Kreativ

ŠTÍTEK: zdravotnictví

Nová nefrologická ambulance v budově Mcentra

Pacienti z Chotěbořska čekají na ošetření v nové ambulanci stále marně

Ani po půl roce ještě nemůže naplno ordinovat nová nefrologická ambulance v Chotěboři. Pečuje o pacienty s nemocnými ledvinami. Uzavřely s ní smlouvu jen dvě zdravotní pojišťovny. Největší, Všeobecná zdravotní pojišťovna, to neučinila. Nejbližší nefrologickou ambulanci mají tak pacienti Všeobecná zdravotní pojišťovna až v Havlíčkově Brodě.

Nemocnice Vyškov na Veletrhu v Olomouci. Zaujal třeba pravěk ve zdravotnictví

Nemocnice Vyškov na Veletrhu v Olomouci. Zaujal třeba pravěk ve zdravotnictví

Ve středu pětadvacátého října se u našeho stánku Nemocnice Vyškov už tradičně (účastníme se od roku 2019) zastavila spousta mladých lidí z řad lékařů a nelékařských zdravotnických pracovníků. Kromě obdržených propagačních materiálů si zájemci mohli vyzkoušet, jak funguje podtlaková pumpa, injektomat, zajímavé rehabilitační pomůcky a zaujal je i náš retrokoutek - pravěk ve zdravotnictví. 

Netolický: Nejvážnější krize pro malé nemocnice za posledních 12 let? Bohužel to tak vypadá. Požádal jsem proto o schůzku ministra zdravotnictví.

Hejtman Netolický: Nemocnice v nejhorší krizi za 12 let. Chci řešení od ministra

Po dlouhodobém nedostatku lékařů, sester či ambulantních zdravotníků přišel další problém. Nedávná novela zákoníku práce totiž zdvojnásobila případný počet přesčasových hodin ve zdravotnictví. Sekce mladých lékařů proti tomu protestuje, viditelnými se chtějí stát i zdravotníci z Pardubické nemocnice. Kromě snížení množství přesčasů požadují také růst platů. Pokud se lékaři s ministerstvy práce a zdravotnictví na novele zákoníku práce nedohodnou mohou v prosinci v nemocnicích chybět. 

Ilustrační fotografie

Krize v nemocnicích Pardubického kraje: omezují příjem pacientů, je málo lékařů

Pardubický kraj čelí závažné krizi ve svých nemocnicích. Má to za následek omezený příjem pacientů a neodléčené stavy. Velkým problémem je nedostatek personálu v nemocnicích, u záchranářů i v sociálních službách, časté přesčasy, frustrace a především nízké platy. Následkem je zhoršení dostupnosti zdravotní péče. Situace je natolik vážná, že některé nemocnice v kraji se dokonce staly neschopné přijímat pacienty.

Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví udělila hradecké léčebně dlouhodobě nemocných významné ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice 2023.

Hradecká léčebna dlouhodobě nemocných získala ocenění za kvalitu a bezpečnost

Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví udělila hradecké léčebně dlouhodobě nemocných významné ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice 2023. To získávají nemocnice za vysoce kvalitní přístup k řízení kvality a bezpečí, k pacientům při poskytování zdravotní a ošetřovatelské péče i k zaměstnancům.

Jihočeské vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR. Uprostřed místopředseda republikového vedení odborů Lubomír Francl.

Jihočeské zdravotnické odbory odmítly přesčasy a chystají stížnost

Konzultaci s právníky a případnou stížnost na Evropskou komisi chystají jihočeské zdravotnické odbory. Oznámili to jejich zástupci ve čtvrtek po jednání v Českých Budějovicích. Ve svém obsáhlém stanovisku zkritizovali odboráři nejen nové ustanovení zákona, které navyšuje možné přesčasy, ale dlouhodobě špatnou personální situaci ve zdravotnictví.

Ilustrační snímek

Poslanci schválili změny v zákoníku práce. Lékaři budou moci mít víc přesčasů

Sněmovna v úterý znovu schválila dočasné zavedení možnosti další přesčasové práce ve zdravotnictví. Ustanovení budí spory a část lékařů pracujících v nemocnicích hrozí, že přestane přesčasy sloužit. Novela zákoníku práce ale zejména zpřesňuje vymezení práce na dohody, čímž má být předvídatelnější. Zpružnění pravidel pro dohody o provedení práce, jak je navrhovali s ohledem na sezónní pracovníky senátoři, dolní komora odmítla. Předlohu, která přinese i další změny, nyní dostane v původním sněmovním znění k podpisu prezident Petr Pavel. 

Poliklinika v Nerudově ulici v Kralupech nad Vltavou.

Koupí Kralupy polikliniku? Chátrající nemovitost je na prodej za 40 milionů

/FOTO, VIDEO/ Sídlo kralupské polikliniky v Nerudově ulici je na prodej. Čtveřice majitelů, kteří shodně působí ve zdravotnictví, ji nejdříve nabídla městu. A to koupi nemovitosti za čtyřicet milionů zvažuje. Verdikt by mohl padnout už na nejbližším zasedání zastupitelů. V poliklinice se nachází řada ordinací praktických i odborných lékařů a rentgen. Ve hře je tak budoucnost zdravotnických služeb ve městě. 

Porodní asistentka z litoměřické nemocnice Iveta Lamošová se stala Královnou Labe.

Je to krásná práce, říká porodní asistentka Iveta Lamošová. Je Královnou Labe

/ROZHOVOR/ Iveta Lamošová je porodní asistentkou na gynekologicko - porodnickém oddělení v litoměřické nemocnici. Je také vítězkou premiérového ročníku soutěže Královna Labe, uspěla i v internetovém hlasování a získala titul Královna sympatie. Soutěž uspořádala Krajská zdravotní ve spolupráci s ústeckým magistrátem, ve finále se utkalo 12 zaměstnankyň obou organizací. „Práce ve zdravotnictví není pohádka, je to zaměstnání náročné a zodpovědné. Ovšem krásné," usmívá se sympatická mladá žena.

Vojenská nemocnice Olomouc.

Nemocnice ošetřila desítky ukrajinských vojáků, kteří cvičí na Libavé

Ve Vojenské nemocnici Olomouc ošetřili zdravotníci téměř 90 ukrajinských vojáků. Jedná se o bojovníky, které čeští vojáci trénují na Libavé. Poskytnutí léčby zraněným příslušníkům ukrajinské armády je podle resortu obrany další způsob, jak Česko může pomoci válkou devastované zemi.

Služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou se ve žďárské poliklinice přestěhovaly. Foto: poskytla Oblastní charita Žďár nad Sázavou

Stěhování ve žďárské poliklinice: služby Charity najdou lidé ve třetím patře

Kanceláře Domácí zdravotní péče a Pronájmu kompenzačních pomůcek v budově Polikliniky Žďár nad Sázavou jsou přestěhované. Obě služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou se přesunuly ze suterénu do třetího patra hlavní budovy. Nově je lidé najdou ve společné kanceláři v části chodby, kde sídlí vedení Polikliniky, číslo dveří je 317.

Záchranka. Ilustrační foto.

Zlatohorští usilují o záchranku. Pomoc může přijít z nečekané strany

Srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. To jsou některé ze zdravotních problémů, u kterých se hraje o čas. Za jak dlouho dorazí k postiženému pomoc, záleží do velké míry na tom, kde bydlí. Do Zlatých Hor vyjíždí zdravotničtí záchranáři až z Jeseníku. Zlatohorští proto usilují o zřízení výjezdové základny v jejich městě. Šance na určité zlepšení se po letech rýsuje. Pomoc přitom může přijít z nečekané strany.

Cvičení Safeguard 2023 prověřilo součinnost Armády ČR, Policie ČR a specialistů společnosti ČEZ při případné ochraně Jaderné elektrárny Temelín

Polovina Čechů chce vojenskou službu. Čtvrtina by ale v případě války emigrovala

Jen něco přes třetinu Čechů by dalo víc peněz na obranu, pokud by to mělo být na úkor sociálních služeb a zdravotnictví. Takové je jedno ze zjištění rozsáhlého výzkumu nálad týkajících se obrany a bezpečnosti, který v polovině května v devíti středoevropských zemích uskutečnily polský ústav Ibris spolu s odborným portálem Defence24.pl. Pro Česko z něj vyplynulo i několik dalších zajímavých informací.

Ilustrační foto

Pardubická ordinace pro lidi bez domova má úspěch. Ročně ošetří 750 lidí

Pardubičtí bezdomovci chodí stále častěji k lékaři. Péči na úrovni praktického lékaře jim poskytuje speciální ordinace. Hlavním cílem ordinace je, podle radnice, včasné lékařské ošetření a předcházení dlouhodobé náročnější léčbě a případným hospitalizacím, projekt tak šetří i počty výjezdů zdravotnické záchranné služby a napomáhá ke snižování rizik spojených s přenosem infekčních chorob.

Zakladatel a ředitel telemedicínského projektu Meddi Jiří Pecina

Díky umělé inteligenci budou léky na většinu chorob, říká průkopník telemedicíny

Podle zakladatele a ředitele českého telemedicínského projektu Meddi Jiřího Peciny může rozvoji zdravotnictví umělá inteligence výrazně pomoci. Má za to, že díky ní budou brzy známy léky na většinu existujících chorob. „Je la třeba si dát pozor na využívání dat a vyvarovat se čínské praxe, kde vláda nejnovějších technologií zneužívá k řízení celé populace,“ upozorňuje.

Sestry Uliana a Sofia zůstaly v Česku samy.

Sama v cizí zemi: Máma mi moc chybí. Snad se za ní podívám, přeje si Uliana

/FOTOGALERIE/ Již více než dva měsíce se musí obejít bez rodičů v cizí zemi sedmnáctiletá Uliana Dovhal, která spolu se svojí mámou Lenou a jednadvacetiletou sestrou Sofií vloni v březnu uprchla před válkou v její rodné Ukrajině. Zakotvila v Rakovníku u své vzdálené příbuzné, která jí poskytla azyl. Avšak její máma se na konci února vrátila zpět do své válkou zmítané vlasti do Pavlogradu, za svým přítelem, maminkou a dalšími blízkými. Jak sama uvedla, to nejdůležitější, tedy zachránit své dcery, už udělala.

Ošetřovatelská péče probíhá v domácím prostředí.

Linda Zítová z Nemocnice Mělník: Domácí zdravotní péče je hrazena z pojištění

/ROZHOVOR/ Domácí zdravotní péče, hrazená ze zdravotního pojištění, umožňuje pacientům, kteří potřebují odborné služby, aby mohli místo cestování k lékařům nebo pobytu v nemocnici zůstávat doma. Jde například o lidi po operacích nebo chronicky a nevyléčitelně nemocné. Mezi organizace, které poskytují ošetřovatelské služby v domácím prostředí, patří i Nemocnice Mělník. Podle ředitelky ošetřovatelské péče Lindy Zítové jde o službu pro pacienty, kteří jsou indikováni lékařem.  

Český prezident Petr Pavel zavítal do města Dnipro na východě Ukrajiny

Pavel navštívil východ Ukrajiny. Jako první hlava státu od začátku války

Český prezident Petr Pavel druhý den návštěvy Ukrajiny jednal ve městě Dnipro na východě země mimo jiné s oblastním šéfem Serhijem Lysakem. Podle Pavla je nyní hlavní posunout se od pomoci ke spolupráci, jež by se mohla rozvinout ve zdravotnictví, vzdělávání, výzkumu či energetice. V Dněpropetrovské oblasti, významně zaměřené na průmysl, chce Česko také kvůli lepší spolupráci otevřít generální konzulát. Podle prezidentovy mluvčí Markéty Řehákové je Pavel první zahraniční prezident, který se po ruské invazi vydal na východ Ukrajiny.

Ordinace Armády spásy pro lidi bez domova v Praze.

Verbální agrese je tu na denní bázi, říká lékařka ošetřující lidi bez domova

/ROZHOVOR/ Jemně působící lékařka Andrea Pekárková se v pražské ordinaci Armády spásy setkává s komplikovanými případy denně. Při své práci už několikrát odchytila kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovku. Pacientům a pacientkám pomáhá už 14 let. V metropoli k ní do ordinace míří převážně osoby bez přístřeší včetně nepojištěných cizinců, ale i pojištění pacienti. Denně jich do ordinace přijdou desítky. Ačkoliv se snaží pomoci, setkává se často se slovní agresí pacientů. Snaží si ji ale nebrat osobně.

Ve vybavené sanitce bude moci záchranář za podpory moderních technologií provádět nutné zákroky, které povede vzdáleně zkušený chirurg z nemocnice vzdálené stovky kilometrů.

Budou nás léčit roboti? Umělá inteligence slibuje zázraky i ve zdravotnictví

Bez zkušených lékařů a sester se v medicíně neobejdeme ani v nejodvážnějších vizích budoucnosti, kdy se zřejmě stane koexistence s umělou inteligencí běžnou realitou. Technologie budou ve zdravotnictví pomáhat čím dál více. A v nejednom případě třeba i zachrání lidský život, i když by to bylo dříve nemyslitelné.

Ilustrační foto

Lůžek v LDN by bylo třeba více. Umístit pacienty se naštěstí daří i tak

/FOTOGALERIE/ Doléčení, s nímž zůstává spojena nutnost denní lékařské péče, stabilizace zdravotního stavu po akutním onemocnění nebo po operaci či rehabilitace, patří k nejčastějším důvodům k umístění pacientů, kteří byli dříve hospitalizováni na jiných odděleních nemocnic, v léčebnách dlouhodobě nemocných.

MUDr. Tomáš Zelenka.

Nejlepší je, když pacient odejde po svých, říká primář oddělení následné péče

/ROZHOVOR/ Málo lůžek, málo personálu. Kapacity oddělení následné péče zaostávají za vyspělou Evropou nejen v Ústeckém kraji, ale v celé republice. „Už nyní je obrovský celorepublikový deficit těchto lůžek, který se s ohledem na demografický vývoj bude jen prohlubovat, pokud se nenavýší kapacity,“ varuje primář Tomáš Zelenka z Oddělení následné péče Krajské zdravotní – Nemocnice Most, se sídlem v Zahražanech. Oddělení poskytuje následnou lůžkovou zdravotní péči, což v praxi znamená léčení a rehabilitaci pacientů s převážně chronickými chorobami.

MUDr. Tomáš Zelenka.

Nejlepší je, když pacient odejde po svých, říká primář oddělení následné péče

/ROZHOVOR/ Málo lůžek, málo personálu. Kapacity oddělení následné péče zaostávají za vyspělou Evropou nejen v Ústeckém kraji, ale v celé republice. „Už nyní je obrovský celorepublikový deficit těchto lůžek, který se s ohledem na demografický vývoj bude jen prohlubovat, pokud se nenavýší kapacity,“ varuje primář Tomáš Zelenka z Oddělení následné péče Krajské zdravotní – Nemocnice Most, se sídlem v Zahražanech. Oddělení poskytuje následnou lůžkovou zdravotní péči, což v praxi znamená léčení a rehabilitaci pacientů s převážně chronickými chorobami.

Jihomoravský kraj schválil vypsání soutěže na stavbu Sanatoria Pálava v Pasohlávkách. Vizualizace.

Další krok ke vzniku Sanatoria Pálava u Pasohlávek: vypsali soutěž na stavbu

Bazén a léčebné procedury jako Kneippův chodník nebo končetinové vany budou k dispozici pacientům v Sanatoriu Pálava u Pasohlávek na Brněnsku, které plánuje postavit Jihomoravský kraj za miliardu korun. Krajští radní ve středu odsouhlasili vypsání soutěže na stavební práce, jejichž součástí je i projektová dokumentace včetně 3D modelu.

Dětské oddělení najdete ve 3. patře nového pavilonu B českokrumlovské nemocnice.

Děti z Větřní, které přišly o lékařku, ošetří v nemocnici. Ukončí tam i paragraf

Děti z Větřní a okolních obcí, které se znenadání ocitly bez své lékařky, která minulý týden zahynula při dopravní nehodě, o lékařskou péči v nejbližší době nepřijdou. Zatímco rodina Jaroslavy Vaníčkové, město a také krajský úřad shání nástupce, který by se obvodu ujal, město domluvilo s krumlovskou nemocnicí, že se o pacienty dočasně postará. Peníze na nového lékaře by mohl poskytnout i kraj.