Kreativ

ŠTÍTEK: American Broadcasting Company

Ilustrační foto

V USA zatkli prvního policistu ochotného pomáhat Islámskému státu

Washington - Policista z Washingtonu byl jako první člen policejního sboru v USA zatčen za ochotu pomáhat radikální organizaci Islámský stát (IS). Podle stanice ABC chtěl Nicholas Young jeho členům usnadnit komunikaci do zámoří. Obviněn byl v rámci federálního protiteroristického zákona z ochoty poskytnout materiální podporu IS. V případě odsouzení mu hrozí až 20 let vězení.

Miliardář Donald Trump.

Trump: USA by měly uznat anexi Krymu, zlepší-li to vztahy s Ruskem

Washington - Podle republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa by USA měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z organizace Islámský stát. Trump to podle agentury AP řekl v rozhovoru, který v neděli vysílala stanice ABC.

Ilustrační foto

Video odhalilo týrání chlapců v nápravném zařízení v Austrálii

Sydney /VIDEO/ - Australský premiér Malcolm Turnbull dnes nařídil prošetřit zacházení s nezletilými v nápravných zařízeních. Stalo se tak poté, co televize ABC odvysílala video, na němž dozorci zasahují proti zadržovaným mladíkům slzným plynem a připoutávají polonahého chlapce v kápi přetažené přes hlavu k židli. Hoch byl v tomto stavu ponechán několik hodin.

Ilustrační foto

Při střelbě u soudu v Michiganu zemřeli tři lidé včetně střelce

St. Joseph (USA) - Při dnešní střelbě v soudní budově v americkém státě Michigan zemřeli dva soudní zřízenci. Zraněn byl jeden policista a několik civilistů. Médiím to řekl místní šerif, podle něhož byl střelec zabit. Podle televize ABC byl pachatelem souzený muž, který se v soudní budově zmocnil zbraně jednoho z členů policejní ostrahy.

Toumani projížděl svým vozem Hummer vybaveným těžkým kulometem ulicemi městečka Pedro Juan Caballero, když jej obklopilo několik terénních vozů a jejich osazenstvo začalo pálit.

VIDEO: Paraguayský narkobaron Toumani byl zabit v přestřelce gangů

Asunción – Paraguayský narkobaron hledaný úřady několika zemí byl zabit při přestřelce gangů u hranic s Brazílií. Jeden ze šéfů místního podsvětí Jorge Rafaat Toumani přezdívaný Saddám zemřel podle policie ve chvíli, kdy řešil rozdělení dědictví po nedávno zemřelém bossovi pašeráckého gangu. Informoval o tom deník ABC.

Bernie Sanders

Trump bude možná diskutovat se Sandersem. Má ale podmínky

Washington - Americká veřejnost se možná stane svědkem televizní debaty mezi pravděpodobným kandidátem republikánů na prezidentský úřad Donaldem Trumpem a demokratickým uchazečem o nominaci Berniem Sandersem. Trump ve čtvrtek nabídku Sanderse přijal, podle agentury AP si ale klade podmínky.

LIBERECKÁ STARÁ RADNICE v precizním papírovém provedení bude k vidění na výstavě.

Výstava představí precizní práci modelářů

Liberec - Školní sešit, účtenka z obchodu, noviny to vše je jen obyčejný papír. Středověký hrad, závodní automobil, vesmírná raketa, majestátní lokomotiva také obyčejný papír, a nebo ne? Liberecký klub papírových modelářů LICARD pořádá tento víkend soutěžní výstavu papírových modelů v prostorách pavlovického Kolosea.

Světoznámé malby a rytiny z mladšího paleolitu ve španělské jeskyni Altamira.

V severošpanělském Baskicku našli jeskynní malby staré 14.000 let

Bilbao (Španělsko) - V severošpanělském regionu Baskicko našli archeologové sedmdesát jeskynních rytin a maleb starých asi 14.000 let. Informoval o tom španělský list ABC. Nástěnné rytiny se nacházejí asi 300 metrů pod zemí v jeskyni Atxurra, z níž značná část ještě není prozkoumána. Podle vědců půjde zřejmě o nejpočetnější nález svého druhu v Baskicku.

Miliardář Donald Trump.

Trump chce zveřejnit své daňové přiznání až po auditu

Washington - Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump dnes opět odmítl výzvy, aby co nejdříve zveřejnil své daňové přiznání. V pořadu Good Morning America (Dobré ráno, Ameriko) stanice ABC prohlásil, že do výše daní, jakou platí, nikomu nic není. Řekl také, že přiznání zveřejní, až jeho kontrolu dokončí finanční úřad (IRS).

Miliardář Donald Trump.

Trump věří, že ve volbách zvítězí i bez jednoty republikánů

Washington – Miliardář Donald Trump, jehož odmítá podpořit stále více významných republikánů, řekl, že Republikánská strana nemusí být nezbytně jednotná pro jeho vítězství v prezidentských volbách. V dnešním rozhovoru s televizní stanicí ABC prohlásil, že v boji o Bílý dům uspěje díky hlasům, které dostane od demokratických voličů.

Rozsáhlý lesní požár v západokanadské provincii Alberta se během posledních hodin výrazně rozšířil a zasažená plocha stoupla za poslední den o polovinu na zhruba 1500 kilometrů čtverečních.

Požár v kanadské Albertě už zachvátil 2000 kilometrů čtverečních

Fort McMurray – Požár v západokanadské provincii Alberta se hasičům stále nedaří dostat pod kontrolu. Naplnily se nejhorší obavy a v sobotu se během jediného dne plocha území zachváceného ohněm zdvojnásobila na 2000 kilometrů čtverečních. Uvedla to dnes televizní stanice ABC s odvoláním na aktualizovanou informaci albertského úřadu pro mimořádné situace. Podle BBC by oheň mohl zasáhnout i sousední provincii Saskatchewan, kam už z Alberty dospěl hustý dým.

Ilustrační foto.

Mladíci skončili na MČR čtvrtí

Nový Jičín – Volejbaloví mladší žáci Nového Jičína, kteří o víkendu obhajovali mistrovský titul z loňského roku, nakonec na republikovém šampionátu, který hostila novojičínská hala ABC, obsadili po nebývale dramatickém průběhu, v konkurenci šestnácti nejlepších týmů České republiky, nešťastné 4. místo.

Španělský král Felipe VI. a královna Letizia.

Španělský král vyhlásil nové volby na 26. června

Madrid - Španělský král Felipe VI. dnes podepsal dekret, jímž rozpustil parlament a vypsal nové volby na 26. června. Informoval o tom španělský deník ABC. Poprvé v historii tak půjdou Španělé opakovaně k urnám poté, co se strany po prosincových volbách nedokázaly dohodnout na koalici a osobě nového premiéra. Dnes také skončil nejkratší dobu existující parlament demokratického Španělska, který fungoval jen 111 dní.

Jiřina Bohdalová.

Jiřina Bohdalová má svůj čtvrtý domov v Divadle Na Jezerce

Praha - Svůj čtvrtý domov našla oblíbená herečka Jiřina Bohdalová v pražském Divadle Na Jezerce. Po absolutoriu DAMU začínala v divadle ABC u Jana Wericha a v roce 1962 přešla do Městských divadel pražských. Pět let poté zakotvila na Vinohradech, kde působila do roku 2004. Herečka, která 3. května oslaví pětaosmdesátiny, na Jezerce během dvanácti sezon vytvořila titulní role v inscenacích Lásky paní Katty, která má po derniéře, Paní plukovníková a Generálka.

Jiřina Bohdalová.

Jiřina Bohdalová má svůj čtvrtý domov v Divadle Na Jezerce

Praha - Svůj čtvrtý domov našla oblíbená herečka Jiřina Bohdalová v pražském Divadle Na Jezerce. Po absolutoriu DAMU začínala v divadle ABC u Jana Wericha a v roce 1962 přešla do Městských divadel pražských. Pět let poté zakotvila na Vinohradech, kde působila do roku 2004.

David Duchovny.

Kdo zabil Lauru? Twin Peaks se vrátí

Los Angeles - Sovy nejsou tím, čím se zdají být. Vzpomínáte? Těžko věřit, ale je to už čtvrt století, kdy tato hláška (krom jiných) zazněla v kultovním seriálu Městečko Twin Peaks. A zdá se, že jeho fenomén trvá.

Johnyho Deppa s Amber Heardovou.

Manželce Deppa hrozí v Austrálii kvůli psům až 10 let vězení

Sydney – Hollywoodského herce Johnnyho Deppa čeká další svízel. Tentokrát v Austrálii, kde jeho manželka Amber Heardová čelí před soudem obvinění, že do země bez povolení přivezla své dva psy. Za to jí hrozí až deset let vězení, napsala agentura DPA.

Pavel Šimák, umělecký šéf Horáckého divadla Jihlava.

Novým uměleckým šéfem divadla bude Pavel Šimák

Jihlava - Jako umělecký vedoucí Horáckého divadla v Jihlavě začne od 1. dubna pracovat třiačtyřicetiletý Pavel Šimák. Ve funkci nahradí Kateřinu Duškovou, která z pozice odešla z osobních důvodů, ale zůstává kmenovou režisérkou Horáckého divadla.

Jana Epikaridis

Jana Epikaridis: Neustále se snažím žít naplno

/ROZHOVOR/ Návštěvníci Slezského divadla vídali několik let na jevištních prknech drobnou tmavovlásku Janu Epikaridis. Mladá herečka pak převzala roli dvojnásobné maminky Rozárky a Kristiána a zmizela jim úplně
z očí.

Ilustrační foto.

Druholigové volejbalistky připisovaly pět bodů

V dalším pokračování druholigové soutěže si připsaly shodný počet pěti bodů. Volejbalistky vedoucího Nového Jičína i pátého Bílovce, tak zažily bodově plodný víkend. Nyní čeká 2. ligu, sk. C, poslední víkendová pauza.

Ilustrační foto.

Jako Papinův hrnec. Řecko nemůže běžence přijímat ani vracet

Atény – Houstnoucí atmosféra včera panovala na makedonsko-řeckém pomezí, odkud policie svážela autobusy s uprchlíky, kteří se nemohou dostat dál poté, co Makedonie přestala dál pouštět běžence z Afghánistánu. „Nerozumím tomu. Moje rodina je v táboře u hranic, ale já se tam nemůžu dostat," postěžoval si stanici ABC afghánský běženec Mirwais Amin.

Legenda filmové hudby Ennio Morricone.

Ennio Morricone bude mít hvězdu na hollywoodském chodníku slávy

Řím – Italský skladatel a dirigent Ennio Morricone bude mít od příštího týdne hvězdu na hollywoodském chodníku slávy v Los Angeles. Informoval o tom španělský deník ABC. Na slavnostní odhalení hvězdy číslo 2574 se má 26. února legendární skladatel filmové hudby dostavit spolu s režisérem Quentinem Tarantinem, který má hvězdu na chodníku celebrit od loňska.

Ilustrační foto.

V Barceloně voperovali dvěma nevidomým úspěšně bionické oko

Dva nevidomí pacienti, jimž loni v prosinci lékaři ve španělské Barceloně voperovali bionické oko, již vidí siluety a rozpoznávají osoby. Informovala o tom klinika Barraquer na tiskové konferenci. Podle španělského deníku ABC jsou nyní Guadalupe Iglesiasová a Carlos Martínez v šestiměsíční rekonvalescenci, aby naučili mozek přijímat vizuální stimuly po letech úplné tmy.

Julian Assange

Assangeova matka se bojí o svého syna

Sydney – Matka zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange má velké obavy o svého syna, který se ukrývá před švédskými a britskými úřady na ekvádorské ambasádě v Londýně. Christine Assangeová dnes v rozhovoru s australským rozhlasem ABC řekla, že její syn je nemocný a britská vláda mu upírá i kontakt s denním světlem, který mu doporučili lékaři.

Muzikanti hráli po Tomáše Vagenknechta.

Muzikanti hráli pro kamaráda Tomáše

Pardubice - V pardubickém kláubu ABC se ve čtvrtek večer uskutečnila benefiční akce Help Jam Fest. Muzikanti hráli pro Tomáše Vagenknechta z Chrasti.

Ilustrační foto.

Volejbalisté brali po pauze jen bod

Druholigový nováček z Nového Jičína vstoupil do druhé poloviny sezony s jednou změnou. Aktuálně šestý celek tabulky přišel o oporu v podobě zkušeného Tomáše Jambora, jenž odešel za lepší nabídkou do Frýdku-Místku.

Jablíčka proměnila svou čtvrtou účast ve finále na druhé vítězství.

Memoriál J. Svobody: Jablíčka otočila finálový zápas a obhájila loňský titul

Chomutovsko – V sobotu 2. ledna se odehrál v Městské sportovní hale v Chomutově 17. ročník Memoriálu Jaroslava Svobody ve futsalu, který se hraje již šest let zároveň díky ing. Ladislavu Hříbalovi O pohár ředitele Generali Pojišťovny. Turnaje se zúčastnilo dvanáct týmů a pořadatelem byl Spolek Chomutovská liga malého fotbalu.