Kreativ

ŠTÍTEK: zdravotnictví

Ilustrační foto.

Chebská interna v rozkladu není, ohrazuje se proti tvrzení ANO nemocnice

Na chebské interně v nemocnici panuje kolapsový stav, rozpadl se zde lékařský tým a pacienti se musí vozit na internu až do Karlových Varů, tvrdí krajská zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO), která má v krajské opoziční stínové vládě v gesci zdravotnictví. Personální situace ve zmiňované interně není růžová, ale v dohledné době se prý má stabilizovat.

Ilustrační foto

Přerov chce udržet mladé lidi, kromě zubařů a praktiků podpoří také pediatry

Udržet v Přerově mladé lidi, kteří zpravidla po absolvování vysoké školy zůstávají ve městech, kde vystudovali, hodlají radní posílením dotačních programů v oblasti zdravotnictví. Kromě zubařů a praktiků chce město s pomocí dotace nově podpořit také pediatry. Celkem do dotačních programů v oblasti zdravotnictví Přerov investuje částku 3 miliony korun.

Středeční jednání starosty Pilného s vedením kraje

Kraj hasí požár se vzpurnou Chrudimskou nemocnicí. Slibuje sem velké investice

Chrudimská nemocnice prý není popelkou, získali jsme pro ni 100 milionů na přístrojové vybavení, rozšiřujeme parkoviště, zabýváme se ubytováním zdravotníků. Hejtmanství se těmito sliby snaží vyvrátit pochybnosti řady kritiků, že Chrudimská nemocnice je na chvostu zájmu krajského zdravotnictví. Nespokojenost chrudimské radnice s jejím fungováním dokonce vedla ke snahám vyčlenit ji z krajského holdingu. Po slovní roztržce mezi vedením města a krajem z minulého týdne nyní přišlo společné jednání obou stran sporu s řadou ujištění ze strany hejtmanství.

Ilustrační foto.

Zubaři a nově další pediatr. Novému Městu pod Smrkem se daří lákat doktory

Zajištění lékařské péče trápí některé regiony, ty trpí nedostatkem praktických lékařů, pediatrů či stomatologů. Mezi takové oblasti patří například Frýdlantsko, které pomyslně svítí na mapě zdravotních pojišťoven červeně. Najdou se ale i města v Libereckém kraji, kterým se daří lékaře přilákat.

Chrudimská nemocnice. Ilustrační foto

Chrudimská nemocnice přejde na město? Šlo o žoviální řeč, odmítá nadšení hejtman

/ANKETA/ Když ve čtvrtek odpoledne starosta města František Pilný na svém facebookovém profilu zveřejnil, že by se Chrudimská nemocnice mohla převést na město a vymanit se tak z krajské akciovky, vzbudilo to velkou a většinově nadšenou diskuzi lidí z celého okresu. Jak však Deník zjistil z reakcí představitelů Pardubického kraje, euforistické nadšení není vůbec na místě. A co si o případném osamostatnění nemocnice myslíte vy? Hlasujte v naší anketě.

Naše stopy v NATO zavítaly do Krkonoš

Naše stopy v NATO zavítaly do Krkonoš

Naše stopy v NATO tentokrát zavedly zástupce odboru komunikace Ministerstva obrany a příslušníky Agentury vojenského zdravotnictví do škol v Královéhradeckém kraji. Žákům mateřských a základních škol ve Vrchlabí a v Pecce představili tento projekt a vysvětlili jim také význam našeho 25 let trvajícího členství v Severoatlantické alianci.

Nemocnice Jihlava.

Stovky milionů pro Nemocnici Jihlava v ohrožení. Ministerstvo je může chtít zpět

V Nemocnici Jihlava řeší v souvislosti se zadržením dnes již bývalého ředitele Lukáše Veleva nepříjemnou situaci. Velev je totiž obviněný z několika trestných činů. Dle kriminalistů může figurovat v korupční kauze na nákup zdravotnického zařízení. Evropské dotace pro nemocnici v té souvislosti ministerstvo pro místní rozvoj pozastavilo, jde o stovky milionů korun a několik projektů.

Ilustrační foto

Policie je v sídle Krajské zdravotní. Zadržela šéfa jihlavské nemocnice Veleva

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem. Zásah policie potvrdila ČTK mluvčí společnosti Petra Roubíčková. Kriminalisté zasahují v budově ředitelství. Policisté v této souvislosti zadrželi ředitele Krajské zdravotní Petra Malého, obchodního náměstka Pavla Vorala a ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Debata o nadstandardech je mrtvá, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Dva roky je v čele resortu zdravotnictví a několik měsíců prvním místopředsedou TOP 09. Vlastimil Válek o sobě ovšem stále tvrdí, že je především lékař. A že většinu svých kroků dělá právě z pohledu pacientů a zdravotnického personálu. V rozhovoru pro Deník představil několik zásadních změn, které chce prosadit ještě v tomto volebním období. Rád by u nich přitom našel shodu i s opozicí.

Ivo Vondrák.

Ivo Vondrák chce zpět do vedení kraje. Pomoci mu s tím má nové hnutí s odborníky

/VIDEO/ Po loňském převratu ve vedení kraje působí bývalý hejtman Ivo Vondrák v zastupitelském klubu OK (Otevření a konstruktivní), který založil po konci v hnutí ANO. Do krajských voleb letos v září už půjde pod záštitou nově vzniklého politického hnutí O.k. (oukej!), kam nalákal řadu odborníků a v koalici se STAN chce do vedení kraje.

Nová budova urgentního příjmu v Rychnově bude propojena se stávajícím pavilonem DIGIP a vznikne tak moderní multifunkční komplex.

Nový pavilon roste. Nemocnice v Rychnově má blíže i k úplné samostatnosti

/FOTO, VIDEO/ Odštěpným závodem Oblastní nemocnice Náchod se stala od 1. ledna letošního roku rychnovská nemocnice. Je tak o krok blíže k tomu, aby v budoucnu mohla hospodařit a fungovat zcela samostatně. „Podle kraje tak klíčové zdravotnické zařízení ve druhém největším okrese Královéhradeckého kraje získává výrazně více nezávislosti a je samostatně řízeným podnikem v rámci mateřské organizace, kterou zůstává Oblastní nemocnice Náchod.

Manželé Ovsenákovi

Podpora lidí pečujících doma je slabá. Pomoci může zapojení sociálních služeb

Příběh Lucie Ovsenákové pečující o manžela s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), který přinesl Deník, rozčeřil vody. Kvůli plicnímu ventilátoru jí totiž s péčí o manžela nemůže vypomoci sociální služba a domácí zdravotní péče zoufale nestačí. Nedávno se téma dostalo i na půdu sněmovního výboru pro zdravotnictví.  

Vizualizace plánované podoby nové zlínské krajské nemocnice a autor projektu Martin Šamaj

Projekt nemocnice v Malenovicích inspiroval zdravotnictví v Česku i na Slovensku

/ROZHOVOR, ANKETA/ Nová krajská nemocnice, která měla stát ve Zlíně-Malenovicích, je stále tématem diskuzí politiků, veřejnosti i zdravotnických odborníků. V minulém týdnu zastupitelé Zlínského kraje odhlasovali zrušení investičního záměru na její výstavbu. Velkým zastáncem projektu byl a je jeho autor Martin Šamaj, odborník na výstavbu nemocnic nové generace, zdravotní politiku a organizaci zdravotní péče. Ve svém portfoliu má například nemocnici v Bratislavě-Borech, koncepci rozvoje Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze nebo Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Poliklinika ve Světlé nad Sázavou.

Obavy z budoucnosti. Světlá kupuje polikliniku Vital, bude ji i provozovat

Nechceme, aby se z polikliniky stala například ubytovna. Tak vysvětluje starosta Světlé nad Sázavou František Aubrecht, proč město budovu zdravotního střediska kupuje od soukromých majitelů. Radnice za ni zaplatí dvacet milionů korun. Objekt převezme se všemi závazky, včetně starosti o zajištění lékařské péče.

Kateřina Konečná je v evropském parlamentu už druhé funkční období. Vedle zdravotnictví se věnovala i směrnici o bankách, která posílila práva spotřebitelů

Státům se do Evropské zdravotní unie nechce, říká europoslankyně Konečná

Kateřina Konečná je jako europoslankyně posledním parlamentním mohykánem českých komunistů, kterým i předsedá. V Evropském parlamentu se v minulých deseti letech ale stala mimo jiné uznávanou odbornicí na zdravotnictví. V rozhovoru pro Deník přibližuje mimo jiné situaci kolem uvažované Evropské zdravotní unie.

Martin Komárek

A chudí tiše umřou?

Bohatí si zaplatí lepší zdravotní péči. Jak to ale udělat, aby si chudší pacienti nepohoršili?

Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?

VIDEO: Andrej Babiš rozebral situaci ve zdravotnictví, okomentoval ceny potravin

Hnutí ANO Andreje Babiše nabírá další body. Poslední průzkum volebních preferencí z agentury Kantar CZ mu přisoudil 34,5 procenta, což znamená 91 mandátů. Pokud by tento vzestupný trend pokračoval, mohlo by dosáhnout i na sněmovní většinu. Co na to Babiš? Jak to vidí s cenami potravin a elektřiny v roce 2024? Jak by řešil situaci v českém zdravotnictví? Nestihli jste přímý přenos, podívejte se na záznam.

Prezident Petr Pavel v Hradci Králové.

VIDEO: Prezident mluvil v Hradci Králové o potřebě regulovat populaci vlků

Na první oficiální návštěvu Královéhradeckého kraje v úterý přijel prezident Petr Pavel s manželkou. Nejdřív navštívili malé pacienty v hradecké fakultní nemocnici, poté vedení kraje a odpoledne pak zamířili do dvou firem v Novém Městě nad Metují. Prezident v Hradci Králové mluvil o regionálních problémech se školstvím a zdravotnictvím, ale zmínil se také o potřebě regulovat počty vlků v krajině.

Řada podniků začne omezovat zaměstnanecké benefity. Vláda se totiž kvůli úsporám ve státním rozpočtu rozhodla od příštího roku omezit jejich daňové zvýhodnění, od čehož si slibuje sto miliard korun navíc.

Firmy budou kvůli vládě omezovat benefity. Podívejte, jaké jsou nejrozšířenější

Řada podniků začne omezovat zaměstnanecké benefity. Vláda se totiž kvůli úsporám ve státním rozpočtu rozhodla od příštího roku omezit jejich daňové zvýhodnění, od čehož si slibuje sto miliard korun navíc. Odborníci předpokládají, že firmy začnou snižovat příspěvky na kulturu, sport, dovolenou, léky nebo nadstandardní lékařskou péči.

Ředitel kyjovské nemocnice Jiří Vyhnal.

Čekání na pohotovosti bude teď delší, varuje ředitel nemocnice v Kyjově

/FOTO/ Hned devětašedesát lékařů Nemocnice Kyjov se výrazně zapojuje do celorepublikových protestů. A to tak, že se rozhodli striktně dodržovat zákoník práce, tedy od 1. prosince podali výpovědi z přesčasové práce. Největší nemocnice v hodonínském okrese tak od posledního měsíce tohoto roku omezí neakutní péči a zavře i některé ambulance. 

Protestního shromáždění před táborskou nemocnicí se v pondělí 27. listopadu odpoledne zúčastnilo více než padesát lidí.

Pracujeme na úkor osobního života, zlobili se protestující zdravotníci v Táboře

Nesnesitelné pracovní podmínky, neodpovídající odměny, taková je situace v českém zdravotnictví podle těch, kteří přišli v pondělí 27. listopadu odpoledne podpořit celorepublikový protest před táborskou nemocnici. Hodinové shromáždění svolali členové Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Přišlo více než 50 lidí.

Fakultní nemocnice Olomouc. Ilustrační foto

Přesčasy vypovědělo přes 100 lékařů v Olomouci. Co se bude dít v nemocnicích?

Přes šest tisíc lékařů v Česku podalo výpovědi z přesčasů a budou chybět ve směnách v nemocnicích, kde od 1. prosince zajistí akutní péči, ale odloží se stovky operací. Někde může nastat vážný problém. Na přesčasové práci české zdravotnictví stojí. V největší středomoravské nemocnici, Fakultní nemocnici Olomouci, vypovědělo další přesčasovou práci 110 lékařů. Ve Vojenské nemocnici Olomouc dva. Podle šéfů těchto nemocnic se pacienti nemusejí obávat.

Lékaři na operačním sále. Ilustrační snímek.

Ve fakultce vypovědělo přesčasy přes 100 lékařů. Co se bude dít?

Přes šest tisíc lékařů v Česku podalo výpovědi z přesčasů a budou chybět ve směnách v nemocnicích, kde od 1. prosince zajistí akutní péči, ale odloží se stovky operací. Někde může nastat vážný problém. Na přesčasové práci české zdravotnictví stojí. V největší středomoravské nemocnici, Fakultní nemocnici Olomouc, vypovědělo další přesčasovou práci 110 lékařů. Ve Vojenské nemocnici Olomouc dva. Podle šéfů těchto nemocnic se pacienti nemusejí obávat.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Ministerstvo se s lékaři na růstu platů nedohodlo. Nemocnice počítají s protesty

Odbory podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odmítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun a pětiprocentní růst platových tarifů, což byla podle něj nejvyšší možná nabídka. Řekl to novinářům po jednání s protestujícími lékaři. Česká lékařská komora (ČLK) a odbory podle prezidenta Milana Kubka trvá na sjednocení odměňování v nemocnicích a napojení základní mzdy lékaře na průměrnou mzdu. Od prosince část lékařů odmítla sloužit přesčasy, čímž chtějí podpořit své požadavky na změny v odměňování a přesčasové práci. V nemocnicích proto může být omezená plánovaná péče, na akutní ošetření se podle ČLK může déle čekat.

Nemocnice KKN.

Výpovědi lékařů z přesčasů omezí provoz dětského oddělení v nemocnici

Nesouhlas lékařů s nárůstem přesčasové práce zkomplikuje prosincový provoz dětského oddělení karlovarské nemocnice. Vyplývá to z vyjádření Markéry Singerové, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN). K výpovědím z dobrovolné přesčasové práce se připojilo přibližně 30 lékařů z celé KKN, tedy v Karlových Varech a Chebu. Plánovaná péče by být omezena neměla.

Nová nefrologická ambulance v budově Mcentra

Pacienti z Chotěbořska čekají na ošetření v nové ambulanci stále marně

Ani po půl roce ještě nemůže naplno ordinovat nová nefrologická ambulance v Chotěboři. Pečuje o pacienty s nemocnými ledvinami. Uzavřely s ní smlouvu jen dvě zdravotní pojišťovny. Největší, Všeobecná zdravotní pojišťovna, to neučinila. Nejbližší nefrologickou ambulanci mají tak pacienti Všeobecná zdravotní pojišťovna až v Havlíčkově Brodě.

Nemocnice Vyškov na Veletrhu v Olomouci. Zaujal třeba pravěk ve zdravotnictví

Nemocnice Vyškov na Veletrhu v Olomouci. Zaujal třeba pravěk ve zdravotnictví

Ve středu pětadvacátého října se u našeho stánku Nemocnice Vyškov už tradičně (účastníme se od roku 2019) zastavila spousta mladých lidí z řad lékařů a nelékařských zdravotnických pracovníků. Kromě obdržených propagačních materiálů si zájemci mohli vyzkoušet, jak funguje podtlaková pumpa, injektomat, zajímavé rehabilitační pomůcky a zaujal je i náš retrokoutek - pravěk ve zdravotnictví.