Kreativ

ŠTÍTEK: životní styl

Extravagantní dům je postaven v kombinaci betonu, dřeva a titanzinku a souznívá s venkovskou krajinou.

Originalita jménem titanzinek: Extravagantní dům perfektně ladí s přírodou

Může originálně vyhlížející rodinný dům souznít s venkovskou krajinou? Ondřej Moravec z Prahy po takovém bydlení toužil. Věřil, že extravagantní stavba nemusí přírodní scenérii rušit, ale naopak citlivě doplňovat. Architekt mu doporučil stavět v kombinaci betonu, dřeva a titanzinku. Výsledkem je krásný rodinný dům v Chýnicích na samém okraji chráněné krajinné oblasti.

vintage

Vintage je životní styl

Vintage je fenomém posledních let. Je to hravý styl plný zajímavých kombinací a na první pohled bez pravidel. Tak tomu ale úplně není - byť je vintage ve znamení volnosti.

Václav Pelc, vytrvalostní běžec, byl vyhlášen Sportovcem okresu za rok 2016.

K dlouhým tratím ho přemluvili kamarádi

Strakonice – „Běh je životní styl," říká Václav Pelc ze Strakonic. Muž, který je vytrvalostním a orientačním běžcem a ročně absolvuje řadu závodů i o délce 50 kilometrů. Za dosažené výkony byl zařazen mezi desítku nejlepších sportovců Strakonicka za rok 2016.

Ilustrační foto

Chudoba zabíjí jako kouření či cukrovka

Kouření škodí. Také alkohol a sedavý způsob života škodí, protože vede k obezitě a v důsledku toho k vysokému krevnímu tlaku a cukrovce. Tyto rizikové faktory jsou známy. Ke zkrácení roků života a ke snížení počtu let prožitých ve zdraví ale nevede pouze nesprávný životní styl. Dnes je k tomu nutné připočítat i sociální nevýhodu, tedy špatné profesionální zařazení, nízký příjem a nízkou úroveň vzdělání. Tedy chudobu. Ukazuje to studie vědců z projektu Lifepath, který financovala Evropská komise.

Wintersport Altenberg - ledový kanál.

DKB Eis Kanal Altenberg? Ledové království šílenců!

Karlovy Vary – Rozjeď to naplno. A to doslova. Zajezdit si na altenberském ledovém kanále, kde se prohání ostřílení jezdci v rámci Světového nebo Evropského poháru či mistrovství světa, ve skeletonu, sáňkách či bobech? Že to není možné? Ale je! DKB Eis Kanal Altenberg dává možnost široké veřejnosti vyzkoušet si nástrahy nejen samotného bobu, ale také tubingu a dalších zimních sportů, ať curlingu nebo biatlonu.

Zimní semestr Akademie volného času skončil slavnostně v lednu (na snímku). Do konce února přijímá chodovská knihovna přihlášky na přednášky letního semestru.

Exkurze, workshopy, přednášky. Nuda rozhodně není v plánu

Chodov - Po úspěšném zimním semestru přichází chodovská městská knihovna i s letním. Řeč je o Akademii volného času, určené především pro chodovské seniory. Zúčastnit se ale klidně mohou i další zájemci jakéhokoli věku, dychtící po vědomostech.

Johnny Depp

Depp moc utrácel, hrozí mu krach, tvrdí v žalobě správce financí

Hollywoodský herec Johnny Depp je na pokraji krachu, za který si může sám kvůli svému rozhazovačnému životnímu stylu s útratou až dva miliony dolarů (asi 50 milionů Kč) měsíčně. V dnešní žalobě na Deppa to tvrdí společnost, která herci dlouhá léta spravovala jeho finanční záležitosti a která je nyní jeho věřitelem.

Michal Miovský.

Ženy závislé na alkoholu už dnes nechtějí svůj problém skrývat

Praha /ROZHOVOR/ - Stoupající závislost na alkoholu u žen je v poslední době velmi diskutovaným tématem. Čím dál více se ale zvyšuje také počet těch, které se rozhodnou problém řešit a vyhledat odbornou pomoc. Skutečnost, že ženy alkoholičky už nechtějí svou závislost tajit, potvrzuje také profesor a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN Michal Miovský.

Poslední díl trilogie o životech ekologicky šetrných rodin pokřtila v pondělí Hana Librová se svými žáky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Čtvrt století výzkumu ekologicky šetrných rodin popisuje nová kniha

Brno - Poslední díl trilogie o životech ekologicky šetrných rodin pokřtila v pondělí Hana Librová se svými žáky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Kniha Věrní a rozumní zaznamenává výsledky výzkumu, kterému se Librová se svým týmem věnovala čtvrt století. „Oproti předchozím dílům tento studuje také děti původní zkoumané skupiny. Popisuje, zda převzali životní styl svých rodičů," říká o výsledcích výzkumu autorka Librová.

Ivan Hoffman

Vylidňování venkova

Svaz obchodu a cestovního ruchu si povšiml vylidňování venkova a postřehl přírodní a turistický potenciál vylidňovaných lokalit. Otázka je, zda zájem turistického byznysu venkovu prospěje.

Jeep Wrangler v úpravě Voltron.

Jeep Wrangler jako oběť tuningu. Jak se vám líbí?

Jeep Wrangler má sice mnoho lidí jako ukazatel sociálního statutu a životního stylu, nicméně to nic nemění na tom, že se jedná hlavně o funkční off-road bez příkras. Najdou se však i tací, kteří právě tohle auto chtějí "přikrášlit".

Jana Harazimová (v bráně)

Jana Harazimová: Florbal je pro mě životní styl

Florbalistka Jana Harazimová je obrovský sportovní „fanatik". V dresu FbK OA Opava si zachytala ženskou extraligu, pak působila osm let v Kopřivnici. Teď se v klubu S.K. P.E.M.A. stará o florbalovou mládež a v ženském týmu hraje 2. ligu, kde opustila brankářské řemeslo a nastupuje v poli. V létě dokonce absolvovala Spartan Race.

Mějte se rádi a kila půjdou dolů, radí cvičitelka

Příbram - Novoroční předsevzetí spojené s hubnutím a cvičením je pro řadu lidí evergreenem. Díky tomu jsou v lednu posilovny a fitness centra někde přeplněná, v Příbrami o něco navštěvovanější, protože počet „fitek" a posiloven se ve městě za poslední roky hodně rozrostl.

Ilustrační foto.

Předsevzetí opět přivedla do posiloven a fitness center davy lidí

Benešovsko - Novoroční předsevzetí spojené s hubnutím a cvičením je pro řadu lidí skoro již tradice. Díky tomu jsou v lednu posilovny a fitness centra přeplněná. Jinak tomu není ani na Benešovsku a Kolínsku. Naproti tomu Kutnohorsko eviduje po novém roce menší zájem o cvičení.

Mějte se rádi a kila půjdou dolů, radí cvičitelka

Příbram - Novoroční předsevzetí spojené s hubnutím a cvičením je pro řadu lidí evergreenem. Díky tomu jsou v lednu posilovny a fitness centra někde přeplněná, v Příbrami o něco navštěvovanější, protože počet „fitek" a posiloven se ve městě za poslední roky hodně rozrostl.

Posilovna

Na počátku roku hubneme a cvičíme

Benešovsko - Novoroční předsevzetí spojené s hubnutím a cvičením je pro řadu lidí skoro již tradice. Díky tomu jsou v lednu posilovny a fitness centra přeplněná. Jinak tomu není ani na Benešovsku a Kolínsku. Naproti tomu Kutnohorsko eviduje po novém roce menší zájem o cvičení.

Kino Střelnice v Jindřichově Hradci. Ilustrační snímek.

Kam si v neděli vyrazit za kulturou?

Jindřichův Hradec - Pokud už jste si dosyta užili zimních radovánek, můžete změnit program. Přinášíme přehled nedělní kultury ve městě nad Vajgarem.

Aida Mujačic z Bosny vyučuje hudbu také žáky v Sedlčanech.

Učitelka z Bosny v Sedlčanech: Hudbu a práci beru jako životní styl

Sedlčany /ROZHOVOR/ - Jednou týdně vyučuje na Základní umělecké škole v Sedlčanech Aida Mujačic. Mladá sympatická devětadvacetiletá žena pochází z Bosny a Hercegoviny. Žal, smutek i radost jako by při jejím zpěvu tryskaly přímo ze srdce. Jak uvedla, výběr písní není nahodilý. Vloni se s jejím emotivním hudebním projevem mohli setkat návštěvníci dvou vernisáží v Městském muzeu v Sedlčanech – doplňoval zahájení výstavy výtvarnice Diany Pinkasové a světoznámého fotografa Jana Saudka.

Aida Mujačic z Bosny vyučuje hudbu také žáky v Sedlčanech.

Učitelka z Bosny v Sedlčanech: Hudbu a práci beru jako životní styl

Sedlčany /ROZHOVOR/ - Jednou týdně vyučuje na Základní umělecké škole v Sedlčanech na Příbramsku Aida Mujačic. Mladá sympatická devětadvacetiletá žena pochází z Bosny a Hercegoviny. Žal, smutek i radost jako by při jejím zpěvu tryskaly přímo ze srdce. Jak uvedla, výběr písní není nahodilý.

Pamlsková vyhláška se měla dotknout pouze žáků s povinnou docházkou. Ovlivňuje ale jak starší studenty, tak i provozovatele školních kantýn.

Kafe? Na gymnáziích už těžko

Orlickoústecko, Svitavsko – Ředitelům škol od nového roku přibyly starosti. Od ledna totiž začala „natvrdo" platit takzvaná pamlsková vyhláška, která stanovuje potraviny, které nesmí být prodávány žákům mladším patnácti let. Z mnohých škol ale zní ostrá slova o nesmyslném nařizování „zdravého" životního stylu.

Existují 3 základní důvody proč se stát veganem a to etické, ekologické a zdravotní

Med, mléko, vejce? Ne! Jsem vegan

Veganství je životní styl a hlavně filosofie, podle které nemá být ubližováno živým tvorům, zároveň nesmí být využívaná práce zvířat pro pohodlí lidí. Vegani by neměli jíst maso, živočišné produkty, ale ani chodit třeba do zoo.

Právník Josef Schleger ze Vtelna, ve své době nejstarší Mostečan, zemřel ve věku nedožitých 103 let v roce 2015. Snímek je z oslavy v roce 2012, kdy měl 100 let.

Délka života Ústeckém kraji roste, mezi kraji je dál nejkratší

Ústí nad Labem - Délka života obyvatel Ústeckého kraje se rok od roku prodlužuje. Zároveň se výrazně zmenšuje rozdíl mezi muži a ženami. Přesto zůstává naděje na dožití lidí v regionu v rámci celého Česka nejnižší, oproti Pražákům mají kratší život o několik let. Vyplývá to z informací, které zveřejnila krajská pobočka Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Bezdomovec. Ilustrační foto.

Ocitli se bez střechy nad hlavou. Radnice je venku umrznout nenechají

Náchodsko- Pro někoho to je souhra okolností, pro jiného osud a další si životní styl na ulici vybrali dobrovolně. Pro všechny, kteří nemají k dispozici teplé přístřeší, je současné zimní „sibiřské" počasí a velké mrazy život ohrožující. Města na Náchodsku ale mají podle slov zástupců radnic situaci pod kontrolou, a o lidech, kterým chybí zázemí, vědí. V krizových situacích se o ně postarají.

Zsa Zsa Gaborová s manželem (Prince Frederick von Anhalt).

Zemřela herečka a extravagantní celebrita Zsa Zsa Gaborová

Los Angeles - Ve věku devětadevadesát let zemřela v neděli americká herečka maďarského původu Zsa Zsa Gaborová. Podle agentury AFP to potvrdil její manžel princ Frederic von Anhalt. Hollywoodská herečka, kterou více než filmové role proslavily skandály a četná manželství, zemřela na infarkt ve svém domě v Los Angeles. Na sklonku života trpěla řadou zdravotních problémů.

 Prostějovská rooftopperka.

Není to jen o fotkách, říká prostějovská rooftopperka

Prostějov – Vylézt na co nejvyšší vrchol ve městě, kochat se pohledem z výšky a pak udělat fotku? Pro jednoho šílenost, pro druhého životní styl. Novým adrenalinovým fenoménem se zabývá stále více mladých a výjimkou není ani Prostějov, který má dokonce i jako jedno z mála měst svou ženskou představitelku.

Krásná krajina chráněné oblasti  Annapurny

Krnovský klub zdraví o treku na Annapurnu

Po celé republice vznikají od roku 1997 Kluby zdraví, které pořádají setkávání nad tématy jako životní styl, rizikové zlozvyky v životosprávě, příčiny civilizačních nemocí, komplexnost tělesného, duševního, sociálního a duchovního zdraví a podobně.

Zdravá snídaně: na stole v Augustiniánském domě nechybí ráno čerstvé ovoce, chia puding či pohanková kaše.

V Augustiniánském domě servírují ryby, zeleninu nebo chia semínka

Luhačovice - Za posledních pětadvacet let se podle studií lidem v České republice prodloužil život až o deset let. Stojí za tím pokrok medicíny i změna životního stylu. Právě zdravý životní styl se stává v současné době fenoménem, kvůli kterému restaurace a hotely mění své jídelníčky.

SPECIÁLNÍ BRÝLE simulující stavy po užití drog nebo alkoholu si ve Dvoře Králové na Noci venku mohl vyzkoušet kdokoliv. Příběhy lidí bez domova v mnohých případech braly dech.

Matka ji prodala jako prostitutku, žila na ulici, fetovala...

Dvůr Králové  - Otřesný příběh Bohumily dokládá, že bezdomovectví rozhodně není jen otázkou špatného životního stylu. Někdy je důsledkem nešťastné životní situace a rozkladu rodiny. Osmadvacetiletá matka dvou dětí si následky šokujícího dětství ponese do konce života.

Ilustrační foto.

Molekuly na mobilech odhalují tajemství vašeho života

New York - Molekuly látek vyskytující se na mobilním telefonu mohou odhalit ohromující množství informací o zdraví a životním stylu majitele - včetně toho, jakému jídlu dává přednost, či jaké užívá léky. Vyplývá to z výzkumu kalifornských vědců, kteří na 40 mobilních telefonech, jež testovali, objevili stopy všeho od kofeinu a koření, až po tělová mléka či antidepresiva, napsal zpravodajský server BBC News.

Slavnostní otevření centra Baluo v Olomouci

Bazén, sjezdovka i lezecká stěna. Takto to vypadá v centru Baluo

Olomouc – Bazén plný kamer monitorujících každý pohyb plavce, umělou sjezdovku nebo lezeckou stěnu ukrývá Aplikační centrum BALUO. To v pátek oficiálně otevřelo v prostoru areálu Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v olomoucké části Neředín. 

Západočeské dny zdraví Nemos

Nebojte se nemocnice. Přijďte včas, zachráníte si život

Sokolov - Jedinečnou možnost komunikovat se zdravotníky mimo ambulanci využily včera v sokolovské nemocnici stovky dobrovolníků z řad dětí i dospělých. Věk u civilizačních chorob, jako jsou infarkty či cukrovka, bohužel klesá a odborníci tvrdí, že za to může špatný životní styl. Výjimkou pak nejsou ani infarkty u mladých lidí. Důležitá je prevence a pravidelné návštěvy lékaře.