávy, seznámit se s dílem Leoše Janáčka nebo se na týden stát postavou z Hvězdných válek můžou děti v Brně už příští týden. Na jarní prázdniny pro ně organizátoři připravili řadu zájmových programů a příměstských táborů. Ty se ale rychle plní, některé už ani další přihlášky nepřijímají.

Z vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Zlatý erb 2018: skupinový snímek.

Porota hodnotí weby měst a obcí

Hradec Králové - Pondělním dnem odstartovala práce poroty krajského kola soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí.

Ilustrační foto.

Do bazénu i na stadion zdarma

Cheb - Během blížících se jarních prázdnin, které v Chebu připadají na týden od 18. do 24. února, bude mít veřejnost vstup do plaveckého bazénu a na zimní stadion zcela zdarma.

Bikesharing - Ilustrační foto.

Chtějí lidé kola na půjčení a projížďky po městě?

Jít do města, najít si za mírný poplatek – a někdy i zdarma – volné kolo, zajet si, kam potřebujete a pak bicykl třeba i na zcela jiném místě vrátit. Na pohodu, bez dalších starostí okolo. Takto funguje tzv. bikesharing, tedy systém sdílených kol. 

Slavnostní uvedení interaktivního panelu Ámos vision do provozu ve Střední průmyslové škole v Kutné Hoře.

Střední průmyslová škola v Kutné Hoře začala využívat nový interaktivní panel

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Kutnohorská průmyslová škola se jako první škola v regionu zapojila do projektu Ámos vision. Na novém multifunkčním panelu si studenti mohou najít změny rozvrhu, jídelníček, najít dopravní spoj, mohou vstoupit na webové stránky školy, prohlédnout si fotogalerie ze školních akcí a získají mnoho dalších užitečných informací.

Ilustrační foto.

Nesvítí lampa? Stačí vyfotit a poslat

Nové Strašecí - Službu Mobilní rozhlas spustila pro své občany novostrašecká radnice. Pomocí této aplikace tak obyvatelé mohou dostávat informace nejen o dění ve městě, ale i o chystaných odstávkách elektřiny. Uživatelé pak mohou i pomocí aplikace posílat podněty na Městský úřad Nové Strašecí. Informoval o tom starosta města Karel Filip.

Čínská společnost Huawei

Norsko označilo Čínu za bezpečnostní riziko. Je to směšné, reaguje ambasáda

Zpráva norské zpravodajské služby PST o potenciálních bezpečnostních hrozbách označila Čínu za jednu ze zemí, která pro Norsko představuje hrozbu z hlediska národní bezpečnosti. Čínští agenti podle ní usilují o odcizení státních tajemství. Čínská ambasáda však podobná obvinění odmítá a považuje je za „směšná“.

Betonové květináče na pražském Smíchově.

Proslulé betonové květináče nabízela Praha 5 za odvoz. Už jsou pryč

Když Praha 5 pořídila s pomocí evropských dotací do ulic 245 velkých betonových květináčů, byla z toho nejdříve velká sláva. Posléze se ale ukázalo, že na chodních překáží a lidem vadí jejich podoba. Stromy a keře v květináčích měly plnit funkci izolační zeleně, zachytávat emise z dopravy a ozelenit prostor. Rostliny však v truhlících usychaly. Nyní pátá městská část květináče začala nabízet darem za odvoz. Zakrátko si je zájemci rozebrali.

Ilustrační foto.

Neratovice se zapojily do projektu S knížkou do života

Neratovice - Městská knihovna Neratovice se od ledna letošního roku stala součástí celostátního projektu S knížkou do života, známého též pod názvem Bookstart, který nabízí rodičům s nejmenšími dětmi pravidelná setkávání v knihovně.

Ve společenské místnosti hotelu Bobík ve Volarech se uskutečnil pátý ročník Volarské bulky.

Karbaníci usedli k bulce

Volary - Ve společenské místnosti hotelu Bobík se uskutečnil pátý ročník Volarské bulky. Pořadatelé v čele s bratry Vladimírem a Václavem Bajčíkovými a Jaroslavem Mikešem přivítali třicet hráčů natěšených na tuto jihočeskou specialitu. Bulka totiž dle internetových stránek vyznívá jako Jihočeská.

Radnice v Novém Jičíně.

Radnice představuje investiční akce

Co se ve městě aktuálně buduje? V jaké fázi jsou rozjeté projekty? Kolik to bude stát? Nejen na tyto otázky odpovídá nejen občanům Nového Jičína dokument o zásadních investičních záměrech města v nadcházejících letech. 

Mladíci z Brna vyrábí první dřevěné batohy na světě.

Z lékárničky zavazadlo? První batohy ze dřeva na světě vyrobí student v Brně

Brno – V pokoji měl starou dřevěnou lékárničku z šedesátých let minulého století. Jonáš Kůra z Brna pro ni už neměl využití a proto ji předělal na batoh. „Dal jsem na ni popruh ze staré krosny a šel jsem ven,“ popisuje Kůra. Lidem se novinka líbila. V květnu začne prodávat první celodřevěné batohy na světě.

Mladíci z Brna vyrábí první dřevěné batohy na světě.

Z lékárničky zavazadlo? První batohy ze dřeva na světě vyrobí student z Brna

V pokoji měl starou dřevěnou lékárničku z šedesátých let minulého století. Jonáš Kůra z Brna pro ni už neměl využití a proto ji předělal na batoh. „Dal jsem na ni popruh ze staré krosny a šel jsem ven,“ popisuje Kůra. Lidem se novinka líbila. V květnu začne prodávat první celodřevěné batohy na světě.

Ilustrační fotografie.

„Pokud chceme play off, musíme Litovel porazit“

Jičín - Po vánoční přestávce lépe začít nemohli. Házenkáři extraligového Jičína minulý týden vyhráli v Hranicích 27:25. Teď je na domácí palubovce čeká v sobotu od 18 hodin poslední tým soutěže Litovel a jestli to na východě Čech myslí s bojem o elitní čtyřku vážně, musí outsidera porazit.

Český futsalový reprezentant Lukáš Křivánek (na snímku v bílém dresu) přestoupil z Uherského Hradiště do Sparty.

Futsalový talent roku Křivánek přestoupil z Bazooky do Sparty

Futsalisté Uherského Hradiště hlásí další obrovskou ztrátu. Po Patriku Levčíkovi a Pavlu Outratovi Bazooku opouští také Lukáš Křivánek. Talent roku 2018 a český reprezentant přestoupil do Sparty Praha. Jednadvacetiletá naděje si premiéru v rudém dresu odbyde už v pondělním utkání proti Helasu Brno.

Z míst, kde už Rákosníčkova dětská hřiště stojí.

Dočkají se Kosmonosy a Boleslav Rákosníčkova hřiště?

Kosmonosy/Mladá Boleslav – Poslední deset Rákosníčkových hřišť čeká na to, až si je obyvatele měst vysoutěží. Ve středních Čechách je to 19 měst, která o hřiště zabojují. Na Mladoboleslavsku se utkají Kosmonosy a Mladá Boleslav. Místní i přespolní mohou veřejně hlasovat od 1. do poslední února 2019.

Z míst, kde už Rákosníčkova dětská hřiště stojí.

Nymburští mohou naposledy získat dětské hřiště

Nymburk – Poslední šance. Obyvatelé Nymburka mají v únoru naposledy možnost pouhým hlasováním získat nové dětské hřiště, a to zcela zdarma. Dnes startuje osmý ročník hlasování měst o stavbu Rákosníčkova dětského hřiště, které pořádá společnost Lidl.

Ilustrační foto.

Rákosníčkovo hřiště ve hře

Rokycansko – Projekt Rákosníčkova hřiště, trvající už osm let, by v poslední z plánovaných etap výstavby těchto zařízení letos mohl jedno nadělit i do Rokycan.

Bohuslav Martinů

Polička oslavuje dvojí výročí Bohuslava Martinů

Polička – Roky 2019 a 2020 přinášejí dvě významná výročí poličského rodáka Bohuslava Martinů. Letos uplyne 60 let od jeho úmrtí a příští rok to bude 130 let od jeho narození. V Poličce proto chystají velké oslavy.