Kreativ

ŠTÍTEK: American Broadcasting Company

Ilustrační foto

Mladí házenkáři si to rozdali v hale ABC

Nový Jičín - Pět mládežnických házenkářských celků ze dvou krajů si to druhou únorovou neděli rozdalo v novojičínské sportovní hale ABC na turnaji mladších žáků. Prvenství si z Nového Jičína nakonec odvezli házenkáři Rožnova pod Radhoštěm, druhou příčku bralo Zubří a třetí skončili mladí házenkáři z Ostravy.

Rychle se šířící lesní požár dnes zničil nejméně 46 domů v západoaustralském Perthu.

Při lesním požáru v Austrálii shořelo 46 domů, jeden člověk je mrtvý

Sydney - Rychle se šířící lesní požár dnes zničil nejméně 46 domů v západoaustralském Perthu. Oheň si vyžádal jednu oběť; zahynul muž, který se snažil svůj dům zajistit před blížícím se peklem, napsala agentura AP. Další čtyři lidé jsou pohřešováni a není vyloučeno, že se stali obětí plamenů.

Steven Seagal

Guvernér tvrďák? Seagal zvažuje kandidaturu

Phoenix – Aljaška v plamenech, Přepadení v Pacifiku, Muž s cejchem smrti. K filmovým rolím, ve kterých se před dvěma dekádami objevil americký herec Steven Seagal, by se mohla letos přidat nová, nazvaná o něco méně akčně arizonský guvernér.

Jiří Velocha maluje obrazy, vyřezává ze dřeva, kreslí portéry a lepí papírové modely

Jiří Velocha ze Štětovic maluje, vyřezává, lepí. Prostě umí

Vrbátky – Maluje obrazy, vyřezává ze dřeva, kreslí portéry a lepí papírové modely. Je velkým fanouškem kapely Queen a členem Spolku za staré Vrahovice. Devětadvacetiletý rodák Jiří Velocha ze Štětovic zdědil umělecké nadání po svém dědovi a tátovi.

Sobotu 7. prosince můžete strávit s celou rodinou v divadlech ABC a Rokoko, kde se koná již třetí ročník Vánočního festivalu. Na snímku České Vánoce

Vánoční festival v divadlech ABC a Rokoko

Praha - Sobotu 7. prosince můžete strávit s celou rodinou v divadlech ABC a Rokoko, kde se koná již třetí ročník Vánočního festivalu. Návštěvníky čekají čtyři představení s vánoční tematikou v podání souborů z celé republiky a bohatý doprovodný program, který navodí tu správnou vánoční náladu. Pro děti budou připraveny výtvarné dílničky, andělská pošta a besídka. Chybět nebude ani vánoční trh neziskových organizací a malé pohoštění.

Loutkové divadlo Podivíni z Podivína.

Kukačka z vesmíru. Od kouzla loutek k nepřístupné sci-fi

Podivín - Uběhla dvě desetiletí od chvíle, kdy si koupil časopis ABC, ve kterém byla skládanka loutkového divadla. Dvacet let od doby, kdy podlehl kouzlu loutek. Ve třinácti založil s dvěma kamarády divadlo. Jmenovalo se Hvězda. O pět let později, v roce osmdesát osm, se přejmenovali na Podivíny. Podívíni z Podivína hrají dodnes. Nyní, co načichli činohrou, přemýšlí, co bude dál. Loutky versus živý herec. Jak říká jeden ze zakladatelů, dnes už třiačtyřicetiletý Vlastimil Ondříšek, vyjadřovat city skrze dřevěné postavičky je stokrát těžší.

HERCI M. Málková a P. Juřiča při kostýmní zkoušce v Divadle Rokoko.

Divadlem Rokoko se povalí proudy vody

Praha - Už v pondělí se herci a tvůrci sešli v Divadle Rokoko na první kostýmové zkoušce. Brilantní anglická konverzační komedie je parafrází biblického příběhu o potopě světa a tematicky navazuje na inscenace Městských divadel pražských, které se věnují povrchnosti mezilidských vztahů a konzumnosti dnešní společnosti.

23. listopadu od 21 hodin bude jeviště Divadla Rokoko patřit Jitce Smutné.

Soirée Jitky Smutné a jejích hostů v Divadle Rokoko

Praha /VIDEO/ - Cyklus nepravidelných divadelních setkání s názvem Soirée je novinkou letošní sezony v Městských divadlech pražských. Jsou to večery pro radost a potěšení nejen diváků, ale i samotných herců, kteří v průběhu večera představí své záliby, názory i přátele. 23. listopadu od 21 hodin bude jeviště Divadla Rokoko patřit Jitce Smutné.

Jakub Bayer z Nečtin vystavuje ve zdejším muzeu sbírku papírových modelů. Na snímku s gotickou tvrzí Cuknštejn

Modelář navrhl a slepil tvrz nebo auto

Nečtiny - Už od čtyř let rád stavěl. První model, starou Škodu Octavii, si navrhl, nakreslil a sestavil v šesti letech. Pochválil ho i majitel tvrze Cuknštejn v jižních Čechách. Řeč je o patnáctiletém Jakubovi Bayerovi z Nečtin na Plzeňsku, jehož papírové modely vystavuje zdejší Regionální muzeum.

One woman show Simony Stašové Shirley Valentine.

Shirley Valentine Simony Stašové oslaví 400. reprízu

Praha - One woman show Simony Stašové Shirley Valentine oslaví ve čtvrtek 19. září v Divadle ABC 400. reprízu. Bravurní komedie Willyho Russella o hledání sebe sama měla premiéru v roce 2008 a od té doby se stala jednou z nejoblíbenějších inscenací Městských divadel pražských. Představení Shirley Valentine bude první z celé řady kulatých repríz, jež divadla ABC a Rokoko v letošní sezoně oslaví.

Ilustrační fotografie.

Australští vojáci prý v Afghánistánu uřízli mrtvému rebelovi ruce

Canberra - Australská armáda vyšetřuje podezření, že vojáci speciálních sil zohavili tělo jednoho či více povstalců zabitých během operací v Afghánistánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na australskou státní televizi. Mrtvému či mrtvým prý uřízli ruce kvůli identifikaci.

Ilustrační foto

Záchranář dostal v sanitce infarkt, stihl při něm ještě oživovat pacienta

Detroit - Joseph Hardman z amerického Detroitu je skutečným hrdinou. Jeho profesní povinnost pomoci pacientovi pro něj byla důležitější než vlastní život. Dostal totiž infarkt zrovna ve chvíli, kdy v záchranářském voze resuscitoval pacienta se stejnou srdeční příhodou. Na pohotovost se obrátil až ve chvíli, kdy pacienta úspěšně oživil a dostal do nemocnice. Nyní spolu leží v jednom nemocničním pokoji.

Bezpečnostní kamera zaznamenala nehodu španělského vlaku.

190 km/h. Vykolejení. Náraz do zdi. 80 obětí!

Madrid /VIDEO, ANIMACE/ – Vlak se řítí zatáčkou. Vtom jeden z předních vagonů vykolejí a strhne další. Souprava se v obrovské rychlosti tříští o betonovou zeď. Je středa večer, 20.42 a Španělsko právě prožívá jedno z největších železničních neštěstí v posledních desetiletích.

Ilustrační foto

V Austrálii vědci našli obří, jasně růžové slimáky

Sydney - Austrálie je domovem některých nejzvláštnějších zvířat na světě od nelétavých ptáků schopných vykuchat člověka až po obří žížaly, které v noci září. Nyní na seznam australských živočišných kuriozit přibyl další objev - velcí, jasně růžoví slimáci, napsal list Sydney Morning Herald.

Když je potřeba, ujme se funkce rozhodčího ve školních ligách miniházené i Petr Jaroň, který se snaží dostat házenou znovu do škol a do širšího povědomí dětí.

Petr Jaroň: Hlavním cílem je vrátit házenou zpátky do škol

Nový Jičín - Má velkou zásluhu na tom, že se na základních školách na Novojičínsku budou děti věnovat, kromě jiných sportů, i házené. Petr Jaroň propaguje projekt Českého svazu házené „Házená pro všechny", do kterého už se zapojila řada základních škol na Novojičínsku.

Mezi nejslavnější role herečky, role herečky, od jejíž smrti právě uplynulo dvacet let, patří babička v seriálu Taková normální rodinka.

V Budějovicích hrála Marie Rosůlková role milovnic

České Budějovice - Herečka známá například z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku spojila počátky své kariéry s Jihočeským divadlem. Strávila tu angažmá v sezoně 1924-1925. Právě teď uplynulo dvacet let od její smrti

Mezi nejslavnější role herečky, role herečky, od jejíž smrti právě uplynulo dvacet let, patří babička v seriálu Taková normální rodinka.

V Budějovicích hrála Marie Rosůlková role milovnic

České Budějovice - Herečka známá například z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku spojila počátky své kariéry s Jihočeským divadlem. Strávila tu angažmá v sezoně 1924-1925. Právě teď uplynulo dvacet let od její smrti

Statek skanzen jen kvete.

Výlet k sousedům - do vesnického středověku

Linec - Ve středověku se ocitne návštěvník výstavy ABC lidového umění ve starém statku o rozměrech 64x50 metrů v Samesleitenu poblíž obce St. Florian, který pochází ze 17. století a slouží od roku 1978 jako skanzen s názvem Summerauerhof. Návštěvníky tu zve k procházení 3400 metrů čtverečních zelené plochy, ale hlavně park prastarých tažných vozidel a řada pokojů, sednic, kuchyní a komor někdejšího selského stavení, vybavených malovaným nábytkem, pletenými, vyšívanými a jinak zhotovenými doplňky, lidovými šperky, dekorativními ohlávkami, řemením a jiným nářadím…  „Všechno z vlastních sbírek," ujišťuje v deníku OÖN vedoucí oddělení národopisných sbírek hornorakouských muzeí Andrea Eulerová, kurátorka výstavy.

Ilustrační foto

Policie hledá další osoby kvůli útoku v Bostonu

Boston (USA)  – Úřady ve Spojených státech hledají další osoby v souvislosti s pumovými útoku na mezinárodní maraton v Bostonu. Požádaly v rámci vyšetřování o další pomoc špionážní služby Ruska, které by podle Američanů mohlo lépe spolupracovat. Prohlásil to dnes republikánský předseda výboru pro výzvědné služby americké Sněmovny reprezentantů Mike Rogers.

Ilustrační foto

Kuželky v Novém Jičíně slaví třicátiny

Nový Jičín - Novojičínský oddíl kuželek bude slavit 30. výročí svého vzniku. Když před třiceti lety parta nadšenců zakládala novojičínský kuželkářský oddíl s cílem účastnit se pravidelných sportovních klání na úrovni okresu, zřejmě netušila, že i po tak dlouhé době se budou jejich následovníci s chutí prát o své místo na slunci.

Džochar Carnajev

Džochara Carnajeva bude hájit hvězdný tým právníků

Boston – Podezřelý z bombových útoků na bostonský maraton Džochar Carnajev dokázal říct z nemocničního lůžka federální soudkyni pouze „ne". Ne, nemůže si dovolit advokáta. A tak devatenáctiletého mladíka, který může za svou údajnou roli v teroristických útocích dostat i trest smrti, bude hájit jedna z nejzkušenějších veřejných obhájkyň v zemi Miriam Conradová, uvedla americká televize ABC na svém webu.

Džochar Carnajev

Terorista z Bostonu je údajně při vědomí, odpovídá na otázky písemně

Boston /ANIMACE/ - Džochar Carnajev zadržený pro podezření ze spáchání atentátu v cíli maratonu v Bostonu je údajně při vědomí a na lůžku na jednotce intenzivní péče odpovídá na otázky vyšetřovatelů písemně. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na weby stanic ABC a NBC. Stejnou informaci poskytl anonymně jeden z vyšetřovatelů deníku USA Today, který ho citoval na svém webu.

Loď, v níž se ukrýval Carnajev, se stala v Bostonu atrakcí

Loď, v níž se ukrýval Carnajev, se stala v Bostonu atrakcí

Boston - Prostřílená loď z 80. let minulého století potřísněná krví se dnes stala novou atrakcí obyvatel Bostonu, kteří se pomalu vzpamatovávají z útoku na místní mezinárodní maraton. Policie zrušila zákaz vstupu do Franklinovy ulice v bostonské čtvrti Watertown, kde v pátek hledal úkryt předpokládaný atentátník Džochar Carnajev.

Hasiči procházejí místem výbuchu v továrně na hnojiva

Obyvatelé texaského Westu pohřešují po výbuchu 35 až 40 lidí

West - Pětatřicet až čtyřicet lidí pohřešují obyvatelé texaského města West, jehož značnou část ve středu zpustošil ničivý výbuch místní továrny na hnojiva. Americké televizi ABC to řekl starosta města Tommy Muska. Záchranáři v troskách zničených budov hledají těla obětí, místo exploze je ale stále nebezpečné a ve vzduchu jsou zbytky jedovatých plynů.

Poprvé se konala ve žďárském Batyskafu bohoslužba. V neděli ji tam sloužil evangelický farář ze Sázavy Petr Gallus.

Poprvé vyslechli v Batyskafu bohoslužbu - v džínách, u piva a vína

Žďár nad Sázavou - Bohoslužbu v džínách a u piva s písničkami a texty včera poprvé uspořádali v Kulturním centru Batyskaf ve Žďáře nad Sázavou. Neobvyklou kulturně-duchovní akci si po 18. hodině nenechalo ujít přes padesát lidí. Mikrofonu se chopil farář České církve evangelické ze Sázavy Petr Gallus.

V prosinci 2011 Lubomír Lipský přijel do „svého“ pelhřimovského muzea, aby tam pokřtil knihu Karla Ulíka s názvem Lubomír Lipský a jeho bratr Oldřich. Na snímku publikaci podepisuje režisérce pelhřimovského divadelního souboru Rieger Marii Steinhauserové.

Herec Lubomír Lipský se už těší na gratulanty z Pelhřimova

Pelhřimov - Významné životní jubileum přesně za týden oslaví asi nejznámější pelhřimovský rodák Lubomír Lipský. K devadesátinám mu 19. dubna pojede do Prahy gratulovat i osmičlenná delegace z Pelhřimova, ve které nebude chybět ředitel městských kulturních zařízení Martin Ecler.

V prosinci 2011 Lubomír Lipský přijel do „svého“ pelhřimovského muzea, aby tam pokřtil knihu Karla Ulíka s názvem Lubomír Lipský a jeho bratr Oldřich. Na snímku publikaci podepisuje režisérce pelhřimovského divadelního souboru Rieger Marii Steinhauserové.

Lubomír Lipský se už těší na gratulanty z Pelhřimova

Pelhřimov – Významné životní jubileum přesně za týden oslaví asi nejznámější pelhřimovský rodák Lubomír Lipský. K devadesátinám mu 19. dubna pojede do Prahy gratulovat i osmičlenná delegace z Pelhřimova, ve které nebude chybět ředitel městských kulturních zařízení Martin Ecler.

Australská premiérka Julia Gillardová

Austrálie začala vyšetřovat zneužívání dětí, vypovídá 5000 svědků

Melbourne – Australské úřady dnes zahájily celonárodní vyšetřování sexuálního zneužívání dětí. Z těchto činů jsou podezřelé náboženské instituce, nevládní organizace i vládní agentury a poskytovatelé ústavní a pěstounské péče. Očekává se, že vypovídat bude chtít přes 5000 lidí. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Rváč v divadle Rokoko

Výherci vstupenek do divadla ABC

Díky zpravodajskému portálu Pražského deníku jste měli jedinečnou možnost vyhrát hodnotnou cenu: vstupenky do divadla ABC!

Ilustrační foto

Samojské aerolinky účtují letenky podle hmotnosti pasažérů

Sydney – Letecká společnost ostrovního státu Samoa začala účtovat letenky podle hmotnosti pasažérů. Tedy už ne podle sedadel, jak je obvyklé u jiných aerolinek. Podle šéfa společnosti Chrise Langtona jde o nejspravedlivější způsob cestování. V tomto tichomořském ostrovním státě na to ovšem doplatí většina potenciálních zákazníků, protože Samoa patří k zemím s největším počtem obézních lidí.

TRAMP VLADIMÍR ČECH v Ústí nad Labem na festivalu Porta, který několik let moderoval.

Vladimír Čech: Bavilo mě dabovat kocoura Garfielda, byl pro mě celebrita

Ústí nad Labem, Praha /VZPOMÍNKOVÝ ROZHOVOR, GLOSA/  -  V Ústí hrál císaře Karla IV., moderoval Milionáře i večer pro zesnulého písničkáře Kapitána Kida. Ve středu  vzpomínáme my na něj. Herec a moderátor Vladimír Čech. Sympatický muž, který svět bohužel opustil o víkendu ve věku 61 let. Pohřeb ale nechtěl, lze se s ním rozloučit v divadle ABC v Praze, lidé mohou přicházet od 10:30.

Ilustrační foto

Nejmenší banky světa. Jeden muž a psací stroj

Berlín – Ve svých bankách šéfují, sedí za přepážkou, a když je potřeba, tak třeba vytřou podlahu. Ředitelé nejmenších finančních ústavů světa sice musí zastat spoustu práce, ale svou práci si nemohou vynachválit.