Kreativ

ŠTÍTEK: zdravotnictví

Ilustrační foto.

Dětské centrum Kolín otevře pediatrickou ambulanci a ambulanci fyzioterapie

Dětské centrum Kolín rozšíří své služby o dvě nové ambulance. Konkrétně jde o ordinace praktického lékaře pro děti a dorost a fyzioterapii. Spuštění možné registrace dětských pacientů se předpokládá v říjnu. Nyní je dětské centrum ve fázi vyjednávání smluv se zdravotními pojišťovnami. Předběžný zájem mohou rodiče projevit odesláním formuláře na webu centra.

Mnozí nedostatečnou zdravotní péčí v Lounech přisuzují tamní nemocnici, která nemá lůžka akutní péče. Společnost Agel provozuje lůžka následné péče a sociální lůžka.

Komunální volby v Lounech. Jedno z témat je, jak zlepšit zdravotní péči

/FOTO/ Šárka Kotková se nedávno přestěhovala z Mostu do Loun. Radost z nového bydliště jí zkalil fakt, že v Lounech nemohla sehnat praktického lékaře. Musela zůstat u toho svého v Mostě. „Dojíždění k lékaři z Loun do Mostu, když člověku není dobře, není úplně ideální,“ popsala.

Nemocnice v Sušici.

Osud nemocnice. To bude hlavní téma voleb v Sušici

Stojíme v kopci na periferii Sušice. Úzká klikatá cesta nás přivedla až k sušické nemocnici, kousek dál nad ní se tyčí Kaple Anděla Strážce, oblíbené místo turistů i místních, odkud je vidět na město i Šumavu. Je ospalé dopoledne, ale u nemocnice je živo. Na parkovišti se střídají auta, do budovy vchází stále noví pacienti, ti ošetření už zase míří pryč. Typický pohled na zavedenou nemocnici na malém městě. Vůbec to nevypadá, že osud téhle nemocnice v podhůří Šumavy visel často na vlásku. Kvůli nedostatku lékařů tu teď nefunguje lůžková chirurgie, ostatní oddělení se zatím drží.

V areálu děčínské nemocnice se počítá s výstavbou nového Pavilonu péče o matku a dítě včetně hemodialyzačního střediska a nadzemního propojovacího koridoru.

Moderní zázemí v nemocnicích Krajské zdravotní se rýsuje

Krajská zdravotní, a. s. (KZ), úspěšně pokračuje v realizaci významných investičních akcí ve svých nemocnicích. V současnosti je nejdále s budováním pavilonu v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Dostavbu nemocnice za bezmála 1,4 miliardy korun společnost částečně financuje z dotačních zdrojů, a to konkrétně z 98. výzvy IROP částku 500 milionů korun, a také z finanční investiční podpory Ústeckého kraje. Pro zajištění vyrovnaného cash flow KZ využívá investiční úvěr od Komerční banky, a. s. Stejným způsobem je zajištěno financování dostavby nemocnic v Děčíně a Chomutově, kde dotace z evropských zdrojů činí shodně 150 milionů korun.

Ilustrační snímek

Zdravotní platby státu klesnou. Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto

Státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané po lednovém zvýšení ve zbytku roku klesnou. Od roku 2024 bude zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu. Změny zavede vládní novela, kterou opětovně schválila Sněmovna hlasy koaličních poslanců. Dolní komora přehlasovala po šestihodinové debatě veto prezidenta Miloše Zemana, který se podobně jako opozice obává záporného dopadu snížení plateb na kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Vládní představitelé takové důsledky odmítli. Předloha bude účinná den potom, co vyjde ve sbírce.

Vláda počítá s tím, že příští rok bude platba za státního pojištěnce necelých tisíc devět set korun, což bude více než po případném zmrazení, ale méně než nyní

Budou se odkládat operace? Poslanci hlasují o 14 miliard pro české zdravotnictví

Spor o to, zda se zdravotní péče udrží na stejné úrovni jako nyní, vrcholí. Poslanci budou v pátek 26. srpna hlasovat o vetu prezidenta Miloše Zemana. Ten jim vrátil vládní novelu zákona, podle níž budou zmrazeny platby státu za zdravotní pojištění dětí, starých lidí či nezaměstnaných. Tedy takzvaných státních pojištěnců, kterých je u nás takřka šest milionů.

Lékařská pohotovostní služba při Městské nemocnici Ostrava (Fifejdy).

Češi musí v noci na pohotovost i desítky kilometrů. Ministerstvo slibuje změnu

Když začalo Pavla z malé obce v jižních Čechách v noci bolet břicho, zjistil, že pro lékařskou pomoc by se musel trmácet třicet kilometrů na urgentní příjem do nemocnice v Jindřichově Hradci. Netroufl si v takovém stavu řídit, veřejná doprava už nejezdila a záchranku si nechtěl volat. Vzal si proto prášek proti bolesti a ráno šel za praktikem.

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě

Prezidentovo veto. Zeman odmítl vládní plán snížit platby státu do zdravotnictví

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu, která má letos snížit platby státu do zdravotnictví a od roku 2024 je valorizovat jako důchody. ČTK to dnes oznámil Hrad. Sněmovna může veto zvrátit. Vláda chce novelou ušetřit letos ve státním rozpočtu 14 miliard korun, což podle Zemana bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče.

Polná by se mohla stát třetím největším městem Jihlavska. Ilustrační foto.

Polné chybí koupaliště, Telči dostupnější zdravotní péče

Opustit radnici nechceme, rozhodnou ale voliči. Shodná odpověď zní před záříjovými komunálními volbami ze všech měst na Jihlavsku. Starostové a starostka říkají, že přistupují k volbám s pokorou, pokud však dostanou důvěru, mají rozpracované projekty, od kterých nechtějí odcházet.

Výstava historie lékařství v brodském muzeu

Výstava v Brodě: ze starých lékařských nástrojů jde dneska hrůza, podívejte se

Špitál ve městě stál už ve 13. století, přesto do konce 19. století nebyl v tehdejším Německém Brodě žádný lékař s diplomem. Před sto lety doktoři k pacientům v bílých pláštích nechodili. Takové zajímavé informace sděluje unikátní výstava v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny. Přístupná je až do poloviny září.

Antonín Klimša, výkonný ředitel RBP, zdravotní pojišťovny.

Virtuální služby? Pro pojišťovnu RBP žádný problém

Na rychlou, bezbariérovou a bezpečnou formu digitální, či online komunikaci a širokou škálu preventivních a zdravotních programů vsadila v konkurenci zdravotních pojišťoven RBP, zdravotní pojišťovna. „Mezi specifickými cíli rozvoje a modernizace naší pojišťovny dále najdeme rozšiřování sítě smluvních lékařů, projekty dostupnosti zdravotní péče, rozvoj telemedicíny, modernizace poboček i nové služby pro pojištěnce jako je objednávací systém na pobočky nebo do vybraných ambulancí,“ říká výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.

Ilustrační foto

Motivace funguje. Mladí lékaři přichází na Vysočinu, pediatři ale stále chybí

Ze Žďáru nad Sázavou jezdí za zubařem až do vedlejšího okresu. Stejně jako jiná města se i Žďár totiž potýká s akutním nedostatkem stomatologů. „Ještěže tam musím jen dvakrát do roka. Sehnat kdekoli jiného než soukromého stomatologa je celkem problém,“ povzdechla si Lenka Novotná ze Žďárska. Za pár let už by to však být problém nemusel. Medici totiž na Vysočinu proudí za motivačními stipendii.

Ilustrační foto.

Deník se ptal: Co u vás vyhraje volby? Jaké téma rozhodne na Valašsku

Česko čekají poslední zářijový víkend komunální volby. Lidé si své kandidáty do zastupitelstev měst a obcí zvolí v pátek 23. a v sobotu 24. září. Co podle vás může rozhodnout boje o radnici a jaká témata hýbou vaším bydlištěm? Ptali jsme se občanů na Valašsku. Podívejte se na jejich odpovědi.

Tomáš Studeník. Jako inovátor vede kreativní a ideační workshopy. Je zakladatelem a ředitelem konzultační společnosti Insane Business Ideas. Organizuje inovační maratony CEE Hacks.

Tomáš Studentík: Práci sestřiček na JIP budeme vyučovat ve virtuální realitě

Tomáš Studeník rozjel v Česku rozjel tuzemskou verzi konceptu FuckUp Nights, organizuje inovační maratony CEE Hacks, kde studenti celého světa řeší problémy ve zdravotnictví, dopravě, energetice, průmyslu a sociální sféře. Šéfuje konzultační společnosti Insane Business Ideas a jako kreativní ředitel působí v digitálním butiku Confidence Digital. Spolupracuje také s vládními organizacemi Czechinvest. Časopisem Computer World byl uveden mezi IT osobnostmi roku 2020. Jeho posledním projektem je zdravotnický inkubátor Caelestinus, který má jasnou vizi: propojit svět informační technologie a zdravotnictví.

Ilustrační foto

Co bude s nemocnicí? Nastoupí nový ředitel, lékaře mají přilákat byty a školky

Vypadá to, že je Chrudimská nemocnice na dobré cestě dostat se z personální krize. Avšak situace je natolik vážná, že město Chrudim přiměla k vytvoření petice za zachování plné funkčnosti všech oddělení. Podle starosty Františka Pilného naději na záchranu může přinést nový ředitel špitálu Jan Marounek, který nastoupí do funkce v polovině července.

Ilustrační foto

Co bude s nemocnicí v Chrudimi? Nastoupí nový ředitel, lékaře mají přilákat byty

Vypadá to, že je Chrudimská nemocnice na dobré cestě dostat se z personální krize. Avšak situace je natolik vážná, že město Chrudim přiměla k vytvoření petice za zachování plné funkčnosti všech oddělení. Podle starosty Františka Pilného naději na záchranu může přinést nový ředitel špitálu Jan Marounek, který nastoupí do funkce v polovině července.

Hejtman MS kraje Ivo Vondrák.

Vondrák a Gebauer: Za každého zubaře v důchodu potřebujeme mít tři nové

To jsou některé z otázek, na něž jsme hledali odpovědi na debatě Deníku na téma zdravotnictví v Moravskoslezském kraji. Jak zvládly zdejší nemocnice nápor pacientů v období covidu a jak jsou na tom nyní s dostupností zdravotní péče? Posouvá se zdejší zdravotnictví k moderním trendům digitalizace a telemedicíny? A jak zvládá řešit problémy s nedostatkem lékařů?

Moderovaná diskuze Deníku o budoucnosti zdravotnictví v Moravskoslezském kraji v multifunkční hale Gong v Dolní oblasti Vítkovice, 22. června 2022, Ostrava.

Moderovaná diskuze Deníku o budoucnosti zdravotnictví v Moravskoslezském kraji

/FOTOGALERIE/ Budoucnost zdravotnictví v Moravskoslezském kraji. To bylo téma moderované panelové diskuse, kterou Deník uspořádal ve středu 22. června 2022 v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Hosty Deníku byli náměstek hejtmana, lékaři a další významní zástupci zdravotnictví v kraji.     

O převodu městské nemocnice Milosrdných bratří tamnímu konventu jednají zástupci města Brna už několik měsíců.

Nejistota pacientů: tahanice o Nemocnici Milosrdných bratří v Brně pokračuje

O provozovateli brněnské městské Nemocnice Milosrdných bratří stále není rozhodnuto. Zástupci města Brna už několik měsíců jednají o jejím převodu tamnímu řádu, jenž má o provoz zájem. Milosrdní bratři aktuálně do konce srpna prodloužili smlouvu na pronájem budov, ve kterých město nemocnici provozuje. Čekají na soupis městského majetku a jeho ocenění. To má mít odhadce hotové do poloviny července. Při vzájemné domluvě by hospitálský řád mohl začít provozovat nemocnici od ledna příštího roku.

Operace - Ilustrační foto

Více peněz na operace. Vláda se s pojišťovnami dohodla na navýšení plateb

Lidé, kteří se chystají na výměnu kyčle nebo kolene či jinou neakutní operaci, se nemusí bát. Pojišťovny zákrok uhradí. Ministři zdravotnictví a financí se dohodli, že od příštího roku budou pravidelně navyšovat platby za státní pojištěnce. Tedy seniory, děti, ženy na mateřské či nezaměstnané. Valorizaci vláda plánuje odvodit od růstu inflace a poloviny reálné mzdy. Tedy stejně jako u důchodů.

Nemocnice - ilustrační foto

Platby za státní pojištěnce zřejmě od července klesnou. Poslanci změnu schválili

Státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané se po lednovém zvýšení od července asi opět sníží. Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna po mnohahodinových obstrukcích opozičních ANO a SPD. Hnutí ANO neprosadilo vrácení předlohy kabinetu k přepracování a SPD její zamítnutí už v prvním čtení. Nyní ji posoudí ve zkrácené měsíční lhůtě zdravotnický výbor.

Končící ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Končící ředitel Fakultní nemocnice Brno: Mám obavy, že nám brzy dojde dech

Nemocnici převzal za běžných podmínek. Netrvalo ale dlouho a zdravotnické zařízení muselo začít praktikovat válečnou medicínu. Žádný jiný ředitel v historii Fakultní nemocnice Brno nebyl v těžší pozici než právě odcházející šéf Jaroslav Štěrba. „Nemocnice nyní potřebuje krizového manažera na plný úvazek. Já se stále cítím více doktorem,“ nastínil příčiny své rezignace v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Ilustrační foto.

Tichá linka usnadňuje neslyšícím komunikaci s úřadem i strážníky

Sluchově hendikepovaní už se nemusí obávat neúspěchu při jednáních s úředníky. Usnadnění jejich komunikace s benešovskou radnicí přináší takzvaná Tichá linka. Na její stránky odkazoval web benešovského úřadu už před několika lety, až nyní ji ale díky registraci využívá.

Konference na jihlavské vysoké škole se věnovala zdravotním sestrám a jejich nepostradatelnosti ve zdravotnictví.

Zdravotní sestra. Jedinečný článek v péči o pacienta. Co vše musí zvládnout?

Ve Výukovém centru Vysoké školy polytechnické se v první půlce dubna uskutečnila odborná konference pro nelékařský zdravotnický personál s názvem Sestra – jedinečný článek řetězu péče o pacienta. Zúčastnilo se 180 zdravotníků i studentek oboru všeobecná sestar. Akce také finančně podpořila Lékaře bez hranic.

Primář mosteckého oddělení následné péče MUDr. Tomáš Zelenka.

Primář mosteckého oddělení následné péče Zelenka: Naděje vrací chuť do života

Oddělení následné péče Krajské zdravotní – Nemocnice Most, se sídlem v Zahražanech poskytuje následnou lůžkovou zdravotní péči. V praxi to znamená (do)léčení a rehabilitaci pacientů s převážně chronickými chorobami a po stabilizaci akutních onemocnění prakticky všech lékařských oborů vyjma pediatrie, nejvíce interny, neurologie, ortopedie, traumatologie, chirurgie. Pacientům je poskytována komplexní odborná lékařská, ošetřovatelská a rehabilitační péče, fyzioterapie i ergoterapie. Primářem mosteckého oddělení následné péče je MUDr. Tomáš Zelenka. 

Prezident Miloš Zeman

Hrad hledá pro Zemana poskytovatele zdravotní péče. Vypsal výběrové řízení

Kancelář prezidenta republiky (KPR) vypsala výběrové řízení na služby domácí zdravotní péče pro prezidenta Miloše Zemana. Poptává ji pro období od 1. května do konce Zemanova mandátu v březnu 2023, a to na zámku v Lánech a Pražském hradě. ČTK to zjistila z Věstníku veřejných zakázek. O Zemana od jeho listopadového propuštění z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) pečuje soukromá firma Senior Home Group.

Ministr vnitra Vít Rakušan

Sněmovna schválila snazší udělování víz uprchlíkům. Změna čeká i zdravotní péči

Snazší postupy udělování pobytového oprávnění uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi zakotví vládní návrh zákona, který schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Hlasovalo pro ni 128 ze 129 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Další v pátek schválené vládní předlohy, jejichž účelem je pomoc ukrajinským uprchlíkům, se týkají například přístupu na pracovní trh. 

Ilustrační fotografie.

K cestování po metropolitní oblasti stačí uprchlíkům z Ukrajiny pas

Ukrajinský pas může ve středních Čechách dočasně nahradit nejen jízdenku, ale i kartičku zdravotní pojišťovny. Deníku to v pondělí potvrdila hejtmanka Petra Pecková (STAN) s tím, že na takovém opatření pro podporu lidí prchajících z válečných oblastí na Ukrajině se ráno shodli krajští radní. Jednomyslně. 

Statní vlajka Ukrajiny visí na budově radnice Brna-středu.

Peníze i vzdělání: ukrajinským uprchlíkům pomůžeme, zní z jihu Moravy

Vypíšeme stipendium, zajistíme peníze, lékařskou pomoc a nabídneme ubytování. Jihomoravské veřejné instituce reagují na dění na východě Evropy. Města, kraj i Masarykova univerzita v Brně vyjádřily podporu Ukrajině vyvěšenými vlajkami a plánují konkrétní kroky, jak zemi na pokraji válečného konfliktu pomoci. Připravují se i na případný příliv uprchlíků.