Kreativ

ŠTÍTEK: životní styl

Náchodská nemocnice se 15. května poprvé připojila k akci „Čas je mozek“, která se konala v budově Beránku, a to při příležitosti Světového dne boje proti mozkové mrtvici.

Při mozkové mrtvici jde o minuty. „Volejte ihned 155,“ radí lékaři

Náchod - Pokleslý koutek, ochrnutí končetin jedné poloviny těla, komolení slov nebo používání nesprávných výrazů. Lékaři v takové chvíli radí: „Na nic nečekejte a ihned volejte linku 155!" Právě tak se totiž projevuje mozková mrtvice. Denně v České republice zabije průměrně 28 lidí.

Ilustrační foto

Na zahradách tráví čas i mladé rodiny s dětmi, říká předseda svazu

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Zahrádkářů v kraji přibývá. V přibližně šesti stovkách zahrádkářských kolonií navíc hospodaří i mladší generace. „Starší často plochu zanechají dětem. Je tak čím dál více mladých rodin, které se zahrádkaření věnují," říká předseda brněnského sdružení Českého zahrádkářského svazu Martin Říha.

Sportovní den v ZŠ Horní Kostelec

Sazka olympijský víceboj v Horním Kostelci

Horní Kostelec - Na 2. května jsme naplánovali sportovní den. Touto akcí se Základní škola zapojila do Sazka olympijského víceboje. Jedná se o jedinečný projekt, který je určen všem dětem ze základních škol a nižších stupňů šestiletých nebo osmiletých gymnázií. Cílem je přivést ke sportování co nejvíce dětí, ukázat jim sport jako zábavu a přirozený životní styl.

Ilustrační foto.

Sdílení aut? Spolku vadí diskriminace v novém systému parkování

Brno – Provozovatelé takzvaného carsharingu versus brněnské rodiny. Do opozice postavil jmenované skupiny předseda spolku Brno+ Robert Kotzian. Podle něj vedení Brna v projektu rezidentního parkování upřednostňuje příznivce komerčního sdílení aut, zatímco rodinám výhody upírá. „Jde o elitářské zvýhodňování lidí, kteří žijí určitým životním stylem," prohlásil Kotzian. Pilotní projekt testující sdílení aut rada města odsouhlasila začátkem května.

Ilustrační foto.

Sdílení aut? Spolku vadí diskriminace v novém systému parkování

Provozovatelé takzvaného carsharingu versus brněnské rodiny. Do opozice postavil jmenované skupiny předseda spolku Brno+ Robert Kotzian. Podle něj vedení Brna v projektu rezidentního parkování upřednostňuje příznivce komerčního sdílení aut, zatímco rodinám výhody upírá.

Ilustrační foto

Kuchyně pro každý věk

Požadavky na hezký vzhled a pohodlný provoz kuchyně se mezi jednotlivými generacemi příliš neliší, rozdíly budou však ve vybavení.

Senior. Ilustrační foto.

Každý dvanáctý člověk v důchodu žije pod hranicí příjmové chudoby

Praha - Každý dvanáctý člověk v důchodu v Česku žije pod hranicí příjmové chudoby. Ze seniorů a seniorek nad 65 let, kteří zůstali sami, je to pak dokonce každý pátý. Podíl v posledních letech roste, je nejvyšší za posledních šest let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o životních podmínkách domácností.

Vana nebo sprcha? Nelze zvolit špatně

Pro mnoho lidí je ideální sen ráno vběhnout rychle do sprchy a večer se naložit a relaxovat ve vaně. Ale většina z nás nemá koupelnu, kam by se vešla vana i sprchový kout. Pokud také předěláváte koupelnu, určitě řešíte podobné dilema: vana, nebo sprchový kout. Co je lepší?

Ilustrační foto.

Průměrnému obyvateli ČR je 42 let

Praha - Průměrný věk v Česku se každoročně zvyšuje. Od roku 1990 se protáhl o více než pět let a osm měsíců. Zatímco v roce 1990 bylo průměrnému obyvateli republiky 36 let a necelé čtyři měsíce, na konci loňska mu už bylo rovných 42 let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ)

Primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Genetička: Určíme i nemoc někoho padesát let mrtvého

/ROZHOVOR/ - Koupí žlutých kytiček pomohou lidé příští středu v boji proti rakovině. Jestli jim nemoc hrozí dědičně, dokáží odhalit genetici brněnské Fakultní nemocnice. „Rakovina ale ve většině případů geneticky podmíněná není, výraznou roli hraje životní styl," podotýká primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Určíme i nemoc někoho padesát let mrtvého, říká genetička Renata Gaillyová

Brno /ROZHOVOR/ - Koupí žlutých kytiček pomohou lidé příští středu v boji proti rakovině. Jestli jim nemoc hrozí dědičně, dokáží odhalit genetici brněnské Fakultní nemocnice. „Rakovina ale ve většině případů geneticky podmíněná není, výraznou roli hraje životní styl," podotýká primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Východočeské muzeum na pardubickém zámku představilo 4. května retrovýstavu Tak jsme žili ve 20. století. Představuje důvěrně známé předměty a situace z dob dávno i nedávno minulých.

Snímek z domácího mejdanu z osmdesátek? Vítejte ve světě retro na zámku

Pardubice – Sádroví jeleni, modrý mončičák, sýr Sedmdesátka, televizory značky Tesla, nábytková stěna, či socialistické heslo: Kdo dá více republice Hradec nebo Pardubice Naskočily vám při těchto slovech před očima obrázky věcí důvěrně známých z minulosti? Dobrá zpráva pro vás, nemusíte se zasnívat. Dva sály pardubického zámku vám tyto vzpomínky nabízí skutečné.

Ilustrační foto.

Výdaje na zdravotní péči se kvůli stárnutí výrazně zvýší

Praha - Výdaje zdravotních pojišťoven na péči o pacienty by se mohly do roku 2030 kvůli stárnutí společnosti téměř zdvojnásobit, dosahovat by mohly 433 miliard korun. Vybrané pojistné nezvládne náklady pokrýt a schodek každý rok poroste. Na počátku třicátých let by mohl činit téměř 48 miliard. Vyplývá to z výsledků studie, které zveřejnil odborný časopis Demografie. K vyrovnanému rozpočtu by mohlo přispět zvýšení odvodů a plateb státu i vyšší spoluúčast pacientů.

JAN VLČEK před plakátem na jeho výstavu v Galerii města Plzně. Výstava bude od 5. do 8. května přístupná zdarma. Končí 4. června.

Jana Vlčka inspirují výpravy do minulosti

Plzeň – Nemá rád anglické názvy výstav v českých galeriích, přesto jej použil. Plzeňský malíř Jan Vlček svou výstavu v Galerii města Plzně nazval Time Travel/His-torical Reenactment. Prý proto, že čeština nemá pro slovo reenactment vhodný ekvivalent.

Výstava mladých umělců Úhel pohledu.

Dokumenty, muziku, výtvarníky i pečivo. To vše nabídne Festival Fšem

Třebíč – Zajímavý program nabídne festival Fšem, který se uskuteční v pátek ve velkém sále třebíčského Lihovaru. Na jednom místě si tam na své přijdou diváci dokumentárních filmů, ochránci životního prostředí, vyznavači správného životního stylu, bojovníci za lidská práva, výtvarníci, modelové, fanoušci alternativní rockové hudby, ale i fanoušci třebíčských spolků, projektů, organizací nebo zájmových kroužků.

Jan Froněk, metodik programu Les ve škole.

Každé desáté dítě vůbec nechodí ven

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Jsou dnešní školáci opravdu ohroženým druhem? Nejsou, protože do školy se musí ze zákona. Naproti tomu do přírody ze zákona chodit nemusí a chodí tam mnohem méně než kdysi generace jejich rodičů.

Jan Froněk, metodik programu Les ve škole.

Každé desáté dítě vůbec nechodí ven

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Jsou dnešní školáci opravdu ohroženým druhem? Nejsou, protože do školy se musí ze zákona. Naproti tomu do přírody ze zákona chodit nemusí a chodí tam mnohem méně než kdysi generace jejich rodičů.

Jan Froněk, metodik programu Les ve škole.

Každé desáté dítě vůbec nechodí ven

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Jsou dnešní školáci opravdu ohroženým druhem? Nejsou, protože do školy se musí ze zákona. Naproti tomu do přírody ze zákona chodit nemusí a chodí tam mnohem méně než kdysi generace jejich rodičů.

Měření hladiny cukru v krvi. Ilustrační foto.

Počet diabetiků v ČR se za 25 let zdvojnásobil

Praha - V Česku žije zhruba 860 tisíc diabetiků, jejich počet se během posledních 25 let zdvojnásobil. Při stejném růstu bude v roce 2035 touto nemocí trpět deset procent obyvatelstva, sdělil prezident České lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba. V pátek je Světový den monitoringu diabetu.

Měření hladiny cukru v krvi. Ilustrační foto.

Počet diabetiků v ČR se za 25 let zdvojnásobil

V Česku žije zhruba 860 tisíc diabetiků, jejich počet se během posledních 25 let zdvojnásobil. Při stejném růstu bude v roce 2035 touto nemocí trpět deset procent obyvatelstva, sdělil prezident České lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba. V pátek je Světový den monitoringu diabetu.

Desítky nadšenců se zúčastnily sobotního Fit day v Táboře.

Táborský Fit day zaplnil tělocvičnu

Tábor - Již tradiční jarní Fit day, který v Táboře pořádá Fit Studio O.K. přilákal v sobotu desítky sportovních nadšenců a vyznavačů aktivního životního stylu.

Státní zámek Duchcov.

Zámek Duchcov odhaluje krásu secesního interiéru

Duchcov - Od soboty 1. dubna mohou návštěvníci zámku Duchcov zhlédnout první výstavní projekt letošní sezóny, instalovaný v zámecké Galerii Giacomo. Půvab a eleganci, kterými se vyznačovala secesní móda, dizajn a životní styl období zvaného první republika ve dvacátých a třicátých letech minulého století, zachytil svým objektivem fotograf Angelo Purgert.

Ratíškovice čeká další velká sportovní sláva. Oddíl sportovní gymnastiky si letos připomíná výročí padesáti let od založení. Bývalé i současné závodnice sí společné chvíle i největší úspěchy připomenou v sobotu 10. června, kdy se sejdou v tělocvičně zákla

Gymnastka musí mít hlavně velkou vůli a podporu rodičů, říká trenérka Kouřilová

Ratíškovice - Na nohách měla boty vicemistryně světa ve fitness žen Barbory Benešové, na hlavě výraznou žlutou čelenku a v kabele sáček zeleniny pro své svěřenkyně. Trenérka ratíškovické gymnastiky a zakladatelka oddílu Ludmila Kouřilová se ani po padesáti letech nezměnila. Vedoucí FIT studia a propagátorka zdravého životního stylu, která 28. září oslaví sedmdesáté narozeniny, se udržuje ve skvělé formě.

Michaela Koudelková

Michaela Koudelková, podnikatelka a sportovkyně

Michaela „Defi" Koudelková je sportovkyně, zakladatelka i majitelka úspěšného Apokalips Pole Dance studia a především velmi silná a inspirativní žena. Již od dětství měla v oblibě různé pohybové a taneční aktivity, zásadním se však pro ni stal rok 2010, kdy se začala věnovat moderní taneční disciplíně pole dance.

Ilustrační foto.

Zvýšené dávky situaci neřeší, myslí si rodiny

Praha - Jednatřicetiletá Petra žije s mužem a třemi dětmi na statku na okraji Prahy. Manžel pracuje jako údržbář, ona jako učitelka v mateřské škole. Oba dva vydělávají. Podle státních tabulek dost na to, aby na přídavky na děti neměli nárok. „Máme normální platy, ale státu přijde, že vyděláváme moc," uvádí paní Petra. V rodinném rozpočtu je přitom podle jejích slov znát každá stokoruna.

Parfém. Ilustrační foto.

Češi jsou ve výběru parfémů konzervativní. Trendy představuje veletrh v Praze

Praha - Češi jsou ohledně parfémů konzervativní, posledních pět let se pořadí nejprodávanějších vůní nezměnilo. V první pětce se stále objevují stejné značky - Chloé Chloé, Hugo Boss No.6, Lanvin Eclat D'Arpege, Versace Bright Crystal a Giorgio Armani Acqua di Gioia, vyplývá z údajů Heureka.cz a prodejců. V pátek začal v Praze dvoudenní mezinárodní veletrh kosmetiky, kadeřnictví a zdravotního životního stylu World of Beauty & Spa 2017 Jaro.

V Power Plate studiu čekají na klienty nově zrekonstruované prostory.

Proměna s Deníkem

Cvičení pod odborným dohledem, výživový poradce, úprava vizáže nebo stylu oblékání. To je ve stručnosti shrnutí projektu Proměna s Deníkem, který právě startuje.

Mladá veselská křídelnice Nikol Soldánová se dostala do výběru juniorské reprezentace pro kvalifikační turnaj v Hodoníně.

Házená se pro mě stala životním stylem, říká křídelnice Soldánová

Veselí nad Moravou /ROZHOVOR/ – Veselské házenkářky měly o víkendu v interlize volno, mladá křídelnice Nikol Soldánová se ale nenudila. Rodačka z Uherského Hradiště absolvovala s juniorskou reprezentací soustředění v Luhačovicích. Právě ve známém lázeňském městě se tým trenéra Ondřeje Václavka připravoval na kvalifikační turnaj o postup na mistrovství Evropy hráček do dvaceti let. Mezinárodní akci hostí od 17. do 19. března hodonínská sportovní hala TEZA. „Diváci ve velmi příjemném prostředí uvidí kvalitní a zajímavé zápasy. Věříme, že nás přijde podpořit co nejvíce lidí, kteří nás poženou k postupu za naším snem," láká nejen házenkářské fanoušky do hlediště Soldánová.

MaRS 2017 v Teplicích

OBRAZEM: Asi 70 lidí cvičilo v Teplicích na maratonu MaRS 2017

Teplice - Úderem deváté hodiny se začalo cvičit. Trampolínu, schody, labilní plochy, boxovací pytel zaplnili pacienti s roztroušenou sklerózou (RS). Teplice se v sobotu opět po roce přidaly k cvičícímu maratonu MaRS 2017. „Cvičili jsme od 9:00 do 15:00. Byli jsme jedno z 19 míst v Česku, které se akce zúčastnilo," řekla za organizátory fyzioterapeutka Andrea Mareschová z MS Centra Teplice a dodala: „Navíc maraton se konal i na dalších pěti místech v zahraničí."

Organizace Roska se sídlem v Ústí nad Orlicí.

Maraton letos cílí na životní styl

Orlickoústecko – V sobotu vyrazí nadšení sportovci do tělocvičny Golem Group v Letohradu, kde se koná benefiční sportovní akce roku: maraton s roztroušenou sklerózou 2017. Připojí se tak ke zbytku republiky a cvičením podpoří nemocné. Spolu s pacienty s roztroušenou sklerózou (RS) si zacvičí také jejich přátelé, příbuzní či fyzioterapeuti.

Ivanhoe terrace

Jak rekonstruovat citlivě a přitom moderně

Otázka z titulku o citlivé, a přitom moderní rekonstrukci je dnes stále extrémně aktuální. Podívejme se a inspirujme se na britských ostrovech, kde úkolem bylo zrekonstruovat a přestavět starý dům, prolínající se stoletími.

Policie v sobotu na Nuselské radnici v Praze odstartovala druhý ročník tour Pohyb pomáhá s populární cvičitelkou Hankou Kynychovou.

Kvůli boji s domácím násilím se ženy pořádně zapotily

Praha - Dnes se budu muset obzvlášť snažit. Těmito slovy reagovala v sobotu populární cvičitelka Hanka Kynychová poté, co se na Nuselské radnici zvedl hotový les rukou. Byla to odpověď na otázku, které z návštěvnic pod jejím vedením ještě necvičily.

Dům s rozhlednou

Dům s vlastní rozhlednou

Rodina se čtyřmi dětmi potřebuje opravdu pořádně velké bydlení. Nový dům by to měl zabezpečit. Ale navíc bude mít i spousty přidaných hodnot – třeba vlastní rozhlednu.