Kreativ

ŠTÍTEK: zdravotnictví

Ilustrační foto

Nedostatek zubařů trápí i Dvůr Králové. Město chce podpořit novou ordinaci

Jedním ze zásadních témat, která rezonují napříč republikou, je nedostatek zubních lékařů. S problémem se potýkají i ve Dvoře Králové nad Labem, ale vedení města se ho chystá aktivně řešit. Zastupitelé budou proto na svém zasedání ve čtvrtek 23. března projednávat poskytnutí finančního daru ve výši 2,5 mil. korun na nákup vybavení do nové stomatologické ordinace.

Městská nemocnice Ostrava.

Problémy v nemocnici na Fifejdách? Hned by zaměstnala 50 sester, říká Pražák

Deník přináší druhou část rozhovoru s náměstkem primátora Zbyňkem Pražákem (KDU-ČSL), tentokrát ohledně jemu svěřené gesce zdravotnictví. Řeč bude o peripetiích s nedostatkem zubařů, nové podobě pohotovostní služby v Ostravě, ale i o problémech v ostravské nemocnici, která eviduje odchod lékařů za lépe placenými a méně náročnými pozicemi v jiných nemocnicích.

Nové a lepší přístroje nepomáhají jen při akutních zásazích, ale slouží také v oblasti diagnostiky a návazné péče

VIDEO: Kvalitnější péče v Příbrami. Nemocnice zmodernizovala sály i laboratoře

Oblastní nemocnice Příbram je klíčovým poskytovatelem zdravotní péče v regionu a je součástí páteřní sítě nemocnic Středočeského kraje. Poskytuje bezpečnou, kvalitní a moderní ambulantní i lůžkovou zdravotní péči. Svůj podíl na tom má rovněž projekt modernizace infrastruktury, který se tu uskutečnil mezi lety 2016 až 2018 a podpořily jej fondy Evropské unie.

Operace. Ilustrační snímek

Vyčerpání, neférové odměny. Vláda s námi nemluví, vadí zdravotníkům

Tento týden probíhá ve Velké Británii největší stávka zdravotníků v historii země.  Souběžně také probíhají stávky v Belgii  a Francii. Podporu svým kolegům vyjádřil otevřeným dopisem i Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Podle něj Česká republika řeší stejné problémy jako zahraniční kolegové a jednání s vládou zatím v oblasti odměňování nikam nevedla. Odboráře znepokojuje zejména nedostatek kolegů v oboru a rozdílné odměňování zdravotníků na pracovištích. 

Praktické lékaře budou v některých okresech na Vysočině zřejmě vyvažovat zlatem. Ilustrační foto

Praktici na Vysočině stárnou: nejhorší situace je na Novoměstsku i Bystřicku

/MAPA/ Praktičtí lékaři na Vysočině stárnou. Jejich průměrný věk přesahuje šedesát let. Ty, kteří se chystají do důchodu, nemá v ordinacích kdo nahradit. Některým okresům v kraji tak hrozí dřív či později ztráta základní zdravotní péče. Kraj i pojišťovny se s tím snaží popasovat a lékařům nabízejí benefity. Mladí doktoři se však do menších měst a obcí neženou.

Ilustrační foto

Lékaři stárnou a odcházejí do důchodu, zdravotní péče přestává být dostupná

Vysoký věkový průměr lékařů a nedostatek zdravotnického personálu jsou největší hrozby zdravotnictví ve Zlínském kraji. Zejména v primární péči, která zahrnuje praktické doktory, pediatry, zubaře a gynekology, se jejich průměrný věk blíží hranici 60 let. Pacienti jsou zoufalí a dostupnost lékařské péče se stává pro mnohé noční můrou.  

FN Ostrava otevřela Ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Ostrava, leden 2023.

Nová ordinace pro děti a dorost v Ostravě. Provozuje ji Fakultní nemocnice

Péči o děti od narození až do dovršení devatenácti let věku zajistí nově vybudovaná Ordinace pro děti a dorost FN Ostrava. Registrace nových pacientů, včetně dětí ukrajinských uprchlíků, začala první lednový pracovní den. Otevření a provoz nového oddělení podpořil s cílem zajistit zdravotní péči i pro uprchlické děti a mládež Dětský fond OSN UNICEF, a to pomocí technické asistence a rozšíření personálních kapacit formou příspěvku tři a půl milionu korun do konce tohoto roku.

Svrčinovec (Slovensko), reportáž 30 let od rozdělení ČSFR.  31 .12. 2022

Jak to vidí Slováci? Neměli jsme se rozdělit, zní často z druhé strany Beskyd

/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Mně osobně je líto, že se republika rozdělila. Společně nám mohlo být lépe. Ale něco změnit, na to jsme moc malí páni,“ říká Andrea Cyprichová krátce po silvestrovské mši v kostele ve Svrčinovci. Malá obec leží na česko-slovenské hranici mezi Čadcou a Mosty u Jablunkova. A paní Andrea rozhodně není sama, komu se po společném státě Čechů a Slováků stýská a vrátil by ho zpět.

Rozdíl 50 let. Vyměnit stará nevyhovující lůžka za moderní pomůže v Nemocnici Znojmo dotace 150 milionu korun.

Do znojemské nemocnice teče 150 milionů korun z Evropy. Na postele i přístroje

Obměna vybavení za bezmála sto padesát miliónů korun čeká znojemskou nemocnici. Lékaři se dočkají nových diagnostických přístrojů, pacienti zase moderních postelí. Modernizaci vybavení nemocnice potvrdilo ministerstvo pro místní rozvoj, které ji bude financovat z projektu REACT-EU. Také s ohledem na budování nového urgentního příjmu o němž Deník Rovnost nedávno podrobně informoval.

Eva Adamová cestovala přes Jižní Súdán částečně malým zásobovacím letadlem a částečně autem.

Jedovatí hadi, podvýživa a malárie. Farmaceutka z Brna pomáhá v Jižním Súdánu

V práci už ji několikrát překvapil jeden z nejjedovatějších hadů světa - mamba černá. Než si obuje boty, musí zkontrolovat, zda v nich už něco nebydlí. A každovečerní shrnutí moskytiéry nad postelí je pro ni nutnost. Brněnská farmaceutka Eva Adamová popisuje své zážitky z mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu.

Ocenění Charity Zlín "Pracovník roku 2022" obdržela zdravotní sestřička Pavla.

Ocenění Charity Zlín "Pracovník roku 2022" obdržela zdravotní sestřička Pavla

Ruka podaná v nesnázích. To není pouze vize organizace. To je neměnný fakt, který ke zlínské Charitě neodmyslitelně patří. Protože každý pracovník je onou rukou podávanou člověku, který se ocitnul v pro něj nekomfortní životní situaci. Člověku, který na ni čeká, potřebuje ji, aby se o ni mohl opřít. I proto bylo před lety nastaveno, že nejen slova díků si zaslouží ti, kteří ruku podávají, tedy zaměstnanci Charity Zlín. Symbolem poděkování, věrnosti, profesionality a empatie, se stal objímací polštář.

Ví premiér, co vás trápí? Sledujte na deník.cz živé debaty s Petrem Fialou

ANKETA: Máte problém sehnat zubaře či jiného ambulantního specialistu?

Když premiér Petr Fiala (ODS) v rámci bilančních návštěv minulý týden zavítal na ministerstvo zdravotnictví, hovořil především o zvládnutí covidu a uprchlické vlny. „Bude zachována vysoká kvalita zdravotní péče pro všechny občany bez ohledu na to, v jaké jsou sociální a ekonomické situaci,“ konstatoval.

Jiří Nantl (ODS)

Změna v radě kraje. Zdravotnictví dostal na starost Nantl, Kasala cestovní ruch

Na změně v radě se dohodli ve středu krajští radní. Za oblast zdravotnictví už nebude zodpovídat radní Jiří Kasala za ODS. Nově ji bude mít od čtvrtka na starost náměstek a občanský demokrat Jiří Nantl, pod nějž spadá i oblast školství. „Řešili jsme situaci od posledního zastupitelstva. Uvědomili jsme si, že je potřeba zdravotnictví věnovat mnohem větší pozornost. Aby zůstala gesce ve stejném politickém klubu, domluvili jsme se, že ji bude mít na starost náměstek Nantl," řekl hejtman Jan Grolich.

Hejtman Jan Grolich.

Sloučení nemocnic do akciovky? Toto volební období ne, řekl jihomoravský hejtman

Velká změna v nemocnicích a chyby v komunikaci. Devět nemocnic napříč jižní Moravou patří nyní pod Jihomoravský kraj jako příspěvkové organizace. Představitelé kraje přišli v polovině října s plánem sjednotit je pod jednu akciovou společnost, ale po kritice ze strany opozice, odborářů i zástupců krajských nemocnic od toho nakonec ustoupili. „Počítám s tím, že ambiciózní plán, aby tady vznikla jedna velká akciovka během stávajícího volebního období už neplatí, to prostě není možné," řekl v úterý hejtman Jan Grolich.

Oblastní nemocnice Kolín. Ilustrační snímek

Zdravotnictví potřebuje peníze, řekl Válek. Chce zavést systém připojištění

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce jednat o možnosti připojištění ve zdravotnictví. Podle něj je potřeba do zdravotnictví dostat víc peněz a udělat to pomocí připojištění by bylo lepší než zvyšováním daní. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce České televize. Možnost připojištění by se podle něj musela zavést postupně, nový systém by mohl fungovat od roku 2025 nebo 2026.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Ivo Rovný.

Šéf FN Brno: v kapitalismu nelze poskytovat zdravotní péči s principy socialismu

Přímo do oka hurikánu, dalo by se říci, vstoupil v dubnu letošního roku brněnský chirurg Ivo Rovný. Stal se tehdy ředitelem Fakultní nemocnice Brno, která si zrovna začala oddechovat po covidové krizi, jen aby přišly krize další: energetická a ekonomická. „Byla to téměř mise krizového manažera. Nicméně kolegové mou vizi pro nemocnici přijali a všichni společně pracujeme na jejím naplnění," říká ředitel Fakultní nemocnice Brno Ivo Rovný.

Martin Komárek

Nadstandard u lékaře?

Lepší zdravotní péče za peníze: Není to v rozporu s dobrými mravy? Není to proti zákonu?

Na co máte právo v nemocnici?

Na co máte právo v nemocnici? Ministerstvo sjednotí pravidla pro ombudsmany

Byla to v podstatě banální historka. Pacient hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnice Motol při propouštění požádal o kopii své zdravotní dokumentace. Sestra na oddělení mu ale tvrdila, že na ni nemá právo. To samozřejmě nebyla pravda. Situaci nakonec vyřešila tamní nemocniční ombudsmanka Vladimíra Dvořáková, k níž nemocný muž podal stížnost. Omluvila se mu a poskytla termín, kdy si pro dokumentaci mohl přijít. „Personál příslušného oddělení jsme proškolili, aby příště k chybě nedošlo,“ popsala Deníku Dvořáková.

Programová konference TOP 09 pod názvem Vyvést zemi z krize, 5. listopadu 2022, Praha. Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při vystoupení k delegátům.

Dvojí kvalita péče? Válek chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví. Na sobotní stranické programové konferenci v Praze připustil, že zavedení nadstandardů by vedlo k rozdělení kvality péče do dvou skupin. Nadstandardy v ČR skončily v roce 2013. Válek chce také mimo jiné posílit prevenci. Jedním z kroků podle něho bude zavedení úhrady 6000 až 7000 korun od zdravotních pojišťoven na povinný pobyt dětí ze sedmých a osmých tříd základních škol na českých horách.

Praktická lékařka. Ilustrační foto.

Na tisíc obyvatel tři lékaři. S Prahou za zády to Středočechům má stačit

Dostupnost lékařské péče se ve středních Čechách mírně snížila. Počet doktorů zde poklesl, lidí naopak přibývá. Statisticky je „nejhorší“ z celé republiky. Ve skutečnosti ale situace není tak zlá, jak by napovídala čísla – hodně péče jsou Středočeši zvyklí získávat v Praze. Hlavní město je na tom v rámci celorepublikových přepočtů jednoznačně nejlépe. Upozorňuje na to dokument Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje, který čerstvě připravil Český statistický úřad.

Součástí lůžkového chirurgického oddělení jsou nadstandardní pokoje

Češi jsou ochotni připlatit si za pokoj v nemocnici. Za léčbu nikoli

Když byla Ema Hlávková (jméno na její žádost redakce změnila) před pár lety na dvou gynekologických operacích v jedné z pražských nemocnic, požádala o jednolůžkový pokoj. Chtěla mít klid a dívat se na televizi. „Při první hospitalizaci bylo zrovna mistrovství světa ve fotbale. A příjemnější je zabývat se jím, než přemítat o svém zdravotním stavu,“ řekla Deníku.

Kurz porozumění pro zdravotníky v Brodě.

Kurz porozumění. Zdravotní sestry se v Brodě učí, jak spolu lépe vycházet

Zdena Schillerová z Havlíčkobrodska sice vystudovala odbornou školu, ale ve zdravotnictví působila jen krátce. „Měla jsem o tom jiné představy. Minimum volného času, stres, přetížení, mezilidské vztahy a neodpovídající plat,“ vysvětlila žena stručně, proč se se zdravotnictvím rozloučila a vrátit se do oboru už nechce.

Středa 12. října 2022 byla na transfuzní stanici benešovské nemocnice běžným pracovním dnem.

Video, foto: Kampaň k dárcovství krve podpořili prvoodběry lídři kraje

Krajská osvětová kampaň k dárcovství krve s názvem Hrdina je v každém z nás, která začala v úterý 11. října v Příbrami dorazí ve čtvrtek 13. října na benešovské Masarykovo náměstí. Akce se tam bude konat od 10 do 15 hodin a svůj stánek tam bude mít také Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Zdravotní sestra krnovské nemocnice Renáta Bednárková z Anesteziologicko-resuscitačního oddělení zvítězila v anketě Moravskoslezského kraje.

Zdravotní sestra krnovské nemocnice zvítězila v anketě Moravskoslezského kraje

Vítězkou sedmého ročníku ankety Moravskoslezská sestra se stala Renáta Bednárková z Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) krnovské nemocnice. Ocenění v prestižní anketě konané pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka získala 6. října dokonce dvakrát – v kategoriích Sestra u lůžka a Sestra veřejnosti.

Park léčebného ústavu v Jevíčku.

Do parku u ústavu v Jevíčku se vrátí smrky s léčivými silicemi

Park léčebny v Jevíčku čeká velká proměna. V ústavu se léčí pacienti s tuberkulózou. Terén parku a venkovního areálu je uzpůsoben pro nenáročný pohyb pacientů, potřebná je však revitalizace vzhledem k technickým prvkům, které jsou v havarijním stavu.

Cvičení Medical Man

V Hradci vrcholí cvičení vojenských zdravotníků V4 Medical Man

V Hradci Králové vrcholí mezinárodní cvičení zdravotnických jednotek států visegrádské skupiny (V4) nazvané Medical Man 2022. Účastní se ho na 200 vojenských zdravotníků, trénují vzájemnou spolupráci. Jde o letošní největší cvičení vojenských zdravotníků členských zemí NATO na území ČR. ČTK to řekl ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Ladislav Šlechta. Cvičení začalo 12. září a skončí v pátek. Jeho cílem je podle armády výrazně zefektivnit spolupráci při reakci na vzniklé situace. Agentura vojenského zdravotnictví cvičení Medical Man organizuje.

Nemocnice v Rumburku.

Málo lékařů, nemocnice zachráněná za minutu dvanáct. Rumburk tíží zdravotnictví

/FOTO, VIDEO/ Nedostatek praktických lékařů i specialistů, kteří jsou často v předdůchodovém nebo důchodovém věku. Ale také strach o existenci nemocnice zajišťující péči pro celý region. Zdravotnictví je jedním z témat, které společně například s bezpečností nejvíce trápí voliče na severu Čech. V Rumburku se podařilo zachránit krachující nemocnici, kterou převzal kraj. Novému majiteli se podařilo přivést nové lékaře, naposledy primářku interny. A chystá se rekonstrukce největšího zdravotnického zařízení na Šluknovsku.