Kreativ

ŠTÍTEK: životní styl

Ilustrační snímek.

O hodinu více pohybu má zabránit obezitě. I ve Veselí

Veselí nad Moravou – Základní škola Hutník ve Veselí nad Moravou se nedávno zapojila do pokusného ověřování programu Hodina pohybu navíc. „Vedení školu přihlásilo, protože zastává názor, že každá hodina pohybu navíc prospívá dětem všeho věku," prohlásila zástupkyně ředitele Šárka Vávrová.

Dětská endokrinologie v Motole

Život s nemocí: upír mi neustále pije krev

Praha /FOTOGALERIE/ - Do šesti let žila naprosto bezstarostně. Od letošního jara ale u sebe musí mít neustále řadu pomocníků. Jednomu z nich říká upír, saje totiž krev. Hlavně ale si s jeho pomocí může kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Ilustrační foto.

Otázka na víkend

Orlickoústecko - Našich "porotců" jsme se zeptali: Pondělní Světový den spoření připomíná, že by každý měl myslet na zadní vrátka. Co vy na to?

Víceúčelové centrum Církve bratrské v Bystrém

Nejdůležitější je životní styl

Rychnovsko - Stále více lidí začíná myslet ekologicky. Tento trend se odráží ve výstavbě nových domů i rekonstrukcích těch starších. A na úsporu energií staveb pamatuje už i zákon. Každá novostavba musí mít průkaz energetické náročnosti, takzvaný energetický štítek, již při žádosti o stavební povolení.

Fotografie Jana Rothmayera

Centrum Norbertov bude přibližovat pražskou moderní architekturu

Praha - Výstava fotografií Jana Rothmayera, syna známého meziválečného architekta Otto Rothmayera, zahájí provoz Studijního a dokumentačního centra Norbertov. Nachází se nedaleko slavné Müllerovy vily ve Starých Střešovicích. Jeho hlavním posláním má být právě v návaznosti na dvě nedaleké významné vily propagovat moderní pražskou meziválečnou a poválečnou architekturu, bytovou kulturu, užité umění a životní styl, představované v obou objektech rozdílným způsobem.

HANKA  SUCHÁ je zastáncem zdravé výživy, přesto přísné vyhlášce, kterou nazývá „pamlskovou“, neodpovídala asi polovina nabídky školního bufetu.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

HANKA  SUCHÁ je zastáncem zdravé výživy, přesto přísné vyhlášce, kterou nazývá „pamlskovou“, neodpovídala asi polovina nabídky školního bufetu.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Ruce- naše vizitka

Naše ruce jsou jednou z nejvíce namáhaných a také nejméně chráněných částí lidského těla. Není-li o ně dostatečně pečováno, dochází k jejich vysoušení, podráždění a popraskání. Kvalitu kůže na rukách ovlivňuje celá řada vnějších vlivů jako jsou chemikálie obsažené v čistících prostředcích a nešetrných mýdlech, běžná práce doma, na zahradě či v zaměstnání nebo také počasí.

Fotografie Zdeňka Voženílka

Výstava ukazuje snímky pražských sídlišť z doby jejich vzniku

Praha - Snímky Zdeňka Voženílka, fotografa architektury druhé poloviny 20. století, vystavuje středy Galerie Josefa Sudka. Dokumentoval především v 60. až 80. letech tehdy nově vznikající pražská sídliště, ale také sochařské objekty ve veřejném prostoru, které často nově vzniklá sídla doplňovaly. Podle pořadatelů výstavy, která potrvá do 15. ledna, jsou fotografie jedinečným zdrojem informací o životním stylu své doby.

PŘED VZNIKEM PERIODIKA založil Jindřich Krása ještě neziskovou organizaci Svobodná příroda. Na snímku je se synem Lukášem na výletě v Lokti.

Veganství, konopí, hudba nebo ekologie. Roots je o přírodě i životním stylu

Nová Role - Spoustě lidí je název časopisu Roots neznámý, přitom se jedná o měsíčník, který je k dostání zdarma, a to napříč celou Českou republikou. Je zaměřen na příznivce přírody, ekologie, vegetariánství či veganství, pěstování všemožných plodin i informatiku o konopí a příslušenství pro zemědělství. Za jeho vznikem stojí už téměř dva roky novorolský rodák Jindřich Krása.

Ilustrační foto

Daří se dodržovat rodinné tradice? Komplikací je časově náročná práce

Kolínsko - Rodinné tradice přežitek, nebo něco, k čemu je třeba se vrátit a důsledně dodržovat? Každý má svůj pohled na věc. Faktem je, že v současné době bývá složité skloubit život profesní a soukromý, natož ještě sladit rozvrhy všech členů rodiny, aby se setkali třeba u společné večeře.

Trubači

Rekordní štafeta. Signál vyslalo 136 mysliveckých trubačů

Brno – Klobouk s peřím, luk a kamizola. Nástroje připomínající lesní rohy a láska k přírodě. To vše mají společné hudebníci z brněnské Mendelovy univerzity, kterým se nedávno podařilo vytvořit rekord v nejpočetnější štafetě mysliveckých trubačů předávajících si předem neurčený signál.

Marcela Krejčí v šatech z tradiční africké látky kitenge

V Africe se cítím jako doma

Stražisko /ROZHOVOR/– Před třemi měsíci se vrátila Marcela Krejčí z africké Keni. Vysokoškolská studentka ze Stražiska učila na africkém kontinentě místní lidi o české kultuře, zkoumala vliv výuky zemědělství na děti ze základních škol a zároveň čtvrt roku poznávala jejich životní styl.

Grégory Gaultier

Grégory Gaultier: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Grégory Gaultier je úřadujícím mistrem světa ve squashi. Rodák z Provence, Francouz s českou manželkou a s trvalým bydlištěm v české metropoli. Co ho na Praze fascinuje? „Zdejší životní styl. Po ruce mám všechno, co potřebuji. Cítím se tu šťastný," pochvaluje si 33letý matador. V sobotu ve 12 hodin se chce v hotelu STEP pokusit o jubilejní desátý titul evropského šampiona.

Spolek Záhony pro školky

Děti se učí zahradničit díky spolku. Ten pomáhá ve školkách vytvářet záhony

Praha - Spolek Záhony pro školky seznamuje předškoláky se zahradničením. Zrovna zahajuje druhou sezónu a v Praze se stává populární.Moniku Michálkovou zaujalo smýšlení světové enviromentální organizace Slow Food, když žila nějaký čas v Itálii. Na Apeninském poloostrově je životní styl stavějící se na odpor fast foodům velmi oblíbený.

Ilustrační foto.

Rakovina není jen chorobou moderní doby

Také naši předkové umírali na nádory: rakovina není chorobou současné doby, existovala zde vždy, i když se faktory podílející se na jejím vzniku časem měnily. V jižní Africe byly na lidském kosterním ostatku starém 1,7 milionu let objeveny stopy po rakovinných buňkách, píše italský deník Corriere della Sera.

Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.

Tělo a psychika: Za bolesti zad může často stres

Brandýs nad Orlicí – Trápí vás bolesti pohybového ústrojí? U velkého množství případů může příčina souviset s psychickým laděním člověka, například v důsledku dlouhodobého stresu nebo úzkosti.

Ilustrační foto.

Výzkum studentů: Mnoho cukru v krvi má 44 procent léčených diabetiků

Praha – Vysoké hladiny cukru v krvi odhalila osvětová akce studentů 1. lékařské fakulty UK u 44 procent léčených diabetiků. Znamená to, že nedodržovali léčbu a neupravili životní styl podle doporučení lékaře. Metabolickým syndromem, který zahrnuje i vysoké hladiny cukru a vede například k infarktu či mrtvici, trpělo 38 procent vyšetřených, téměř polovina z nich to nevěděla. Článek s výsledky zveřejnil prestižní časopis Diabetes Research and Clinical Practice, sdělila mluvčí fakulty Marie Fialová.

Ilustrační foto.

Srdce operují i těm, u nichž to dřív nešlo

České Budějovice - Donedávna přibližně třetina pacientů s těžkým zúžením srdeční chlopně nemohla být operovaná klasickým chirurgickým způsobem, zejména kvůli pokročilému věku a souvisejícím onemocněním. Většinou jim tedy lékaři nemohli pomoci. Dnes je díky novým technologiím možné použít i jiné přístupy. Nejčastěji lékaři operují metodou transkatetrové implantace a bezstehové chlopně.

Vyhrajte s Deníkem balíček ústní hygieny

Vyhrajte s Deníkem balíček ústní hygieny

Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a 3 soutěžící vyhrávají – ústní vodu Parodontax, zubní pastu Parodontax, zubní kartáček a fixační krém COREGA bez příchuti.

Ilustrační foto

Rakovina je stará přes milion let

Johannesburg - Nejstarší lidskou fosilii s dokladem rakoviny objevil mezinárodní tým badatelů na prehistorické lokalitě v jeskyni Swartkrans nedaleko Johannesburgu v Jihoafrické republice. Nález podle vědců ukazuje, že rakovina není záležitostí až moderní společnosti, jak se někteří lidé domnívají.

Den koní Herálec 2016.

Herálcem opět zněl dusot koňských kopyt

Herálec – Na padesát jezdců se představilo při Dni koní, který v sobotu v Herálci již po čtvrté pořádala místní Stáj Phoenix na louce nedaleko rybníka Kuchyně. Setkání koňáků začalo v devět hodin ráno a protáhl se až do pozdního odpoledne. Diváci viděli atraktivní disciplíny, jako je například parkurové skákání, drezura koní, cross či třeba westernové ježdění.

Ondřej Balvín

Balvín se zatím do NBA neprobojoval, bude hrát za Bayern Mnichov

Mnichov - Český basketbalista Ondřej Balvín přestoupil ze Sevilly do Bayernu Mnichov. Německému gigantovi se 217 centimetrů vysoký pivot upsal na dva roky. Zatím mu tak nevyšel krok směrem do NBA. Zkoušel štěstí v Letní lize v dresu Denveru, ale na smlouvu v zámoří si bude muset minimálně rok počkat.

Vernisáž výstavy Životní styl kolem roku 1900 ve Štábním domku Galerie Středočeského kraje GASK

FOTO: Ve Štábním domku vystavují reklamy z přelomu 19. a 20. století

Kutná Hora - Galerie Středočeského kraje GASK zahájila slavnostní vernisáží výstavu Životní styl kolem roku 1900. Výstava je situována ve Štábním domku v zahrdách GASK a návštěvníkům bude přístupna  až do 4. září. Prohlédnout si ji mohou o víkendech od 10 do 18 hodin.

MOŽNÁ BUDOUCÍ PODOBA jednoho ze sportovišť s názvem Bahnivka.

O budoucnosti říčanských sportovišť rozhodují lidé

Říčany (u Prahy) - Radnice na konci června spustila nové hlasování v rámci projektu Řídím Říčany. Obyvatelé města tak mohou rozhodovat o tom, kde a jak si zasportují. Město se prý snaží podporovat aktivní životní styl a sportování pod širým nebem. Proto nechalo zpracovat koncepci místní sportovní vybavenosti.

Vlasta Průchová

Před 90 lety se narodila legenda českého jazzu Vlasta Průchová

Praha - Legenda českého jazzu a swingu Vlasta Hammerová Průchová, která se narodila 12. července 1926, dokazovala přes půl století, že pro ni jazz nebyl pouze hudba, ale celý životní styl, jemuž se nikdy nezpronevěřila. Za svou dlouhou hudební kariéru zpěvačka Průchová spolupracovala s plejádou špičkových orchestrů a muzikantů.