Kreativ

ŠTÍTEK: životní styl

Ilustrační foto

Českým singles je více než 35 let. Bourají tak stereotypy o nezadaných

Skoro pětina Čechů nežije v jedné domácnosti ani s rodiči, ani s partnerem. Nejméně takzvaných singles je ale překvapivě mezi lidmi ve věku od pětadvaceti do 34 let. Právě tato věková skupina byla ještě donedávna jako singles označována a představovala mladé lidi, kteří odmítají závazky a užívají si života. Novinky ukázal průzkum Poštovní spořitelny.

Deník podporuje  Sazka Olympijský víceboj, Žáci ZŠ Máj I v Brně

Populární Sazka Olympijský víceboj si užili také žáci Základní školy Máj

České Budějovice - Také Jihočeši se s velkou chutí a velmi úspěšně zapojili do projektu Sazka Olympijský víceboj, který vznikl jako společná aktivita Českého olympijského výboru a společnosti Sazka na podporu zdravého životního stylu. V pondělním tištěném vydání Deníku najdete fotografie a příběh dvou fotbalistů, kteří patří k nejlepším v ČR a Sazka Olympijského víceboje se rádi zúčastnili.

oční vyšetření

U zraku se vyplatí pamatovat na prevenci

Každý z nás si zraku velmi cení, ale s prevencí očních vad, ostatně jako se zdravotní prevencí obecně, to tak slavné není. Rovněž je třeba rozšiřovat povědomí o možnostech moderní léčby očních vad. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví dbají na pravidelné prohlídky jen čtyři z deseti Čechů, přitom právě včasné podchycení nemoci může zrak zachránit.

Jóga v parku. Ilustrační foto

Zdravý životní styl byl týden mezinárodním tématem

Pelhřimov – Pelhřimovská organizace Hodina H se letos zapojila do mezinárodního projektu Happy Healthy Path čili Šťastná zdravá cesta. Skupinka šesti mladých lidí z Kraje Vysočina ve věku od 13 do 18 let se díky tomu spolu se svými vrstevníky ze Španělska, Lotyšska, Itálie a Slovenska věnovala zdravému životnímu stylu.

Olympijský odznak – OVOV je součástí projektu Sazka Olympijský víceboj. Jeho disciplíny jsou určeny dětem i dospělým, kteří mohou získávat bronzové, stříbrné, zlaté a diamantové odznaky, jež jsou motivací ke zlepšení výkonů.

Den s dětmi „padl“ na Kudějovou

Přivést děti ke sportu, ukázat jim ho jako zábavu a součást přirozeného životního stylu. Právě to si klade za cíl akce s názvem Olympijský víceboj, kterou pořádá Český olympijský výbor a společnost Sazka. V rámci tohoto projektu jsou připraveny každé přihlášené základní škole dva typy sportovních programů Olympijský diplom pro nižší a Odznak všestrannosti pro vyšší stupeň studia.

Nemocnice Valašské Meziříčí koupila pro své nejmenší pacienty nový inkubátor za více než 300 tisíc. Pomoc tohoto moderního vybavení zde potřebuje zhruba každý pátý novorozenec, nejčastěji předčasně narozené děti.

Pětina novorozenců se ocitne v inkubátorech

Až pětina dětí narozených v obou valašských porodnicích ve Valašském Meziříčí a Vsetíně, tráví své první hodiny či dny v inkubátoru. Nejčastější příčinou je nízká porodní váha nebo jiné zdravotní komplikace novorozence.

Stolní tenistka Iveta Vacenovská.

Na co kam: Děti si zatrénují s olympioničkou

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Základní škola Milovice se zapojila do programu Sazka Olympijský víceboj. V rámci tohoto projektu, který ukazuje žákům sport jako zábavu a přirozený životní styl, jsou z každého okresu losovány dvě školy, které získají možnost tréninku s olympionikem.

Ilustrační foto

V Česku přibude 10 tisíc diabetiků ročně. Na vině je i životní styl

Trpí jí téměř desetina české populace a každý rok přibývá zhruba 10 tisíc nemocných. Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru v běžných mezích. Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. V České republice se s ním léčí přibližně 800 tisíc lidí.

Ilustrační foto

Krátkozrakost jako epidemie? V roce 2050 má špatně vidět polovina lidstva

Krátkozrakost neboli myopie je onemocnění, které mezi očními vadami zaujímá první příčku. Odborníci odhadují, že v roce 2000 bylo na světě přes miliardu a půl krátkozrakých, tedy 23 procent tehdejší populace. Podle nové australsko-singapurské studie publikované v odborném časopise Ophtalmology však má počet myopů do roku 2050 vzrůst až na čtyři a tři čtvrtě miliardy, což bude odpovídat polovině lidstva.

Sedmnáctiletý Martin Matuška z Blanska se věnuje workoutu. S přáteli založil komunitu No Gravity.

Workout je životní styl. Vysvobozuje mě od povinností i stresu, říká Matuška

Blansko – Workout. Sportovní aktivita s vlastní vahou těla, prvky gymnastiky a akrobacie. Zahrnuje různé cviky na veřejných sportovních hřištích, ale i na ulici. Na hrazdě, bradlech, žebřinách, horizontálních žebřících, kruzích a jiných konstrukcích, nebo i bez jejich použití. Hlavní důraz je kladen na cvičení s vlastní vahou, rozvoj síly a vytrvalosti. Tak popisuje cvičení, kterému se věnuje stále více lidí, encyklopedie. „Pro mě je workout vysvobození od povinností, stresu a životní styl. Kromě těla díky němu posiluji i psychiku, mysl. Než jsem začal cvičit, neměl jsem moc sebevědomí,“ říká sedmnáctiletý Martin Matuška z Blanska, který je kapitánem formace No Gravity Blansko. Ta se na workout zaměřuje druhým rokem.

Kokrhající kohout na vesnici patří, i když se jeho "zpěv" nemusí každému zamlouvat.

Desetitisíce Francouzů bojují za právo kohouta. Aby směl kokrhat

Kohout vítá první ranní paprsky kokrháním. Vlastnost, kterou znají jak vesnické děti, tak třeba fandové pohádky Mrazík. Dvouletý kohout Maurice v obci Saint-Pierre d'Oléron na ostrově u jihozápadního pobřeží Francie způsobil, že se desetitisíce lidí zasazují za jeho právo ráno kokrhat, které se nelíbí majiteli sousední vily.

Zahájení školního roku v Suchdole nad Lužnicí.

Křivá záda. Má je čtvrtina prvňáků

Než jdou prvňáci do školy, málo se hýbou a získávají nezdravé pohybové návyky, které ohrožují jejich tělesný vývoj. V průběhu školní docházky se sedavý životní styl dětí dále prohlubuje. Důsledkem jsou poruchy svalstva nebo patologické zakřivení páteře v raném věku. Tyto neveselé závěry vyplynuly z výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který mimo jiné mapoval, nakolik dětem ničí zdraví nedostatek pohybu.

Marek Bartošík

Charisma Daniela Bergmana mě ohromilo

Filmovka je v plném proudu a já už jsem si zvykl na Hradiště plné lidí se zelenými akreditacemi. Je milé, že tito tvorové jsou různého věku a dle vzhledu i životního stylu.

Mezinárodní setkání v Alpách spojilo mladé krnovské hasiče s jejich vrstevníky z Litvy, Francie a Polska.

Mladí hasiči vyrazili z Krnova do Francie

Rozšiřovat si znalosti o evropských zemích, poznávat jejich obyvatele i životní styl a naučit se tolerovat rozdíly. To bylo cílem mezinárodního setkání mládeže ve Francii v Dolomitech.

Výstava zdraví v Letohradu.

Zelené stánky prozradily stav zdraví

Letohrad - Měření tlaku, BMI, test životního stylu či Harvard step test. To vše nabídla netradiční Výstava zdraví, která ve středu před polednem zaplnila část náměstí v Letohradu.

Ilustrační foto.

Nabídnou lidem prověrku zdraví

Letohrad - „Dejme šanci svému zdraví“, to je podtitul středeční Výstavy zdraví, která se koná od 11 do 17 hodin v Letohradu u Kulturního centra na Václavském náměstí, v případě deště pak v arkádách zámku.

Zdeněk Weiter z Pohořelic na kole předváděl salta a další triky. Nyní pracuje v obchodě, který se zabývá prodejem BMX.

Pohořelický Weiter už létá jenom pro radost

Pohořelice - Málokdo si dokáže představit, jaké to je letět na kole několik metrů nad zemí, natož s ním skákat salto. Tento pocit je však důvěrně známý Zdeňku Weiterovi z Pohořelic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Podstatou tohoto sportu je akrobacie na zvláštním typu kola,“ vysvětluje Weiter, co se skrývá za anglickou zkratkou BMX.

Ilustrační fotografie.

Zelenina na různý způsob, to je piknik Vegget´17

Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.

Ilustrační foto

Dny českého piva budou ve znamení speciálů

Celonárodní svátek čepovaného piva se nezadržitelně blíží a největším lákadlem budou ochutnávky pivních speciálů. Uvaří je zapojené pivovary k příležitosti oslav svátku Sv. Václava. Právě on je již od dob Karla IV. patronem českého piva.  

Císařovna Marie Terezie potvrzuje Krnovu starší privilegia.

Přednáška přiblíží život Marie Terezie

Královéhradecko, Malé Svatoňovice - Ředitelka úpického muzea Jana Nešněrová v úterý ve velkém sále kulturního klubu v Malých Svatoňovicích představí přednášku na téma Náš král Marie Terezie aneb Barok a rokoko nejen na oko.

Hravá výstava Poznávej se, kterou má Muzeum Kroměřížska k dispozici až do konce srpna, láká na svých asi šedesát interaktivních exponátů děti i dospělé.

Poznávej se! Výstava láká na hříčky děti i dospělé

Hravou výstavu s názvem Poznávej se, vypůjčenou z muzea vědy a techniky IQ parku Liberec, v červnu otevřelo Muzeum Kroměřížska. Za osmdesátikorunové vstupné si na ní malí i velcí návštěvníci doslova vyhrají s asi šedesáti interaktivními exponáty, dotýkání je tedy výjimečně nutné.

IKONICKÁ ŽENA ZA PULTEM Kateřina Pittlová.

Retromuzeum připomíná doby už dávno minulé

Nejdek - Unikátní Retromuzeum otevřeli Ladislav Sýkora s Ladislavem Štrosnerem v Nejdku. O víkendu měli návštěvníci první šanci prohlédnout si hned dvě expozice, které vznikly ve vile z roku 1927.

Rothmayerova vila

Výstava představí Rothmayerovu vilu na fotografiích

Praha - Fotografie pražské Rothmayerovy vily, známé modernistické památky, vystavuje ode dneška nedávno zřízené Studijní a dokumentační centrum Norbertov. To se nachází nedaleko slavné Müllerovy vily ve Střešovicích a má seznamovat veřejnost s moderní architekturou i životním stylem. Fotograf Martin Polák dokumentoval Rothmaeyrovu vilu od roku 2014, kdy přešla do správy Muzea hlavního města Prahy.

Kateřina Kašparová (uprostřed) s kamarádkami a také soupeřkami.

Kateřina Kašparová: Hlava je mazec

Kladno – Jeden by řekl, že ta pohledná blondýnka v přiléhavých a ne zbytečně dlouhých šatičkách, na vysokých podpatcích a nápadně velkými barevnými náušnicemi, na běžecké závody jen zabloudila.

Ilustrační foto.

Zpomalte! Žijte slow, žijte hygge. Prostě žijte

Liberec, Praha - Pokud nejraději sedíte ve vytahaných teplácích s plechovkou piva u televize a cítíte se přitom šťastni, pak následující řádky nejsou rozhodně určeny pro vás. Vy už totiž „hygge" nový životní styl, který se šíří Evropou, žijete.