Kreativ

ŠTÍTEK: American Broadcasting Company

Tři záchranné čluny vznášející se nad potopeným trajektem v otevřených vodách Papuy-Nové Guineje.

Z trajektu havarovaného u Papuy pohřešují 110 lidí

Port Moresby - Záchranáři bojující proti vysokým vlnám a silnému větru už vytáhli z moře u Papuy-Nové Guineje téměř 250 cestujících z trajektu, který se tu ve čtvrtek potopil. Dalších 110 lidí se ale nadále pohřešuje, oznámila dnes s odvoláním na záchranáře agentura AP.

Ilustrační foto

U Papuy ztroskotal trajekt s 350 cestujícími

Nejméně 219 z asi 350 cestujících vytáhli záchranáři z vody po nehodě trajektu, který se dnes potopil u Papuy-Nové Guineje. Podle australských úřadů pro námořní bezpečnost zachráněné osoby vzalo na paluby pět z osmi obchodních lodí, které připluly na místo neštěstí.

Ilustrační foto

U Papuy ztroskotal trajekt s 350 cestujícími

Sydney /AKTUALIZOVÁNO/ - Nejméně 219 z asi 350 cestujících vytáhli záchranáři z vody po nehodě trajektu, který se dnes potopil u Papuy-Nové Guineje. Podle australských úřadů pro námořní bezpečnost zachráněné osoby vzalo na paluby pět z osmi obchodních lodí, které připluly na místo neštěstí.

Bývalý guvernér amerického státu Utah Jon Huntsman.

Huntsman odchází z primárek, podpoří Romneyho

Washington - Bývalý guvernér amerického státu Utah Jon Huntsman se rozhodl odejít z volebního klání o republikánskou nominaci v letošních prezidentských volbách. Sdělil to v neděli večer mluvčí tohoto nejumírněnějšího z republikánských uchazečů.

Syrský prezident Bašár Asad.

Prezident Sýrie odmítá odpovědnost za násilnosti

Washington - Syrský prezident Bašár Asad rezolutně popřel, že nařídil krvavé represe proti demonstrantům požadujícím jeho rezignaci. Řekl naopak, že většina lidí, kteří přišli o život při nepokojích, byli jeho stoupenci a příslušníci bezpečnostních sil.

Členka americké Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová.

Postřelená kongresmanka Giffordsová se objevila v TV

USA – Americká kongresmanka Gabrielle Giffordsová se poprvé od svého postřelení letos v lednu objevila před kamerou. Ve výňatku z rozhovoru pro stanici ABC uvedla, že se cítí „docela dobře“, informovala agentura Reuters.

Sběratel papírových modelů Jan Defeld z Hustopečí se svým vnukem Vojtěchem.

Za měsíc postavil Pražský hrad. Z papíru

Hustopeče – Lodě, auta a další stroje, také budovy včetně známých památek. To vše dokáže ve zmenšeném měřítku vyrobit z papíru modelář Jan Defeld z Hustopečí.

Prezident USA Barack Obama.

Obamovi nevadí, že ve volbách asi nebude favoritem

Washington – Americký prezident Barack Obama v pondělí řekl, že přistupuje na myšlenku, že asi nebude favoritem příštích prezidentských voleb v roce 2012. Zdůraznil však, že je odhodlaný usilovat o druhý čtyřletý mandát jako zastánce americké střední třídy.

Kulisy v Bílinské ulici v Duchcově k americkému seriálu.

Duchcov si vyhlédli američtí filmaři. Natáčet mají akční seriál Missing

Duchcov - Američtí filmaři mají natáčet v Duchcově několik scén k novému akčnímu seriálu Missing. Lokalitou, která si filmaři vybrali je tzv. Jižák. To je oblast, ve která převládají spíše domy s oprýskanou omítkou než vily s venkovními bazény. Podle našich informací by měl filmový štáb natáčet v Bílinské ulici u sklárny. Na zdech jsou tam už nápisy v azbuce. „Měli natáčet už v neděli, ale pršelo. Předpokládám, že až se udělá trochu hezky, tak že přijedou,“ řekla starostka Duchcova Jitka Bártová.

Ceny EMMY: Kate Winslet

Televizní Emmy mají Šílení muži

Los Angeles /FOTOGALERIE/ - Seriály Mad Men a Taková moderní rodinka bodovaly na letošních mezinárodních cenách Emmy, které v noci z neděle na pondělí udílela Mezinárodní akademie televizních umění.

Ilustrační fotografie.

Drválovičtí hasiči oslaví sto let sboru

Drválovice – Letos uplyne sto let od doby, kdy byl založen Sbor dobrovolných hasičů Drválovice. Výročí tamní hasiči oslaví tuto sobotu. Zájemci o zajímavý program se tam mohou vypravit na druhou hodinu odpolední.

Stěny rentgenologického oddělení břeclavské polikliniky zdobí výběr z kreslířské a ilustrátorské tvorby valtického výtvarníka Jiřího Grbavčice.

Grbavčic na rentgenu ukazuje i Divoký Západ

Břeclav /FOTOGALERIE/ - Stěny rentgenologického oddělení břeclavské polikliniky zdobí výběr z kreslířské a ilustrátorské tvorby valtického výtvarníka Jiřího Grbavčice.

Ilustrační foto.

Austrálie obnoví sporný vývoz skotu do Indonésie

Sydney - Austrálie obnoví vývoz živého skotu do Indonésie, který před měsícem zastavila kvůli obavám z krutého zacházení se zvířaty. Australský ministr zemědělství se domnívá, že indonéská jatka splňují australské standardy, a proto ve středu dočasný zákaz zrušil.

Dominique Strauss-Kahn

Sperma Strausse-Kahna se našlo na šatech pokojské

Paříž/New York - Na šatech pokojské, kterou údajně sexuálně napadl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, se našly stopy spermatu. Francouzský server atlantico.fr to v úterý oznámil s odvoláním na depeši newyorské policie, která byla zaslána francouzským úřadům.

Herečka Luba Skořepová

Luba Skořepová: Herectvím jsem posedlá. Pořád a pořád!

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Skvělá herečka. Úžasná. Příjemná. Milá. A divadlem posedlá. To poslední přirovnání je však jen slabým odvarem. Je také trochu roztěkaná. Někdy odpovídá na to, na co chce a nikoliv na to, na co se ptám. Mistrně odvede řeč jinam a pak se ledabyle uchechtne. Mistr svého oboru. Když vyjde na jeviště v Divadle v Řeznické, je to pro mne nezapomenutelný zážitek. Její „dělání obličejů“ bylo tím, co ji na herectví odmalička táhlo. V rozhovoru to přiznává. Tohle je její parketa. Střídat ksichty, grimasy. Vlastně „obličeje“. Výrazy ksichty a grimasa se jí v rozhovoru ale nelíbily… Zkrátka sledovat tuhle dámu, tuhle Paní Herečku, je zážitek. Stejně jako si s ní povídat. Sledovat a povídat si s lidmi posedlými svým řemeslem je totiž jedna z nejúžasnějších věcí na tomhle světě. Ta její posedlost je totiž strašně nakažlivá… Rozhovor jsme měli domluvený tam, kde v poslední době hraje často. Často, ráda a sama. Přišla s malým zpožděním a ještě než vstoupila do budovy, bylo jí všude plno. Už z dáli bylo slyšet, jak říká, že tohle je konec světa. Že letos bude strašné sucho… Pak jsme se pozdravili, usadili a ona si objednala kávu. A začali jsme si povídat o všem možném. Tak trochu páté přes deváté. Hodinu a půl. Ale asi by povídala ještě déle. Když začne mluvit, je k nezastavení. Asi i proto je na jevišti ráda sama. A režiséři to vědí. Herečka Luba Skořepová nyní doslova exceluje ve hrách,v nichž je na jevišti zcela sama – Mydlibaba a ty druhé, Hořké mandle, Pomluva. Ve třetí, čerstvé novince, Portrét Donny z pera rumunského režiséra, ji sekunduje kolega. I tady ale je hlavní postavou. Káva se objevila na stolku v temném prostředí. Jsme usazeni hned pod schody, jen pár metrů od hlediště i jeviště. Všechno nám v přítmí splývá. Sedím s Lubou Skořepovou v jejím zamilovaném Divadle v Řeznické.

Herečka Luba Skořepová v divadelní hře Hořké mandle.

Skořepová: Herectvím jsem posedlá. Pořád a pořád!

Praha /ROZHOVOR/ - Rozhovor jsme měli domluvený tam, kde v poslední době hraje často. Často, ráda a sama. Přišla s malým zpožděním, a ještě než vstoupila do budovy, bylo jí všude plno. Už z dáli bylo slyšet, jak říká, že tohle je konec světa. Že letos bude strašné sucho…

Na výstavu papírových modelů staveb a vozidel Jana a Vojtěcha Defeldových zve hustopečská knihovna.

Knihovna zve do světa z papíru

Hustopeče – Nejdříve začal lepit plastikové modely, hlavně letadla, auta, ale i lodě. Dnes si Jan Defeld kupuje časopis ABC, z něhož vystřihuje a lepí modely papírové.

Bílý dům

Do Bílého domu chce další republikán, Ron Paul

New York - Republikánský člen americké Sněmovny reprezentantů Ron Paul v pátek v ranním vysílání televize ABC oznámil, že se chce ucházet o nominaci do prezidentských voleb v příštím roce.

Luboš Veselý v roli Torvalda Helmera, manžela Nory v inscenaci Domeček pro panenky

Pojem šumperské divadlo? odstrašující případ...

Šumperk /ROZHOVOR/ – V televizním seriálu Ulice ztvárnil Luboš Veselý charismatického profesora psychologie Jana Kostku. Tato postava vystřídala tři manželky, se všemi se postupně rozvedl, ale s každou má vynikající vztah a všechny ho obdivují.

Petr Homola.

Vyzkoušel mnoho aktivit, ale nadobro zakotvil u kola

Jindřichův Hradec – V občanském průkazu a v rodném listu v kolonce jméno a příjmení má uvedeno Petr Homola, ale více lidí ho bude znát spíš pod přezdívkou Shamann nebo Dědek 2. Devatenáctiletý Petr se narodil ve městě kostkového cukru, v Dačicích a přes Valtínov a Hospříz se dostal až do Jindřichova Hradce, kde žil až do svých 15 let.

Ilustrační foto.

Díl 22: Trampové na osadách Valašska

Valašské Meziříčí – Přesně takhle jsem si trampa vždycky představovala. Mužný typ, na tváři strniště, v očích dálka. Ačkoli jsem ho v klobouku neviděla, jsem přesvědčena, že mu sluší.

Jana Paulová

Jana Paulová: Co se oblékání týče, není mužům co závidět

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Viktorii se nedaří – v osobním ani v profesním hereckém životě. Příslibem lepších dnů by mohlo být nabídnuté stálé angažmá. Pokud jej ale přijme, musí se smířit s tím, že bude předstírat muže. Muže, který se bude na jevišti proměňovat v ženu… V ženu, k níž vzplanou (jak se následně ukáže) dva nápadníci – jeden ji nemůže milovat, protože si o ní myslí, že je muž, druhý ji miluje právě proto, že si myslí, že muž je. Galimatyáš? Jak pro koho. Představitelka Viktorie, herečka Jana Paulová, proplouvá mužskou a ženskou rolí v představení pražského Divadla Kalich Láska naruby jako po másle. V našem rozhovoru ale Jana Paulová vypráví nejen o své roli Viktorie v inscenaci Divadla Kalich Láska naruby…

Zakladatel Ondrášku Václav Ptáček.

Václav Ptáček: Inspiroval mě také generál Hlaďo

Nový Jičín - V roce 1967 založil dětský pěvecký sbor Ondrášek a dvacet pět let ho vedl. Byl dlouholetým učitelem a nedávno se stal Čestným občanem Nového Jičína. Málokdo ale ví o jeho jiném koníčku než jen hudbě. O své zálibě v létání hovoří Václav Ptáček.

Štěpán Šádek

Štěpán Šádek byl ve správný čas na správném místě

Prachatice /ŠTAFETA PRACHATICKÉHO DENÍKU/ – Každý týden se na této straně setkáte se zajímavými lidmi z Prachaticka, kteří hledají odpovědi na otázky a vybrali si, kdo jim na ně odpoví. Dnes odpovídá prachatický podnikatel Štěpán Šádek.

Přilby a zbroje vyrobené Zlíňanem Miroslavem Kohoutkem z lepenky udělají radost malým i věčně mladým klukům.

Rytíři také nebojovali za deště

Zlín /FOTOGALERIE/ – Cítí se jako udatný rytíř, a přitom se při bitvách nehroutí pod tíhou kovového brnění. Miroslav Kohoutek ze Zlína si užívá svého koníčka – historické souboje – v rytířském obleku z lepenky.

Ilustrační foto

Tvůrčí dílny psaní Spolku krásného slova

Královéhradecko – Spolek přátel krásného slova o. s. nabízí všem začínajícím autorům ve věku 15-25 let z Hradce Králové a přilehlých regionů bezplatnou účast v soutěžních Škrabákových dílnách tvůrčího psaní.

Snímek z utkání FI Okna - 1. FC Kundratice.

Memoriál J. Svobody vyhrálo ABC

Chomutov – O minulém víkendu přivítala Městská sportovní hala v Chomutově již dvanáctý ročník memoriálu Jaroslava Svobody. V turnaji o pohár ředitele Generali pojišťovny si došel pro vítězství tým ABC.