Kreativ

ŠTÍTEK: American Broadcasting Company

Oscar de la Renta

Zemřel americký návrhář luxusních šatů Oscar de la Renta

New York – Americký módní návrhář Oscar de la Renta, který oblékal několik prvních dam Spojených států, zemřel v pondělí po dlouhém boji s rakovinou. Podle televizní stanice ABC to oznámila jeho rodina. Jeden z nejvyhledáva­nějších tvůrců luxusních značek posledních desetiletí zemřel ve věku 82 let.

V Austrálii žije podle místního ministerstva životního prostředí asi 15 až 20 milionů volně žijících koček. Každá z nich spořádá denně až čtyři zástupce původní australské fauny.

Miliony zdivočelých koček ohrožují australskou faunu

Sydney – Miliony zdivočelých koček domácích ohrožují různorodost australské fauny. Denně prý totiž zabijí až 80 milionů kusů původních zvířat. Podle ochránců přírody je kvůli kočkám v současnosti kriticky ohrožena více než stovka druhů, informovala televizní stanice ABC.

Ilustrační foto

Oponent mexické vlády byl zastřelen v živém vysílání rádia

Mexiko – Posluchači rozhlasové stanice ABC v mexickém státě Sinaloa uslyšeli v sobotu během rozhovoru s vůdcem místního protestního hnutí tři výstřely následované výkřiky „Zabili ho, zabili ho!" Neznámí muži přišli zastřelit kontroverzní postavu zdejšího veřejného života Atilana Romána přímo do rozhlasového studia. Aktivista útok nepřežil, zaměstnancům rádia se nic nestalo, uvedl dnes deník El País.

Australská policie. Ilustrační foto

Australská policie zatkla 15 lidí podezřelých z terorismu

Canberra – Australská policie dnes při rozsáhlé protiteroristické operaci zadržela patnáct lidí podezřelých z plánování násilného útoku na australském území. Podle agentury AP se do zátahu zapojilo na 800 příslušníků federální policie, kteří prohledali víc než dvě desítky objektů v Sydney. Razie policie podnikla i ve městech Brisbane a Logan na východě země.

Květa Fialová loni na pardubickém Grand Festivalu smíchu.

Přijmout, poděkovat a zvládnout

Praha - Pětaosmdesáté narozeniny dnes oslaví jedna z nejoblíbenějších českých hereček Květa Fialová. A jak sama říká, prožívá nejkrásnější chvíle života. „Vrátila jsem se z Řecka, kde jsem byla s milovaným Pepíčkem Kubáníkem, pak mě Naděnka Konvalinková překvapila krásným výletem do Itálie, natáčela jsem večerníčky pro Českou televizi a už také oslavuji," hlásí filmová zpěvačka Tornado Lou ze slavné parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Papež František

Papež mluví o penzi a očekávání blízké smrti

Vatikán – Papež František se dotkl citlivého tématu, když poprvé veřejně promluvil 
o očekávání blízké smrti 
a možném odchodu do důchodu. Hlava katolické církve se 
o tom zmínila při návratu z pětidenní cesty po Jižní Koreji, když se reportéři zeptali, jak vnímá svou popularitu.

Lucía Campillo

Festival Ibérica přivítá hvězdy flamenca

Praha - Festival španělské kultury Ibérica, který mezi 11. a 16. srpnem zamíří do Prahy, Brna a Boskovic, nabídne už pojedenácté uhrančivá představení plná vášnivého flamenca a španělských rytmů, ale také filmovou přehlídku či tvůrčí dílny a ochutnávky španělských vín a delikates.

Model doubravického hradu Zdeňka Brachtla.

V hospodě chce vytvořit muzeum s modely

Blansko – Záplava lepenky a polystyrenu. Tmel a lepidlo. Práce modeláře si vyžaduje zručnost, matematickou přesnost, nadšení a trpělivost. Všemi těmito vlastnostmi oplývá jednačtyřicetiletý rodák z Křtin Zdeněk Brachtl.

Trosky malajsijského letadla.

Na místě pádu letadla může být ještě 80 mrtvých těl

Canberra - Na místě pádu malajsijského letadla u východoukrajinské vsi Hrabove může podle australské ministryně zahraničí ležet ještě 80 mrtvých těl. Julie Bishopová ve středu v Kyjevě zpravodaji australské televize ABC řekla, že navzdory maximálnímu úsilí se australským a nizozemským expertům už čtvrtý den nedaří na místo katastrofy proniknout.

Divadlo ABC v Praze zaplavila v úterý 27. května 2014 voda z přívalové bouřky.

Divadlo ABC bylo opakovaně vyplaveno, Praha začala hledat příčinu

Praha - Vedení hlavního města pátrá po příčinách opakovaného vyplavení divadla ABC. Magistrát proto začal jednat s firmami, které mají na starosti pražskou kanalizaci a kolektory, i s majitelem domu. Do divadla z neznámých důvodů zatéká při přívalových deštích.

Radek Jaroš

Jaroš úspěšně sestupuje ze své poslední osmitisícovky K2

Nové Město na Moravě - Horolezec Radek Jaroš úspěšně sestupuje z vrcholu K2, své poslední zdolané 14. osmitisícovky, na jejímž vrcholu stanul v sobotu odpoledne pákistánského času. Jako první Čech tak zkompletoval "Korunu Himálaje". Z vrcholu se chce ještě během dnešního dne Jaroš vrátit až do základního tábora.

Ilustrační foto.

Prudký déšť v Praze zatopil vestibul stanice metra a divadlo ABC

Praha - Pražští hasiči museli v pondělí večer po přívalovém dešti odčerpat vodu ze sklepů či restaurací pod úrovní terénu zhruba na třiceti místech po celé Praze. Nejvíc škod způsobil přívalový déšť v Michli, Nuslích a v centru. Řekla to mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

FOTOGRAFIE K NOVÉ HŘE. Část souboru Kovářovská OPONA.

Ochotníci z Kovářské OPONY nacvičili komický muzikál

Kovářov - Je to pro ně už třetí hra, ale zároveň premiéra. Členové ochotnického souboru Kovářovská OPONA (Organizovaná Parta Ochotnicky Nadšených Amatérů) zahrají poprvé v sobotu 19. července na domácí půdě hru Bedřich Smetana the Greatest Hits. Po pohádkách Lotrando a Zubejda a Tajemství staré bambitky se tak divákům představí s novým žánrem – komickým muzikálem.

Čtyři lidé se zranili při běhu s býky, kteří byli letos poprvé vypuštěni do ulic v rámci tradičních oslav svátku svatého Fermína.

Ve Španělsku se zranili čtyři lidé při běhu s býky

Pamplona - Čtyři lidé se zranili při dnešním běhu s býky, kteří byli letos poprvé vypuštěni do ulic v rámci tradičních oslav svátku svatého Fermína. Jednoho z odvážlivců nabral býk na rohy, zranění žádného z běžců ale nejsou vážná, informoval deník ABC.

Základní škola Wolkerova se stala královstvím plným hraček pro děti i dospělé

Do Havlíčkova Brodu přijeli modeláři, bylo nač se dívat

Havlíčkův Brod – Téměř pět desítek modelářů z celé ČR i ze Slovenska přijelo  o víkendu do Havlíčkova Brodu. Tělocvična základní školy Wolkerova hostila nultý ročník mezinárodní výstavy papírových modelů Grand Prix 2014.

Pivovar v Dobrušce

Regionální výrobci zaplnili nádvoří pivovaru

Akce ABC pro místní výrobce se mohla pochlubit mezinárodním puncem. V rámci projektu spolupráce přijeli do Dobrušského pivovárku zástupci z pobaltských republik 
– pět z Lotyšska a dva z Litvy. Zaujal lotyšský stánek s pohádkovými čepci.

DEN HER si do polického muzea papírových modelů přišly v sobotu užít hlavně rodiny s dětmi. Nechyběli mezi nimi například Vajsarovi ze Žďáru nad Metují s šestiletou Adélkou.

Muzeum vítalo všechny hravé návštěvníky

Police nad Metují - Vyzkoušet si umění krasopisu, vyluštit jarní tajenku, najít ve větách slova významově blízká papíru či muzeu, poradit si s přesmyčkami, zopakovat si jednoduché počty nebo si zahrát některou z her pro děti. Nejen to čekalo na všechny příchozí ve zdejším muzeu papíru. V sobotu se zde zcela poprvé konal den her.

Futsal. Ilustrační foto.

Futsalisté Top Dogs znají termín semifinále

Už jen čtyři nejlepší celky zůstaly v bojích krajské části Poháru FAČR ve futsale. Vítěz krajského přeboru, Top Dogs Nový Jičín, který ve čtvrtfinále vyprovodil vítěze 2. ligy, sk. Východ, Likop Třinec, vyzve v boji o finále druholigový celek FC VŠB TU Ostrava.

Herec Viktor Dvořák.

Viktor Dvořák: Kryštofa z První republiky vnímají někteří diváci negativně

Praha /ROZHOVOR/ - Ačkoli má Viktor Dvořák na svém kontě nespočet divadelních představení po studiích na DAMU působil tři roky v divadle v Olomouci, stejnou dobu strávil v angažmá v Ostravě a nyní ho už pátou sezónu vídáme na scénách pražských divadel Rokoko a ABC teprve nyní se dočkal také první výrazné televizní zkušenosti. Diváci České televize ho od ledna vídají každý pátek jako Kryštofa Lébla v seriálu První republika.

Při nehodě autobusu se studenty v USA zahynulo devět lidí.

Při nehodě autobusu se studenty v USA zahynulo deset lidí

Los Angeles – Nejméně deset lidí zemřelo a dalších 36 utrpělo zranění při nehodě v severní Kalifornii, když tahač s návěsem vrazil do autobusu vezoucího středoškoláky. Vozidla začala po srážce hořet a ozvalo se několik explozí. Podle televizní stanice ABC to oznámila místní policie.

Ilustrační foto.

Hradišťan vystoupí v dubnu v Praze

Praha - Příznivci lidové hudby a muzikanta Jiřího Pavlici můžou navštívit vystoupení Hradišťanu v pražském divadle ABC. Koncert se koná v neděli 13. dubna od 19 hodin. Vstupenky od 250 do 540 korun jsou k dostání na pokladně divadla ABC i Rokoko.

Výstava a soutěž plastikových modelářů v jindřichohradeckém domě dětí.

Dům dětí se stal rájem modelů

Jindřichův Hradec – Kdo si hraje, nezlobí. To platí o modelářích všeho druhu asi dvojnásobně, neboť bez rozdílu věku vydrží dlouhé hodiny vysedávat u sestavování a lepení modelů. K tomu potřebují nejenom dávku šikovnosti, zručnosti, ale také trpělivosti a citu pro detail.  

Ondřej Havelka a Melody Makers

Havelka a jeho Melody Makers představí nové perly swingu

Praha /SOUTĚŽ/ - Swingový zpěvák Ondřej Havelka pokračuje v úspěšném programu Perly swingu. S kapelou Melody Makers připravil nové představení, které navazuje na první vydání CD Perly swingu, které vyšlo v prosinci 2012. Ke spolupráci si opět vybral Juraje Bartoše.

Rodačka z Dobrého Pole Bohumila Ottová vydala svou první sbírku básní Jakoby nic a Jen tak.

Chci zůstat oblečená, říká básnířka Ottová

Dobré Pole - První básně začala psát na základní škole. Vyjadřovala v nich svou radost a pocity, které nebyly určeny jiným lidem. Ale i ti se k nim přece jen dostanou. Rodačka z Dobrého Pole Bohumila Ottová v sobotu pokřtí svou první sbírku básní Jakoby nic a Jen tak.

Soči, město plné palem

Lidé se baví. Soči "navštívil" vlk, jenže šlo o podvrh americké sáňkařky

Soči - Americká sáňkařka Kate Hansenová ve čtvrtek ráno zveřejnila prostřednictvím sociálních sítí na internetu video, na němž se vlk prochází po předsíni před jejím pokojem v olympijské vesnici. Ještě tentýž den večer se ukázalo, že šlo o podvrh, jehož iniciátorem byl známý americký komik a moderátor Jimmy Kimmel.

Ilustrační foto

Začínající házenkáři si to rozdali na turnaji v miniházené

Novojičínský oddíl házené připravil pro mladé házenkáře další přípravný turnaj. Po turnaji mladších žáků byl nyní v hale ABC připraven turnaj pro minižactvo hráče a hráčky ročníku 2003 a mladší. Po zápasech v základních skupinách čekalo na celky na prvních třech místech play-off.