Kreativ

ŠTÍTEK: American Broadcasting Company

Obviněný Ariel Castro

Případ Ariela Castra: Unesené dívky znásilňoval, poté mlátil, aby potratily

Na celých deset let se počátkem tohoto století proměnil život v noční můru pro tři mladé ženy z amerického Clevelandu, které unesl a následně ve svém domě věznil řidič školního autobusu Ariel Castro. Oběti týral a znásilňoval. Castro v rukách policistů skončil, až když se jedné z žen povedlo zavolat na tísňovou linku. Poslední únos násilník spáchal v dubnu před 20 lety. 

Americký stát Mississippi zasáhly bouře i tornáda

Americké Mississippi zasáhly bouře i tornáda. Zemřelo nejméně 26 lidí

Tornáda a silné bouře, které se v noci na sobotu prohnaly americkými státy Mississippi a Alabama a zcela zpustošily několik obcí, připravily o život nejméně 26 lidí. O nové bilanci informovala agentura AP s odvoláním na místní úřady. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Stanice ABC s odvoláním na místní a federální úřady uvedla, že škody jsou hlášeny z pásu území o délce až 160 kilometrů.

Dítě, matka, školák, prvňák, psaní, písanka - Ilustrační foto

Zájem o finanční gramotnost roste ve školách i rodinách. Může za to zdražování

Manželům je třicet let a právě se jim narodilo dítě. Potřebují si zajistit vlastní bydlení, vzít si hypotéku, než jim bude čtyřicet, do padesáti let naspořit peníze pro děti a do šedesáti se zajistit na stáří. Tak vypadá výchozí situace populární hry FinGr Play, která zábavnou interaktivní formou učí děti a mládež finanční gramotnosti. Hráč používá příjem muže a ženy, rodinné výdaje, úspory a úvěr, nastaví hospodaření rodiny a sjednává běžně dostupné finanční produkty jako termínovaný vklad, pojištění či akcie.

Ovce v jednom z mongolských stád chodí již více než deset dní v kruhu. Záhadu se zatím nepodařilo vyřešit

Svět řeší znepokojivé video: Stádo ovcí v Mongolsku chodí v kruhu už několik dní

Být ovcí přeneseně znamená slepě následovat dav. Je ale ovčí cítění a myšlení dostatečné vyvinuté k tomu, aby několik dní celé stádo chodilo nepřetržitě v pravidelném kruhu? Na internetu se objevilo video, které tento jev ukazuje a mnoho lidí si nad touto záhadou lámalo hlavu. Vysvětlení totiž může být složitější, než by se dalo čekat.

Písečná bouře v Austrálii. Městečko Charleville.

Udeřil hrom a nebe zrudlo. Austrálii zasáhla písečná bouře

Nejpůsobivější rozmar počasí, který Austrálie v posledních letech zažila. Tak komentují meteorologové písečnou bouři na jihozápadě Queenslandu, která sice dosahovala rychlosti „pouze“ 100 kilometrů v hodině, zato ale nabídla úžasnou podívanou.

Vedoucí tým čtvrté ligy Slovan Jirkov (v bílém), zaváhal s Karibikem

V první a čtvrté zimní futsalové lize ještě není zdaleka o vítězích rozhodnuto

Chomutov – Předposlední turnaj odehrála v Městské sportovní hale v Chomutově elitní zimní liga Zaujal souboj dvou vedoucích týmů, který nakonec skončil remízou. Ve čtvrté lize odpoledne škobrtnul vedoucí Slovan, když v závěru druhého utkání přišel o dva body. O titulu v první lize se zřejmě rozhodne v posledním turnaji mezi týmy LoKo Chomutov a Esapem.

KOPŘIVNICKÉ FUČKO (na snímku v černém Roman Bartoš) potvrdilo v úvodním čtvrtfinále play-off s Jokeritem pozici favorita a v sobotu bude usilovat o postup do semifinále. 

Celky FU, Tornáda a Oder si vybojovaly postupový mečbol

Čtvrtfinálovými boji odstartovaly ve futsalové divizní skupině F boje ve vyřazovací části. Jako vítězové základní části vstupovali do play-off hráči FU Kopřivnice, jejichž soupeřem ve čtvrtfinále, které se hraje na dvě vítězná utkání, je městský rival z Jokeritu.

Označení přísně tajných dokumentů

Aféra australské vlády: supertajná akta ležela měsíce v bazaru nábytku

V Austrálii je z toho veliký skandál. Přísně tajné spisy vládního kabinetu se dostaly mimo úřad a objevily se v obchodě s levným nábytkem. Jak je taková věc možná? Zůstaly zkrátka ve skříních, které australská vláda levně prodala do bazaru v hlavním městě Canberra. Případ už vyšetřují tajné služby.

Ledová plochá dráha přilákala v lednu na Větřkovickou přehradu do kopřivnické místní části Lubina 5 tisíc diváků.

OHLÉDNUTÍ DENÍKU: Sportovní události roku 2017 na Novojičínsku

V prvním novoročním vydání týdeníku Region jsme se vrátili do roku 2017, který nabídl několik pozoruhodných sportovních událostí. Snažili jsme se tak vybrat to nejzajímavější z široké řady sportovních odvětví, o kterých jsme vás v uplynulém roce informovali.

Výstava betlémů a sáněk v Třebešicích nedaleko Divišova.

Na zámku v Třebešicích vystavili betlémy a sáňky

Třebešice /FOTOGALERIE/ - Výstavu betlémů a sáněk, jako součást už tradiční vánoční akce, mají v sobotu 23. prosince na zámku v Třebešicích nedaleko Divišova. Návštěvníci si tam prohlížejí také betlémy, které vytvořily děti ze ZŠ Divišov a ZŠ Teplýšovice.

Několik ašských dominant se dočkalo papírového vydání. Zájemci si budou moct z vystřihovánek slepit modely ašské radnice, muzea, Bismarckovy rozhledny na vrchu Háj, věž Neubergu v Podhradí a areál minerálního pramene v Dolních Pasekách.

Dominanty města jsou z papíru

Aš - Několik ašských dominant se dočkalo papírového vydání. Zájemci si budou moct z vystřihovánek slepit modely ašské radnice, muzea, Bismarckovy rozhledny na vrchu Háj, věž Neubergu v Podhradí a areál minerálního pramene v Dolních Pasekách.

Unikátní podívaná. Z Händelovy opery Acis a Galatea.

Barokní večer v ABC

Soubor staré hudby Collegium Marianum s mezinárodním renomé uvede zítra v pražském Divadle ABC pastorální operu Georga Frid- richa Händela Acis a Galatea v originálním nastudování s loutkovým divadlem Buchty a loutky. Unikátní představení je součástí podzimních Barokních večerů, kterými si letos soubor Collegium Marianum pod vedením Jany Semerádové připomíná 20. výročí svého založení.

Divadlo. Ilustrační foto.

Přes 500 workshopů, představení či prohlídek nabídne Noc divadel

Pátý ročník Noci divadel nabídne v sobotu 18. listopadu přes 500 workshopů, představení či prohlídek divadelních scén. Celorepubliková akce zve zájemce do hledišť i zákulisí včetně nočních prohlídek, setkání s herci, divadelních dílen či performancí. Z velké části se zaměří na mladé diváky. Vstup bude zdarma či za symbolickou částku, oznámila ČTK Judita Hoffmanová z Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU), který je koordinátorem akce. Loni ji navštívilo na 50.000 zájemců.

Hillary Clintonová

Wikileaks slouží Putinovi, rozčiluje se Clintonová. Assange je prý nihilista

/VIDEO/ Hillary Clintonovou pronásledují prohrané prezidentské volby. V pondělním rozhovoru pro australskou televizi ABC se rozhovořila o vlivu ruských tajných služeb na volební klání a vyslovila podezření, že Rusové byli napojeni na Wikileaks, tedy projekt vynášející i důvěrné dokumenty vlády USA. Zakladatel Wikileaks Julian Assange nařčení popřel.

Herečka Evellyn Pacoláková.

Evellyn Pacoláková: Jaká jsou její oblíbená místa?

Herečku Evellyn Pacolákovou mohou diváci vídat v Městských divadlech pražských, ve kterých působí od roku 2008. Na prknech divadel ABC a Rokoko ztvárnila řadu rolí například Elišku z inscenace Želary, Ingrid z Hodiny před svatbou nebo Emunale z představení Happy End. Novou sezonu herečka zahájila zkoušením interaktivního dramatu Teror pod vedením režiséra Ondřeje Zajíce.

Lukáš Jurek

Lukáš Jurka: Jaká jsou jeho oblíbená místa?

Herce Lukáše Jurka mohou diváci znát z Městských divadel pražských, kde působí už od roku 2007. Na prknech divadel Rokoko a ABC ztvárnil řadu rolí, například v inscenacích Hodina před svatbou, Top Dogs, Želary a Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Od začátku nové sezony zkouší pod vedením režiséra Ondřeje Zajíce interaktivní soudní drama Teror, které bude mít premiéru v listopadu.

Květa Fialová. Ilustrační foto.

Zemřela Květa Fialová, herečka se svébytným pohledem na svět

Hrála ve snímcích Fantom Morrisvillu, Slaměný klobouk, Adéla ještě nevečeřela nebo Účastníci zájezdu. Asi nejvíce ji proslavila postava barové zpěvačky Tornádo Lou z filmové parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera. Mnohé role krásných, hrdých či svéhlavých žen ztvárnila také na divadelním jevišti.

Podemletá silnice – následek hurikánu Irma

Irma zkrotla, celkem si už vyžádala 42 životů. USA hlásí rekordní škody

Bouře Irma dorazila nad americký stát Alabama, kde se dnes zřejmě rozpadne. Rekordně silný živel zdevastoval více než polovinu státu Florida, kde bylo bez proudu více než 7 milionů domácností. Na Kubě živel zabil nejméně deset lidí ve čtyřech různých regionech. Celkový počet obětí v karibské oblasti stoupl na 34, dalších osm mrtvých je v USA.

Irmo, táhni!

Irma zrychluje k Floridě, v Miami je potopa. Hrozí rekordní škody

/VIDEO/ Hurikán Irma nabírá rychlost 250 kilometrů k hodině. Svým okem se řítí k Floridě, kterou již bičuje okraj hurikánu; v Miami, jehož centrum se octlo pod vodou, zaznamenali bouři o rychlosti 190 kilometrů za hodinu. V plné síle by měla Irma dorazit na floridskou pevninu až v pondělí po půlnoci našeho času. V neděli odpoledne spočinulo oko hurikánu na souostroví Florida Keys jižně od pevniny, zahynul tu první Američan. Další dva zemřeli na Floridě při autonehodě. Celkové škody se mohou vyšplhat až na rekordních 200 miliard dolarů.

Auta Trabant.

Parkovné v zoo pro trabanty zdarma

Jihlava – Oslavy šedesátých narozenin Zoologické zahrady Jihlava stále pokračují. V prvním prázdninovém týdnu, 5. a 6. čevence se v jihlavské zoo uskuteční akce s názvem Retro dny.

Umělecký šéf Městských divadel pražských Petr Svojtka poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.

Začátkem září zazní v ABC Satisfaction

Letošní sezonu uzavřela inscenace Čapek o posledních letech života humanisty Karla Čapka v režii Pavla Kheka (premiéru měla 3. června v Rokoku). Do té nové vstoupíme s Šedesátkami, které navazují na dramaturgickou linii hudebních komedií pro zpívající činoherce, říká režisér a umělecký šéf MDP Petr Svojtka.

Viktor Dvořák.

Viktor Dvořák: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Herce Městských divadel pražských Viktora Dvořáka můžete vidět na prknech divadel ABC i Rokoko. V Divadle ABC měla v březnu premiéru Shakespearova tragédie Macbeth, ve které ztvárnil roli Lennoxe. Mimo to jej mohou diváci vidět i v inscenacích Pan Kaplan má třídu rád nebo Romulus Veliký, komedie antických rozměrů. V Divadle Rokoko hraje v dramatech Kdo se bojí Virginie Woolfové? či Hodina před svatbou. Televizní diváci jej mohou znát například ze seriálu První republika.