Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Černožice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Hradecký deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 22 - Motel Arkus.
Orlickoústecko - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Orlický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 21 - zájezdní hostinec Krčma.
Česká Skalice - První prázdninovou sobotu 2. července se na náměstí opět konala kulturně-společenská akce, tentokrát zaměřená na klasickou českou kuchyni. Slavnost Magdalény Dobromily Rettigové se setkala s ohlasem širokého spektra místních obyvatel.
Bílý Újezd - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Rychnovský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 17 - Motorest U Sekyrky.
Orlickoústecko - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Orlický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 16 - Restaurace u Zvonu.
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 19 - Restaurace Sezemický dům
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 18 - Kavárna Evropa
Lipovka - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Rychnovský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 14 - Pohostinství U Elišky.
Lípa nad Orlicí - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Rychnovský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 12 - Motorest Lípa.
Lázně Bělohrad- V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Jičínský deník, představujeme další hospůdku, a to restauraci U Sehnalů.
Hradec Králové - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Hradecký deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 7 - Restaurace Springfield Club.
Trutnov - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Krkonošský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 8 - Hostinec U Kopeckých.
Konecchlumí -V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Jičínský deník, představujeme další hospůdku, a to Restauraci a penzion U Patřínů.
Zlíč- V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Náchodský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem10 - Restaurace Na Dráze.
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 4 - Myslivecká restaurace
Orlickoústecko - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Orlický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 3 - Sporthotel Tichá Orlice
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Klasická česká kuchyně se do restauračního pivovaru hodí. Zároveň s příjemnou obsluhou vytváří atmosféru malebné a klidné pivnice
Strakonice – Ze světa hudby a podnikání do krajiny výrazných chutí, vaření a lahodných vín. A také dobré nálady. František Christelbauer oslovil do štafety svého výborného kamaráda, osobního kuchaře a DJ Pavla Drdela.
Plzeň – Patří k nejvýraznějším osobnostem české gastronomie a v pořadu Ano, šéfe! už potrápil osazenstvo nejedné restaurace. Řeč je o kuchaři Zdeňku Pohlreichovi, který své kulinářské umění předvede poslední květnový víkend na plzeňském Apetit festivalu.
Střední Morava – Drůbeží maso patří mezi nejoblíbenější nejen v české kuchyni. Je zdravé a lehce stravitelné. Dáme vám pár rad a tipů, jak s tímto masem naložit co nejlépe, aby měly vaše chuťové pohárky doslova hody.
Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 23. DUBNA/ - Na rčení mojí babičky, uvařit dobrý guláš je takříkajíc grunt, neli přímo umění, jsem si vzpomněla v jedné zlínské restauraci. Ač jsem milovníkem dobrého jídla, patřím spíše k té opatrnější a možná i konvervativní skupině strávníků.
Bítovčice – Není asi na Vysočině mnoho vesnických hospod, kde si hosté mohou říci: Tady u nás máme opravdového mistra. Od uplynulého víkendu je ale jejich počet o jednu vyšší.
Praha - Školní jídelny z celé republiky se mohou do konce května hlásit do soutěže o nejlepší oběd. Smyslem soutěže je zbořit mýty o nevalné chuti školních jídel a zároveň vést děti ke zdravému stravování.
Plzeň – Západočeská metropole má zase o jeden podnik více, kde se najíte i bez masa. Vegetariánské bistro v ulici Kardinála Berana vzniklo proto, že možnosti takové stravy jsou v Plzni stále poměrně omezené, ačkoliv zájem ze strany veřejnosti je velký.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Známá brněnská Stopkova pivnice přednedávnem otevřela. Návštěvníky láká na rekonstruovaný interiér a českou kuchyni. Přestože by restaurace mohla mít podstatně kratší jídelní lístek, určitě potěší každého strávníka.
Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Vrabce nabídl číšník se třemi druhy knedlíků – houskovým, bramborovým a špekovým. Pivnice Pegas v Jiráskově ulici vaří na jedničku.
Kadaň – "Tak to jsme tedy nečekali. Myslela jsem si, že si ze mě kluci udělali srandu." Tak reagovala na zprávu o získání Zlaté vařečky majitelka kadaňské restaurace Gulliver Jaroslava Hofmanová. „Nikam jsme se totiž nehlásili,“ dodává restauratérka.
ČR - Potenciální zahraniční turisté stále vnímají Českou republiku jako součást východního bloku. Znalost země je ale poměrně vysoká; při představě dovolené v Česku se vybaví zejména Praha, pivo a památky.
Jihlava – Vyhlášená jihlavská restaurace Dělnický dům, která je součástí řetězce Pilsner Urquell Original Restaurant (PUOR*), začala od počátku prosince fungovat v novém.
Plzeň – Symbolem Plzně je především světoznámé pivo. Stále více turistů ale touží po tom, vychutnat si zlatavý mok přímo ve stylových prostorách. Pokud k tomu mohou zakousnout i některou ze staročeských specialit, při jejichž přípravě se plzeňské pivo používá, odcházejí zpravidla nadšeni.
Ostrava – Jak chutná tradiční česká kuchyně budou moci zjistit Tunisané, Makedonci, Indové, Angolané, Korejci, Vietnamci a Ukrajinci žijící v Moravskoslezském kraji.